Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Buds Live

Samsungs propper er en liten revolusjon

Et førstegenerasjonsprodukt man faktisk vil bruke.

Galaxy Buds Live kommer i tre farger, svart, hvitt og denne kobberfargen som ligger tett inntil det vi kjenner som «rosegull» fra tidligere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Helt trådløse ørepropper har blitt dusinvare. De fleste dingseprodusenter lager sine egne, og selv om du finner dem i alle prisklasser er ikke variasjonen så stor. De prøver stort sett å gjøre det samme, uten så veldig store forskjeller i utførelsen. De fleste har gummipropper som skal trykkes inn i øregangen, mens noen henger på utsiden av øregangen og spiller inn mot den.

Begge deler har sine til dels store problemer, som gjør at mange er skeptiske til å kjøpe ørepropper og i stedet går for store hodetelefoner.

«Ørene mine fungerer ikke med propper» er en setning jeg ofte hører, og med trange øreganger har jeg ganske ofte erfart det selv også. Så hva med en helt ny formfaktor?

Det er det Samsungs Galaxy Buds Live tilbyr.

Dette er første generasjon av ørepropper som settes inn i øret på en helt ny måte, og jeg mener det ikke er snakk om noe mindre enn en liten revolusjon. Her har vi en mellomting mellom de to gamle måtene å gjøre det på. Proppene ligger på utsiden av øregangen, og dyttes ikke inn i den. I stedet hviler de mot baksiden av øret, og i praksis holder hele proppen seg inni ytterøret uten at du må trykke dem hardt inn, eller risikerer å miste dem ut.

Samsung Buds Live SM-R180
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung Buds Live SM-R180

9
Imponerende
sitatDette er proppene for deg som har vanskelige ører.

Fordeler

  • +
    Sitter godt også i vanskelige ører
  • +
    Voldsom bassgjengivelse
  • +
    Bredt stereoperspektiv
  • +
    Kompakt ladeeske
  • +
    Lader trådløst fra telefon eller trådløs lader
  • +
    Noenlunde fornuftig pris
  • +
    I ørene som passer best kan Buds Live soves med
  • +
    Kler alle typer musikk godt
  • +
    Selve høyttalerspalten samler lite ørevoks
  • +
    God lyd under samtale

Ting å tenke på

  • Støydempingen kunne vært bedre
  • Krever øvelse å få til å sitte i riktig posisjon
  • Hele proppen er inni øret - lett å grise til med ørevoks
Bittesmå og blanke. Buds Live i kobberversjon ser nesten mer ut som ørepynt enn som ørepropper når man har dem på. Femkroningen viser hvor kompakt proppen er.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Annerledes enn tradisjonelle propper

For de av oss som bruker ørepropper hyppig har det blitt en inngått bevegelse å trykke proppene inn i ørene til de sitter fast. Noen propper har vinger eller motstykker mot baksiden av øret som gjør at de skal vris litt for å sitte skikkelig fast. Ett trykk, muligens én liten vridning og hvis en eller begge propper ikke sitter fast er det ikke allverdens man kan gjøre - kanskje er selve gummiproppene som skal inn mot øregangen for store, kanskje er det passformen på selve proppen mot resten av øret.

For AirPods-typen åpne plugger er prosessen enda enklere; heng dem i «v-formen» ytterst i øret, og se hva som skjer. For noen vil de henge godt og gi fin bassgjengivelse. For andre får de ikke nær nok kontakt mot øregangen og gir bare diskant, for atter andre faller de ofte ut og nekter å sitte under fysisk aktivitet.

Galaxy Buds Live har ingen gummipropp som skal inn i øret. I stedet har de bønneformede proppene en liten høyttalergrill på den ene siden, og små gummihaker på baksiden. De må settes inni øret på en helt annen måte enn andre ørepropper - og ved mitt første møte med disse proppene tuklet jeg med dem en god halvtime før de satt fast i øret og spilte pent.

En helt ny måte å lage ørepropper på. Til venstre ser du AirPods Pro - en representant for de klassiske gummiøreproppene som dyttes inn i øregangen. Galaxy Buds Live ligger utenpå, og skal aldri inn i øregangen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En vanesak å sette på plass

Med Buds Live må du trykke på den fremre parten av proppen samtidig som du dytter proppene bakfra og fremover inn mot øregangen, deretter trykker du baksiden inn mot øret og vrir den svakt oppover til den sitter. Hvis lyden likevel ikke er prima er det høyttalerdelen som fortsatt ikke peker riktig mot øregangen, noe som fikses av en liten opp eller ned på selve proppen etter at den er satt fast.

Når den sitter slik den skal blir den værende enten du er fysisk aktiv eller spiser. Hvis den ikke sitter som den skal skal det svært lite til før proppen faller ut.

I skrivende stund har jeg hatt disse øreproppene en knapp uke - og jeg er nede i et minutt eller to med tukling før proppene sitter slik de skal. Selve prosessen med å feste disse proppene opplever jeg dermed som en vanesak.

Ved siden av å passe ører som ellers ikke liker propper, er det knapt mulig å kjenne at man har Buds Live i ørene når de sitter. De sitter også så godt skjult innenfor de ytterste delene av øret at for meg er det mulig å legge hodet på puta uten at det føles som om proppene trykkes inn i hjernen.

Siden disse proppene ikke festes inni øregangen har de ikke det vanlige utvalget ekstrapropper i ulike størrelser. I stedet har de to ulike størrelser «vinger» som festes på bakre del av proppen og skal gå mot baksiden av øret. Her kunne Samsung muligens vært mer sjenerøse og hatt flere ulike varianter, siden enda bedre lås mot baksiden av øret hadde gjort det enklere å lære seg hvordan proppene skal festes.

AirPods Pro til venstre, Galaxy Buds Live til høyre.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Voldsom lyd

Det er nærmest uhørt store drivere som står for lyden i Galaxy Buds Live. Med sine 12 millimeter er det litt vanskelig å se akkurat hvor Samsung kan ha gjort av dem, siden selve proppene er bittesmå.

Det høres på lyden.

Galaxy Buds Live er ørlite grann bassige fra start, men det er de fleste produkter i denne klassen. Det som imponerer er det solide fundamentet for denne bassen. Det blir aldri ukontrollert brumlebass, og de «ruller ikke av» ved morobassen i nedre del av mellomtone heller. De blir med hele veien til bunns, og eksempelvis i TroyBois «What We Do», kommer synthbassen som normalt ville drevet en stor subwoofer til vanvidd tydelig frem i disse proppene. Og de serverer de kjellerdype tonene som om det var det mest naturlige i verden.

Buds Live er likevel ikke bassige på en måte som går på bekostning av resten av lydbildet. Presis diskant som er akkurat passelig i fokus hører også til. Disse proppene blir aldri skjærende, men leverer lyden av hihatter og de lyseste tonene på en måte som gjør at de ikke blir gjemt vekk under mellomtone og diskant.

Ladeetuiet er kompakt og kan ta trådløs lading fra telefoner som støtter Qi-lading, eller ladeplater.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Katie Meluas karakteristiske stemme får hovedrollen i «A Love Like That» like naturlig som kjellerbassen tar en solid birolle ved siden av bbno$’ kokkorap på låta «Stucco». Stereoperspektivet leker seg i Floratones «Do You Have It?», samtidig som basstrommen sjelden har føltes bedre forankret gjennom noen øreplugger jeg har prøvd - jazz er visst ingen hindring.

En nittitallsrocker som «My Girlfiend’s Girlfriend» av Type O Negative pleier å låte tynt, spinkelt og uengasjerende på mange hodetelefoner og høyttalere. Låta har rett og slett noe av den dårligste produksjonen du finner i halvmoderne musikk, før du begynner å lukte på ting som Burzum og liknende. Men i Buds Live låter den faktisk helt ålreit - selv om det er grenser for hvor dynamisk et så flatt opptak kan låte.

Så til den motsatte enden av produksjonskvalitet. Elton Johns «I Don’t Care» er et detaljert, relativt lavmælt opptak med mye dynamikk. Og «boppefaktoren» fremheves etter alle kunstens regler av Buds Live med equaliseren på standard. Sjelden har foten gått mer på automatikk samtidig som hver minste lyd av grep som flytter seg på gitaren blir med.

Det store stereoperspektivet og «spillegleden» disse proppene viser låter rett og slett litt «live». Selv om det altså bare er to bittesmå ørepropper som lager lyden.

I testperioden har Buds Live fått bryne seg på alle typer musikk, og flere par ører - med spritklut mellom. Og de har klart seg svært godt både med tanke på å sitte fast i øret, og på gjengivelse av musikk - helt ned til eldre og mer skranglete rock, som ofte høres dårlig ut på ellers gode høyttalere og ørepropper.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Middels støydemping

Disse proppene har innebygget støydemping, som Samsung kaller «open type» - i praksis betyr det bare at proppene ikke forsegler helt mot øret og vil ha en vanskeligere jobb enn andre propper med å dempe like godt.

Løsningen fungerer likevel tålelig bra, og fjerner effektivt visse deler av lydbildet rundt meg. Det virker som om dempingen her tar mest av nedre mellomtone og ned til midt nedi dypbassområdet. Den dypeste bassen og høyere mellomtone tas ikke vekk.

Det betyr at disse proppene neppe er ledende på demping ombord på fly, men skulle gjøre en dugelig jobb på buss eller tog, der du ikke sitter rett ved siden av en bassbrumlende flymotor i flere timer.

Støydempingen bidrar til å skape den vanlige boblefølelsen som dempende produkter kan gi, men det varierer altså en del fra situasjon til situasjon hvor mye den bidrar.

Lyden underveis i samtale var god og klar, og selv med mye bråk rundt hørte motparten godt hva jeg sa. Denne gangen var det brumlende basstøy som enklest ble filtrert bort, mens effekten støydempingen hadde på stemmen min i samtalen ble langt mer tydeligere med lysere støy i omgivelsene.

Størrelsesmessig er ladeetuiet til Galaxy Buds Live på størrelse med det som hører til AirPods Pro - det er vesentlig smalere, men tar igjen plassen med å være noen millimeter tykkere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Praktiske fordeler

Buds Live kommer i et bittelite ladeetui. Det er rundt 30–40 prosent tykkere enn etuiet til AirPods Pro, men det er rundt en centimeter smalere. Altså er Buds Live-esken omtrent på samme størrelse, selv om den vil merkes bedre i noen lommer på grunn av den ekstra tykkelsen.

Uansett er det få plugger og laddeesker som er så kompakte som denne pakken er.

Her får du også USB-C-lading og trådløs lading om du har ladeplate eller en telefon som støtter trådløs strømdeling med andre telefoner eller tilbehør.

Samsung Galaxy Wear er appen som brukes for å styre disse proppene, og den har sine fordeler og ulemper. Ulempen er at den kommer i flere deler, slik at hvis du ikke har en Samsung-telefon er det både selve appen og en plugin-del som må installeres før du kommer i gang. Det er litt omstendelig. På en Samsung-telefon er det kun plugin-delen som gir støtte for Buds Live som må installeres, og på Galaxy-mobiler holder det også å vippe opp lokket på Buds Live for å få tilkoblingsveiviseren.

På godsida er det verdt å nevne at Galaxy Wear i motsetning til mange andre apper ikke bruker en liten evighet på å koble seg til proppene. Du starter appen, setter equaliseren og går videre - uten ventetid eller annet dilldall. Hvis du er ute i regnet og lua provoserer touchfeltene på øreproppene? Turen inn og ut av appen for å skru dem av går smidigere enn med nær noe annet produkt, der appen gjerne må «søke etter» produktet, koble til og gjøre klart - før du i det hele tatt får tilgang på knappene.

Oppdateringene er små og unnagjort på få sekunder når de dukker opp.

Galaxy Buds Live er en helt ny måte å lage og bruke ørepropper på. Og selv om dette er første generasjon av en ny type produkter treffer Samsung så godt at disse ørepluggene bør passe de fleste - også de som ikke har problemer med tradisjonelle propper.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det beste «førstegenerasjonsproduktet» på år

Jeg kan styre meg for produkter som gjør noe nytt «bare fordi». De bør løse et problem noen faktisk har. Verden er full av produkter som ikke løser faktiske problemer, men later som om et bittelite irritasjonsmoment er et stort problem som kan løses ved hjelp av mye utvikling og heftige prislapper.

De største foldetelefonene er eksempelvis digre telefoner, som brettes ut for å bli enda større nettbrett. For vi har jo alle savnet å ha et digert nettbrett med oss til alle tider, ikke sant? Men du har også brettemobilen som sjarmerte meg i senk vinteren som var; Galaxy Z Flip som ble til et bittelite kvadrat i lomma, men ble en fullstørrelse mobil utbrettet. Folk klager over store mobiler langt oftere enn de klager over fravær av nettbrett - så i mine øyne har sistnevnte et løsning på et problem, mens de store foldemobilene streber for å løse noe få sliter med.

Galaxy Buds Live er ingen lydmessig revolusjon. De er særdeles gode, men det er også det - hvis du betaler mer finnes enkelte som er kvassere der ute. Buds Live er ingen revolusjon i lomma heller - er du vant til AirPods fra Apple bør du være godt vant til den kompakte størrelsen allerede. Og støydempingen er kanskje det svakeste ved produktet, selv om den gjør en grei nok jobb.

Buds Live er derimot en revolusjon i passform og hvordan man tenker ørepropper. De er et sabla godt alternativ for deg som alltid har slitt med å få ørepropper til å sitte. De får plass i noen av de vanskeligste ørene, og etter at du er vant til å sette dem inn skikkelig har du faktisk et alternativ som ikke er store, tunge hodetelefoner og som får plass i lomma.

I den sammenhengen tror jeg svært mange er villige til å overse den svake støydempingen og at det finnes propper med enda noen små knepp bedre lyd.

Buds Live er ikke perfekte, men de er midt i blinken for deg som har gitt opp tradisjonelle propper. Og de er ikke et dårlig valg uansett hvem du er.

Samsung Buds Live SM-R180
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung Buds Live SM-R180

9
Imponerende
sitatDette er proppene for deg som har vanskelige ører.

Fordeler

  • +
    Sitter godt også i vanskelige ører
  • +
    Voldsom bassgjengivelse
  • +
    Bredt stereoperspektiv
  • +
    Kompakt ladeeske
  • +
    Lader trådløst fra telefon eller trådløs lader
  • +
    Noenlunde fornuftig pris
  • +
    I ørene som passer best kan Buds Live soves med
  • +
    Kler alle typer musikk godt
  • +
    Selve høyttalerspalten samler lite ørevoks
  • +
    God lyd under samtale

Ting å tenke på

  • Støydempingen kunne vært bedre
  • Krever øvelse å få til å sitte i riktig posisjon
  • Hele proppen er inni øret - lett å grise til med ørevoks
Samsung Galaxy Buds Plus SM-R175
Tradisjonelle, gode plugger

Samsung Galaxy Buds Plus SM-R175

fra 968:-

Buds Plus er ørepropper av den "gamle" typen - vel, de er helt trådløse disse også, men de plugges inn i øret med gummipakninger rundt på måten du sikkert allerede er vant til. Lydmessig leverer disse proppene ekstremt bra, siden de har toveis drivere på innsiden. De har også god batteritid og deksel med trådløs lading. Designmessig ser de mer ut som ørepynt enn som ørepropper fra utsiden. En spesiell egenskap Samsung har bygget inn er en ekstrem omgivelsesmodus som gjør at proppene kan snappe opp lyd fra lang avstand - det kan være første tegn på en sammensmelting mellom ørepropper og høreapparat, selv om det er veldig tidlige dager for den eksperimentelle funksjonen. Vil du ha et enkelt sett plugger som ikke koster for mye og som skal puttes inn i ører du vet passer den tradisjonelle formfaktoren godt er dette et solid valg. Du får ikke støydemping, men den er ikke spesielt fantastisk på Buds Live uansett.

Sennheiser Momentum True Wireless 2
Ekstremt god lyd

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Du er bare på jakt etter den beste lyden du kan få i et sett tradisjonelle propper, sier du? Da er muligens Sennheiser riktig adresse. Deres siste modell, Momentum True Wireless 2, leverer i bøtter og spann på lydfronten. De har en prislapp på nord om 3.000 kroner, og både prisen og Sennheisers lange tradisjoner for godlyd er med på å forklare at dette er noen av de mest engasjerende ørepluggene du kan tette øregangene dine med. Støydemping er med også i disse proppene, men den er ikke like kvass som i de beste øreproppene fra Sony. Sennheiser har dessuten forbedret en del av de praktiske tingene, slik at du for eksempel kan skru av berøringsfeltene ytterst på proppene. Disse vant samletesten av helt trådløse ørepropper på Tek i april.

Sony WF-1000XM3
Best på støydemping

Sony WF-1000XM3

fra 1177:-

Hvis du vil ha fabelaktig lyd og like god støydemping kommer vi ikke unna Sonys aldrende ørepropper, WF1000XM3. Disse kommer med en stor og litt upraktisk ladeeske, men hvis du overlever å gå rundt med en "stor fyrstikkeske" i lomma, eller veska, får du knapt bedre lyd eller støydemping enn her - i hvert fall ikke til samme pris. For Sonys propper er nå mulige å kjøpe helt ned i 1800 kroner - det er virkelig et kupp for denne lyden og denne støydempingen. Men det har altså sine ulemper, og til tross for den digre esken får du ikke ladet proppene trådløst - her er det bare kabellading som gjelder om du går tom. For deg som ikke er så opptatt av de tingene kan proppene uansett skilte med god batteritid, og en passform som fungerer for mange - også enkelte vanskelige ører, undertegnedes inkludert.

annonse