Tek.no

Test Withings Aura

Et vekkelys som passer på deg og omgivelsene dine

Aura kjenner pulsen din, og vet hvor varmt du bør ha det på soverommet.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
4 Apr 2015 13:57

Side 1

Jeg har alltid hatt et kronglete forhold til søvn. Helt siden jeg som liten slet med å lukke bøkene mine, eller skru av TV-en, til jeg den dag i dag kan finne på å råtne foran Netflix eller HBO langt ut i de sene nattetimer. Det setter store krav til vekkerklokkene mine. Flere av dem har gjennom historien fått ublide møter med veggen.

For noen år siden gikk jeg over til en Wake-Up Light fra Philips, eller et vekkelys som noen i redaksjonen kalte dingsbomsen. Litt skeptisk til selve konseptet måtte jeg konstatere at ekstremt lokal soloppgang på nattbordet gjorde at jeg følte meg mer våken da alarmen gikk av. Selve oppvåkninga gjorde ikke vondt lenger. Selv Philips kan ikke utrette mirakler, så å holde seg våken resten av dagen må man stå for selv. Spol frem noen år til 2015. Vi har fått kontakt med presseapparatet for Withings, et lite fransk selskap som spesialiserer seg på å hive bøttevis av sensorer inn i ulike ting.

Hva med en badevekt som måler fettprosent og luftkvalitet? Selvsagt lager de det. Et overvåkingskamera som også gir deg luftmålinger? Jepp, det også.

Withings Aura

Slik ser Withings Aura ut. Den store, flate greia er søvnovervåkeren, som holder rede på puls og ulike søvnstadier. Den er koblet til lampen med USB-kabel. Foto: Withings

Som den gjespende nordlendingen jeg er, er det naturligvis Withings Aura som fanger min oppmerksomhet først. Et vekkelys som skal kunne gjøre veldig mye mer.

Mitt første møte med Aura ble litt overraskende. På bilder ser det veldig ut som om dette er en mer tradisjonell vekkelampe, med skjerm foran lyskilden. I stedet trakk jeg et digert hvitt periskop ut av esken, og noen form for lampeskjerming var ikke noe sted å finne. Dingsen er innhul og hvit fra topp til tå. Nedi hulrommet bor det en diode som bruksanvisningen forteller meg at jeg ikke bør se direkte på.

I tillegg leveres periskopet med det som ser aller mest ut som en blodtrykksmåler for elefanter.

«Blodtrykksmåleren» er laget for å legges under madrassen. Der skal den måle puls og fange opp bevegelser slik at brukerens søvnmønster kan regnes ut. Den kobles til selve lampen med fire meter lang USB-kabel.

Withings Aura settes opp gjennom en app på telefonen. Foreløpig er det kun Apples iPhone-modeller som er støttet. Den har knapt knapper eller andre inputmetoder. Appen som brukes er den samme du installerer dersom du skal brukes Withings fabelaktige nestensmartklokker i Activité-serien, eller dersom du har ett av de andre helserelaterte produktene fra produsenten.

Overraskelsene står i kø

Dette vekkelyset fra Philips har sørget for å vekke meg på en skånsom måte de siste par årene. Lampen koster rundt 1000 kroner. Foto: Philips

Jeg er noenlunde dreven i å trykke meg frem til en forståelse av hvordan nye dingser virker. Det har vært en hobby hele livet, og et yrke de siste årene. Likevel er Aura en anelse mystifistisk. Periskopet har ikke en eneste knapp. Men den skal ha to berøringsfølsomme områder.

Med litt innsats finner jeg etter hvert ut av hvordan jeg skrur av og på lampens innsovningsprogram ved å forsiktig tappe på toppen av den. Allerede her har jeg for lengst brutt bruksanvisningens formaninger om å ikke se direkte på LED-lyset i periskopet.

Spesielt intuitivt er ikke dette, ettersom klokken har det samme materialet hele veien rundt. Det er ingenting som markerer akkurat hvor de berøringsfølsomme feltene er. Heller ikke Philips' mange knapper med tilfeldig plassering og funksjon er spesielt enkle å komme overens med, men der vet man i det minste om det når man trykker på noe. Selv etter flere år med Wake-Up Light-lampen klarer jeg fortsatt å aktivere hvit støy fra den fordømte FM-radioen noen har bygget inn, når jeg egentlig vil aktivere morgendagens alarm.

Styres fra moblitelefonen

Aura stilles og styres heldigvis fra mobilen. Du får to innstillinger du kan bruke. Den ene setter en endelig tid alarmen skal gå av på, mens den andre forteller Aura hvor tidlig den kan begynne å vekke deg. Du kan dessuten velge hvilke dager i uken alarmen skal være aktiv for, akkurat slik du kan med en vanlig mobilalarm.

Denne saken skal legges under madrassen, og kobles til med en fire meter lang kabel. Etter litt prøving og feiling fant jeg ut at den fungerer bedre mot hardt underlag enn rett under overmadrassen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtidig som dette stilles i appen på mobilen har Aura en liten klokkevisning nederst som viser deg hva du holder på med også på selve dingsen. Jeg opplevde ikke denne som så veldig nødvendig, men det er kjekt å se at alarmen er aktivert med ett lite og kjapt blikk bort på lampen.

Periskopet bruker informasjonen fra aktivitetsmonitoren under madrassen til å avgjøre når du sover som lettest, og skal i teorien begynne vekkingen tidligere dersom du er i en lett søvnfase.

Den vil alltid begynne mindre rett på enn vanlige vekkerklokker. Den bruker forholdsvis god tid til å stille opp lyset, og volumet på vekkemelodien stiger sakte, så du kan uansett «risikere» å våkne noen minutter før absolutt siste frist.

På neste side kan du lese mer om hvordan Withings Aura er i bruk, og se om vi anbefaler den eller ikke »

Withings Aura WAS01
6
Helt greit

Withings Aura WAS01

 • Krysse av
  Behagelig vekking
 • Krysse av
  God lyd i den innebygde høyttaleren
 • Krysse av
  Masse informasjon i appen
 • Krysse av
  Hyppige oppdateringer med mer funksjonalitet
 • Krysse av
  Gir enda mer info i kombinasjon med andre Withings-enheter
 • Bytt
  Berøringskontrollene er litt kranglete
 • Bytt
  Hva skal infoen brukes til?
 • Bytt
  Litt ustabile sensordata
 • Bytt
  Dyr sammenliknet med andre vekkelys

Les også