Test: CorbyPRO – Proffmobil for kidsa

Test: CorbyPRO – Proffmobil for kidsa

Testresultater

Bra tastatur, GPS, WLAN, Turbo-3G, 3,5mm jack, fornuftig pris
Litt simpel design, proprietært OS, enkelt kamera

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Den er litt tykkere enn den ”gamle” Corby-modellen som kom i butikk før jul. Men ellers ser den ganske lik ut, med deksler i plast og den karakteristiske skrådde sidelinjen som skal få telefonen til å se slankere ut. Og som på Corby kan bakdekselet byttes ut. Denne gang følger det med tre bakdeksler, eller såkalte Fashion Jackets, som du kan veksle mellom å bruke.

Begge har 2,8-tommer skjerm med 240x320 punkter.

Funksjonsrik

Det er imidlertid langt mer enn tykkelsen og et ekstra deksel som skiller de to modellene. Det mest iøynefallende er det fremtrekkbare tastaturet på Corby Pro. I tillegg kommer at dette er en mobiltelefon som støtter 3G, har resistiv skjerm, støtte for dobbelt så store minnekort (opp til 16GB), og støtte for turbo-3G. Den tidligere Corby-modellen støtter ikke 3G i det hele tatt.
PRO-versjonen har GPS og WLAN, mens forgjengeren ikke har noe av dette.
CorbyPRO er med andre ord et helt annet produkt, selv om designen er til forveksling lik.
Den skrådde sidelinjen ser best ut når telefonen er lukket. Når vi åpner den får den telefonen til å se skjevere ut enn den faktisk er.

Taster
Tastaturet på CorbyPRO har svakt konvekse taster. Det gjør det nokså enkelt å finne riktig trykkpunkt. Tastene gir også markerte tilbakemeldinger når vi skriver, slik at vi slipper å lure på om tastetrykket er registrert. De norske tastene er tilgjengelig uten å gå omveien om en funksjonstast. Men det er ikke flere taster på den norske enn på den engelske versjonen, og dermed er andre taster havnet som tillegstegn. Særlig merkbart er det at det mangler en egen tast for punktum, så vi må taste kombinasjonen ”Alt”+”Ø”.
Når telefonen er lukket kan vi taste på et virtuelt T9-tastatur. Dette gir tilbakemelding i form av vibrasjoner eller lyd, men oppleves ikke som like presist som det fysiske tastaturet.

Exchange Server

Meldingsklienten i telefonen er brukbar, og det er faktisk støtte for Mail for Exchange på CorbyPRO. Men noen utpreget proffmobil er det ikke. Til det er det litt for tynt på programsiden. Den har riktig nok en filleser som lar oss åpne og lese Office-dokumenter, men det er vanskelig å navigere i dokumentene vi laster ned.

Skjermoppløsningen blir lav for Word-dokumenter, og selv om ideen med trykk og skyv-zoom er god, så blir den for upresis. Før vi aner det har vi zoomet så langt inn eller ut at vi enten ikke klarer å lese dokumentet, eller vi ser bare et lite fragment av det. Det er ikke helt håpløst å få riktig zoom-nivå, men det er mer krevende enn det burde være. For å se dokumentene i breddeformat må vi åpne mobiltelefonen.

Samtae

CorbyPRO har god samtalelyd. Når vi snakker i telefonen hører vi samtalepartneren klart og tydelig. Mikrofonen er også god, selv om plasseringen gjør at vi tidvis kommer i skade for å dekke til mikrofonåpningen. Da dempes naturlig nok lyden nokså betydelig.

Nettleseren fra Access fungerer bra, men sammenlikner vi med andre touchmobiler er skjermen på CorbyPRO liten og lavoppløst. Zoom-funksjonen vi beskrev i dokumentleseren er den samme i nettleseren.

Kamera

CorbyPRO har bedre kamera enn Corby, men CorbyPRO mangler fotolys og autofokus. Vi har knipset noen bilder som du kan se lenger nede i artikkelen. Disse bildene kan du se i originalformat ved å klikke på dem og velge høyeste oppløsning.
Vi er ikke voldsomt imponert over bildekvaliteten, men til meldinger er det greit nok. I godt lys er det også mulig å ta brukbare bilder.

Bildene vi tar med Corby blir geotagget så vi senere kan plassere dem på et kart.

GPS

GPS-funksjonen gjør det mulig å finne vår nøyaktige funksjon på kartet fra Google, men det er ingen navigasjonsløsning som guider oss fra A til B.

Menyer

Telefonens menyer byr ikke på noen overraskelser. Her er Samsungs TouchWiz med mulighet for å legge på en del såkalte Widgets på tre ulike frontsider. I tillegg kommer en standardmeny med lettfattelige ikoner. Også her kan vi trekke frem flere frontsider ved hjelp av fingerstrøk.

Telefonen er innrettet mot bruk av sosiale medier som Facebook og Myspace. Både disse, og Instant Messenger fra Palringo, har egne ikoner på første side i hovedmenyen. Men du kan enkelt flytte om på rekkefølgen så du får de programmene du bruker oftest til å ligge fremst.

Musikk

Musikkspilleren i telefonen gir brukbar lyd, og ørepluggene som følger med er faktisk ganske gode. Menyene er enkle og gir god oversikt. Men plasserer vi for mange filer på minnekortet går telefonen i stå. Når produktarket sier at telefonen støter minnekort opp til 16GB, så sier det ikke noe om hvordan det støttes. Er du avhengig av å ha en stor filsamling i mobiltelefonen, så finnes det langt bedre valg enn dette.

Alternativt kan du dele samlingen opp på flere kort. Da risikerer du å miste kortet fordi det er så lite, eller at du må vente på at biblioteket i telefonen oppdateres hver gang du bytter kort.

Spill

CorbyPRO har en rekke spill, men som på flere andre Samsung-modeller dreier det seg mest om prøveversjoner av Javaspill.

Navnet på telefonen kan nok forlede noen til å tro at CorbyPro har mer å by på enn den faktisk leverer. For selv om dette er en mobiltelefon med en rekke gode egenskaper, så er det ikke en smartmobil i tradisjonell forstand. Operativsystyemet er proprietært, og det er ikke åpnet for tileggsapplikasjoner, slik som på modellene med Android, Windows Mobile eller Samsungs kommende Bada.

Vi tror mobiltelefonen vil bli mest populær blant unge mennesker som vil gjøre sitt liv på sosiale nettsteder mobilt, og som er ute etter en grei og ganske kul musikkspiller.

Bilder tatt med CorbyPRO: