På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
LGs første metalltelefon skiller seg kraftig ut
Hva sier du til dobbelt kamera, moduler og kraftig ytelse?
Innhold
- Introduksjon og førsteinntrykk
- Flott metalldesign
- Bunnplugg som minner litt om HTC Legend
- Fine menyer, men appskuffen er vekk
- Ytelse, bruk og kamera
- Akkurat passelig skjermvarsling
- Universalfjernkontroll
- Meget god fingersensor
- Fin og fjong til nyttebruk
- Hva skjedde med apper i vindu?
- Knall underholdningsfunksjoner
- Har god lyd fra før – trenger den tilbehøret?
- Knallgod ytelse og fin til spill
- Heller ikke G5 kan bruke minnekortet som internlagring
- Hva er greia med de to kameraene?
- Konklusjon og alternativer
- Lynende rask og med støtte for moduler
- Spennende kameraløsning
- Alternativene
Introduksjon og førsteinntrykk
Det har blitt en drøy måned siden LG lanserte sin nye toppmodell under Mobile World Congress i Barcelona. Nå har vi fått den rare telefonen inn til test. Den kan skilte med plass for utskiftbare moduler, og et dobbelt kamera på baksiden. I tillegg har den nokså uvanlig design, med et skjermglass som bøyer seg ut mot baksiden øverst på telefonen.
Tilbehøret og modulene er en viktig del av denne telefonen, men i første omgang skal vi se på hvordan selve telefonen er å bruke. Kan den måle seg med de andre toppmodellene på markedet?
Flott metalldesign
Prismessig kan den definitivt det. LG legger den på rundt 6500 kroner i Norge, og dermed starter den noen hundrelapper lavere enn for eksempel Samsungs Galaxy S7 og Apples iPhone 6S.
Telefonen er bygget i metall, og på baksiden har den altså de nevnte to kameraene, der ett har lavere oppløsning, men videre vinkel enn det andre. Volumtastene som før bodde på baksiden av telefonen er nå flyttet tilbake til siden av telefonen. Igjen står en rund låsetast med fingeravtrykksensor.
Ved siden av den lille bøyen øverst på telefonen har den en utskiftbar moduldel nederst, som sitter fast i et batteri som også kan skiftes ut. Løsningen er ny. Foruten Fairphone 2 som vi nylig testet vet vi ikke om andre telefoner i salg som tar opp i seg en modulær design på denne måten. Googles Project Ara har lenge ligget på horisonten. Men enn så lenge er den en luftspeiling for oss vanlige brukere.
Bunnplugg som minner litt om HTC Legend
Hvis du husker noen år tilbake minner LGs design vagt om den HTC brukte på Legend, der man også kunne ta av bunnen for å bytte batteri og få tilgang på minnekort og SIM. Der var det imidlertid ikke mulig å legge til andre moduler. Det var også i Androids relative barndom, så bare at hastigheten under bruk var god nok var utfordrende nok for telefoner flest.
Å løse ut bunnpluggen gjøres ved å trykke på en knapp på venstre siden av telefonen. Den kan være litt kronglete å få helt av, men med litt lirking går det fint. Som nevnt sitter også batteriet fast i konstruksjonen, og dermed må telefonen skrus på mellom hver gang man bytter modul.
Til tross for at dette både er metall og henglser, med de mulighetene for slark og gliper i telefonens design som det gir, føles G5 som en pent sammenhengende telefon. Det er ikke knirk, slark eller gliper her under vanlig bruk. Men som vi gjentar nesten hver gang – her handler det meste om slitasje over lang tid. Dette er det vanskelig å skrive en test av før telefonen har fått sin avløser.
Fine menyer, men appskuffen er vekk
På skjermen er det LGs tilpassede Android-menyer som huserer. For noen år siden var disse menyene ganske fulle av valg og ikoner, og selv om mye av det var nyttig ga det gjerne en litt rotete opplevelse. De siste par åra har LG forsøkt å kutte ned på eget dilldall i menyene, og det synes ganske godt her.
Det er en spesielt fin ting med tanke på at LG nå har kuttet ut appmenyen som pleier å ligge bak hjemmeskjermene på Android-telefoner. Nå er det bare hjemmeskjermene igjen, og det fordrer ryddighet.
Oppdatert: Støtte for appskuff vil komme til G5 i en senere oppdatering. For øyeblikket kan du skaffe deg appskuffen selv ved å søke opp LG Home 4.0 i appen LG SmartWorld. Den dukker ikke automatisk opp i oppdateringssenteret.
Nå ligger det saktens noen medfølgende apper her. De er organisert i egne mapper, og selv om mange av dem ikke lar seg fjerne, lar de seg i det minste deaktivere, slik at de ikke trenger å ta opp menyplass.
Menyrespons er ellers noe som av og til er litt opp og ned med LG. For G5 har vi foreløpig ingenting å utsette. Kombinasjonen av Android 6, relativt rene menyer og den kraftige Snapdragon 820-brikken ser ut til å være en vinner. Vi skal selvsagt se nærmere på ytelsen litt lenger ute i testen.
En svært god toppmodell med spennende muligheter
Fordeler
- +Solid design
- +Spennende modulært konsept
- +Kan ta bilder i ekstrem vidvinkel
- +Lynrask
- +Mange fine funksjoner
- +Plass for minnekort
- +USB type C
- +Forholdsvis god batteritid
- +God lyd
- +God bildekvalitet fra hovedkameraet
Ting å tenke på
- —Vidvinkelkameraet yter dårligere enn hovedkameraet
- —Skrur seg av ved modulbytte
- —Kan ikke kombinere SD-kort med internlagring
Ytelse, bruk og kamera
Funksjonsmessig er det litt å ta av i LGs nye G5. En av tingene LG selv fokuserte mye på ved lansering var at skjermen her alltid står på. Det er produsenten i og for seg ikke en funksjon LG er alene om å ha. Også Samsung og enkelte andre produsenter har dette i telefonene sine.
Vår første tanke da vi hørte om dette var at dette måtte da bruke mye strøm? Det er jo tross alt en LCD-skjerm dette her, og ikke en AMOLED-skjerm som kun lyser opp akkurat der den har noe å vise. Men LG har vært ganske smarte, så delen av skjermen som alltid er på har sitt eget lys. I tillegg brukes lyssensoren over skjermen aktivt, slik at i vanlig innendørs belysning trenger den ikke å lyse sterkt. Summa summarum betyr dette at funksjonen ikke bruker særlig mye strøm.
Akkurat passelig skjermvarsling
Her får man opp ikonene til appene som har noe å varsle om. I skrivende stund kan jeg se at Chrome og e-postleseren har ting å fortelle meg. Fra tid til annen dukker det også opp et Facebook-ikon og et par andre varslinger. Idet det kommer inn en ny varsling lyser skjermen litt ekstra opp, og «oppsummeringen» som vanligvis henger der erstattes av en stor logo. Et stort brev og litt ekstra lys betyr altså ny e-post.
Det føles som et veldig riktig kompromiss når man skal varsles om nettopp en del av disse tjeneste. Facebook og e-postboksen foregår det jo ting i hele tiden. Altfor ofte til at man vil ønske å ha lydvarsling eller annet påskrudd. Slik er det i hvert fall for meg. Men jeg vil ikke koble meg helt fra heller, så et lite hint som enkelt kan ignoreres ved behov er akkurat passe. Akkurat passe liker vi, men dette er også en subjektiv greie. Avhengig av aktivitetsnivå og behov kan du selvsagt også sørge for litt ekstra disco når meldingene kommer inn, men det kan også alle mobiler få til.
I testperioden har informasjonsskjermen stått på hele tiden, og batteriet har oppført seg eksemplarisk. G5-en ble ladet annenhver dag, og har dermed gitt meg ganske godt utbytte av sine 2 800 mAh batteristørrelse. Med vesentlig større batterier i andre telefoner kunne gjerne LGs batteri vært noe større, men det føltes ikke som noe stort behov, i hvert fall ikke nå, på fjerde døgnet med toppmodellen.
Universalfjernkontroll
Vi noterer oss at LG fortsatt holder på den infrarøde porten i toppen av telefonen. En periode skulle alle telefonene våre være universalfjernkontroller. Slik er det ikke lenger, og det er relativt få toppmodeller igjen med denne funksjonen.
Nå skal det sies at LG hele tiden har hatt den enkleste gjennomføringen av denne løsningen. Både HTC og Samsung har tidligere basert seg på en fjernkontrollapp fra Peel, som er kjempefin om man skal gjøre telefonen til en del av et større økosystem i stua. Men vanskelig å ha med å gjøre om man bare vil lage seg en enkel fjernkontroll til stereoanlegget. Den krevde både å få vite postnummer og kabel-TV-tilbyder lenge før man kom til selve fjernkontrolloppsettet.
Med LG er det fortsatt slik at man forteller telefonen hva merket på TV, lydanlegg eller annet krimskrams er. To øyeblikk senere virker fjernkontrollen. Har du en mindre TV-tilbyder som ikke er i Peels lister, eller hvis du ikke har TV i det hele tatt, kom de alternative løsningene til kort. Her er LGs variant perfekt. Og strengt tatt har jeg ikke bare gode erfaringer løsninger som ønsker å ta kontrollen over hele stua, enten de kommer fra Peel eller Logitechs Harmony-varianter.
Innledningsvis nevnte vi at telefonen kun har hjemmeskjermer, og ingen egen appmeny bak. Det fordrer litt ryddighet både fra LGs og din side, når du bruker telefonen. Heldigvis får du litt hjelp også. LG har nemlig en oversikt over nylig avinstallerte apper, som tidvis kan være nyttig. Tenk på Firefox' oversikt over nylig lukkede faner. Av og til skulle man ikke lukket den fanen, eller fjernet den appen, og da er den enkelt tilgjengelig i LGs oversikt.
Her har en utvikler tatt på seg tenkehetten og fått full uttelling. En finfin funksjon som man kanskje ikke trenger hver dag, men som likevel er kjekk å ha av og til.
Meget god fingersensor
En av de store fysiske endringene her er at fingersensoren nå er alene på baksiden. Volumtastene er flyttet til siden av telefonen, og fungerer egentlig greit der. En av ikke så veldig mange ting jeg var misfornøyd med i LGs minst like spesielle V10 var hvordan fingersensoren virket.
Tilsynelatende er sensoren i G5 av et bedre slag. Den treffer i hvert fall langt oftere, og i løpet av de fire dagene jeg i skrivende stund har brukt den, har jeg ikke måttet taste PIN-koden min én eneste gang. I samme periode har jeg brukt både iPhone 6S Plus og Galaxy S7 Edge, der førstnevnte ganske ofte sliter med å identifisere meg.
Inntrykket er altså at «hermerne» smått begynner å bli flinkere på dette enn Apple, som til tross for å ikke være først, populariserte fingeridentifikasjon på mobil med sin iPhone 5S. En telefon som merkelig nok igjen er aktuell et par år etter sin lansering.
Fin og fjong til nyttebruk
Det er Googles egne dokumentapper som tar seg av Office-funksjonaliteten på telefonen. Disse fungerer som forventet helt greit, og er tett koblet opp mot Google Drive, slik at alt kan lagres i skyen.
En enkel og grei notatapplikasjon tar seg av kjappe skriblerier og idédrodling. Om det er tilfeldig at Evernote-appen som også er vedlagt maser om registrering i toppmenyen idet vi åpner QuickMemo+-appen er vi ikke helt sikre på. Men det er påfallende at den konkurrerende løsningen dukker på denne måten. Sistnevnte kan forresten ikke fjernes helt, men kan deaktiveres og dermed skjules fra menyene.
Forøvrig er det verdt å merke seg at Microsofts «originale» Office-pakke er gratis på alle skjermer under ti tommer. Finner du deg ikke til rette i Googles varianter er det altså enkelt og kostnadsfritt å skifte.
E-posttilkobling besørges av to separate apper. Gmail-appen for Googles løsning, og en mer generell app for andre varianter. Denne er imidlertid ikke spesielt tungt lastet med automatiske oppsett. For noen løsninger, så som Googles, finner den automatisk frem til detaljene dine. Men det er litt uforutsigbart hvilke kontoløsninger som er støttet med automatisk tilkobling. De to typene konti man kan velge mellom er Exchange og «Annet».
Hva skjedde med apper i vindu?
Etter at LG i flere år har satset ganske tungt på muligheten til å kjøre flere apper på samme skjerm ser det ut til at den satsingen nå har kjølnet litt.
Qslide kaller de funksjonen på sine telefoner. Og den er nesten umulig å finne frem til. E-postleseren har navnet i ett av valgene under innstillinger, mens navnet knapt er å finne andre steder. Et søk på QSlide i innstillingsmenyen leder dessuten ingen steder. Tidligere pleide det å være muli gå legge funksjonen til i toppmenyen, men til slutt finner vi logoen som mulig valg som kan legges til snarveislinjen nederst. Det skal ikke være enkelt!
Der Samsungs variant på skjermdeling nå støtter stadig flere apper godt utenfor Samsungs egen appsfære, er det fortsatt bare LGs egne apper som kan flyte som vinduer på G5-skjermen. Det er litt skuffende, og gitt synligheten QSlide har i menyene ser det litt ut som om LG har gitt opp på dette området.
Knall underholdningsfunksjoner
LG har ellers bakt inn meget gode strømstyrefunksjoner her. Telefonen kan automatisk aktivere strømsparing ved en brukervalgt prosentandel igjen på reservetanken. Nå er det også mulig å få telefonen til å nedskalere spillinnhold, eller skru av alltid på-skjermen også. Førstnevnte så vi først i Samsungs Galaxy S7-telefoner, og er et hyggelig gjensyn her. Det er slett ikke alle spill som behøver å kjøre i maksimal oppløsning på en så høyoppløst skjerm som dette.
Så fort vi kobler til et sett hodetelefoner synker godfølelsen inn. Lyden er pen og virker greit balansert uten for mye av hverken bass eller diskant. Telefonen kan dessuten spille ganske høyt. Det er støtte for FLAC-filer i CD-kvalitet, og telefonen klarer å håndtere 24-bit-filer om du er glad i slike ting. Det låter uansett pent enten man spiller høyeste kvalitet i den innebygde spilleren eller man nøyer seg med Spotify.
Her er det på sin plass å nevne at én av tilleggsmodulene du kan kjøpe til LG G5 er en egen DAC og hodetelefonforsterker fra Bang & Olufsens underbruk, B&O Play. Dingsbomsen heter LG HiFi Plus, og koster rundt 1800 kroner i tillegg til telefonens utsalgspris på 6500 kroner.
Vi prøvde den under LGs lansering i Barcelona, men har ikke hatt tilgang på en slik enhet i løpet av testperioden.
Har god lyd fra før – trenger den tilbehøret?
Det vi lurer mest på er hvor stort behovet er for en slik modul for en telefon som spiller så godt som G5 gjør fra før. Konseptet likner en god del på det vi så ferdig bygget inn i LG V10 for en tid tilbake, og for det første var forskjellen på standardløsning og ekstra-DAC ganske merkbar på den telefonen. For det andre gjorde forsterkerbiten kraftig forskjell med tanke på ekstra tungdrevne hodetelefoner.
Sannsynligvis vil mulighet til å drive ekstra krevende hodetelefoner være en av de store fordelene med HiFi Plus-modelen og LG G5 også, men for vanlige portable hodetelefoner spørs det om forskjellen er stor nok til at folk flest vil ønske å bruke nesten 2000 kroner til når de først har lagt ut for en såpass påkostet telefon. Nå er det mulig å bruke modulen sammen med annet utstyr, tilkoblet via kabel, men her konkurrerer den plutselig med veldig mange andre løsninger, og siden telefonen må skrus av ved hvert modulbytte er det neppe noen som kommer til å flytte en slik modul rundt for å få maksimalt igjen for innkjøpet.
Vi kommer nærmere tilbake til hver enkelt modul og deres funksjoner i senere artikler. Men i denne testen nøyer vi oss med å si at lyden er mer enn god nok for de fleste. Mens du som har svært tungdrevne hodetelefoner kanskje vil ønske å legge til ekstramodulen.
Knallgod ytelse og fin til spill
Det er Qualcomms Snapdragon 820-brikke som er motoren i LG G5. Der forgjengeren fikk mye pepper for å bli varm og skru ned tempoet, virker ikke det å være noe stort problem her. Vi kjørte mange gjennomføringer av tre ulike ytelsestester. Flere ganger gjorde vi testene rett etter hverandre, og telefonen ble ikke særlig varm. I tillegg gikk ytelsestallene like ofte litt opp som litt ned etter hver gang. Det var altså lite som tydet på at telefonen led noe dramatisk ytelsestap som følge av hardkjøret.
I grafene under ser du hvordan telefonen passer inn mot andre toppmodeller som er i salg:
Denne ytelsen betyr at du nok kan kjøre de heftigste spillene relativt langt inn i fremtiden. Per i dag er det et fåtall titler som kommer nærme å behøve all ytelsen som bor i G5. Den er altså på sett og vis fremtidssikker. Når det er sagt vil flertallet av titler klare seg med mye mindre ytelse, og da kan du få telefoner ned i rundt 3000 kroner som gjør jobben fint nå, og en stund fremover. Noen vil kanskje heller velge å oppdatere ofte med rimeligere telefoner enn å ha en av dagens raskeste telefoner. Du kan tross alt kjøpe to mellomprisede modeller for det én G5 koster.
Heller ikke G5 kan bruke minnekortet som internlagring
Android 6 skal gjøre det mulig å kombinere den interne lagringsplassen med minnekortet ditt. Da vi testet Galaxy S7 ble jeg litt overrasket over at funksjonen ikke var aktiv der. Det er den tilsynelatende heller ikke i G5.
Når det er sagt kom Samsung den gang med en helt grei forklaring. Nemlig at minnekort flest er vesentlig tregere enn flash-minnet som bygges inn i telefonen, og at de hadde problemer med å få ytelsen god nok i slike tilfeller. Det klang i overkant kjent etter å ha hatt store problemer med et testprodukt fra HTC i fjor høst.
Vi mistenker at det samme gjelder LG. Dermed er det fortsatt ikke så enkelt å finne seg en toppmodell som lar en ha ett stort filreservoar.
Hva er greia med de to kameraene?
På baksiden har LG G5 en litt spesiell løsning. Her er det to kameralinser, og bak dem sitter hver sin kamerabrikke. Som for mye annet i denne mobilen har vi sett forsiktige skritt i denne retningen i LG V10 allerede, selv om den doble kameraløsningen der var plassert på forsiden av telefonen.
Her som i V10 snakker vi om et hovedkamera, og et ekstrakamera med ekstrem vidvinkel.
LG har de siste årene satset tungt på gode mobilkamera, og også G5 fremstår som en svært kompetent. Men det er en liten fallgruve her.
De to kameraene er ikke like gode. Nå skiller de seg fra hverandre i megapikseltall, der hovedkameraet tar bilder i 16 megapiksler, mens vidvinkelkameraet er nede i bare 8. Det trenger ikke alltid å bety så mye, men på G5-skjermen ser vi godt kvalitetsforskjellen i bildene.
Vidvinkelkameraet er ikke like godt når det er mørkt som hovedkameraet, og uansett lysforhold blir bildene noe mer grumsete.
Det sagt, under optimale forhold blir bildene fra begge de to kameraene helt kurante, og meget godt brukbare. Vidvinkeleffekten er så kraftig at det var flere ganger i løpet av testperioden jeg ønsket å bruke det i stedet for hovedkameraet. Noen få ganger lot jeg meg stoppe av at kvaliteten ble såpass mye dårligere at bildet uansett ikke ville blitt noe særlig å samle på.
Som tidligere har LG bygget inn god støtte for egne valg i kameraappen, så her er støtte for råfiler og manuelt valg av ISO og lukkertid på plass. Kjekt å ha for deg som fotograferer litt mer enn gjennomsnittet.
En svært god toppmodell med spennende muligheter
Fordeler
- +Solid design
- +Spennende modulært konsept
- +Kan ta bilder i ekstrem vidvinkel
- +Lynrask
- +Mange fine funksjoner
- +Plass for minnekort
- +USB type C
- +Forholdsvis god batteritid
- +God lyd
- +God bildekvalitet fra hovedkameraet
Ting å tenke på
- —Vidvinkelkameraet yter dårligere enn hovedkameraet
- —Skrur seg av ved modulbytte
- —Kan ikke kombinere SD-kort med internlagring
Konklusjon og alternativer
LGs nye toppmodell heter G5, og er produsentens første forsøk på en telefon kledt i metall fra topp til tå. Og det er et svært godt forsøk.
Telefonen føles slitesterk og god, med en meget bra skjerm på forsiden, og en presis fingeravtrykksleser på baksiden. Denne gangen er volumtastene flyttet til venstre langside av telefonen.
Selv om den nye USB type C-pluggen har vært med oss en stund allerede, er dette en av de første Android-toppmodellene som kommer på markedet med løsningen. Tidligere har det i hovedsak handlet om de to Nexus-telefonene. Dette er en langt bedre kabel, men den er foreløpig ikke like enkel å få tak i som de vanlige Micro USB-variantene.
Lynende rask og med støtte for moduler
LG G5 er lynende rask, og på linje med de raskeste telefonene vi har testet så langt. Dermed burde den holde langt og lenge før den oppleves som treg. Dette er forresten den første LG-telefonen på en stund som er helt i toppsjiktet på ytelse idet den kommer ut. Det er ikke så verst, men samtidig er det ikke alltid man får utnyttet ytelsen så godt inntil apper blir enda mer krevende.
I denne testen har vi ikke brukt telefonen med de ulike modulene som hører til, men testet den som telefon. Foruten kameragrepet som følger med om du forhåndsbestiller telefonen, er det som vanlig telefon vi mistenker at folk flest vil kjøpe denne saken.
En av årsakene til det er at den skrur seg av om du tar av «bunnpluggen». Dermed er det såpass tidkrevende å bytte moduler at du sannsynligvis ikke vil ønske å gjøre det ofte. Dessuten virker det foreløpig å være litt begrenset nytte i disse modulene. For eksempel kan du betale rundt 1900 kroner for en ekstra lydmodul til telefonen, men den har jo meget god lyd i utgangspunktet. Dermed er vi redd tilbehørene som alt er lansert vil bli for de få.
Men hva gjør det når telefonen i seg selv er så god som den er. Prislappen på rundt 6500 kroner er blant de laveste på en nylansert toppmodell i det siste, og forskjellene opp til heftigere telefoner er ikke så veldig store.
Spennende kameraløsning
En av de viktigste er imidlertid at kamerafronten fortsatt ledes av Samsungs Galaxy S7. G5 tar meget gode bilder, men den kommer til kort når det blir mørkt.
Den har derimot en artig kombinasjon av vanlig, høyoppløst kamera og et vidvinkelkamera med lavere oppløsning. Dessverre er ikke kvaliteten på vidvinkelkameraet like god, men i godt lys er det ikke så lett å merke forskjellen i kvalitet på de to.
Dermed kan man ta veldig artige bilder som likner litt på de man får fra de mer ekstreme «fisheye»-objektivene for speilrefleks. Kvaliteten blir naturligvis en annen, men det er mye forlangt å sammenlikne en telefon direkte med systemkamera.
At LG dessuten har meget gode strømstyringsfunksjoner og god batteritid er en viktig fordel. De har også inkludert smarte funksjoner, som i stor grad føles nyttige. Den er greit utstyrt med nytteverktøy, og lyd i samtale er helt ålreit. Det medfølgende skjermtastaturet er også fint å bruke, og dermed har LG dekket de grunnleggende tingene ganske godt.
Alternativene
Så hvilke telefoner er alternativene til G5? Det åpenbare er nok erkekonkurrenten Samsungs Galaxy S7. Den er vanntett og den har bedre kamera enn LG kan stille opp med. Men forskjellen i bildekvalitet er ikke fryktelig stor, og du må opp noen hundrelapper for å få samsungs toppmodell. Den er heller ikke modulær, så hvis du har et heftig sett hodetelefoner du vil bruke på farten er G5 og HiFi Plus-modulen sannsynligvis for deg. Vi har foreløpig ikke fått testet sistnevnte annet enn noen minutter under lanseringen.
Mate 8 fra Huawei har også et meget bra kamera, og er helt utmerket å bruke. Spesielt er batteritiden svært hyggelig på denne modellen, men hvis du har små hender bør du styre unna. Den har nemlig en enorm seks tommer stor skjerm.
Vil du ha en enkel Android-telefon i mer fornuftig størrelse? I så fall kan Sonys Xperia Z5 Compact være aktuell. Den er vanntett og har et utmerket kamera, men kanskje har både den og LGs telefon for mye krimskrams i menyene? LGs egen Nexus 5X kjører Googles rene Android, får oppdateringene med det samme de kommer og har en håndterlig størrelse.
Ellers er også LG V10 en spennende telefon, som på mange måter virker som en prøveklut for mye av funksjonaliteten selskapet har puttet inn i G5.
En svært god toppmodell med spennende muligheter
Fordeler
- +Solid design
- +Spennende modulært konsept
- +Kan ta bilder i ekstrem vidvinkel
- +Lynrask
- +Mange fine funksjoner
- +Plass for minnekort
- +USB type C
- +Forholdsvis god batteritid
- +God lyd
- +God bildekvalitet fra hovedkameraet
Ting å tenke på
- —Vidvinkelkameraet yter dårligere enn hovedkameraet
- —Skrur seg av ved modulbytte
- —Kan ikke kombinere SD-kort med internlagring