Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S III Mini

Ikke la deg lure – dette er ikke en Galaxy S III

Vi er fristet til å kalle den Galaxy S III Minus ...

[Amobil.no]: Galaxy S III Mini deler navn med det som er Samsungs mest suksessrike telefon noensinne. Lever den opp til navnet?

Størrelsen er kanskje det første mange vil henge seg opp i. Denne "mini"-telefonen har fire tommer stor skjerm – den er altså betydelig større enn de fleste andre små telefoner vi vet om, samtidig som den er mindre enn toppmodellen den deler navn med.

Utseendet minner om storebror

Utseendet og byggekvaliteten på Galaxy S III Mini er det som ligger nærmest opp til toppmodellen som telefonen deler navn med. Galaxy S III Mini ser ut som en Galaxy S III som har krympet i vask, men der stopper også likheten.

Skjermen, som bokstavelig talt er et stort høydepunkt i Galaxy S III, er slett ikke noe å rope hurra for i Galaxy S III Mini. Tatt størrelsen i betraktning er skjermen lavoppløst, med sine 800 x 480 piksler. Så fort telefonen skal forsøke å vise en skrå linje, for eksempel i enkelte av 3D-effektene i menyene, ser vi at linjene går fra å bli snorrette til å bli taggete. Det er også enkelt å se individuelle piksler i skjermen på relativt lang avstand.

Trege menyer

Galaxy S III Mini er god å holde i, og en hendigere størrelse enn mange av de store kraftpluggene som regjerer mobilmarkedet i dag.

Galaxy S III Mini kjører Samsungs egne Touch Wiz-menyer oppå Android 4.1. Det betyr at du får mange ekstra funksjoner, og et litt mer fargerikt menysystem enn i helt standard Android. Vanligvis er dette en fordel.

Det er lenge siden vi har støtt på telefoner der produsentenes egne tilpasninger har føltes som en hemsko for brukeropplevelsen. Galaxy S III Mini har nemlig helt grei maskinvare. Selv om systembrikken i telefonen ikke er i nærheten av like kraftig som den som er i den vanlige Galaxy S III-modellen, burde den være mer enn kraftig nok til å drive Android uten de store problemene.

Denne minimobilen føles nemlig treg store deler av tiden, og innimellom går det voldsomt sakte. De mange stoppene virker å være tilfeldig fordelt, og kommer både når vi utfordrer mobilen med litt tunge oppgaver, og når vi bare blar rundt i menyene.

Dermed kan denne telefonen heller ikke skilte med den fantastiske flyten i menyene som storebror har.

Skral på multimedia

Visuelt er menyene i Galaxy S III Mini like de du finner i storebror. Brukeropplevelsen er imidlertid langt dårligere.

Vi hadde forhåpninger om at Galaxy S III Mini i det minste skulle gjøre det greit på multimediafronten. Utmerket spillstøtte, et supert kamera og en tilnærmet altetende videospiller er jo tross alt også en viktig del av det som hører til navnet Galaxy S III.

Også her svikter Galaxy S III Mini. Kameraet er skralt, og tar stort sett litt blasse og detaljfattige bilder. Oppløsningen er også relativt lav, slik at du har lite "plass" å beskjære på, hvis du skulle ønske det.

Spillstøtten er så som så – ytelsestestene viser at Galaxy S III Mini er betydelig svakere enn fjorårets toppmodell, Galaxy S II. Den kjører likevel de heftigste spillene, men ikke uten at det oppstår hakking her og der.

Av en eller annen grunn har Samsung også fjernet store deler av den omfattende videostøtten vi kjenner fra deres tidligere telefoner. Galaxy S III Mini nekter å spille av videofiler med oppløsning over 1280 x 720 piksler. I veldig mange tilfeller spiller den enten av bilde, eller lyd – og ikke begge deler samtidig.

Må ikke forveksles med Galaxy S III

Fire galakser – fra venstre; Galaxy Note II, Galaxy S III 4G, Galaxy S III og Galaxy S III Mini. Sistnevnte hører egentlig ikke hjemme i dette selskapet.

Galaxy S III Mini er likevel ikke en katastrofe å bruke. På mange måter er det en helt ålreit telefon. Men den lever hverken opp til navnet eller prisen – på rundt 2700 kroner. Hadde telefonen enten oppført seg som en mindre Galaxy S III, eller vært betydelig billigere, hadde vi enkelt kunnet leve med dens svakheter.

Problemet til Galaxy S III Mini er enkelt og greit konkurransen – og en ikke ubetydelig del av den kommer fra Samsung selv. Fjorårets toppmodell, Galaxy S II, er betydelig raskere, og den har vesentlig bedre skjerm. Galaxy S II er litt større enn Galaxy S III Mini, men den er fortsatt mindre enn dagens toppmodeller fra Samsung.

Årets toppmodeller er billigere

Du kan slippe billigere og bedre unna også om du titter på dagens toppmodeller. LGs Optimus 4X HD er betydelig større enn Galaxy S III Mini, men koster mindre og har nesten alt som ikke Samsungs minimodell har – unntaket er at den også har et litt svakt kamera.

HTCs One S er også en telefon som nå er billigere enn Galaxy S III Mini. Her er både brukeropplevelse og kamerafunksjoner på stell, samtidig som skjermen er langt skarpere.

Ekte vare er større

Til slutt har vi selvsagt Samsungs egen toppmodell – Galaxy S III, som koster bare 900 kroner mer enn Mini-utgaven. Til gjengjeld får du da også ekte vare – en telefon som er bedre på alle punkter enn denne.

Vil du ha en ekte toppmodell med fire tommer stor skjerm, står vi egentlig igjen med Apples iPhone 5, men den koster hele 2000 kroner mer enn Galaxy S III Mini.

Lik oss på Facebook du også.

annonse