TestLenovo Yoga Book

Yoga Book er ett av de mest spennende produktene vi har hatt på besøk på lenge

Sammendrag

Noe så uvanlig som Lenovos Yoga Book skal du lete lenge etter. Ved første øyekast ser det litt ut som en veldig kompakt bærbar PC, men utseendet lyver. Når du åpner den er den ene halvdelen et nettbrett, og den andre halvdelen et tegnebrett med tilhørende digital penn.

Helt nytt konsept

Det betyr at du ikke får fysiske taster i det hele tatt her. Men når du trenger det lyser det opp et berøringstastatur på tegnebrettet. Det følger også med en papirblokk som kan brukes til å tegne på, mens Yoga Book ligger under og samtidig lagrer det du tegner.

Hver for seg har vi sett disse konseptene før. Wacom, som lager pekebrettet i Yoga Book har blant annet Bamboo Spark, som lar deg tegne på papir og overføre tegningene til mobilen etterpå. Men å få se mange av Wacoms triks integrert i en løsning som dette, med både en størrelse og en pris som ikke er avskrekkende er nytt.

Virkelig nyskapning er forholdsvis sjelden om dagen, og jeg applauderer at Lenovo tør å ta sjansen på et så helsprøtt konsept som Yoga Book er. Det fine med slike sprø produkter er at noen av de beste idéene gjerne overlever. Ulempen med dem er at første generasjon ofte ikke helt lever opp til hypen.

Og det gjør dessverre ikke Lenovos Yoga Book heller, hvor lekker den enn er.

Hopp til neste side for video av Yoga Book i bruk »

Forferdelig å skrive på

Yoga Book går gjerne i dvale etter noen sekunder, om du ikke endrer innstillingene. Siden penneknappen på tegneplaten ikke alltid får den til å reagere, må man ty til låsetasten. På en så tynn og lett enhet, som gjerne står på bordet blir det til at man dytter hele pakken avgårde før skjermen kommer på. Alternativt må man holde den fast med den andre hånden.

Den gode nyheten er at nettbrettet er raskt å bruke, og brukt som et rent Android-nettbrett er det lite å utsette på Lenovo Book. Men sammenliknet med et enkelt nettbrett er totalpakken her likevel forholdsvis tung med sine 690 gram. Prisene på vanlige Android-nettbrett har også gått noe ned, så til 5000 kroner befinner Yoga Book seg tross alt i øvre sjikt sammenliknet med løse brettvarianter. Om enn et stykke unna for eksempel iPad Pro, voksne Surface-varianter og de mest påkostede Wacom-løsningene.

Vi forventer altså mer av dette enn at det gjør jobben som surfedings og medieformidler.

De første grå hårene begynner å titte opp av hodebunnen idet jeg prøver meg på å taste. Lenovo har kalt løsningen Halo Keyboard, og det er altså en tasteoversikt som lyser opp på tegnebrettdelen av Yoga Book. Det har noen artige løsninger så som at tasteplasseringer skal justere seg basert på hvor presist du skriver. Treffer du alltid bittelitt til høyre for H-tasten skal altså delen av platen som registrerer bokstaven flytte litt på seg. Markeringene blir dog værende.

Den engelske tastaturmarkeringen på maskinen er det minste problemet den har. Det aller største er at siden dette er berøringsbasert og ikke har fysiske taster, har du ikke ett eneste holdepunkt til å føle hvor fingrene dine er, eller om tasten faktisk er trykket på. Innimellom blir ikke tastetrykk registrert. Glem å skrive lange tekster på denne maskinen med mindre du er veldig tålmodig, eller rutinemessig gjør det på skjermtastatur.

Opplevelsen forverres ytterligere av det som må være verdens verste og mest påtrengende ordbok. Den retter på alt, og også korrekte ord som den mener det er mindre sannsynlig at bør komme etter det forrige. Ved å skru av Touch Pal-løsningen som er aktivert som standard slipper du korrekturen, men det må du altså gjøre selv.

Bruk «halve» maskinen om gangen

At pennen som hører til i utgangspunktet ikke virker på brettskjermen er også en uting. Det går an å skru på at den gjør det, men hvorfor i himmelens navn er ikke dette aktivert fra start? Og uansett – med plasttupp fungerer ikke pennen optimalt på skjermen. Pennetuppene som lar deg tegne på papir oppå Yoga Book funker vesentlig bedre mot skjermen. Men skulle du uforvarende bruke den på selve tegnebrettet har du en liten vaskejobb foran deg.

Maskinen er svært tynn, og er utstyrt med Yoga-hengselet vi kjenner fra mange andre av Lenovos mest portable maskiner.

Å bruke pennen på Yoga Book føles altså nesten alltid som å forplikte seg til å bare bruke halve maskinen. Løpende veksling mellom skjerm og penn på pekeplate er en litt krevende øvelse. Du kan bruke pennen til å styre det meste fra pekeplaten, men det er litt uforutsigbart hvilke resultater det gir. Og selv om Yoga Book forhåndsviser pennemarkøren når tuppen er innenfor et greit stykke av tegnebrettet, hender det seg at appene du bruker med pennen gjemmer funksjonalitet fordi de tror du vil tegne.

Har du hentet frem favorittegneappen din fra før, vil Yoga Book likevel starte sin egen notatapplikasjon når du skrur på tegnebrettfunksjonen.

Flere brukererfaringer og hvordan pennen fungerer i detalj kan du lese om på neste side »

Uforutsigbar i bruk

Du kan folde Yoga Book sammen, slik at den fungerer som et nettbrett. Låser du skjermen kan det snus rundt og lagre det du skriver på tegnebrettet i stedet. Den løsningen forutsetter at du bruker papirblokken som hører til.

I det store og det hele er Yoga Book ofte slitsom og uforutsigbar å bruke. Kvalitetsmessig henger heller ikke alltid det som skjer på skjermen helt med det som forsøkes tegnet på brettet. Flere medlemmer av redaksjonen har forsøkt å tegne ting på den, og det har blitt knurret uvanlig mye i Teks redaksjonslokaler de siste dagene. Av de tre som har vært innom brettet, er det ingen som umiddelbart har blitt fornøyde, og flere ganger har påstanden om at dette hverken er fugl eller fisk kommet opp.

På spørsmålet om Yoga Book ville blitt brukt dersom den ble gitt ut gratis, var ett av svarene; «dersom jeg ikke hadde noe annet». Og det er i grunnen oppsummerende for opplevelsen.

Yoga Book er en fantastisk idé som ikke er særlig godt gjennomført. Den deler den statusen med mange andre produkter opp gjennom. Men noen av dem har likevel blitt til kjempeprodukter i sin andre generasjon, og det er helt umulig å ikke heie litt på galskapen som er Yoga Book. Det skal ikke så veldig mye til før dette er en superlett totalpakke for kreativ utfoldelse på veien.

Se hvordan Yoga Book yter sammenliknet med andre nettbrett og mobiltelefoner »

De dyreste produktene er de som ikke blir brukt

Men per i dag blir det for rotete og vanskelig å bruke. Yoga Book skriker også etter en mye bedre løsning enn Halo-tastaturet. At «tastene» omtales som «zero travel», altså stillestående, av Lenovo er slett ikke noe salgsargument. Det er heller det motsatte.

Hvis du virkelig vil gjøre tegnearbeid på farten med en kompakt pakke heter fasit i dag Apple iPad Pro og Pencil. Det blir rundt 2000 kroner dyrere, men produkter som ikke virker godt nok er de dyreste av alle. Mange av dem bor i støvete skuffer.

Obs! Lenovo Yoga Book finnes også i en utgave med Windows 10. Den har vi foreløpig ikke testet.

Anbefalte alternativer til Lenovo Yoga Book

Apples «tegnebrett»

Apple iPad Pro 9.7" 32GB

fra 15638:-

iPad Pro i titommers utgave er svært lett, og ett av de kraftigste tradisjonelle nettbrettene på markedet. Kjøper du en Apple Pencil til kan du tegne rett på skjermen, med en responsivitet som går greit forbi den vi opplevde på Yoga Book. Vekten er også lav, siden du ikke absolutt må ta med deg en egen tegneplate som sitter fast i brettet. Vinner på de fleste fronter over Yoga Book, men totalprisen blir rundt 2000 kroner dyrere.

Enkelt og kjapt nettbrett fra Huawei

Huawei MediaPad M2 10" 16GB

Trenger du ikke et hav av ekstra funksjoner? Da er det like greit å gå for et vanlig nettbrett, slik som MediaPad M2 fra Huawei. Knall byggekvalitet, god lyd og en super brukeropplevelse er noe av det du får her. Du sparer både vekt og penger på å gå utenom tegnefunksjonene Yoga Book byr på. Her slipper du unna med drøyt 3000 kroner.

Lenovo Yoga Book (ZA0V0038SE)
4
Svakt

Lenovo Yoga Book (ZA0V0038SE)

Fordeler

 • Krysse av
  Lett gitt mengdene funksjonalitet
 • Krysse av
  Fin skjerm
 • Krysse av
  Mange spennende idéer på ett sted
 • Krysse av
  God opplevd byggekvalitet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Uforutsigbar programvare
 • Bytt
  Ubrukelig tastaturløsning
 • Bytt
  Ikke alltid så presis å tegne med
 • Bytt
  Klønete løsning for å bytte mellom plasttupp og blekk i pennen
 • Bytt
  Oversetter ikke håndskrift til tekstnotater
 • Bytt
  Trøblete plassering av låsetast
 • Bytt
  Våkner bare noen ganger fra dvale ved aktivering av tegnebrettet
 • Bytt
  Ingen oppbevaringsløsning for pennen
 • Bytt
  Batteriet holder ikke de lovede 15 timene
annonse
Lenovo Yoga Book ZA0V0038SEI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager