Til hovedinnhold

Slik er Banzais mobile bredbånd

Kan denne løsningen redde påskeferien for deg som er nettavhengig?

Shutterstock/montasje

Det går mot påske, og med det fylles også fjellheimen med solhungrige nordmenn på jakt etter påskestemningen. Noen liker fartsfylte alpinbakker og heftig afterski, mens andre heller vil gå lange skiturer eller bare nyte en appelsin i solveggen.

Bredbånd «over alt»

Uansett vil de fleste på ett eller annet tidspunkt trekke inn i hytta, campingvogna, leiligheten eller hotellrommet for å slappe av litt. Da kan det være greit å vite at du har tilgang til raskt Internett med tilstrekkelig datakvote.

Vi har testet løsningen fra Banzai med 100 GB data, fri tale og fri SMS for 599 kroner. Men er det egentlig billig? Vi har sett nærmere på hva løsningen inneholder.

Bruker nettet til Netcom

Kort fortalt får du et abonnement med 4G-dekning fra Netcom. Det betyr at du enn så lenge har liten glede av toppfarten om du beveger deg nord for Trondheim. Men Netcom er i gang med 4G-utrulling også i Nord, så dette vil antakelig bedre seg. Hvor du får 4G-dekning av Netcom nå, kan du se på dette dekningskartet (velg 4G).

For ordens skyld får vi nevne at abonnementet også fungerer i 3G-nettet, som har langt større utbredelse enn 4G, og mange steder gir vel så raskt internett som 4G gjør.

Uansett – det er mange som velger å bruke mobilen som modem for Internett når de er på tur, enten fordi det ikke er noe annet alternativ der de ferierer, eller fordi andre alternativer blir for dyre ut fra en kost- nyttevurdering.

Netcom med eget tilbud

Mobiloperatøren Banzai tilbyr altså 100 GB per måned, til en pris tilsvarende 5,99 kroner per GB. Nylig kom Netcom med et liknende tilbud. Netcom lover 100 GB for samme pris som Banzai, og 200 GB for 799 kroner. Sistnevnte gir altså dobbelt så mye data til 33 prosent høyere pris, eller 4 kroner per GB.

Både Netcom og Banzai gir deg tilgang til den høyeste hastigheten Netcom klarer å levere.

Ulike tilbud

Men det er to forskjeller du bør merke deg. Banzai-abonnementet gir deg i tillegg tale og SMS. Velger du Netcoms løsning vil du trenge et taleabonnement i tillegg. Den andre forskjellen er at Banzai lar deg starte og stoppe, eller endre abonnementet ditt opp eller ned etter behov.

Du kan for eksempel ha et rimeligere abonnement med lite data det meste av året, og så skru opp datamengden i de månedene du har ekstra behov for det, for eksempel om du reiser i Norge i de to sommermånedene. Abonnementet passer også for deg som bruker moderate datamengder hjemme. Da kan mobilabonnementet erstatte din ordinære bredbåndslinje.

Fordeler og ulemper

Fordelen med et mobilt bredbåndsabonnement er at du ikke er bundet til kontakten i veggen, og kan bruke bredbåndet på hytta, i solveggen, på toget eller hvor du ellers måtte ha tilfredsstillende mobildekning. Ulempen er at det fremdeles er en del steder der dekningen er for mangelfull til å kunne gi en tilfredsstillende brukeropplevelse.

Et annet problem du vil kunne oppleve er at datakvoten blir for liten. 100 GB er antakelig tilstrekkelig for majoriteten, men om flere innenfor en familie skal dele på kvoten er det duket for gnisninger. Noe annet er at du risikerer å bli uglesett av resten av familien om du forsvinner på forretningsreise og tar bredbåndet med deg. Sistnevnte kan løses ved at du kjøper et ekstra data-SIM-kort til 30 kroner per måned.

Nok data til filmkos i helgene

Én time på Netflix gav oss et målt forbruk på 864 MB, mens én time med streaming via TV2 Sumo førte til at vi lastet ned hele 2,3 GB. Med en konto på 100 GB betyr det at du i teorien vil kunne se Sumo i drøyt 43 timer i løpet av en måned, eller drøyt 117 timer med Netflix.

Det skulle holde til filmkos i helgene, med mindre du med filmkos mener å se hele seriesesonger sammenhengende.

Sett opp regnestykket før du bestemmer deg

For å finne ut om tilbudet fra Banzai er noe for deg, må du sette opp et regnestykke der du tar hensyn til flere faktorer. 599 kroner per måned kan høres dyrt ut, men om det gir høy nok fart og du ikke bruker over 100 GB data i måneden, betyr det at du kan kutte ut bredbåndet du har hjemme. Har du bredbåndsbasert TV er detteantakelig ingen god idé. Det vil i tilfelle bety at du må skaffe TV-tilgang fra satellitt, kabel eller bakkesendt TV.

Med Banzai-abonnementet trenger du ikke et annet mobilabonnement i tillegg, slik du gjør med Netcoms løsning.

Banzais løsning med mulighet for å oppgradere eller nedgradere abonnementet etter behov er smart, særlig om du velger å beholde bredbåndet hjemme. Men husk at også hastigheten strupes om du velger en pakke med mindre datamengde.

Sist sommer reiste vi land og strand for å teste mobilt bredbånd. Da var det Telenor som kom best ut av testen. Siden da har operatørene fortsatt utbyggingen av sine nett, så bildet i dag ser noe annerledes ut.

Her finner du abonnementet som passer best til ditt behov »

annonse