Til hovedinnhold
TestDet meste får gjennomgå

Test av alternativ termisk pasta

Maskinen står i deler, og du er totalt tom for den semiflytende væsken.

Introduksjon

Ingen kan påstå at været har vist seg fra sin beste side denne sommeren, spesielt ikke her på Østlandet. Båten står i havna, og ett å ha pløyd igjennom det meste som fantes av filmer på den lokale, halv-shabby, utleiebutikken var det ikke stort mer å finne på enn å tvinne tomler.

I mangel på noe å gjøre en halvkjip sommerkveld, bestemte underskreve seg for å ta en smålig sen vårrengjøring i maskinen. Det ble ryddet opp på harddiskene, alt av deler ble tatt ut og rengjort før det hele skulle settes sammen igjen. Da støtte jeg derimot på et problem. Tuben med termisk pasta var skrapet totalt tom, butikkene var stengt og jeg var semigira på å se Band Of Brothers for n'te gang.

Da slo tanken meg, det må da finnes ett eller annet i huset som kan holde til i morgen? Et eller annet husholdsprodukt som kan lede varmen uten å ta knekken på all elektronikk?

Poleringsmiddel var det første som slo meg, men da jeg lettet etter dette fant jeg en liten plastpose med femteparts pasta. For meg fikk dagen en lykkelig slutt, men spørsmålet om hvilket husholdsprodukt som kunne duge i nødssituasjoner lå fortsatt åpent. Spørsmålet er rett og slett for spennende til å ikke forskes på, og etter å ha innsett at både Mythbusters og Smash Lab neppe ville ta saken (rart?) tok jeg på meg denne høytidelige oppgaven selv.

Bla videre for å se hvordan alt fra ost til glidemiddel får gjennomgå, du vil trolig bli overrasket over resultatene!

Men, først må vi så klart få alt det juridiske av banen:

Vi gjør oppmerksom på at hardware.no ikke tar ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av denne artikkelen. Artikkelen er på ingen måte noe vitenskapsprodukt, og testingen er utført over kort tid. Vi garanterer ikke for langetidskonsekvensens av alternativ termisk pasta.

Slik testet vi

Til testing av alle produktene har vi brukt vår Innovatek Kühlertester KT-3.. En varmespreder er lagt på testbenken, med vanlig termisk pasta. En Asus Triton 77 er plassert på toppen, mens de forskjellige produktene ligger mellom denne kjøleren og varmespredere. Den eneste variabelen blir dermed de forskjellige produktene vi tester. Alle resultater har fremkommet ved en belastning på 90 Watt.

Vi lot ikke testene gå mer enn 15 minutter, hovedsaklig fordi det tar tid å teste 19 produkter når både rengjøring mellom hver test og bilder skal være med. Etter testingen viste det seg at mange produkter faktisk presterer bedre enn vanlig termisk pasta, men over lengre tid tviler vi sterkt på at husholdsproduktene vil holde.

Vi kan forøvrig nevne at testbenken ble meget grundig rengjort etter denne testen. Vi har også kjørt referansetester for å bekrefte at alt med testbenken er slik det skal være for fremtidige tester av luft- og vannkjølere. Dosene som vises på bildene er ikke nødvendigvis så mye som vi testet med, vi måtte ofte spe på litt ekstra ene og alene for den visuelle delen, før mye ble skrapet av før kjøleren ble montert.

Følgende produkter ble testet:

 • Tannkrem
 • Gulost
 • Brunost
 • Glidemiddel
 • Hårwax
 • Fuktighetskrem, oljebasert
 • Deodorant
 • Smør
 • Smøreost
 • Syltetøy
 • Leppepomade
 • Lipgloss
 • Brunkrem
 • Poleringsmiddel
 • Aluminiumsfolie
 • Banan
 • Sparkel
 • Papir
 • Uten pasta

Fra badet

Tannkrem

Resultat: 57,1°

Ikke bare har tannkremen fra Solidox trolig reddet meg fra sinnssyke tannlegeregninger de siste årene. Den ville faktisk også trolig ha reddet dagen min. Resultatet var ikke spesielt ille, men etter testperioden fant vi ut at produktet hadde blitt veldig tørt, det spørs hvor lenge det hadde holdt.

Hårwax

Resultat: 56°

Rett fra boksen og ned på prosessoren, guffa siger lite utover og burde derfor ikke skape de største elektriske problemene. Resultatet var ikke spesielt ille heller.

Fuktighetskrem

Resultat: 54,4°

Litt i kontakt med alle gutters feminine side. Her opplevde vi faktisk at temperaturen lå noe høyere i begynnelsen, før den sank nedover så fort den hadde fått kjørt seg litt inn. Guffa ble derimot veldig flytende, og rant ned fra varmesprederen i små varme drypp.

Deodorant

Resultat: 66°

Alle har en slik, de burde i det minste. Både gutter og jenter. Meget ideell for utsmørning, det er bare å kline det på som om det skulle vært armhulen. Ingenting renner ut, men temperaturen er ikke det beste vi opplevde.

Leppepomade

Resultat: 58,5°

Personlig ble jeg litt overrasket over hvordan man faktisk stavet navnet på dette produktet, langt fra hvordan det uttales. Det samme gjelder her som for deodoranten, meget enkel påføring og lite søl. Temperaturen er derimot betydelig bedre.

Lipgloss

Resultat: 60,2°

Skal du noen gang kline med prosessoren din, er dette greia. Testrommet vårt ble fylte rommet med en herlig duft av bringebær, en lukt som fort ble savnet i ettertid. Temperaturen var derimot ikke like hyggelig, men det var lite søl.

Brunkrem

Resultat: 55,7°

Noe alle jenter har. Ikke bare kan det hjelpe på utseendet, men det hjelper faktisk til med å holde prosessoren kald. Hovedkortet derimot, må forvente seg en liten makeover.

Glidemiddel

Resultat: 55°

I forkant av denne testen skrapet vi sammen testproduktene fra alle kanter. Da vi spurte våre kollegaer i Edda Digital etter glidemiddelet, kom det mange rare blikk. 55 grader etter 15 minutter kan alle leve med, foruten lukten som gjerne kommer litt etterpå.

Fra kjøkkenet

Gulost

Resultat: 67,9°

Et forhold som neppe vil vare evig, beklager, Tine. Temperaturen ble høy og mye svett ost sev ut under kjøleren. Ikke akkurat ideelt både av praktiske og termiske grunner.

Brunost

Resultat: 66,1°

Norges kjære meieriprodukt måtte også tas med, nasjonalistiske som vi er. Det vi fant ut er at det er temmelig vanskelig å kutte tynne skiver av osten, noe som skapte mye guffe rundt prosessoren. Temperaturen var ikke grei, men lukten fikk meg til å bake vafler.

Smør

Resultat: 53,2°

Definitivt ideelt! Leder ikke strøm spesielt godt, holder relativt lenge og sørger for lav temperatur. Pass derimot på å ikke ta på for mye, det hele blir temmelig flytende og kan fort sive utover hovedkortet.

Smøreost

Resultat: 56,5°

Dette funket også relativt godt, betydelig bedre en de mer faste ostene i denne testen. Lav temperatur og relativt stiv konsistens gjør den meget ideell, men vi opplevde at smøreosten tørket fort ut.

Jordbærsyltetøy

Resultat: 65,8°

Definitivt testens største klin. Syltetøyet hjelper ikke spesielt mye på temperaturen og det renner utover. Verst av alt er det nok at sukkeret gjorde det temmelig slitsomt å vaske prosessoren ren igjen.

Banan

Resultat: 58°

Jan banan! Helt grei temperatur, relativ lite klin, men lukten gjorde rommet vårt om til et virtuelt tannlegekontor. Ikke like kult.

Diverse saker og ting som passer best for seg selv

Diverse saker og ting som ikke hører hjemme andre steder i denne artikkelen.

Poleringsmiddel

Resultat: 63,4°

Temperaturen gikk fort litt i taket her. Massen er heldigvis litt stiv, så den sitter godt på plass. Det hele satt også godt fast på prosessoren i ettertid, men gud så pen den ble før vi måtte rense den totalt igjen.

Aluminiumsfolie

Resultat: 63,2°

Ideen med å legge noe så elektrisk ledende ned på prosessoren som aluminium, er egentlig litt skremmende. Personlig hadde jeg dette som en av favorittene, men jeg ble skuffet. Lav ytelse har nok en liten sammenheng med at det er unngåelig å få luftrom i aluminiumet.

Sparkel

Resultat: 60,4°

I oppussingshumør som enkelte i redaksjonen er, kom dette med som ett av forslagene i testen. Massen er allerede før testing relativt tør, og det ble ikke bedre under veis. Etter testingen oppdaget vi at sparkelen hadde trukket seg sammen og sprukket på flere steder, noe som i sin tur skapte luftlommer.

Papir

Resultat: 67,2°

Et helt vanlig ark med papir er noe alle har slengende rundt. Her prøvde vi oss litt frem, ett lag, to lag og en stor krøllet bit. Det viste seg at tørt papir hadde en meget negativ virkning. Lett gjennomfuktet papir derimot, klarte seg. Resultatet var derimot temmelig dårlig, og det ville trolig ikke ta spesielt lang tid før papiret er tørt igjen.

Solkrem

Resultat: 56,9°

Så kjip som sommeren har vært enkelte steder i landet, burde du ha litt igjen av dette produktet. En liten dæsj var nok, og det hele ytet ganske bra. De fleste vet at en varm flaske med solkrem blir rimelig flytende, noe som også skjedde i dette tilfellet.

Uten pasta

Resultat: 66,6°

Samtlige av produktene vi har testet, innebærer en viss risiko på mange fronter. Det definitivt sikreste er ingen termisk pasta, men ytelsen er deretter. Luft kan akkumulere over tid, men fort korttidsbruk er dette det sikreste alternativet.

Suksess!

Ikke overraskende var det de produktene som hadde en relativt flytende konsistens som klarte seg best, hvor smør troner på toppen av lista. Hardere masser, slik som papir og aluminium klarte seg ikke like bra, trolig fordi det oppstår flere luftlommer. Samtlige av alternativene vi har presentert innebærer en hvis risiko og det er null garantier for hvor lenge gleden vil vare.

Det som for underskrevne var overraskende, var at så mange produkter skulle fungere bedre enn vanlig termisk pasta. Grunnen til dette er trolig det at vi ikke testet i lengre enn 15 minutter, over flere timer vil nok de forskjellige produktene yte betydelig dårligere.

Hvis du skulle havne i situasjonen hvor du er tom for termisk pasta og maskinen din står i deler, ville vi for en meget kort periode ha valgt å ikke bruke noen form for masse. Så lenge du ikke har en prosessor med TDP på over 120 Watt skulle vi tro at dette går bra. Det er derimot aldri noen garantier.

Det finnes definitivt flere produkter i hjemmet som sikkert duger, men vi har i det minste testet brorparten av det som kan være aktuelt. Felles for de fleste produkter er at du bør styre unna vann, det fordamper temmelig fort. Det er sikkert også mange måter du kan endre ytelse til de forskjellige produktene, slik som et ekstra lag aluminiumsfolie eller en ekstra dose banan. Vi ville egentlig bare ha det litt gøy med denne testingen, men vi holder på at resultatene vi har gitt dere er gode og reelle.

annonse