Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus ROG Xonar Phoebus

Uten dette går du glipp av noe

Asus´ nyeste lydkort gir en solid lydopplevelse.

Varg Aamo, hardware.no

Introduksjon

I dag tester vi Asus ROG Xonar Phoebus, et lydkort med en meget stolt historie innenfor Hi-Fi, som i høyeste grad er rettet mot spillere. Dette er tydelig på navneleddet «ROG», som står for Republic of Gamers, og er merkelappen Asus klistrer på alle produktene de er ekstra fornøyd med.

Produkteske: Asus ROG Xonar Phoebus.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Asus ROG Xonar Phoebus.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Spennende å se et Xonar-lydkort i ROG-drakt fra Asus.Foto: Varg Aamo, hardware.no

For en del år siden var Creative Labs var den ubestridte lederen innenfor dedikerte lydkort, men nå har Asus i flere år jafset til seg deler av markedet med stor suksess. Siden spillentusiast-segmentet har vært et av få områder Asus-lydkort ikke har tatt med storm ennå, kan dagens testmodell vise seg å være svært dårlig nytt for Creative.

Solid bygget

Utseendemessig er Asus ROG Xonar Phoebus omtrent så imponerende som ROG-serien pleier å være. Alt er sort og solid, med røde detaljer, og en overfladisk titt under topplokket viser oss komponenter som later til å være av god kvalitet.

Også som normalt for ROG-serien er esken kortet kommer i kolossal i forhold til innholdet – men som nevnt i tidligere tester blir i alle fall produktet godt polstret.

I tillegg til selve lydkortet følger det med en ekstern volumkontroll-enhet, som også fungerer som skjøtekabel for hodetelefonene dine. Disse kan plugges inn i selve lydkortet, men da er det flere funksjoner du går glipp av, som for eksempel støyreduksjon.

Alt i alt har vi høye forventninger til dagens testkort. Asus' ROG-produkter har alltid holdt høy kvalitet i våre tester, og den vanlige Xonar-serien er knallgod på sine ting.

Vi starter testen med å se nærmere på det tekniske, samt å montere kortet i vår testmaskin – på neste side »

annonse
Asus Xonar PhoebusI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Installasjon

Enkel montering

Asus ROG Xonar Phoebus passer i et PCI Express-spor, og monteringen er en smal nok sak. Vi stikker det inn i et ledig spor på hovedkortet, og strammer en skrue i kabinettet.

Årets rareste? Lydkortet trekker strøm fra en PCIe-kontakt så vel som fra hovedkortet.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Det er ikke vanskelig å finne ut hvilke plugger som skal hvor på Xonar Phoebus.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Alle inn- og utganger bak på lydkortet har en beskrivelse av hva de skal brukes til gravert inn i metallet ved siden av seg. I tillegg lyser det rødt og grønt fra de to hullene den medfølgende volumkontrolleren skal plugges inn i – eventuelt bare høretelefoner og mikrofon, om du foretrekker å ikke bruke denne.

En ting vi ble litt overrasket over var at det også vil ha en egen PCIe-strømkabel. Denne er strengt tatt ikke kritisk – dersom du stikker lydkortet inn i maskina og slår på, og ikke installerer de medfølgende driverne, vil du fremdeles få pen lyd ut av det. Det fungerer da også tilsynelatende greit.

Når du har installert driverne blir det en annen sak, og du får en feilmelding om at kortet krever PCIe-strøm når du prøver å starte programvaren, som har et lass morsomme innstillinger.

Spesifikasjoner

Lydprosessor: C-Media CMI8888DHT High-Definition Sound Processor

Samplehastighet og oppløsning:

 • Analog avspilling:
 • 44.1K/48K/88.2K/96K/176.4K/192KHz @ 16bit/24bit
 • Analogt opptak:
 • 44.1K/48K/88.2K/96K/176.4K/192KHz @ 16bit/24bit
 • S/PDIF digital ut:
 • 44.1K/48K/88.2K/96K/176.4K/192KHz @ 16bit/24bit
 • S/PDIF digital inn:
 • 44.1K/48K/88.2K/96K/176.4K/192KHz @ 16bit/24bit
 • ASIO 2.2 driverstøtte:
 • 44.1K/48K/88.2K/96K/176.4K/192KHz @ 16bit/24bit svært lav forsinkelse

Inn/utganger:

 • Analoge utganger:
 • 5 x 3.5mm RCA jack
 • Analoge innganger:
 • 2 x 3.5mm RCA jack
 • 1 x Digital S/PDIF utgang : 1 x Toslink
 • 1 x Box link

Programvare

Det er ikke nødvendig å bruke den medfølgende programvaren – men det kan nok være lurt for å få utnyttet potensialet i kortet. I tillegg til drivere får du et Asus ROG Xonar Phoebus-kontrollpanel, samt et eget equalizer-program kalt «Dolby Profile» hvor du kan lage dine egne lydbilde-profiler.

På neste side begynner vi en subjektiv testing av opplevelsen i spill »

annonse
Asus Xonar PhoebusI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Spill og kommunikasjon

I hine hårde dager, den gang verden fortsatt var ung, var en av de aller største fordelene med dedikerte lydkort at disse kunne avlaste prosessoren. Spesielt under spilling var dette merkbart, da en kunne slippe noe hakking når lyd og bilde slapp å konkurrere om prosessorsykluser.

Med dagens flerfoldige prosessorkjerner i de fleste spillmaskiner er nok dette mindre relevant. Siden vi tross alt tar for oss et ROG-produkt, må nesten likevel første punkt på agendaen være spilltesting.

Battlefield 3

Når vi starter opp Battlefield 3 med Xonar Phoebus første gang får vi en merkelig opplevelse. Absolutt all dialog rutes, uten noen åpenbar grunn, til høyre lydkanal, mens øvrige lydeffekter havner sånn cirka der de skal. Vi avslutter derfor spillet ganske kjapt, og etter en liten tur innom kontrollpanelet som fulgte med driverpakken setter vi lydkortet i FPS-modus. Det hjelper, og på neste forsøk høres det ikke ut som soldaten vår lider av selektiv hørselsvikt.

Ved å spille gjennom et oppdrag i Battlefield 3 finner vi at det lydkvalitetsmessig er en nokså merkbar forskjell. Spesielt tydelig blir dette på bakgrunnslyder når det ikke skjer spesielt mye ellers i spillet, men også midt i skuddvekslinger trer de individuelle lydene mye bedre frem. I sum kan man si du får et mindre kaotisk lydbilde – uten at dette hindrer oss i å bli plaffet ned på spillets laveste vanskelighetsgrad.

Målt i FPS er det, som ventet på denne testbenken, ingen målbar forskjell på om vi bruker hovedkortets innebygde Realtek ALC892 eller Asus sin ROG-modell. Vi bunner ut på 42 FPS i begge tilfeller, og gjennomsnittet ligger spikret rundt 74,9 FPS. Vi opplevde en maks-FPS på 122 med det innebygde lydkortet, og 151 med Xonar Phoebus, men ettersom dette ikke gjorde utslag på gjennomsnittet kan det like gjerne være helt tilfeldig. Etter alt å dømme er denne maskinen for kraftig til å måle forskjellene som den står.

Så vi børster støvet av en liten dinosaur, og bytter testbenk.

Metro 2033

Denne gangen fisker vi også frem AKG GHS-1 hodetelefoner. Laget for spillere og med innebygd mikrofon er nok disse nærmere hva spillere flest vil benytte enn Beyerdynamic-høreklokkene vi benyttet i forrige runde.

For å virkelig sette maskineriet på prøve hopper vi like gjerne bukk over Battlefield 3, og forsøker oss istedet på Metro 2033. I våre tester av skjermkort er dette gjennomgående det verste vi kan utsette testbenkene våre for, så om det er mulig å måle noen forskjell i FPS håper vi det blir her.

Siden vi er ute etter å fremprovosere forskjeller i prosessorbruk skrur vi dog oppløsningen ned til 800 x 600 piksler, og detaljnivået ned så lavt vi får det. Etter å ha spilt et par-tre minutter av start-oppdraget, og kjørt lyden via det integrerte ADI AD1988B-baserte lydkortet, sitter vi igjen med 75,8 FPS i gjennomsnitt, og bunner ut på 29. Høyeste registrerte FPS er 145.

Når vi gjentar det samme med Asus ROG Xonar Phoebus klarer vi denne gangen å få utslag på målte FPS. Laveste måling faller til 26 FPS, og høyeste verdi faller til 139 FPS – men med om lag 16 000 bilder behandlet er et snitt som har steget til blanke 78 FPS mye mer interessant.

Og kvaliteten? Denne gangen snakker vi om en verden av forskjell.

Til tross for at vi hadde spilt gjennom nøyaktig samme sekvens bare minutter tidligere, og til tross for at bildekvaliteten var mildest talt laber, fant vi at nivået av innlevelse i spillet steg drastisk med lyden servert av Asus sitt ROG-lydkort.

Nå skyldes nok dette at Metro 2033 byr på noe mer atmosfære i lydbildet enn det actionladde Battlefield 3. Rent praktisk erfarte vi nemlig mye av det samme i de to spillene. Bakgrunnslyder blir klarere, og de individuelle lydeffektene rundt omkring forblir individuelle lydeffekter, snarere enn grøt.

Kommunikasjon

På esken skriver Asus «Command your way to victory», og skryter av sin støyreduksjonsteknologi. Har du ikke en egen mikrofon er det ingen fare, fordi volumkontroll-boksen inneholder også en mikrofon.

Med mikrofonen på hodetelefonene får man svært klare og fine opptak, men så er jo heller ikke den som står på AKG GHS-1 av direkte sjaber kvalitet. Når vi slår på ROG Command-funksjonen for eksterne mikrofoner, filtreres dessuten all bakgrunnsstøy ut.

Alle eventuelle kommandoer du måtte slenge ut ved spilling over nettet vil nok komme frem så klart som nettverket tillater – men støyfjerningen gir også en viss ekstra klang og dybde til stemmen, så som en ekstra bonus vil du nok komme til å høres ekstra kommanderende ut også.

Mikrofonen i volumkontrolleren er ikke fullt så mye å rope hurra for. Den fungerer for så vidt greit, men er ikke på et spesielt mye bedre nivå enn det du får fra et helt ordinært webkamera. Uten en ekstern mikrofon koblet til, påstår også Asus at ROG Command-funksjonen skal gjøre denne dingsen til en svært så retningsbestemt opptaker – og det stemmer, på en måte.

Når vi trekker ut ledningen til mikrofonen og slår på denne «strålefunksjonen», skal kun lyd innen en 30 graders kone av volumkontroll-boksen bli registrert. Vi klarte egentlig ikke høre oss selv i opptak uansett hvilken vinkel vi benyttet, uten å heve stemmen betraktelig.

Stort sett bruker man dog gjerne en ekstern mikrofon, og når akkurat denne delen av ROG Command-programvaren er deaktivert fungerer systemets egen mikrofon greit nok. Det er en smule skuffende at støyreduksjonen ikke fungerer på denne, men dette skyldes såvidt vi forstår at når du har din egen mikrofon, benytter lydkortet sin egen for å finne ut hva som er romlyd, og hva som er din stemme.

Med det har vi tatt en titt på hvordan lydkortet presterer innenfor forskjellige felt på spillfronten. På neste side tester vi ROG Xonar Phoebus på musikk og film »

annonse
Asus Xonar PhoebusI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Musikk, serier og film

Spillopplevelsene varierte mellom «hakket bedre» og «dramatisk oppsving» i forhold til hva vi er vant med fra innebygde lydkort. Lydopptak var en annen oppgave dagens testkort klarte seg godt på. Men hvordan presterer Asus ROG Xonar Phoebus når du vil høre på musikk eller se på film?

Musikk

Når det blir på tide å teste musikkopplevelsen holder vi oss fremdeles til testbenk nummer to, med de samme hodetelefonene fra AKG. I kontrollpanelet aktiverer vi profilen for musikk, men skifter tilbake til Hi-Fi umiddelbart på grunn av uggen gjenklang og merkelige pipelyder som ramler inn nå og da. I Hi-Fi-modus er ting som de skal være, og vi begynner vår subjektive testing.

Vi forventer ikke all verdens forskjell fra det integrerte lydkortet. Det er dette vi prøver først, og det virker som vi får en helt grei musikkopplevelse fra fiolinistene som lar noter fra Johann Sebastian Bach strømme ut av de kamuflasjemønstrede høreklokkene.

Det viser seg snart å ha mer å gjøre med Bach enn med det innebygde lydkortet. Når vi plugger over til den eksterne volumkontrolleren som fulgte med Asus ROG Xonar Phoebus, hører vi nemlig plutselig noter vi ikke visste var med i opptaket.

Spesielt i den lavere enden av skalaen blir musikken mye, mye rikere. De lysere tonene fremstår også klarere, men det virker som ROG-kortet gjør en eksepsjonelt mye bedre jobb med bass. Da blir naturligvis neste skritt å fyre i gang litt Skrillex.

På ny gjør Asus-kortet en suveren innsats sammenliknet med de innebygde sakene. Uansett hvor mye «wub wub wub» den lille californieren kaster mot oss forblir lydene klare og så lite forvrengte som de etter alt å dømme er ment å være.

I segmenter hvor det med innebygd lyd bare hyler og skriker i høreklokkene, kommer det med Xonar Phoebus også frem distinkt melodiøse basslyder – som selv fra andre avspillingsenheter gjerne forsvinner eller høres ut som grøt.

Uansett hva vi spiller av er det heller ikke noe problem å skru lydnivået til værs. Lyden blir høyere enn hva du får ut av det integrerte kortet, og det er ikke snakk om noen forvrengning – bortsett fra når den skal være der.

Musikkdelen er uten tvil det som har imponert mest. Det slår oss da at vi kan prøve ut dagens testobjekt på film og serier også, for å se om det kan gi oss en tilsvarende hyggelig opplevelse på den fronten.

Serier og film

Vi starter lett, og fyrer opp første episode av The Walking Dead over Viaplay. Til tross for potensielle svingninger i bithastighet virker dette fornuftig: Her har vi flere lange partier med få og lave lyder som gjør seg godt for å lytte etter kvalitetsforskjeller. Dét, og så er det alltids moro å høre zombier hvese.

Her gjør Xonar Phoebus en ny strålende jobb – enkelt og greit. Når vi går inn i kontrollpanelet og skifter over til film-modus får vi en grusom gjenklang, men tilbake i Hi-Fi-modus er alt klokkeklart og rent. Skummel bakgrunnsmusikk er passelig skummel når den sakte fader inn, mens pusting og pesing høres akkurat så panisk ut som den burde.

På det høye volumnivået vi benytter her kommer det en god del elektronisk støy ut av det innebygde lydkortet, og på noe lavere nivåer er det enkelte ting vi ikke hører i det hele tatt. Atter en gang er det dypere lyder som det innebygde lydkortet ikke har håp om å levere, men som Asus-kortet gladelig lar oss lytte til i høy kvalitet.

I filmen Reservoir Dogs er det en spesiell scene hvor det kuttes med kniv og plaskes med bensin. Denne gir oss stikk motsatte forhold av hva TV-serien overfor byr på, da vi får en masse lyd blandet sammen i en salig suppe. Her finner vi mindre forskjell på de to kortene, selv om det fremstår som marginalt enklere å få med seg hva den ene karakteren sier midt oppi alt bråket når vi benytter Asus-kortet. At lyden like fullt er klarere med dette enn med det innebygde, sier seg innen nå omtrent selv.

Med det sier vi oss fornøyde. Bla om til neste side for å lese vår konklusjon »

annonse
Asus Xonar PhoebusI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon

Undertegnede er neppe verdens største feinschmecker når det kommer til Hi-Fi, og det finnes nok flere blant våre lesere som er bedre kvalifisert til å skille perfekt lyd fra temmelig bra lyd. Likevel, når det kommer til Asus ROG Xonar Phoebus er det vanskelig å si annet enn at dette hører du forskjell på.

Det følger også med en ekstern volumkontroller og mikrofon i ett.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Xonar Phoebus-merket lyser selvfølgelig opp inni kabinettet.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Komponenter under topplokket på Asus' spill-lydkort.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Har du bruk for dette kortet? Neppe, men hvis du sverger til et integrert lydkort istedet kommer du til å gå glipp av noe.

I dataspill serverer det mer lyd, klarere lyd, og høyere lyd – uten at vi finner noe å sette fingeren på. Eksplosjoner rumler godt, selv med et par helt greie spill-høretelefoner, og atmosfæren blir så mye rikere og mer forlokkende å leve seg inn i, at videre sammenlikning blir direkte urettferdig.

Kortet har dessuten støtte for surround opp til 7.1, så om du har utstyr nok til det er det bare å slå seg løs. Asus' eget kontrollpanel havarerte et par ganger mens vi utforsket innstillingene i det, men når vi hadde fått det som vi ville var det godt å vite hvor vi kunne gå for videre justeringer.

Hva angår musikk er det svært tydelig at Asus ROG Xonar Phoebus drar svært mye av arven fra Asus Xonar med seg til bords. Også ved titting på film og TV-serier er det en ganske stor forskjell fra de integrerte lydkortene de fleste benytter i dag.

Selv om integrerte lydkort har blitt jevnt og trutt mye bedre de siste ti-tolv årene, er det svært åpenbart at dedikerte lydkort absolutt har livets rett. Argumentet om at du frir opp tid på prosessoren din er nok ikke like gyldig som det en gang var, selv om vi klarte å hente ut litt ved å putte inn Asus' ROG-modell.

Har vi så noe å utsette på dagens spill-variant av Xonar-familien?

Det måtte i så fall ha vært prisen. Det begynner å bli en stund siden sist vi testet et dedikert lydkort, men da var det Creative sitt Sound Blaster Recon3D som måtte til pers. Ett av våre ankepunkter den gang var en litt for høy pris, men Creative-kortet er i skrivende stund betydelig billigere enn kortet vi testet i dag.

Likevel er det vanskelig å la være å anbefale ROG Xonar Phoebus. Den opplevde økningen i lydkvalitet er rett og slett så stor at prisen må kunne kalles verdt det – men da tenker vi på de som bare har et integrert lydkort fra før. Dersom du har et dedikert kort av høy kvalitet er det ikke sikkert du vil komme til samme konklusjon – spesielt om den eksterne volumkontrollen med støyreduksjon ikke frister.

+ Fullstendig overlegent integrerte lydkort
+ God støyreduksjon
+ Mange funksjoner i kontrollpanelet
+ Enkel installering


- Middelmådig medfølgende mikrofon
- Stiv pris

annonse
Asus Xonar PhoebusI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse