Til hovedinnhold

Samsung Wave

Samsung Wave

Testresultater

Super AMOLED, Wi-Fi, routerfunksjon, DLNA, DivX-støtte, rask prosessor, FM-radio, bra materialer, Bluetooth 3.0, god batterikapasitet.
Ingen gratis kartapplikasjon, ikke atskilt varsel for e-post og SMS. Høy pris.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung Wave er en mobiltelefon som imponerer på flere områder. Det første vi merker oss er den nye Super-AMOLED-skjermen, som er det reneste festfyrverkeri. Dernest lar vi oss imponere over det oppdaterte brukergrensesnittet TouchWiz 3.0, og hvor raskt telefonen reagerer. Samsung har laget den 1GHz kraftige prosessoren selv, og vet hvordan den best skal utnyttes.

Design

Designen til Wave er nok ikke den mest spennende vi har sett. Men materialvalget er godt, og noen små detaljer løfter helhetsinntrykket.

Skjermen måler 3,3 tommer diagonalt, og oppløsningen er på 480 x 800 punkter. Det høye antallet bildepunkter gir et svært skarpt bilde, og bruken av AMOLED, der hvert enkelt bildepunkt har sin egen lampe, gir god kontrast og klare farger. Med Super-AMOLED er berøringsfunksjonen integrert på en måte som gjør at det ikke er behov for et ekstra lag av glass på toppen av skjermen. Resultatet er at skjermbildet ser ut som om det ligger utenpå glasset. Ingen annen mobil har en like klar og fin skjerm.

Frontglasset buer litt ut i topp og bunn. Det er ikke bare en lekker designdetalj, men sørger også for at skjermen ikke gnisser mot underlaget om vi for eksempel legger fra oss telefonen med skjermen ned mot bordflaten.

Chassiset på Wave er i børstet mørkt grått metall, med blank sort plast i toppen og bunnen av telefonen. Noe plast må det nødvendigvis bli, for å sikre at de innbygde antennene ikke blir skjermet. Totalinntrykket av telefonen er likevel at dette er en mobiltelefon i metall og glass, godt sammensatt, diskret utformet og med noen små lekre detaljer. Det forsterker inntrykket av kvalitet, når chassiset er uten sømmer i sidene.

Midt under skjermen sitter en menytast. Ellers har telefonen de to tradisjonelle telefontastene, gjerne kalt rør-taster. Kameraet er plassert i en ruter-formet åpning, og det samme er den lille diodelampen ved siden av kameraet.

På høyre side har Wave to taster. Den øverste er skjermlåsen, mens den nederste er dedikert til kameraet. På høyre side er det en vanlig volumtast. Volumtasten er plassert slik at den er lett å betjene under samtale.

Bada

Operativsystemet på Wave heter Bada. Det minner om Android, men er egenutviklet av Samsung. Operativsystemet Bada er åpnet for tredjepartsutviklere, slik at hvem som helst i realiteten kan skrive programmer som du kan kjøre på din Wave-telefon. Telefonen har også en egen applikasjonsbutikk.

Utvalget av programmer er enn så lenge temmelig sparsomt, men fremgangsmåten for å laste ned programmer er enkel. Når du trykker på butikk-ikonet (Samsung Apps) får du en oversikt over tilgjengelige produkter, sortert etter popularitet, anbefalinger eller inndelt i kategorier. Programmene installeres med et tastetrykk.

I skrivende stund finnes 93 programmer i Samsung Apps. Pussig nok finnes her bare 8 spill, men hele 25 programmer som handler om helse og livsstil. 18 av de 93 titlene i Samsung Apps er e-bøker. Flere utviklere jobber nå med programvare til Bada, og blant disse er NDrive, som nå har en løsning for GPS-navigasjon til Bada.

Grensesnitt

Menyene i Bada er bygget opp på en måte som gjør det lett å tilpasse dem. I utgangspunktet har du en startskjerm med tre snarveier i bunnen (telefon, kontakter og meldinger). Oppe på venstre side under statuslinjen, finner du en knapp det står ”Widget” på. Et trykk på denne åpner to linjer med ikoner i bunnen av skjermbildet. Et blått ”lys” til høyre viser at det finnes flere widgets enn de som vises på skjermen. Disse kan vi trekke frem ved å stryke fingeren på skjermen.

Om du nå dreier telefonen 90 grader til breddeformat, endrer skjermbildet seg. Nå kan du se hvor mange sidepaneler du har til rådighet for plassering av widgets. Du kan øke antallet paneler fra tre og opp til ti, dersom du skulle ha behov for det. Å legge til et sidepanel er så enkelt som at du trykker på et pluss-tegn. Hver side vises som en miniatyr, og du kan stokke på dem så mye måtte orke. Å fjerne en side er like enkelt som å legge den til. Da trykker du bare på minus-tegnet på den aktuelle miniatyren.

For å ha fullt utbytte av widgetene må de settes opp til å hente ulike typer innhold. Å kjøre flere slike småprogrammer vil medføre redusert batterikapasitet og økte utgifter til datanedlasting. Wave er en mobiltelefon som egner seg best for den som har fastpris på data. Alternativt kan telefonen settes til bare å laste data når du er innenfor en trådløs sone. Da bruker telefonen Wi-Fi, og du slipper å betale for datatrafikk.

Ryddig

Vi mener den nye måten å hente opp widgets på fungerer mye bedre enn den gamle, der du plukket widgetene fra en sidekolonne. På Wave får du ikke plassert widgetene oppå hverandre, og det er blitt enklere å gjøre tilpasninger.
For å fjerne en widget trykker og holder du til grafikken blir grå med en gul ramme. Deretter trekker du den ned til den forsvinner. Det er samme fremgangsmåte som du bruker på Android-mobiler, riktig nok uten søppelkassen som viser hvor widgeten skal dumpes.
På mobiltelefoner med Android henter vi frem hovedmenyen ved å trekke dem opp fra bunnen av skjermen. På Wave bruker vi menytasten, på samme måte som på iPhone. Her har du i utgangspunktet tre sider med tolv ikoner, og du veksler mellom sidene på samme måte som du flytter på startskjermene.

Også her kan du gjøre endringer. Ved å trykke på tasten ”Endre” (samme plassering som tasten ”Widgets” på startskjermen), kan du holde på ikonene og skyve dem til den plassen du vil ha dem på. Igjen kan du legge til flere skjermer ved å vri telefonen 90 grader.

Menyskjermene er plassert i karusell. Når du har bladd til siste menyside starter du forfra igjen. På startskjermene må du bla tilbake.

Menytasten han også trykkes og holdes. Da dukker det opp en oversikt over alle programmer som er aktive. Her kan du velge å lukke ned ett og ett program, eller du kan avslutte alle. Husk bare at om du avslutter en Widget, så slutter den ikke bare å kjøre – den forsvinner også fra startskjermen.

Om det er noe vi savner fra Android, så er det muligheten for å plassere snarveier, og ikke bare widgets, på startskjermen. Snarveiene til telefon, kontakter og SMS følger imidlertid alltid med, både på startskjermer og menyskjermer.

Minne

Wave har 2 GB innbygget minne, og Samsung mener dette er såpass mye at de ikke legger ved noe minnekort. Skal du bruke telefonen som musikkspiller,navigere med Route66 eller spille av videofilm, så trenger du raskt mer minne. Samsung er verdens største produsent av minne, og kunne med fordel ha vær noe rausere med internminne på Wave.

Telefonen har plass for minnekort, og støtter formatet microSD opp til 32 GB. For å komme til minnekortholderen må du ta ut batteriet.

Kamera

Kameraet på Wave tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Det finnes mobilkameraer som klarer langt flere piksler enn dette, men vi synes likevel Samsung har gjort et fornuftig valg. Løsningen med moderat oppløsning og lite signalstøy gir totalt sett en god brukeropplevelse.

Kamerainnstillingene er enkle å finne ut av, med selvforklarende menyskjermer. Vi kan med en lett berøring bestemme hvor vi vil ha fokuspunktet. For den som vil tilpasse innstillingene til forholdene finnes det en rekke muligheter. Du kan velge opptaksmodus (Enkel, Skjønnhetsbilde, Smil, Kontinuerlig, Panorama elle Årgangs), eller du kan velge scenemodus (Portrett, Landskap, Natt, Sport, Selskap / innendørs, Strand / snø, Solnedgang, Daggry, Høstfarger, Fyrverkeri, Tekst, Levende lys, Motlys). I tillegg til dette har du alle de vanlige effektene, som sort/hvitt, sepia osv.

Vi har samlet noen eksempelbilder på en annen side i denne testen.

HD-video

Videokameraet er også interessant. Denne telefonen filmer med det som gjerne kalles HD-kvalitet (1280x720). I dette tilfellet sier det mer om oppløsningen enn om kvaliteten. Likevel henger Wave bedre med i svingene enn HD-kameraene Sony Ericsson Vivaz, og Samsung Omnia HD. Det er også mulig å pause opptaket, for så å filme videre i samme klipp.
Etter opptak kan filmen din lastes opp til YouTube eller andre Internett-tjenester. Vi gjorde et kjapt forsøk:
Kameraet sliter litt med synkronisering av lyd og bilde, særlig når vi filmer klipp med flre sekvenser.

Programmer

En ny appliaksjon fra Samsung er Social Hub. Denne samler meldinger og informasjon fra alle dine kontakters aktiviteter i de nettsamfunn du er medlem av. Her kommer e-post, Facebook, SMS og Twitter-oppdateringer på løpende bånd. Ved å kjøre en Widget som heter ”Feeds & Update” på startskjermen, har du full oversikt til enhver tid.

Programutvalget på telefonen er i utgangspunktet temmelig ordinært. Vi har nevnte Social Hub, og har i tillegg en god nettleser (Dolfin 2.0) med støtte for Flash. Men vi får den ikke til å vise klipp fra VGTV, som krever Flash 9.

Kalender, e-post, klokke med alarmer, verdensur, stoppeklokke og nedtelling hører med. Alt dette kan synkroniseres mot Outlook, eller Exchange Server, for de som bruker det. Ellers finnes programmer for Facebook, Twitter, YouTube, IM (Palringo), kalkulator, notisbok, FM-radio, lydopptaker og videospiller. Videospilleren takler en rekke format, og støtter DivX/XviD.

Wave har navigasjonsprogram utviklet av Route66, men om du vil bruke navigasjon må du kjøpe en lisens. Det er ingen egen Google Maps-funksjon på Wave, og vi får heller ikke lastet ned noen fra Google. Du kan uansett bruke Google Maps via nettleseren på telefonen.

En egen spillapplikasjon åpner for ni enklere spill, der de fleste er prøveversjoner. I tillegg er bilspillet Asphalt 5 installert på telefonen som en egen applikasjon.

Ruter og nettverk

Men Wave har også spennende funksjoner som ikke fremkommer av programoversikten. Blant annet kan du bruke telefonen som ruter. På denne måten kan flere i familien knytte sine bærbare mot mobilt internett via Wi-Fi. Oppsettet er enkelt, og det fungerer svært godt.

Under innstillinger finner du også funksjonen All Share, som lar deg dele og hente medieinnhold trådløst mellom forskjellige kilder og spillere i hjemmenettverket. Du kan se en film fra PC-en på mobilen, eller du kan vise en film fra mobilen på en storskjerm tilknyttet hjemmenettet. Det forutsetter at enhetene støtter standarden DLNA, og at de er koblet til samme nettverk.

Samsung har som nevnt sin egen applikasjonsbutikk. Når du laster ned et program dukker et nytt ikon opp på menyskjermen. Du kan følge fremdriften i nedlastingen ved å se hvordan ikonet gradvis fylles opp, en ganske stilig visualisering.

En norsk applikasjonsbutikk er på trappene, og vil trolig bli åpnet i løpet av høsten.

Musikk

Musikkspilleren i Wave er svært god, og de medfølgende ørepluggene er absolutt godkjente. Også i spilleren er det lagt til noen grafiske elementer som ser ganske stilige ut. Blant annet kan du bla i en karusell av CD-er med trykk, hentet fra albumbildene.

Musikkspilleren har equalizer med flere forhåndsinnstillinger, men du kan ikke justere lydbildet manuelt. Å overføre lydfiler til Wave går raskt, og du kan sette opp spillelister direkte fra telefonen.

Her er noen av de andre spesialitetene på Wave:

Falskt anrop

Funksjonen er ikke ny, men på Wave er det mulig å spille inn samtalen på forhånd. Da kan du ikke bare starte et falskt innkommende anrop, men når du besvarer anropet vil den som lytter også kunne høre at det faktisk er noen i den andre enden – vel – at det høres ut som om det er noen i den andre enden.
Bluetooth 3.0
Dette er en teknologi som gjør det mulig å overføre filer mellom kompatible enheter i rekordfart.

Tyverisporing

Om noen setter et annet SIM-kort i din mobiltelefon, vil telefonen sende en SMS med beskjed om hvilket nummer som er satt inn. Det gjør det mulig for deg å finne ut hvem som eier SIM-kortet som sitter i din mobiltelefon. Nummeret som skal varsles legger du selv inn på telefonen.

Autohøyttalende

Legger du telefonen på bordet under en samtale, veksler den automatisk til høyttalende.

Stryk for å ringe eller sende SMS

Når du stryker over navnet til en kontakt, starter telefonen et anrop. Stryker du mot venstre starter du en SMS.

Statusbar med snarveier

Linjen på toppen av skjermbildet viser statusinformasjon. Om du trekker den ned, får du raskt tilgang til snarveier for Wi-Fi, Bluetooth og lyddemping. I tillegg får du oversikt over varsler. Om musikkspilleren er aktivert får du også tilgang til musikk-kontrollene.
Her et par alternativer du også bør vurdere:
HTC Desire: Denne modellen har litt større skjerm og kjører operativsystemet Android 2.1. Muligens verdens beste mobil i øyeblikket.
Sony Ericsson Vivaz: En enklere Symbian-telefon, med et godt kamera og HD video. Langt rimeligere enn Wave.
Og et lite tips: Her finner du de billigste mobilene.

Bildeeksempler

Testresultater

Super AMOLED, Wi-Fi, routerfunksjon, DLNA, DivX-støtte, rask prosessor, FM-radio, bra materialer, Bluetooth 3.0, god batterikapasitet.
Ingen gratis kartapplikasjon, ikke atskilt varsel for e-post og SMS. Høy pris.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Super AMOLED, Wi-Fi, routerfunksjon, DLNA, DivX-støtte, rask prosessor, FM-radio, bra materialer, Bluetooth 3.0, god batterikapasitet.
Ingen gratis kartapplikasjon, ikke atskilt varsel for e-post og SMS. Høy pris.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse10,9 x 56 x 118 mm
Vekt118 g
Standby-tid550/600 (3G/GSM)
Taletid7 timer/15 timer (3G/GSM)
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, 3.0 med A2DP
USB-portJa Ja, Micro USB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingVirtuelle taster, svært bra
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Active Sync
Sosiale tjenesterJa Ja, godt integrert med Social Hub
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakHD 720
Skjermstørrelse480x800, 3,3 tommer
Fargedybde16 millioner
Minne-
Minnekapasitet2 GB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, HSDPA 7,2
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANJa Ja, DLNA og router-funksjon
GPSJa Ja, med navigasjon mot lisens
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkNoe av det ypperste som finnes
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignFine detaljer
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Ja, Java og Bada
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi0.99 W/Kg
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchJa Ja, kapasitiv multitouch0

Konklusjon

Testresultater

Super AMOLED, Wi-Fi, routerfunksjon, DLNA, DivX-støtte, rask prosessor, FM-radio, bra materialer, Bluetooth 3.0, god batterikapasitet.
Ingen gratis kartapplikasjon, ikke atskilt varsel for e-post og SMS. Høy pris.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung Wave er en mobiltelefon i det absoluttet toppsjiktet. Den er svært avansert, men likevel enkel å bruke. Wave gjør det lett å holde seg i forbindelse med omgivelsene, enten du skal snakke i telefonen, sende meldinger eller bruke sosiale nettverk. Det gode kameraet gjør det fristende å ta bilder, og gode bilder er det alltid morsomt å dele.

Skjermen gjør Wave til en fest å se på. Materialene får telefonen til å virke luksuriøs, og telefonen står like godt til dress og selskapskjole som til dongeri.

Fysisk er det bare på skjermstørrelse og kameraoppløsning at Wave må se seg slått av enkelte konkurrenter. Det oppveies langt på vei av kvaliteten på skjermen, som altså er i en klasse for seg.

Det nye operativsystemet Bada virker svært lovende, om enn litt umodent. Blant annet er det ikke mulig å skille varling av e-post fra varsling av SMS. Det er også enkelte pussige orddelinger i menyene, og på tasten ”tilføy” mangler ”y”-en.

Teksting på det virtuelle tastaturet går kjapt, takket være ordboka. Her mangler nemlig egne taster for æ, ø, og å, men trolig vil et nytt tastatur dukke opp om kort tid. Dette er tross alt en mobiltelefon der hvem som helst kan legge til programvare og dele den med andre. Løsningen med automatisk veksling mellom qwerety i breddeformat og T9-tastatur i høydeformat fungerer også utmerket.

Dessuten er det enkelt å skrive meldinger med flere språk, ettersom vi kan bytte ordbok med et tastetrykk.

Vi finner i grunnen bare småtterier å pirke på i Samsungs førstefødte Bada-mobil. Terningkast seks.

Mer om
annonse