Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Moto X Play

Gir brukeropplevelse på linje med svindyre topptelefoner

Hva er det egentlig Motorola gjør for å få så raske menyer?

Førsteinntrykk

De siste årene har Motorolas historie i Norge vært en smule humpete. Selskapet kom tilbake etter et opphold, før de nærmest sporløst forsvant igjen da de på ny trakk seg ut av Europa. Etter å ha skiftet hender fra Google til Lenovo er de nå tilbake igjen, og denne gangen er det Moto X Play vi skal se nærmere på.

Telefonen legger seg i et svært interessant område med en middels høy pris på rundt 3000 kroner, og spesifikasjoner som tidvis minner om det vi får i dyrere telefoner.

Tåler en regnskur

Verdt å få med er det også at Motorola har satt inn Moto X Play med et stoff som skal sikre elektronikken mot fukt. Telefonen er ikke vanntett i den tradisjonelle forstanden, så her finner du ikke pakninger og luker. Det er heller ikke tilrådelig å holde telefonen under vann, men skulle uhellet være ute er det ganske stor sjanse for at Moto X Play overlever.

Telefonen er nokså enkel i designen. Forsiden på vårt testprodukt har en hvit ramme rundt den 5,5 tommer store skjermen. Det har ikke blitt plass til logoer eller så mye annet krimskrams i denne rammen. Skjermkantene er avrundet ut mot rammen, en effekt som vanligvis omtales som 2,5D-glass. En kraftig sølvlakkert plastramme avbrytes av et ruglete hvitt bakdeksel.

På midten av baksiden ser vi den eneste synlige merkingen Motorola har lagt til på utsiden av telefonen, nemlig en stor M for Motorola i et sølvfarget felt der også kameraet og fotolyset bor.

Det viktige bor på innsiden

Moto X Play gir oss ikke så altfor mye å ta tak i på designfronten, altså. Men så har også Motorola skaffet seg et rykte for å lage enkle og solide Android-telefoner de siste årene. Det er spesielt de enda rimeligere Moto G-modellene som har vist hvor god en tilsynelatende enkel telefon kan være.

Og førsteinntrykket også her er godt. Skjermen er en IPS-variant med god fargegjengivelse. Den har full-HD-oppløsning og er skarp og fin. I noen tilfeller legger vi merke til at den lekker litt lys når den skal vise svarte områder, men alt i alt synes vi fortsatt kvaliteten er godt og vel godkjent. Den er dessuten forholdsvis lyssterk og kontrasten oppleves som god.

Bakdekselet er i plast og kan tas av, men det skjuler seg lite av interesse under det. I stedet settes minnekort og SIM inn i en luke på toppen av telefonen.

Nesten ren Android

Slik ser hjemmeskjermen og appmenyen på Moto X Play ut. Det er generelt lite fiksfakseri her, og alt ligger veldig nærme en ren Android-opplevelse.

Her er det en forholdsvis ren utgave av Android som kjører på skjermen. Igjen er dette en tendens Motorola har lagt seg til de senere år, etter å ha kjørt sine egne menyvarianter oppå Android i mange modeller, deriblant Razr-variantene som ble sluppet for noen år siden.

Versjonen som kjører på vårt testprodukt er 5.1.1 Lollipop, men det er ventet at telefonen vil bli oppdatert til Android 6.0 Marshmallow i løpet av kort tid.

Rent grafisk er ikke forskjellen på nyeste og forrige generasjon Android så store, så menyene ser fortsatt nye og friske ut. Vi noterer oss at flyten i dem er meget god. Der vi innimellom kan støte på småpauser eller bittelitt treg respons selv på noen av de heftigste toppmodellene, skal det godt gjøres å fremprovosere noe liknende her. Det er meget bra tatt i betraktning ytelsesforskjellen som ligger i maskinvaren under.

En annen ting vi liker veldig godt med Moto X Play er at den kommer med relativt få unyttige tillegg i menyene. Her finner vi to av Motorolas egne apper, ved siden av Facebook og Facebook Messenger. Microsoft ser dessuten ut til å ha sneket med OneDrive-appen. For deg som ikke ser nytten i Facebook eller skylagring hos Microsoft kan disse fjernes helt.

Bruk, ytelse og foto

Motorolas telefoner kommer nesten ribbet for forhåndsinstallert programvare. Men produsenten har lagt til noen få egne elementer i menyene.

Vårt første møte med Motorola-appene er ikke så blidt som vi kunne ønske. Appen som bare er merket som Moto, akkompagnert av et litt snodig mangefarget stjerneikon, vekker nysgjerrigheten.

Gjennom flere menyer blir vi gradvis forklart hva det er appen skal gjøre. Alt er på norsk, og alt ser innbydende ut. Mot slutten ser det ut til at dette er en taleassistent på linje med Siri, Cortana eller Google Now, men helt til slutt får vi vite at norsk ikke er støttet.

Appen kan gjøre mer enn å være talestyring, men fortsetter å insistere på at du skal fullføre talestyringsoppsettet hver gang du går inn i den. Det er ingenting som tyder på at du får lov til å bruke appen til noe, med mindre du bytter til ett av de støttede språkene. Skulle vi gjette vil brukere flest trykke på Moto-ikonet én gang, og så forlate den. Her er det en eller flere utviklere som ikke har gjort jobben sin.

Under dekselet på baksiden finner du ikke så mye, men det er mulig å bytte det ut hvis du finner et deksel du liker bedre. .

Trykker vi på tannhjulet oppe i høyre hjørne kommer vi faktisk videre til de øvrige funksjonene. Her kan telefonen automatisere en del ulike funksjoner, så som å skru av skjerm og varsling når du sover, eller muligheten til å vri to ganger på håndleddet mens du holder telefonen for å skru på kameraet.

Telefonen skal også kunne lese opp tekstmeldingene dine når du kjører. Vi ser at Moto-appen har funksjonalitet for bilkjøring, men den kan ikke skru på opplesing av tekstmeldinger, eller gjøre så mye annet nyttig. Du kan få den til å være stille når du kjører eller aktivere en selvvalgt musikkspiller, men det er stort sett det.

Vi liker i grunnen målet med Moto-appen, men gjennomføringen er ganske svak. Spesielt er det svakt at man tilsynelatende ikke kan bruke den til annet når den går seg på språkproblemer.

Hjelper deg, men bare om du har Motorola-tilbehør

Motorola Connect er tilsynelatende en app som skal hjelpe deg med å automatisere ulike ting. For eksempel hevder ett av veiledningskortene som dukker opp ved første oppstart at den skal kunne aktivere høytlesing av tekstmeldinger ved mobilbruk i bil. Kjekt, tenkte vi. Helt til vi igjen fikk en kalddusj etter å ha bladd forbi det siste informasjonskortet.

Motorolas dårlige app krever nemlig at du har Motorola-tilbehør for alt som eventuelt skal automatiseres. Et trykk på pluss-ikonet lar oss legge til Keylink, Moto 360 eller Power Pack Micro. Alle tre er motorolaprodukter.

Motorolas egne apper er lite samarbeidsvillige. Vi loves gull og grønne skoger, før appen mer eller mindre strander på manglende språkstøtte. Trykker vi på tannhjulet får vi imidlertid tilgang på en rekke funksjoner, selv om ikke alle er like nyttige.

At en Bluetooth-hodetelefon er koblet til samtidig spiller visst ingen rolle. Den kan tilsynelatende ikke automatisere noe som helst via denne appen.

Nå kommer de fleste telefoner på markedet med større eller mindre mengder programvare som du kanskje ikke får bruk for. Men midt oppi det fantastiske inntrykket Moto X Play gjør, er det irriterende at de to egne appene Motorola har lagt ved er helt og fullstendig ubrukelige. Ikke bare er de ikke nyttige til noe, men de bruker ganske lang tid på å fortelle deg hvorfor du skal bruke dem, før de avslører sine begrensninger.

Skulle du ha behov for noen av løftene Motorolas app ikke klarer å holde, kan det være fornuftig å ta en titt på Sonys Smart Connect-app. En av de nyttigste produsentspesifikke appene vi vet om, som fungerer fint uavhengig av telefonprodusent.

Supert med all e-post i Gmail-appen

Gmail-appen kan hente meldinger fra de fleste leverandører, inkludert Exchange-servere.

Utover Motorolas apper er det Googles egne tjenesteapper som dominerer i menyene. En ting vi virkelig liker er at Gmail-appen i denne telefonen lar deg legge til Exchange-e-post. Fra Googles side er det ganske lenge siden støtten kom, men fortsatt er det bare et fåtall telefoner som lar deg gjøre dette.

Det gir to viktige fordeler. For det første er all e-posten på ett sted, i stedet for å være spredt ut over generisk e-postklient og Gmail-appen. For det andre har Gmail-appen søkefunksjonalitet som er langt mer treffsikker enn både den vanlige mobile e-postklienten som vanligvis bor i Android og mer påkostede løsninger så som Outlook på storskjerm.

Skulle du være misfornøyd med Gmail som e-postløsning ser det ved første øyekast ut til å ligge en vanlig e-postleser også her. Hva den har i menyene å gjøre vet vi imidlertid ikke helt. Den åpner bare en skjerm som ber deg om å gå til GMail-appen. Tilsynelatende er den bare en forlatt veiviser i menysystemet.

Google-appene inkluderer dessuten de vante løsningene for dokumentbehandling i tjenesten Google Docs. Her får du løsninger for tekstbehandling, regneark og presentasjoner.

Tjenestene i Google Docs er forholdsvis enkle sammenliknet med sine slektninger på storskjermen, men for dokumentredigeringen de fleste av oss gjør på farten er de gode nok. De drar dessuten veksler på Googles øvrige styrker, slik at for eksempel Google-søk direkte fra dokumenter kan gjøres. Resultatene kan klippes inn i dokumentene på en enkel måte. En knallgod løsning enkel idédrodling på mobilen.

At innholdet lagres i skyen betyr også at flere enkelt kan jobbe med de samme dokumentene.

Spill og underholdning

Moto X Play har ikke den aller kjappeste innmaten, men den biter likevel godt fra seg. Snapdragon 615-brikken er kjapp nok til å at telefonen kan kjøre det meste av nyere spill og apper uten problemer.

Ytelsestestene reflekterer fint det vi forventer av maskinvare på dette nivået, og telefonen legger seg sånn høvelig midt i feltet.

Sammenlikner vi med de heftigste telefonene og nettbrettene har Moto X Play omtrent halv skår. Dermed snakker vi rundt 2700 poeng i Geekbench, der iPad Pro og Galaxy S6 Edge+ har de heftigste plasseringene med rundt 5000 poeng. Rundt 8000 poeng i 3D Mark viser at telefonen er vesentlig slappere sammenliknet med toppmodellene om vi ser på ren spillytelse.

Tallene fra AnTuTu må tas med en klype salt ettersom appen nylig ble oppdatert til versjon 6.0. Her må en rekke av testenhetene testes på nytt for å få sammenliknbare tall.

Strømmetjenester er svært populære om dagen, og vi har knapt opplevd trøbbel med dem på noen telefoner. Men den store og gode skjermen på Motorola Moto X Play gjør det til en svært kurant opplevelse å se film på telefonen. En voldsomt kraftig ekstern høyttaler gjør at det kan gå greit å bruke telefonen uten hodetelefoner, men optimalt er det ikke. Motorolas designere har fått det til å se ut som om telefonen har to frontmonterte høyttalere, men i realiteten er dette bare mono.

Lyden på hodetelefonutgangen er imidlertid både høy og forholdsvis god med et litt påkostet sett hodetelefoner koblet til. Der mange telefoner i dag kommer med forhåndsaktivert lydforbedring som setter bassen i førersetet kommer Moto X Play helt uten slikt dilldall aktivert. Det er mulig å regulere lydinnstillingene på den fra en equalizer-meny i innstillingene.

Musikkspilleren som følger med er som vanlig Google Play Music, der søkeselskapet gjør sitt beste for å selge deg abonnement på strømming til 99 kroner i måneden. Løsningen virker greit nok, men det meste av ekstrafunksjonalitet er lagt opp for abonnementskunder.

Knall som telefon

Som telefon er Moto X Play god å bruke. Den responderer raskt på absolutt all input, og spesielt setter vi pris på at berøringsskjermen og tastaturet er så presist. Av en eller annen grunn opplever vi nesten aldri feiltastinger med Moto X Play.

Lyden under samtale er klar og god, og du kan stille volumet noenlunde greit opp. Den eksterne høyttaleren har også mer enn nok volum til at du får med deg at det ringer.

En vanlig Micro USB-kontakt brukes til lading og overføring av filer. Vær obs på at Moto X Play kan bruke ekstremt lang tid på å lade opp det store batteriet om du ikke har rett lader for hånden.

Telefonen støtter hurtiglading av det digre batteriet på 3630 mAh. Dermed går det nokså radig å fylle på med strøm hvis lader og kabel er av det riktige slaget. Underveis i testperioden forsøkte vi imidlertid å lade telefonen med en 2A lader fra Samsung og en kabel fra Nvidia. Telefonen beregnet da opp mot sju timer på én lading. Dette er med andre ord et voksent batteri å fylle opp om ikke laderen spiller på lag. Langt de fleste laderne vi koblet til ladet vesentlig raskere enn denne kombinasjonen.

Med hurtigladeren som følger med er ikke ladetid noe du trenger å tenke på. Samtidig er det irriterende at vi ikke får med brukstid ut av batteriet. Telefonen oppleves som helt gjennomsnittlig på batteritid, til tross for at batteriet er vesentlig større enn i mange sammenliknbare telefoner. Regn med rundt én til halvannen dags brukstid.

Superdupert kamera

Kameraappen er litt vel enkel med tanke på hvor godt kameraet i Moto X Play er, men den er i hvert fall lett å bruke.

Leter du etter en telefon til (såvidt) under 3000 kroner som også har et supert kamera? Da behøver du ikke lete stort lenger. Moto X Play har en bildesensor på 21 megapiksler, og den bruker sine piksler godt.

Bildene vi får fra telefonen er tidvis rett ut imponerende. De er skarpe og detaljerte, og fargene pleier også å treffe godt. Vi merker oss at kameraet har en ganske uttalt tendens til å gjøre bakgrunnen for motivet uskarp, på samme måte som større fotoapparater har en tendens til å gjøre.

Om det er noe vi kunne ønsket oss på fotofronten er det en bedre kameraapp. Konkurrentene kappes om å inkludere valg som ISO og lukkertid, og gjerne gjør dette på særdeles brukervennlig vis. I Moto X Play har du få egenskaper å velge i. På det meste kan du styre eksponeringsnivået. Hvordan du kan få utnyttet de fulle 21 megapikslene kamerabrikken byr på er for dessuten også litt bortgjemt. Normalen er at telefonen fotograferer i bredformat, og dermed lager filer som bare er 16 megapiksler store.

Konklusjon

Motorolas Moto X Play fortoner seg som bittelitt anonym på det norske markedet. Telefonene som selges her er i stor grad enten i topp eller bunn av prisutvalget, mens modeller til rundt 2-3 000 kroner gjerne har ganske begrenset appell.

Moto X Play er det kanskje sterkeste beviset så langt på at telefonene i denne prisgruppen har mye å tilby.

Sett med undertegnedes øyne er telefonens største problem at designen er anonym og relativt kjedelig. Det er store rammer rundt skjermen, mens rammen rundt hele telefonen er i sølvfarget plast. Et bakdeksel med bølgete mønster i plasten runder av det som fremstår som et middels stort gjesp av en design.

Personlig synes jeg rett og slett ikke dette er noen fin telefon, og likevel har den vokst på meg i testperioden.

Spesifikasjonene er ikke på topp, men det er likevel ytelsen. Moto X Play gir en brukeropplevelse som er vel så bra som den du får fra toppmodellene.

Vanvittig god menyflyt

Den viktigste årsaken til det er flyten i menyene. Moto X Play stopper rett og slett aldri opp, og det til tross for vesentlig svakere maskinvare på papiret enn toppmodellene. Toppmodeller som titt og ofte kan finne på å ta seg små pauser, eller hakke bittelitt i overgangen mellom menyskjermer.

At telefonen har tilnærmet ren Android opplever vi også som mest positivt. Vi mister en del av nytteprogramvaren som enkelte andre produsenter legger ved, men samtidig er Android en ganske komplett plattform i dag. Det er altså lite vi savner her.

Vi setter også pris på at Motorola ikke har lagt ved så mye ekstra programvare fra andre leverandører. Det lille som er her er enten nyttig for de fleste, eller lar seg enkelt kaste ut.

Motorolas egen programvare er faktisk en av få kjepper i hjulene for Moto X Play. Moto- og Connect-appene som følger med er rett og slett dårlige, og lover mer enn de faktisk kan gjøre. Du burde også klappe deg selv på skulderen om du finner frem. Den ene av dem nekter nemlig å samarbeide om norsk er valgt. Det skyldes av én av de mange funksjonene den skal by på er en taleassistent som ikke støtter språket.

Den gir ingen indikasjoner på å kunne brukes til mer med mindre du også bytter språk til en støttet variant slik at feilmeldingen blir vekke. Vi kan muligens trekke et lettelsens sukk over at Motorolas ingeniører ser ut til å ha gjort svært lite med selve operativsystemet og menyene.

Et enormt batteri er bygget inn. Det går kjapt å lade med medfølgende lader, og de fleste ladere vi har støtt på. Telefonen har likevel hevdet at full opplading ville ta inntil 7-8 timer med kraftige ladere av feil type. Vi synes ikke vi oppnår spesielt god batteritid med Moto X Play, men den er heller ikke dårlig. Vi ladet den annenhver til hver kveld i testperioden.

Som telefon er den dessuten et utmerket hjelpemiddel med god lyd. At både skjermtastatur og berøringsskjerm er svært presise er også utmerket.

En fordel med Moto X Play er dessuten at kameraet er svært kompetent. Bildene blir skarpe og fine, også i litt vanskelige situasjoner. Om vi har noe å klage over så er det kanskje at kameraappen kunne inneholdt litt mer. Konkurrentene kappes om å tilby mange og lettfattelige innstillinger. I appen som hører til Moto X Play har du ikke mye å velge i, men den er i hvert fall lett å bruke.

Konklusjon og alternativer

Moto X Play er en av de aller beste telefonene i mellomsjiktet som vi har testet. Hastigheten i menyene og et kamera som leverer bildekvalitet langt over forventningene gjør dette til en ekstremt god telefon i prisklassen. Dette er også en av svært få modeller som faktisk gir deg en nesten ren Android-opplevelse i dette prisområdet.

Skal vi se til alternativene er det noen få som stikker seg ut. Strekker du deg noen hundrelapper opp i pris kan du for eksempel få Huaweis Honor 7, som også er en svært godt spesifisert mellomklassemobil. Det du mister er vannsikringen fra Moto X Play, og du må også leve med et menysystem som er tungt modifisert av Huawei. Om dette er en fin ting avhenger av dine preferanser.

Ønsker du å ta steget helt ut til ren Android kan du dessuten vurdere LG og Googles Nexus 5X. Prismessig legger den seg en drøy tusenlapp over, men da står du også først i køen når Google slipper Android-oppdateringer.

Les også
LG Stylus 2 har DAB-radio og TV
Les også
Motorola planlegger modulær mobil med pico-projektor
annonse