Til hovedinnhold

Her er ukens anbefalte apper

Shutterstock

Stop Motion Studio

Bli en Ivo!

Går du med en animasjonsfilm i magen, kan det umulig være sunt. Få den ut!

De fleste av oss synes det er vel lenge siden Flåklypa Grand Prix, at alt var bedre før, og at ny filmer stort sett bør ta seg en bolle. Bortsett fra «Frost», for var ikke den nærmest norsk? Animasjon og Norge er liksom to sider av samme sak. Og ingen er så animerte som nordmenn på tur.

Nå er det på tide å gjøre noe med saken. Ivo Caprinos teknikker var jo fremragende, men så mye tid er det vel ingen som har til overs. Dette er et prosjekt man skal gjøre med barna, og bikker det to timer, går kvalitetstiden over i raserianfall og gråting. For ikke å snakke om hvordan barna reagerer.

Når du starter appen Stop Motion Studio, får du sjansen til å se en introvideo. Desperat plystring over akustisk gitarplunking og en stemme som insisterer på at dette er enkelt, skal inspirere til rask igangsetting. Så havner du i menyens bibliotek, der prosjekter startes og lagres. Et enkelt prosjekt med bokstaver på ark viser hvor man kan begynne. Vil du starte med et tema, koster det noen kroner, det samme gjør lydeffekter, grønnskjerm, filmeffekter osv, men du kan kjøpe alle effektene i en pakke for noen tiere. Når du tar bildene til stop motion-filmen, kan du ta dem med smarttelefonen, eller, hvis du bruker iPhone-versjonen, eventuelt med en annen iPad eller iPhone med en egen app. Helst på stativ. Så tar du mange bilder med små endringer. (Helt like, og det blir kjedelig.) Så legger du på eventuelle effekter. Deretter velger du en avspillingshastighet og spiller av filmen. Når du er fornøyd, kan du eksportere filmen til kamerarullen, Dropbox, YouTube, Instagram, Facebook osv.

Orker du ikke lage noe selv, eller har gitt opp etter 40 bilder, kan du trykke på galleribildet for å se opplæringsvideoer eller sjekke ut de fantastiske filmene andre har klart å lage i appen - for å inspireres. Eller irriteres. Er de laget av like deler fritid og tålmodighet, tro? Tips: De 40 bildene dine kan bli en langfilm hvis du velger å spille dem i loop!

Stop Motion Studio

Format: Android, iPhone og Windows Phone
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til Android » Last ned til iPhone » Last ned til Windows Phone »

Conrad Wise

Vismannen

Prøv å stille noen et alvorlig spørsmål, og de forlanger at du spanderer rødvin på dem hele kvelden. Gammelt jungelord.

En løsning som ikke resulterer i skallebank til godt over lunsjtid, er å snakke med noen som ikke drikker rødvin. Nei, jeg mener ikke barn og andre avholdsfolk, men en app. Vise menn har ikke nødvendigvis mødre som aner at det de nettopp har satt til verden, er en vismann, så da kan de bli hetende Conrad. Nærmere bestemt Conrad Wise.

Når du starter appen, kan du velge mellom ni ulike språk, blant annet norsk. Jeg ville gjerne vite noe om meteorer, men vismannen visste ikke noe om det. Solsystemet, derimot, tok han på strak arm. Han ville heller ikke fortelle meg noe om Snowden, men Edward Snowden visste han relativt mye om, selv om han ikke var oppdatert på den siste utviklingen i saken. Og han visste godt hvem Andy Warhol var, og også hvem den luftforpestende, ku-kappende kunstneren Damien Hirst er, selv om «Damien hirst» (med liten h, altså) ikke ringte noen bjeller hos Conrad. Relativt fintfølende på inndataene, med andre ord. Så da jeg endret «meteorer» til «meteor», hadde han mye å dele. Når Conrad har snakket nok om et emne, sier han «Det er alt jeg vet om det. Hva vil du vite mer om nå?» Uansett har han visst greie på over 5 millioner emner, så det bør ta litt tid før du er gjennom appen.

Hvis du syns Google blir litt upersonlig, så er Conrad Wise er en slags vennlig, skjeggete, lett forenklende googlenisse, men han har litt å strekke seg etter ennå før han kan titulere seg «orakel».

Conrad Wise

Format: Android og iPhone
Pris: Gratis

Last ned til Android » Last ned til iPhone »

Hooked

Hekta!

Siden du nå likevel sitter med nesa ned i smartmobilen og leser meldinger, hvorfor ikke gjøre dem kriminelt spennende?

Det er ideen bak Hooked, som ikke er Peter Pan-filmen med Robin Williams i hovedrollen, men en slags chatnovelle-app. Du får se korte meldinger, så sveiper du videre for å se hva som skjer. Enkelte som har vært kraftig forfrisket kvelden før, kjenner kanskje igjen følelsen når de sjekker sms-ene sine? Ikke vet jeg.

Når du starter appen, kastes du rett inn i historien. En melding fra Ella står øverst på skjermen: «RU there? I’m in trouble.» Velger du å gå videre, står det under forrige melding: «Pls answer me.» Og neste: «Pls, pls, pls, pls.» Du blir fort engasjert, og får kansje lyst til å svare selv, men heldigvis redder Jacob dagen og svarer. Sveiper du ned, oppdager du at du er inne i historien «Kidnapped», en av historiene redaktøren anbefaler. Andre historier, som «Shark Attack», «The Freezer» og «Caliquake», følger hvis du fortsetter å sveipe. Mye tyder på at spenningsnivået er relativt høyt i de fleste historiene, og det trengs, siden de er skrevet på denne eiendommelige, meldingsbaserte måten. På zen-aktig vis dras du inn i historiene, og det blir ofte både spennende og underholdende å fortsette å trykke på Next-knappen. Kanskje dette er et glimt av framtidens romankunst? Blir du lei av å trykke, hold på knappen i et sekund, og meldingene kommer automatisk.

Logger du deg inn, følger appen med på hvilke historier du leser, og hvor langt du er kommet. I tillegg kan du skrive egne historier. Du må ha nettforbindelse for å bruke appen, men siden den er tekstbasert, bruker den helt minimalt med data. Glemmer du å lese, sender Hooked deg et varsel om at du ikke må glemme at du er hekta!

Hooked

Format: iPhone
Pris: Gratis

Last ned til iPhone »

Ukens mobilspill

Bygg ditt eget imperium

Total War Battles: Kingdom er et gratisspill satt til Total War-universet. På PC, der serien er mest kjent, er det kampene og den dype strategien rundt disse spillene er kjent for.

Disse finner du også, i en forenklet versjon, i dette mobilspillet. Det er likevel ikke det som gjør at jeg koser meg så mye med spillet, det er det byggingen av imperiet mitt som gjør. For det er nemlig ikke kampene du bruker mest tid på i spillet, det er alt det andre som gjør det så bra.

Du skal bygge opp riket ditt, og det gjør du ved å hogge trær, bygge veier, sørger for bosteder til alle dine innbyggere og kobler riket ditt sammen slik at det blir størst mulig. Alle handlingene gjøres ved å trykke på enheten du vil at skal gjøre noe, og så trykke på området du vil at han skal gjøre det i. Kontrolloppsettet er intuitivt og enkelt å lære seg.

Kampene er gode, og kan etter hvert bli riktig så utfordrende. Man må tenke og vurdere ulike typer tropper opp mot hverandre, og prøve å utmanøvrere fiendene som står på den andre siden av slagmarken. Og når det før klikker er det en deilig følelse.

Total War Battles: Kingdom

Format: Android, iOS (finnes også på Steam)
Pris: Gratis

Last ned til AndroidLast ned til iOS

Ukens mobilspill er levert av vårt søsternettsted Gamer.no, som hver måned anbefaler ti spill. De øvrige ni spillene finner du på denne siden »

Sjekk ut flere apper på vår samleside »

annonse