Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApacer AH552 USB 3.0 32 GB

Minnepinner har blitt mye raskere

Spørsmålet er bare om det er bra nok, vi tester vår første USB 3.0-minnepinne.

Introduksjon og bruk

For mer enn 15 år siden kom USB-standarden på markedet. Den lille firkantede kontakten vi nå tar for gitt, revolusjonerte kabelsalaten bak de fleste maskiner. Med tiden har den erstattet eller tilbyr et alternativ til alle de tilkoblingene du benytter på maskinen din.

Når USB først kom på markedet lot den deg overføre enten 0,18 MB data hvert sekund, eller 1,5 MB/s avhengig av båndbreddetype. Ved tusenårsskiftet kom versjon 2.0, som gjordet det i praksis mulig å bruke standarden til overføring av data mellom maskinen og for eksempel en minnepinne. Den teoretisk maksimale hastigheten lå på 60 MB/s, men i praksis var det snakk om rundt 35 MB/s.

Det er ikke spesielt godt på dagens marked, og redningen skal tilsynelatende komme i form av USB 3.0. Her ligger den teoretiske hastigheten mer enn ti ganger høyere enn hos forgjengeren, nærmere bestemt 625 MB/s. Det skal derfor bli spennende når vi nå tester vår første minnepinne som følger USB 3.0-standarden.

Det er Apacer AH552, med en lagringsplass på hele 32 GB, som nå står klar for testing her hos oss. Enheten er basert på USB 3.0, men Apacer er beskjedne når det gjelder lovnadene om ytelsen. Henholsvis 110 MB/s for lesing og 70 MB/s for skriving er tallene vi blir lovet.

Følg med videre, så tar vi en nærmere kikk.

Takk til Apacer som sendte pinnen til test.

Spesifikasjoner

  • Tilkobling: USB 2.0 og 3.0
  • Kapasitet: 32 GB (Finnes også med 64 GB)
  • Skrivehastighet: 70 MB/s
  • Lesehastighet: 110 MB/s
  • Vekt: Ikke oppgitt
  • Størrelse (LxBxH mm): 73,25 x 19,75 x 9

Minnepinnen leveres uten noen former for tilbehør.

Design

Apacer AH552 har etter vår mening en helt ypperlig form. Størrelsen er helt normal, i den forstand at det ikke er snakk om en veldig liten eller veldig stor minnepinne. Den bærer en normal profil, som gjør at bredden og tykkelsen er hakket større enn selve kontakten. Lengden er på 7 cm, og i enden har du mulighet til å feste et nøkkelbånd.

Ellers er minnepinnen pulverlakkert blått, og har et lite deksel du må ta av for å gjøre selve kontakten synlig.

I bruk

I bruk opplever vi ingen lurerier. Minnepinnen er hverken spesielt tykk eller bred, så den lager ikke krøll blant nærliggende USB-kontakter når du kobler den til maskinen. Det er ikke direkte implementert noen krypteringsløsinger eller annet som eventuelt kunne ha bydd på utfordringer i bruk.

Minnepinnen fungerer naturlig nok akkurat slik den skal, du kobler den til maskinen og den vises som et lagringsmedium du kan leke fritt med.

Bli med over på neste side, så sjekker vi ytelsen på denne nye generasjonen minnepinner.

Ytelse

Ytelse

Dette er den første minnepinnen basert på USB 3.0 vi tester, så vi forventer ganske enkelt at den skal overgå det meste i vår teststatistikk. Den raskeste minnepinnen med USB 2.0 som vi har testet tidligere, og som har presset den standarden til det ytterste, er Corsair Flash Voyager GTR. Den e-SATA-baserte OCZ Throttle burde by på en god kamp, men denne er ikke lengre i salg.

Vi starter med å kjøre en runde i SiSoft Sandras dedikerte testrunde for minnepinner. En rekke filer av forskjellig størrelse kjøres til og fra minnepinnen. Apacer AH 552 er hele tiden i toppsjiktet, og i majoriteten av testene er den faktisk bedre enn eSATA-minnepinnen.

Vi ender til slutt opp med en maksimal lese- og skriveytelse på henholdsvis 123,7 MB/s og 42,6 MB/s. Setter vi dette opp mot de 34,3 MB/s og 22,4 MB/s som Corsair GTR kunne levere, er det nå snakk om 3-4 ganger ytelsen vi tidligere har sett.

Normalt har vi også testet minnepinner ved å manuelt overføre filer frem og tilbake, som grafene over viser. Det var dessverre ikke mulig med testbenken vi nå bruker for USB 3.0-minnepinner. Det du imidlertid kan merke deg er resultatene her for Corsair sin GTR 32 GB-minnepinne, og sammenligne opp mot grafen under.

ATTO er en test som gjør mye av det samme som den manuelle testen, den skriver både små og store filer til minnepinnen. Resultatene over speiler det beste resultatet, og som vi ser når Apacer hele 114 MB/s, mot Corsair sine 34,3 MB/s. Det er snakk om en økning på 3-4 ganger avhengig av filtype mellom de to minnepinnene, som benytter hver sin USB-standard.

Konklusjon

Apacer AH552 32 GB er den første minnepinnen vi har testet som benytter USB 3.0. Den nye USB-standarden tillater en teoretisk overføringsytelse opp mot ti ganger høyere enn forgjengeren, men vi ser i praksis at det holder seg en god del lavere enn dette.

Ytelsen AH552 kan levere ligger langt over USB 2.0-generasjonen. De tidligere minnepinnene la seg i absolutt beste tilfelle på 35 MB/s, mens dagens testobjekt dytter unna opptil 123 MB/s. Det er nesten fire ganger ytelsen, noe vi virkelig setter pris på.

Vi vil samtidig legge til et lite notat: Selv om skiftet her er meget høyt, skal det sies at 123 MB/s i 2011 ikke akkurat er grensesprengende. Det er i det området hastigheten tradisjonelle interne harddisker ligger. Denne minnepinnen er riktig nok av den første USB 3.0-generasjonen, men vi vil påpeke at vi hadde trodd ytelsen skulle være noe høyere. Dette er nødvendigvis ikke kritikk av Apacer spesielt, men heller USB 3.0-standarden generelt sett.

Uansett, Apacer leverer her er en kompakt minnepinne. Den inneholder hele 32 GB minne i et kompakt format som blir så godt som skjult i lomma. Du får også minnepinnen i en 64 GB-utgave, med samme format.

Prisen er heller ikke avskrekkende. For tiden koster 32 GB-utgaven 720 kroner. Det er en god del for 32 GB portabelt minne i kompakt format med USB-tilkobling, men det er ikke spesielt mye mer enn minnepinner basert på USB 2.0. Det setter vi pris på, og vi forventer at prisene i mellom de to generasjonene jevnes ut så snart konkurransen blir litt hardere.

Totalt er AH552 32 GB en minnepinne vi er meget fornøyd med. Prisen er akseptabel og ytelsen er langt bedre enn hva vi tidligere har opplevd. Totalt sett ser vi på denne som et godt kjøp, men vi velger å holde igjen anbefalingen til vi har et bredere testgrunnlag vi kan vurdere ut i fra. Vi skal innen kort tid komme tilbake med en egen test av harddisker med USB 3.0, og vi satser på å få inn flere USB 3.0-minnepinner i tiden fremover.

Les også
Dette er levetiden til en SSD
Les også
SSD-en din blir tregere hver dag
Les også
OCZ Agility 3 240 GB: Super SSD til alle oppgaver
Les også
Plextor PX-128M2S 128GB: Plextor PX-128M2S 128GB
annonse