Til hovedinnhold

Test: Sony Ericsson W995 – filmmobilen

Test: Sony Ericsson W995 – filmmobilen

Testresultater

Meget god lyd. Klar og skarp skjerm. 60 spillefilmer følger med. WLAN med DLNA. FM-radio,. Kraftige høyttalere.
Spillefilmene har datostempel. Kameraet innfrir ikke helt, høy oppløsning til tross.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

(Tidligere publisert)
Den minner om den nylig lanserte W715, men side om side har W995 funksjoner som stiller W715 i skyggen. 
W 995 er en skyvemobil med metalldeksler. Vårt testeksemplar er sølvfarget, men den finnes også i rødt eller sort.
På toppen og i bunnen av telefonen sitter to relativt kraftige høyttalere som gjør det mulig å høre stereolyd.
På høyre side sitter tre runde knapper for kontroll av mediespilleren, i tillegg til en vippetast for volum og en utløserknapp for kameraet.
På motsatt side finner vi Walkman-knappen som åpner mediespilleren, og kontakt for Ericssons multifunksjonsplugg. Til denne kan vi koble lader, USB-kabel eller det medfølgende hodesettet.
På toppen av telefonen er det en 3,5mm kontakt for tilkobling av hodesett.
Baksiden av telefonen er helt enkel, med et kameraøye, fotolyset, et par logoer og en liten sølvblank bøyle som de mest iøyenfallende detaljene. bøylen kan vippes ut 90 grader og fungere som bordstøtte, eller du kan vippe den 180 grader og bruke den som feste for nakkestropp.

Taster

Navigasjonstastene på fronten av telefonen er ganske små, men de sitter lenger fra hverandre enn på tidligere Sony Ericsson-modeller med skyveåpning. Hovedmenytasten er en rund vippebryter med kvitteringstast i midten.

De ordinære tastene dukker frem når vi skyver opp fronten på telefonen. De 12 tastene er store nok til at vi skriver greit, og den hvite bakgrunnsbelysningen er jevn og behagelig.

Stål og stil

Med deksler i børstet metall og detaljer i oransje er dette en mobiltelefon som virker eksklusiv. Den relativt høye vekten (113g) og den presise åpningsmekanismen bidrar til å forsterke inntrykket av at telefonen er solid. Telefonen finnes også i en rød og en sort utgave.

Kjente menyer

Menyene i Sony Ericsson W995 er velkjente, og har du hatt en Sony Ericsson fra før, så slipper du overraskelser. De tolv startikonene er PlayNow, nettleser, underholdning, kamera, meldinger, medier, GPS, kontaktliste, musikkspiller, samtalelogg, planlegger og innstillinger.

Bak ikonet PlayNow skjuler det seg en nettbutikk for nedlasting av musikk og annet innhold til mobiltelefonen. Men du kan ikke hente spillefilmer i denne butikken. De må du laste ned til PC og overføre til telefonens minnekort, fortrinnsvis via den medfølgende USB-kabelen. Du kan også overføre via Bluetooth, men da skal du være tålmodig. Filmene som følger telefonen er på ca 200 MB.

W995 har NetFront nettleser, som fungerer greit nok på denne telefonen. Med telefonens raske nettforbindelser går surfingen greit, selv om det naturlig nok er noen begrensninger i forhold til telefonens skjermstørrelse. Nettleseren kan tilpasse sidens innhold så du får alt inn på en kolonne.

Underholdning

Under ikonet ”Underholdning” finner vi SIM-toolkit (hvor underholdene er vel ikke det), FM-radio, TrackID for gjenkjenning av musikk, spill, VidoDJ, PhotoDJ, MusicDJ, fjernkontroll (Bluetooth), innspilling av lyd og en kort demonstrasjon av noen av telefonens funksjoner.

Underkategorien spill byr på 7 ulike javabaserte spil av ymse slag. Enkelte av spillene kontrolleres ved hjelp av telefonbevegelser. Et eksempel på dette er Bowling, der du ved å dreie på mobilen kan få kulen til å skifte retning lenge etter at du slapp den. Et annet spill du får med er Real Football 2008, der du fremdeles kan se Ole Gunnar Solskjær i landslagsdrakta. Ellers får du med spillene Bubble Town, Diamond Island, Guitar Rock, Nitro Street Racing og Playman Extreme Running.

Kamera

Kameraet tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. Vi kan også filme video, men kvaliteten på videoopptakene er for dårlig til at W995 er noe vi vil anbefale som feriekamera. Snutter til MMS er ikke noe problem.

Vi hadde store forventninger til kameraet, ettersom det har en oppløsning på 8 megapiksler og er utrustet med kameralys. Men etter å ha tatt noen bilder under ulike forhold må vi medgi at vi er litt skuffet. Her er uventet mye signalstøy, dårlig kontrast og farger som blør over i hverandre. Vi har sett Sony Ericsson lage gode mobilkameraer før, og skjønner ikke hvorfor det skal bli dårligere resultat med dette kameraet. Bildene er tatt med telefonens innbygde automatikk, uten at vi har gjort noe for å påvirke resultatet den ene eller andre veien.

En annen svakhet med Sony Ericssons kameraer er at du ikke selv kan tvinge blitsen til å gå av når du vil ha utfyllingslys i bildene. Blitsen kan enten skrus av eller settes på auto.

Under artikkelen finner du bilder som vi har tatt med telefonen.

Meldinger og E-post

Meldingsfunksjonene på Sony Ericsson W995 er SMS, MMS og e-post. I tillegg kan du sette opp en IM-klient for direktemeldinger. Denne krever at du kjenner serveradressen til IM-leverandøren. Å sette opp klienten er en temmelig omstendelig prosess, ettersom all konfigurering må gjøres manuelt og du selv må finne frem til de nødvendige serveradresser.

Du kan også synkronisere e-post med Exchange Server eller en vanlig pop-konto. Velger du å synkronisere med Exchange Server får du også oppdatert kalender og adressebok. Tilsvarende kan du synkronisere direkte mot Outlook på PC-en via det medfølgende Sony Ericsson PC-suite.

I vår test fungerte begge deler utmerket, men vi merker oss at vi ikke kan åpne og se på vedlegg vi laster ned – selv ikke standard dokumentfiler. Så er dette heller ikke primært en businessmobil. Vi kan uansett overføre vedleggene til en PC og åpne dem der.

Mediespiller

Mediespilleren er felles for bilder, musikk, video, RRS-visning og spill, men har ulike funksjoner avhengig av hvilket medium som skal spilles av. Spillene her er de samme som vi finner under ikonet for underholdning. Bilder kan hentes frem, sorteres i album eller klassifiseres i kategorier. Vi kan også velge hvilke RSS-feeder vi ønsker i denne menyen.

Det henger ikke helt på greip at vi skal bruke bildeviseren i mediespilleren for å legge til om vi vil se nyheter som RSS fra kanaler som BBC, men slik er det nå en gang på denne telefonen. De samme valgene kan også gjøres i RSS-menyen, der de mer naturlig hører hjemme.

Du behøver ikke å åpne ”Medier” for å høre musikk, ettersom det er et eget Walkman-ikon i menyene. Ved å trykke på dette kommer du direkte til walkman-spilleren. Det samme skjer når vi trykker på Walkman-knappen på høyre side av telefonen.

Kontrollknappene på siden av telefonen lyser opp og viser med all mulig tydelighet at dette først og fremst er en musikkmobil.

Spillefilmer inkludert

Nå kan vi også fristes til å si at det er en spillefilm-mobil, ettersom den leveres med 60 spillefilmer (kan lastes ned over en periode på ett år). Spillefilmene ligger på nettsiden PlayNow Arena, og titlene som er gjort tilgjengelige til nå er vel strengt tatt ikke de mest spenstige vi har sett. De fleste av dem kan du antakelig finne i tilbudskurvene der DVD-er selges.
Det betyr ikke nødvendigvis at filmene er dårlige, bare at det ikke er de mest aktuelle titlene som presenteres. Hvilke filmer det dreier seg om endres noe fra måned til måned, og hva som er tilgjengelige akkurat nå kan du se her.
Filmene kan kun spilles av på mobiltelefonen, og du må gå veien om PC for å laste dem ned. Vi synes det er litt kjipt at vi ikke kan beholde filmene over tid, ettersom de er datostemplet og bare kan spilles av i en begrenset periode. Filmene har norske undertekster, og de filmene vi har sett har fungert utmerket på mobilen. Her klippes riktig nok noe i sidene for at filmen skal fylle skjermen, som er i 4:3-format.

GPS

W995 har innbygget GPS, og når vi testet løsningen med navigasjonsprogrammet Wayfinder (ferdig installert) i bilen fungerte det greit fra første stund.

GPS brukes også sammen med Google Maps. Dessuten kan du bruke det med treningsprogrammet, og du kan geomerke bildene du tar. For å geomerke bilder måtte vi aktivere denne funksjonen i kameramenyen.

Som vanlig er det i mappen Planlegger at vi finner de fleste tilleggsprogrammene til telefonen. Her finnes filbehandler, alarmer, videoanrop og annet vi kanskje ikke først og fremst forbinder med planlegging.

Java

I undermenyen Programmer ligger en rekke Java-programmer som lar deg holde på med alt fra å lage tegneserier til å se Youtube-klipp. Her ligger også en taleforvrenger som dessverre ikke virker når du snakker i telefonen. Men du kan ta opp et stemmeklipp, og spille det av med robotstemme, lys stemme, dyp stemme, hurtig stemme, baklengs, i fylla (!) eller med feil intonasjon.

I denne menyen finnes også skritt-teller og en totalt meningsløs lydsensor som ikke gjør noe annet enn å vise grafisk om det er lyder i nærheten.

Siden dette er en Java-mobil kan du selvsagt fylle på med programmer etter eget forgodtbefinnende.

Kopiering

Lydkvaliteten på denne mobiltelefonen er god, og Sony Ericsson har inkludert et godt hodesett med ergonomisk tilpassede øreplugger. Programvaren som følger med til PC gjør det enkelt å flytte innhold fra PC til mobiltelefon, for eksempel om du vil legge over en film som i utgangspunktet ikke støttes av telefonen. Med Media Go konverteres filmen under kopieringen, så den senere kan spilles av på mobilen.

Filmer, bilder og musikk som lagres på telefonen kan også spilles av på mediespillere eller TV-er med støtte for DLNA. Forutsetningen er at du har gått inn i innstillingene på mobiltelefonen og aktivert deling. Telefonen og mediespilleren må også være i samme trådløse nett (WLAN). For å kunne spille av filmer må mediespilleren støtte formatet på filen. Filmene fra PlayNow Arena kan ikke spilles av på denne måten.

Med gode taster, god skjerm, god lyd, GPS og mange andre gode funksjoner, er dette en mobiltelefon vi gjerne anbefaler.

Pris på nett: ca 4300,- uten abonnement

Stråling

Med Sar på 1,18 er dette en mobiltelefon med moderat stråling, godt innenfor grenseverdiene.
Det er ifølge helsemyndighetene ikke dokumentert at denne type stråling er skadelig for mennesker.

Her er bilder tatt med W995

Bildeeksempler

Testresultater

Meget god lyd. Klar og skarp skjerm. 60 spillefilmer følger med. WLAN med DLNA. FM-radio,. Kraftige høyttalere.
Spillefilmene har datostempel. Kameraet innfrir ikke helt, høy oppløsning til tross.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Meget god lyd. Klar og skarp skjerm. 60 spillefilmer følger med. WLAN med DLNA. FM-radio,. Kraftige høyttalere.
Spillefilmene har datostempel. Kameraet innfrir ikke helt, høy oppløsning til tross.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse97.0 x 49.0 x 15.0 mm
Vekt113g
Standby-tidOpp til 370 timer
TaletidOpp til 9 timer (4 timer 3G)
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portJa Ja, proprietær
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget bra
MMSKrysse av
EpostJa Ja, støtter Exchange
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokT9
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning8,1 megapiksler
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse240x320, 2,6 tommer
Fargedybde262000
Minne-
Minnekapasitet118 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 8 GB (følger med)
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 ned, 2 opp
EDGEKlasse 10, 236,8 Kbit/s
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSJa Ja, med navigasjon
Tilbehør/Media-
FM-radioRDS
MediaspillerJa Ja, med spillefilmer inkludert
JavaJa Ja, MIDP 2.0
Stereo handsfreeJa Ja. Bra kvalitet
Generelt-
TotalinntrykkKnallsterk og kompakt underholdningsmobil
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignStilig, men ikke nyskapende
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse