Tek.no

Test BlackBerry PlayBook

Nettbrettet vi elsker og hater

Fantastiske menyer og himmelsk fleroppgavekjøring er rett og slett ikke nok.

29 Juni 2011 16:41

BlackBerry PlayBook gjorde et helt fantastisk inntrykk da vi første gang så den på mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona, og vi kunne ikke vente til vi fikk klørne i en for test.

Det blir feil å si at PlayBook ikke innfrir i forhold til inntrykket vi tok med oss fra messen. Det er fortsatt kanskje det mest brukervennlige nettbrettet vi vet om dersom vi utelukkende ser på menynavigering og oppbygging.

Testen har imidlertid også gitt oss innsyn i noen problemer som er av så kritisk art at vi ikke kan anbefale PlayBook til alle. PlayBook har tidvis fremstått som et av de mest frustrerende produktene vi har sett på svært lang tid.

Derfor skal du kjøpe PlayBook

Vi spoler tilbake og starter fra begynnelsen.

BlackBerry PlayBook fra canadiske Research In Motion (RIM), er et nettbrett med sju tommer stor skjerm. Dermed er den i klasse med HTC Flyer og Samsung Galaxy Tab størrelsesmessig.

Til tross for størrelsen er skjermen knallgod. De tykke rammene ser kanskje litt påfallende ut i disse dager. Det har jo blitt et ideal at rammene rundt skjermen skal være så smale som mulige, men på PlayBook er de tykke rammene årsaken til at menynavigeringen er så god som den er. For å sveipe mellom ulike deler av menyen må du nemlig starte langs rammen.

Ved siden av den nevnte menynavigeringen som langt overgår det meste av menysystemer vi kjenner her til lands, muligens foruten HPs webOS, glimrer PlayBook med den beste fleroppgavekjøringen vi noensinne har sett.

Her pauses så godt som ingenting mens du går ut av det. Du kan la grafikktunge spill og HD-video kjøre samtidig mens du redigerer talen din i den komplette Office-pakken som følger med. Når du kommer tilbake fungerer alt som det skal, og brettet viser ingen tegn til treghet på noe tidspunkt. Dette er ekstremt imponerende.

Spill, video og musikk høres fabelaktig ut på de innebygde høyttalerne, og enda bedre om du kobler til et skikkelig sett hodetelefoner. Her er det mye futt og god lyd. Vi lar oss imponere av at den spiller av det meste vi legger inn på den uten problemer.

Kobler du den til storskjerm med HDMI-utgangen kan du dessuten vise ferieopptak for naboene samtidig som du jobber med e-post eller leser Amobil.no på PlayBooks egen skjerm, og alt dette foregår uten en eneste treghet. Smart!

Derfor skal du ikke kjøpe PlayBook

Vi har et utvalg høner å plukke med designmenneskene bak PlayBook.

Her er det nemlig flere steder tatt skikkelig dårlige valg. Når vi støter på problemer i dag er det ofte i rimeligere dingser, der maskinvaren ikke er i stand til å henge med. For PlayBook fins ingen slik unnskyldning. Maskinvaren er på linje med det beste fra Apple, Samsung og HTC, og den viser det tidvis til fulle. Her er det dårlige designvalg som skaper problemer.

For å starte rolig. Hvorfor i allverden stopper nettleseren opp dersom du er så uheldig at du treffer en Flash-reklame i innholdet når du skal panorere? Og hva er grunnen til at lenken åpnes opp når du slipper skjermen? Et trykk, etterfulgt av rask bevegelse på hvilken som helst annen dings fører deg rundt på nettsiden du ser på. Dette skjer ikke på PlayBook - i stedet har vi fått besøke veldig mange fine reklamekampanjer.

Gjennom testperioden har vi forøvrig måttet bruke timesvis på å installere PC-programvaren på nytt. Vi har også brukt mye tid på å lade nettbrettet før vi faktisk fikk overført data til det.

Vi har rukket å irritere oss grønne over lange lister med løsningsforslag til helt enkle feil som brettet enkelt skulle klart å identifisere selv.

Vi har blitt enda grønnere av å måtte bruke en telefon som ikke har noe i nærheten av den samme brukervennligheten som PlayBook stort sett har ved siden av for å få tilgang på e-post. Brettet har nemlig ikke egen e-postklient, men bruker e-postklienten i en vanlig BlackBerry-telefon. Det hjelper altså ikke å ha en toppmodell av et annet merke.

Det er verdt å nevne at PlayBook som selges i Norge i dag, foreløpig er en amerikansk utgave. Det betyr at du ikke får norske menyer, og Trigcom garanterer heller ikke at den vil få norske menyer gjennom oppdateringer. Den har likevel norsk skjermtastatur.

Til slutt

Alt i alt er altså PlayBook en svært blandet opplevelse. På enkelte funksjoner er den en soleklar toppkarakter. Menynavigering og flerprogramkjøring stiller både Android 3.0 Honeycomb og iOS i et dårlig lys.

Andre ting er rett ut sagt - bånn i bøtta.

PlayBook er altså både fantastisk og elendig samtidig, og fortjener egentlig to karakterer. I virkelighetens verden kan vi likevel kun sette ett avsluttende terningkast her, og det reflekterer dessverre ikke hvor imponerte vi var da vi første gang stiftet bekjentskap med dette nettbrettet.

Om du skal ha et nettbrett som gir deg færre grå hår kjøper du HTC Flyer eller Apple iPad 2 i stedet.

Kommende HP TouchPad har menynavigasjon som likner, men sannsynligvis blir ikke dette tilgjengelig i Norge før til vinteren.

PlayBook kan være et godt nettbrett for deg som er villig til å leve med dens ulemper, men vår erfaring er at det krever såpass mye innsats å få den til å fungere optimalt at de fleste andre nettbrett på markedet er bedre egnet. Da har vi egentlig ikke nevnt prisen - de fleste steder starter den nemlig på rundt 6000 kroner med 16 GB lagringsplass.

Les hele testen på Amobil.no

NB! I denne testen har vi hovedsaklig tatt utgangspunkt i hvordan PlayBook fungerer i forhold til andre nettbrett for vanlige forbrukere. Dermed har vi ikke testet den fullt ut på dens egne premisser. For en bedrift som krever økt sikkerhet og har IT-ansvarlige til å styre maskinparken kan derfor terningen virke noe lav.

Oppdatert:

Alle får norske menyer

En ny oppdatering gir norske menyer og norske taster på skjermtastaturet. Alle som har kjøpt BlackBerry PlayBook i Norge vil kunne laste ned dette, og alle PlayBook som selges fra i dag vil være utstyrt med oppdateringen, får vi vite fra markedssjef Jan Hatlebrekke hos importøren Trigcom.

Støtte for Android-apps skal også komme i løpet av sommeren, forteller han.

Les også
Mager Android-støtte for PlayBook
Les også
Android 3.2 gir bedre apps
annonse

Les også