Tek.no

Test

Heeeeeerlig

Bjørn Tore Boquist
27 Nov 2007 10:30

Denne testen er utført av vårt søstermagasin X6.
Allerede i flere måneder før lansering har Crysis blitt rost opp til skyene, og kanskje enda litt høyere. Det tyske selskapet Crytek som står bak spillet, og som også utviklet den populære Far Cry-serien, har skapt noe unikt, genialt og nyskapende. En ny standard innenfor førstepersons skytespill er satt.

Grafikk
- Verdens mest avanserte spill, i følge grafikkortprodusenten NVIDIA. Det er vel gjerne på denne biten spillet har opplevd stor suksess i prelanseringsfasen, og det er heller ikke uten grunn. Med en tung og kraftig grafikkmotor - egetutviklet av selskapet - er det duket for ditt skumleste og tøffeste møte med førstepersons skytespillsjangeren så langt. Men så kommer det store spørsmålet, er datamaskinen din kraftig nok?
Crysis ser nydelig ut. Det er faktisk ingen tvil om det. Hovedproblemet er bare at hvis du har en datamaskin som ikke klarer å kjøre spillet glatt uten å ha alle innstillinger på lavt, da er plutselig den gode visuelle opplevelsen erstattet med en heller pikslete og “ok” opplevelse.
Har du en kraftig datamaskin vil alle dine drømmer, inkludert et par ekstra, oppfylles. Så bra ser spillet ut, og dynamikken fungerer utmerket. Det florerer av detaljer, og selve jungelen har aldri vært så stilig - eller innbydende, om du vil.

Lyd

Bra som resten. Lydene av krutt som smeller, granater som eksploderer og fiender som gauler, er det lite eller ingenting å si på. Musikk florerer det ikke av, men i en nøytral og god dose. Når du plutselig hører noe som først ligner på en dinosaurskrik, innser du at dette er spennende, kult og kanskje helmaks.

Spillbarhet

Etter noen første timers slapp spilling, begynte jeg faktisk å bli lei av Crysis. En kan erge seg over hvor mye fiendene tåler, hvor lite du tåler og hvor jævlig langt man må springe hele tiden. Mer eller mindre en slitsom start for min Crysis-opplevelse. Opplever du det samme, vil du raskt finne ut at det endrer seg. Når du får kontroll over nanodrakten og de virkelig heftige våpnene begynner å dukke opp, vel - da blir nok Crysis-disken stående i DVD-rommen din lengre enn som så.

Du er ingen robot, som coveret kunne tilsi, men et menneske i en nanodrakt. Fra første stund blir du kastet ut i action, da du hopper ut fra et fly og opplever problemer med fallskjermen. Etter et tøft møte med vannoverflaten, kravler du deg på land og skuddvekslingen starter få minutter senere. Her starter ditt langvarige møte med jungelen, koreanere og utenomjordiske vesener.

Siste skrik: «Nanosuit»

Ikledd den ganske heftige nanodrakten skal du rydde jorda for elendighet, og senere redde jorda fra invasjon. Drakten er kanskje ditt viktigste hjelpemiddel i Crysis. Men nanodrakten, kan du velge forskjellige innstillinger som hjelper deg på ulike måter. Trenger du å hoppe høyt, fungerer “Max Strength”-funksjonen ypperlig - samtidig som knyttnevene blir enda mer nyttige under denne funksjonen.
Har du noe svært, skummelt etter deg, kan “Max Speed”-funksjonen være løsningen. Og ikke minst den funksjonen som falt mest i smak hos undertegnede, muligheten for å gjøre seg usynlig. Det høres kanskje ut som Utopia og verdens frelse med denne drakten, men så vel er det ikke. Alle funksjonene benytter seg av en energibar, som kjapt brukes opp.
Til slutt med nanodrakten, den funksjonen du vil kanskje bruke mest. “Max Defense”. Dette er standardfunksjonen, som gjør at du tåler mer - og som bør være aktivert under skuddveksling. Forøvrig har du også full kontroll over våpnene dine, hvor du kan velge om du vil aktivere lommelykt, lasersikte, lyddemper med mer. Alt i alt så fungerer dette kostymet utmerket, og det er ingen tvil om hva jeg skal ha på med på neste karneval.

Stor, større, størst?
Store områder, åpne sletter og mange trær. Friheten Crysis gir deg er god, men kanskje litt irriterende noen ganger. Det blir mye løping og kanskje klarer du å gå deg bort et par ganger, men vi lar det bli ens eget problem - da vi elsker denne friheten. Og de er så detaljerte. Småting er plassert rundt omkring, og du kan benytte deg av alt du ser. Enten det er et maskingevær som er utplassert eller om det er en Jeep som står øde på stranden, kan du ta kontroll over den.
Våpenutvalget er også stort og nytt. Du kan alltids plukke opp våpen og ammunisjon fra dine drepte fiender, men du vil også oppleve at du vil få nye våpen etter hvert som det er behov for det.
Spillet er også variert, noe du merker både på at de du kjemper mot byttes ut, samtidig som omgivelsene forandrer seg. Dette gjør at spillet fortsetter å holde seg spennende, og følelsen “nei, nå gidder jeg ikke mer” vil ikke dukke opp for ofte.
Denne testen er basert på enspillerdelen av Crysis. Vi kommer tilbake med test av multiplayer snart.

annonse

Les også