På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne forvandler jobbmaskinen din til et spillbeist
Og koster en brøkdel av en stasjonær spillmaskin.
Innhold
Tenk om den slanke ultrabooken din på enkelt vis kunne gi deg grafikkytelse på nivå med en kraftig stasjonær spillmaskin eller en tykk og tung spillbærbar.
I mange år har dette vært helt urealistisk, men nå er HP klare med et produkt for spillere som verken vil slepe rundt på en spillbærbar eller har plass til en stor stasjonær rigg hjemme.
Fra spjæling til kraftig spillrigg
Deres nyvinning er døpt «Omen Accelerator», og er som navnet antyder en såkalt grafikkakselerator, eller grafikkforsterker om du vil. Dette er igjen et litt fint navn på et eksternt kabinett klargjort for å ta imot et fullvoksent grafikkort som så sender prosesseringskraften videre til en datamaskin.
Det er det nye Thunderbolt 3-grensesnittet som har æren for at Omen Accelerator kan ta over grafikkprosesseringen når oppgaven blir for stor for den bærbares ofte svake integrerte løsning. Dette skjer gjerne dersom du forsøker å kjøre spill som er laget på denne siden av 2010-tallet, så nokså ofte, altså.
Omen Accelerator kommuniserer som nevnt med bærbare maskiner via det nye Thunderbolt 3-grensesnittet, så for at løsningen skal fungere er det altså et krav at den bærbare maskinen har en Thunderbolt 3-utgang, og da i form av en USB Type-C-kontakt. Kun Thunderbolt 3-grensesnittet støtter transport av informasjon fra grafikkortets PCIe-spor og i det tempoet som kreves for en god opplevelse.
Spill skal kunne nytes enten på den bærbares egen skjerm, eller på en ekstern spillskjerm med høyere oppløsning, raskere panel og FreeSync eller G-Sync for en enda bedre spillopplevelse.
Ifølge HP skal inntil 93 prosent av ytelsen til grafikkortet du utstyrer Omen Accelerator med kunne utnyttes dersom du sender bildet videre til en ekstern skjerm. Dersom du ønsker å spille på den innebygde skjermen må du på den annen side regne med noe lavere ytelse.
Bruk jobbmaskinen til spill
Omen Accelerator fungerer ikke bare som en grafikkakselerator. For at HP skal kunne forsvare slagordet den er lansert under, som er «Executive during the day, gamer at night», er det også gjort plass til rikelig med tilkoblingsporter og avsatt plass for å montere en 3,5- eller 2,5-tommers lagringsenhet på innsiden.
Slik kan du ha Omen Accelerator stående hjemme med skjerm, mus, tastatur og nettverk ferdig satt opp, samtidig som du får rask og enkel tilgang til spill og personlig innhold når du kobler til laptopen din med den medfølgende Thunderbolt 3-kabelen. Det er veldig greit dersom du har lite plass på den bærbare maskinen din, eller dersom du ikke ønsker å blande jobbdokumenter med personlige filer.
Omen Accelerator er til omtrent 3000 kroner blant de rimeligste eksterne grafikkabinettene på markedet. Konkurrenten Razer Core koster eksempelvis omtrent 550 dollar, og Asus skal ha hele 4800 kroner for sin ROG XG Station, som gjør akkurat det samme.
Følg oppsettet nøye
Når du pakker opp Omen Accelerator får du kun kabinettet med forhåndsmontert strømforsyning og opplegg for å installere et grafikkort samt en lagringsenhet.
Det å sette opp Omen Accelerator er en liten prosess å gå igjennom, men følger du trinnoppskriften HP gir deg er det ikke så mye som kan gå galt.
Det første du bør gjøre er å undersøke om fastvaren (UEFI) til den bærbare maskinen din er oppdatert, og om ikke legge inn nyeste versjon.
Deretter tar du turen innom HPs nettsider hvor du finner nyeste fastvare for Thunderbolt-kontakten og nyeste driver for Thunderbolt-kontrolleren. Disse må installeres i samme rekkefølge som de er listet opp, og før du kobler Omen Accelerator til din bærbare.
Når du har kommet så langt skal Omen Accelerator starte automatisk når du kobler USB Type-C-Thunderbolt-kabelen i Thunderbolt-porten på den bærbare. Dersom du ønsker at den bærbare maskinen din skal bruke Omen Accelerators nettverksport når du spiller kan du installere nødvendig nettverksdriver (LAN-driver) også, før tiden har kommet for å hente nyeste grafikkdriver for ditt AMD- eller Nvidia-grafikkort. Til slutt henter du ned HPs Omen Accelerator-app, som altså viser om spill kjøres fra den integrerte grafikkløsningen eller fra Omen Accelerator og det eksterne grafikkortet.
Så er alt klart og det skal bare være å gå i gang med spillingen, men hvordan gikk det egentlig for oss? Vi tar en gjennomgang av det like nedenfor.
Tar «verstingkortet» uten problemer
Strømforsyningen på 430 watt kan ifølge HP levere inntil 300 watt kontinuerlig til grafikkortet. Men, mens HP selv skriver at bare grafikkort inntil RX 580 (185 watt TDP) eller GTX 1070 FE (150 watt TDP) er støttet, hadde vi ingen problemer når vi presenterte Omen Accelerator for vårt «verstingkort», GTX 1080 Ti FE (med en TDP på 250 watt).
Vi testet derfor med flere grafikkort, fra GTX 1060 6GB i mellomklassesegmentet, via GTX 1070 og GTX 1080, helt opp til GTX 1080 Ti i entusiastklassen.
Til testingen vår benyttet vi en «typisk» ultraportabel maskin med Thunderbolt 3-grensesnitt, i dette tilfellet Spectre X360 fra HP. Denne er utstyrt med en tokjernet i7-7500U-prosessor på 2,7 – 3,5 GHz og har en TDP på 15W.
Test 1: Best på intern eller ekstern skjerm?
Ifølge HP skal grafikkort i Omen Accelerator yte bedre dersom det får sende bilder ut direkte på en ekstern skjerm via en HDMI- eller DisplayPort, fremfor til den interne skjermen over Thunderbolt-kontakten. Det gir mening, da det kan bli høy trafikk på Thunderbolt-kontakten dersom mye data skal gå både frem og tilbake. Men er det sånn, og hvor stor er i så fall forskjellen?
Vi kjørte våre fire testkort gjennom testspillene Rise of the Tomb Raider og Deus Ex: Mankind Divided på Full HD-oppløsning og ultrahøye grafikkinnstillinger både på den interne skjermen og en ekstern skjerm via DisplayPort.
Snittresultatene, som du kan se nedenfor, bekrefter delvis at ekstern skjerm er veien å gå. Men, mer tydelig er det likevel at de aller beste grafikkortene, som GTX 1080 og GTX 1080 Ti, holdes tilbake av noe. De yter ikke så godt som de burde på noen av skjermene. Vi mistenker prosessoren i å holde tilbake for «verstingkortene», men synes samtidig det er rart at det skiller fem til ni FPS mellom GTX 1060/1070 på intern skjerm og samme kort på ekstern skjerm, samtidig som toppkortene GTX 1080/1080 Ti presterer på samme nivå helt uavhengig av skjermtilkobling.
Kanskje var oppløsningen for lav til å teste grafikkortene skikkelig, og kanskje ville resultatene blitt annerledes dersom vår bærbare hadde en intern skjerm med 4K-oppløsning.
For å finne svar på hvor godt de ulike grafikkortene i Omen Accelerator henger med når oppløsningen stiger lar vi dem sende bildene sine ut på en ekstern 4K-skjerm og sammenligner resultatene mot data vi har på dem fra vår grafikkorttestbenk.
Test 2: Hvor godt utnyttes grafikkortene
Ved Full HD ser vi at det er bråbrems rundt 50 FPS-merket for alle våre grafikkort. Her er det tydelig at prosessoren ikke henger med, men vi stusser igjen på at GTX 1080 og GTX 1080 Ti ikke klenger seg tettere til de svakere GTX 1060 og GTX 1070-kortene. Spesielt ettersom forskjellen på nesten 10 prosent er signifikant og vanskelig kan forklares ved tilfeldigheter ettersom målingene er et snitt av to målinger som er kjørt flere ganger.
Når det er sagt er ti prosent lite å henge seg opp i ved Full HD-oppløsning. Vi registrerer at bildeflyten er som den er, og at den for alle kort – unntatt GTX 1060 – legger seg langt under kortenes fulle potensiale utenfor Omen Accelerator. Vi hopper opp til 1440p-oppløsning og håper vi får et mer fornuftig resultat:
Nå begynner målingene å gi mer mening. Vi ser at GTX 1060 er ristet av, og at prosessoren i Spectre X360 nå bremser de kraftigere kortene. La oss gå hele veien til topps, til 4K-oppløsning, og se om det egentlig har noen verdi i det hele tatt å smelle et entusiastkort inn i Omen Accelerator.
Som det viser seg ved den aller høyeste oppløsningen er det ikke økonomisk smart å pare verstingkortet GTX 1080 Ti med en Omen Accelerator. Joda, det yter hakket bedre enn GTX 1080, men vi ser også at potensialet til kortet ikke kommer til rette med en standard tokjernet prosessor ved roret.
Gladnyheten må være at både GTX 1060, GTX 1070 og GTX 1080 alle som en yter omtrent like godt gjennom Omen Accelerator og på vår ultrabærbare maskin som de gjør på vår testbenk – som på sin side er utstyrt med en langt kvassere prosessor og med dobbelt så mange kjerner.
Foreløpig konklusjon
Ifølge HP skal Omen Accelerator levere inntil 93 prosent av grafikkortets potensielle ytelse videre til den bærbare maskinen. Gitt at oppløsningen er høy nok, slik at ikke prosessoren blir en bremsekloss, viser våre målinger at HP har rett i denne påstanden. Sagt på en annen måte, det virker i våre tester ikke å være noe ved Omen Accelerator i seg selv som «stjeler» ytelse fra grafikkortene.
HP tar ikke noe forbehold om hvilken prosessor som bør ligge til grunn for optimal utnyttelse av grafikkortene, men det er klart at en sterkere prosessor ville bidratt til høyere bildeflyt. Spesielt ved Full HD-oppløsning, men også ved høyere oppløsninger.
Vi er veldig spente på hva de nye Coffee Lake-prosessorene, som får fire kjerner, vil ha å si for ytelsen til grafikkakseleratorer som Omen Accelerator. Vi håper å kunne beholde testenheten vår litt til, slik at vi kan sammenligne ytelsen til Omen Accelerator og Spectre X360s tokjernede prosessor, med en maskin som byr på dobbelt så mange kjerner.
Derfor velger vi også å ikke gi karakter i denne omgang, og foreløpig lyder konklusjonen vår som følger:
Omen Accelerator gjør akkurat som den lover. Den løfter spillytelsen til «vanlige» bærbare maskiner betraktelig og leverer bedre ytelse jo høyere oppløsning du gir ditt utvalgte grafikkort oppgaven å tygge på.
Bare ikke forvent at grafikkortet leverer like høy ytelse som på vår testbenk, eller lar seg utnytte til det fulle. Til det må prosessorene som benyttes i dagens ultrabærbare forbedres kraftig.
Det krever også en viss investering. La oss ta utgangspunkt i at du allerede har en relativt ny ultrabærbar maskin med en standard tokjernet prosessor, som vår, med Thunderbolt 3-utgang. Da trenger du en Omen Accelerator til 3000 kroner og et grafikkort.
Gitt at du skal spille på Full HD-oppløsning er det lite poeng i å velge noe kraftigere enn GTX 1060, et grafikkort som starter på 2200 kroner for 3 GB-varianten med hakket lavere ytelse enn 6 GB-varianten til 2800 kroner. Da er du oppe i en totalinvestering på 5200 – 5800 kroner. Dette er likevel en akseptabel kostnad, mener vi, tatt i betraktning at du plutselig blir i stand til å spille selv de mest krevende spillene på høyeste grafikkinnstillinger med en bildeflyt på omtrent 50 FPS.
Med et GTX 1060 i din Omen Accelerator kan du også driste deg opp til 1440p-oppløsning, men legg merke til at GTX 1070 (fra 4000 kroner) her drar noe ifra, selv om det ikke er i nærheten av å få slippe løs like mye av sitt potensiale grunnet prosessorbegrensninger. I alle fall på vår testmaskin.
For 4K-oppløsning ser vi at GTX 1080 Ti (fra 7300 kroner) yter noe bedre enn GTX 1080 (fra 5300 kroner. Sistnevnte er likevel det desidert beste kjøpet av de to, der utnyttelsen til GTX 1080 Ti er helt elendig.
Etter vår mening er det mest økonomisk smart å pare en Omen Accelerator med et GTX 1060 eller eventuelt et GTX 1070 til den totale investeringskostnad av 7000 kroner. Men, dersom du ser for deg at du snart vil ha en bærbar med en av Intels nye firekjernede Coffee Lake-prosessorer kan du nok trygt anta at et kraftigere og dyrere kort vil gjøre spilloppsettet ditt enda et hakk mer fremtidssikkert.
Helt til slutt må vi si noen ord om brukervennligheten til Omen Accelerator. Sist vi kikket på en ekstern grafikkløsning var ytelsen god, men vi likte vi ikke gjennomføringen i det hele tatt. Omen Accelerator gjør på sin side det den skal, og etter en litt omfattende installasjonsprosess er du straks i spillet. Vi måtte på vår side gjennom et par omstarter før Omen-programvaren forstod at Omen Accelerator var i stand til å ta over styringen av våre spill, og av og til tok det lang tid fra vi koblet inn den eksterne skjermen før bildet ble vist på den.
Ellers et tips til deg som skal kjøpe et nytt grafikkort og en Omen Accelerator. Ettersom det ikke er allverdens plass i det eksterne kabinettet anbefaler vi å bruke referanseutgaven av grafikkort fra enten AMD eller Nvidia. I tillegg til å ta mindre plass har disse kortene kjøleløsninger som sender varm luft ut i bakkant. Det hjelper på å holde kabinettet avkjølt gjennom lange spilløkter.
Til slutt et tips til HP: inkluder en Thunderbolt 3-kabel som er lengre enn 50 centimeter neste gang. Den korte kabelen legger store begrensninger på hvordan Omen Accelerator kan plasseres i et oppsett med skjerm, tastatur og mus. Og, mens selve Omen Accelerator kan åpnes uten verktøy, trenger du en lang og tynn skrutrekker for å skifte grafikkort. Legg ved en som passer!
NB: Ved vår testing fungerte Omen Accelerator bare med vår Windows 10-baserte PC, og ikke MacBook Pro-en vår oppdatert med MacOS High Sierra som skal støtte eksterne grafikkort. Basert på spill og grafikkort-kombinasjon kan du få andre resultater enn oss.
Spillbærbare er ikke som de engang var:
Neste generasjon leverer rå ytelse i ultrakompakt form »