Tek.no

Test

Årets beste mobiler

Marte Ottemo
28 Des 2009 09:00

Årets beste mobiler

Det ble lansert en hel haug med telefoner i 2009, og i år har vi delt ut sju av våre høythengende seksere.
Mobilene under er testet i ulike klasser, så de kan ikke sammenliknes direkte mot hverandre. Noen får et høyt terningkast fordi forholdet mellom pris og ytelse er svært bra, mens enkelte av toppmodellene rett og slett er helt rå. Få med deg våre favoritter i denne artikkelen, og legg gjerne inn din egen beste mobil-opplevelse i kommentarfeltet under.
HTC Touch HD 2
Terningkast: 6
Pris uten abonnement: 5 500 kroner


Dette er en "må ha"-mobil for alle teknofile. Gransker vi spesifikasjonene ser vi raskt at HTC har bestemt seg for å gjøre Touch HD 2 til en mobiltelefon utenom det vanlige. Den har markedets største kapasitive skjerm, raskeste prosessor og kjappeste mobilforbindelser. Likevel er den bare 11 millimeter tykk.
Her er også 5 megapiksler kamera med LED-flash, og GPS med navigasjon fra CoPilot. Vi tar med at den har WLAN og kan fungere som trådløs router for andre maskiner, i tillegg til at den har svært god batterikapasitet. Den kjappe prosessoren sørger for at det meste glir greit når vi betjener skjermen med fingrene. Men arkitekturen i Windows Mobile er fremdeles innfløkt, og med flere prosesser kjørende samtidig kan Touch HD 2 slite med å henge med i svingene.

Les hele testen av HTC Touch HD 2 her.
Sony Ericsson Aino
Terningkast: 6
Pris uten abonnement: 3 800 kroner


Aino er en mobiltelefon som byr på mange spennende løsninger. Vi nevnte innledningsvis Facebook, som her er integrert i en egen applikasjon. I hvilemodus kjører telefonen et minislideshow med bilder og statusoppdateringer fra kontaktene dine. Samtidig vil en snarvei åpne facebookapplikasjonen så du kan legge inn dine egne oppdateringer, kommentere, lese meldinger og se bilder fra ulike Facebook-abum på telefonen.
Aino er en mobiltelefon spekket med funksjoner og vi nøler ikke med å kalle den Sony Ericssons beste multimediemobil til nå. Med god lydkvalitet på samtaler, god radiofølsomhet, stor skjerm og et nytt spennede brukergrensesnitt er Aino unektelig en attraktiv mobiltelefon. Tastene gjør at du ikke behøver å forholde deg til et helt nytt brukergrensesnitt, samtidig som mediemenyene er så enkle å betjene med fingrene at du ikke trenger tenke på å lære dem.

Les hele testen av Sony Ericsson Aino her.
Samsung Jet
Terningkast: 6
Pris uten abonnement:


Samsungs nye sjarmtroll Jet, eller S8000 som den også heter, har en egen prosessor som kjører tilleggsprogrammene. Det gjør at den reagerer raskere enn de fleste mobiltelefoner med touch. Kameraet tar gode bilder, og har en oppløsning på 5 megapiksler. Her er både smilefunksjon, ansiktsgjenkjenning og autofokus. Menyene er enkle å forstå, og nås ved hjelp av tasting på skjermen.
Nettleseren er god, og zoomfunksjonen, der vi trykker på skjermen og fører fingeren opp eller ned for å forstørre eller forminske fungerer også bra. Dessuten har telefonen en innstilling som siler bort reklamen. Problemet med denne er at den kan kutte med vel hard hånd, slik at en del tilleggsfunksjoner forsvinner på enkelte nettsider. I det store og hele er det få mobiltelefoner som kan skilte med en mer brukervennlig nettleser enn dette.
Alt i alt er dette en mobiltelefon med svært gode egenskaper, og når prisen heller ikke er avskrekkende velger vi å gi telefonen toppscore.
Les hele testen av Samsung Jet her.
HTC Tattoo
Terningkast: 6
Pris uten abonnement: 3 000 kroner


Det er mulig vi er litt bortskjemte, ettersom vi får teste og bruke de mest avanserte og påkostede mobiltelefonene som finnes på markedet. Interessen for HTC Tattoo var derfor i utgangspunktet noe avmålt. En billig plastleke med råtten skjerm og utskiftbare lokk? Så feil kan man ta. Men det er når vi skrur på telefonen og begynner å legge inn innstillinger for Exchange Server, Google, Facebook, Flickr og Twitter at vi begynner å lure på om vi har fått en feilvare. Telefonen spør om vi vil bruke WLAN og bestemme posisjonen vår med GPS. Slike funksjoner skal da ikke finnes i en ungdomsmobil til 3 000 kroner?
Og når alle funksjonene er lagt inn og vi tar telefonen i bruk begynner den å oppføre seg som en smartmobil. I kontaktlisten dukker det opp statusrapporter fra Facebook, kontaktene har med ett fått bilder knyttet til seg, og jeg kan bla igjennom kameraters fotoalbum på nett som om bildene lå på min egen mobiltelefon. Tattoo er rett og slett årets store overraskelse og uten tvil den nykommeren som for øyeblikket gir deg mest for pengene.
Les hele testen av HTC Tattoo her.

Les også