Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBærbar Mac vs. PC

MacBook Air møter Satellite Z830

To ultrabooker treffes i duell.

Innledning

Vår omdiskuterte og nokså lange "Mac vs. PC"-uke nærmer seg slutten, og helt på tampen har vi den virkelig potensielle brannfakkelen: Duellen mellom Apples MacBook Air og Toshibas Ultrabook-modell Satellite Z830.

Vi innledet temauken med å se på to stasjonære datamaskiner – en iMac mot en "alt-i-ett" med berøringsskjerm fra Asus. Vi benyttet også da anledningen til å redegjøre ganske grundig rundt likheter og forskjeller, følelser mot behov og valgets kval. I tillegg har vi sett på femten myter om Mac.

Bærbare er kanskje noe enklere å måle og sammenligne enn stasjonære datamaskiner, så i denne testen skal vi i større grad sette maskinvaren i de to datamaskinene opp mot hverandre. Vi ønsker heller ikke å gjenta oss selv så alt for mye, så vil du vite mer om forskjellene i programvare kan du gå til siden om OS X kontra Windows.

MacBook Air vs. Satellite Z830

I 2006 gikk Apple over til å bruke x86 Intel-prosessorer i sine datamaskiner, og fra det punktet har det egentlig ikke vært noen nevneverdige forskjeller på innmaten i en "Mac" og en "PC". Som nevnt tidligere i denne temauka er forskjellen i hovedsak å finne i operativsystemet.

En Apple-maskin kan derfor fint settes opp mot en av de mange konkurrentene, og da dette skal være en duell mellom bærbare datamaskiner har vi plukket ut to tynne og lette modeller. I Apple-hjørnet har vi en 13-tommers MacBook Air, mens motstanderen er en like stor Satellite Z830 fra Toshiba.

Merk at selv om temaet er "Mac vs. PC", husk at Toshibaen på ingen måte representerer hele "PC-leiren". Skulle den vært det måtte vi først ha testet alle tilgjengelige ultrabooks mot hverandre og plukket ut den beste. Satellite Z830 kan derfor ikke representere noen andre enn seg selv.

Takk til Apple og Toshiba som har sendt datamaskinene til test.

Maskinvare, overblikk

Maskinvare – overblikk

Begge maskinene i testen er bygd på den samme plattformen: Andregenerasjons Core i5 ("Sandy Bridge") ULV-prosessorer fra Intel med integrert grafikk. De er også utstyrt med SSD i stedet for tradisjonelle harddisker.

Prisforskjellen er ved første øyekast betydelig, men så har Apples kandidat dobbelt så mye lagringskapasitet. Hadde vi fått grunnmodellen av Air med 128 GB SSD, ville prisen ligget på 10 290 kroner i stedet. MacBook Air koster altså en drøy tusenlapp mer enn Toshibaen.

Apple MacBook Air 13"
13,3-tommers skjerm, 1440 x 900 piksler
1,7 GHz Intel Core i5-2557M, 2 kjerner
Intel HD Graphics 3000
4 GB DDR3-minne
256 GB SSD
OS X 10.7
Pris: 12 590 kroner

MacBook Air er i kjent design. Det er gjennomført og stilrent i glass og aluminium, kun skjermhengselet og de baklyste tastene på tastaturet er av plast.

Av tilkoblinger har vi 2 x USB 2.0, en Thunderbolt-port, minnekortleser og lydutgang. Bildet over viser Air over Z830, med Thunderbolt-porten, en USB og minnekortleseren synlig.

Toshiba Satellite Z830
13,3-tommers skjerm, 1366 x 768 piksler
1,6 GHz Intel Core i5-2467M, 2 kjerner
Intel HD Graphics 3000
4 GB DDR3-minne
128 GB SSD
Windows 7 Home Premium
Pris: omtrent 9000 kroner

Toshibaen har også baklyst tastatur, men dersom vi sammenligner direkte med MacBook Air er det litt mer sammenklemt. Pekeplaten er også noe mindre. Til gjengjeld har Toshibas modell egne snarveisknapper for å velge skjermutgangsmodus og strømsparing. En knapp lar deg dessuten slå av pekeplaten.

Av tilkoblinger på Satellite Z830 (underst) er tre USB-porter, hvorav én er av den nye 3.0-standarden. Maskinen har også en HDMI-utgang for å koble den til TV-en, VGA-utgang, gigabit kablet nettverk, minnekortleser og lyd inn/ut.

Toshiba har løftet skjermen litt, slik at flere av tilkoblingene sitter bak – sånt kan vi like. Spesielt smart er det å bruke VGA- og LAN-kontaktene som "bein".

Maskinvare, detaljert

Størrelse og vekt

Toshiba Satellite Z830 er utvilsomt den letteste 13-tommeren vi noensinne har vært borti. På vår gramvekt tikket den inn på 1,08 kilogram, noe som er 250 gram lettere enn 13" MacBook Air.

Så hva gjør MacBook Air med disse ekstra hektoene? Stikkordet her er nok stivhet. For selv om Z830 i stor grad er metallkledd, er den ikke et slikt rigid unibody-karosseri som Apple har utstyrt Air med. Satellite Z830 har mer fleksibilitet i konstruksjonen, og da spesielt i lokket. Dette trenger dog ikke være negativt – Toshibaen har fått tåle en del press og klem uten å ha tatt skade av det, og litt mykhet kan være en fordel i visse situasjoner.

Vi må likevel også nevne skjermhengselet på Z830, som i forhold til MacBook Air virker veldig løst. Ikke i den forstand at lokket klapper igjen av seg selv, men slik at lokket med skjermen "gynger" ved den minste bevegelse i basen. Sitter du på bussen kan du bli sjøsjuk av mindre.

Skjerm

Bærbare med 13" skjermer har typisk 1366 x 768 pikslers oppløsning, noe også Z830 har. Apple har på sin side spandert et panel med anstendige 1440 x 900 piksler på 13-tommeren av MacBook Air. Den er dog ikke den eneste ultrabooken med ekstra god oppløsning – eksempelsvis kan Asus Zenbook UX31E skryte av 1600 x 900 punkter.

De to skjermene er like lyssterke, så der har vi ingen preferanser. Men vi merker oss at MacBook Air 13" er er par hakk svakere enn lillebror 11-tommer, som vi målte til 331 candela per kvadratmeter.

Men stilt side om side gjør skjermen til MacBook Air et bedre inntrykk totalt. Ikke bare på grunn av bedre oppløsning, men også mer sprut i farger og kontrast. Skjermen på Air gir oss også mindre lysreflekser, selv om begge er blanke.

Tastatur og pekeplate

Sammen med skjermen er tastaturet og pekeplaten noe av det viktigste på en bærbar, ettersom det er ditt grensesnitt mot datamaskinen.

På dette punktet har MacBook Air gode aner. Den store, glassdekte pekeplaten fungerer meget godt sammen med fingerstyringen (gestures) i OS X. Tastaturet har kort aksjon, men føles presist og er nokså behagelig å skrive på. Det er også i full størrelse.

For Z830 sin del er vi ikke like fornøyde, for av en eller annen grunn har Toshiba bestemt seg for å spare plass ved å knipe tastene i høyden. Tastaturet er altså full størrelse i bredden, men ikke i høyden. Det gir også lett etter ved heftig skriving, men det er det krympede tastaturet som er mest bekymringsverdig for oss – det er ikke unormalt å bytte mellom flere datamaskiner og derfor tastaturer daglig, og da er standard størrelse å foretrekke.

Pekeplaten på Toshibaen er følsom og god, men de to store musestastene under gjør at den ikke kan lages like romslig som på MacBook Air. Støtten for å bruke flere fingre er dog på plass.

Høyttalere

Lyden fra de innbygde høyttalerne på bærbare er som regel like tynn og spinkel som karosseriet tilsier, og det samme er tilfellet med både MacBook Air og Satellite Z830. Likevel produserer de to datamaskinene ganske forskjellige lydlandskap. Z830 har mer fokus på diskant og får frem detaljene litt bedre, men det splitter også opp for et helhetlig lydbilde. For MacBook Air føles lyden mer samlet, men også noe mer grøtete.

For begge kandidatene er det likevel slik at vi ikke kan anbefale de innebygde høyttalerne til stort annet enn systemlyder, youtube, videochat og til nød litt filmavspilling. For mer seriøs bruk er det altså en grunn til at datamaskinene er utstyrt med lydutgang. Eksterne høyttalere eller et godt hodesett er alltid å foretrekke.

Temperatur og støy

Toshibas ingeniører må ha stått i under utviklingen av kjøleløsningen på Z830. Våre målinger viser nesten imponerende lave temperaturer med tanke på hvor lite plass det faktisk er i et så tynt karosseri. Faktisk setter de nesten MacBook Air i et nesten dårlig lys, selv om også Apples tynne 13-tommer fint klarer å holde temperaturen nede.

Dessverre er det også en god grunn til at Toshibaen holder seg såpass kjølig – den har en vifte som går konstant. Du legger ikke merke til den i et summende kontorlandskap, men i stille omgivelser er den lett hørbar, selv når maskinen er uvirksom.

MacBook Air er på sin side en liten drøm for støyallergikere. Ved lettere belastning må du i praksis legge øret inntil den for å høre at vifta går rundt.

Batteri

Siden Air kjører OS X og Satellite Z830 bruker Windows 7, har vi ikke kunnet bruke våre faste rutiner for å måle batteritiden. I stedet for har vi sjekket hvor lenge datamaskinene har holdt ut som uvirksom (idle) og under avspilling av film med mediespilleren VLC.

Målingene har vært gjort under like forhold, med tilnærmet samme lysstyrke på skjermen.

MacBook Air holder ut lengst, og da spesielt når den ikke gjør noe som helst – som idle holder den over halvannen time mer enn Toshibaen. Under jobbing blir det ikke like tydelig, med kun en drøy halvtimes forskjell på klokka ved filmavspilling.

Ytelse

De to datamaskinene vi her setter mot hverandre kjører den samme Intel-plattformen, men MacBook Air er utstyrt med en hakket røffere prosessor – 1,7 GHz mot 1,6 GHz for Toshibaen.

Merk at vi for spilltestene og Windows' opplevelsesindeks har brukt Windows på Mac.

Systemytelse

Ifølge Windows' opplevelsesindeks er det ikke spesielt store variasjoner på de to datamaskinene, men en kvikkere prosessor er en kvikkere prosessor. Når vi da putter litt tid inn i operasjonene, som det å konvertere en film med Handbrake, får vi tydelige forskjeller.

Til vanlig bruk er det dog i praksis lite som skiller de to maskinene. Også ved vanlig oppstart eller start fra hvilemodus er det kun et par sekunders forskjell på Macen og Toshibaen.

Spillytelse

For spill er det ingen nevneverdig forskjell på de to datamaskinene. De klarer seg greit til litt eldre eller mindre krevende spill, men for seriøs gaming vil du heller ha en annen type bærbar.

Oppsummering

Over de foregående sidene har vi sett på to tynne og lette bærbare: MacBook Air fra Apple og Satellite Z830 fra Toshiba. Vi har satt de opp mot hverandre og prøvd å se på hvilken av dem som gir oss det beste inntrykket.

Satellite Z830 kan skilte med den laveste vekten, og har godt med inn- og utganger som er smart plassert rundt på maskinen. Den holder også lav temperatur, selv under hard jobbing. Uheldigvis for Toshiba er dette også de eneste punktene der denne ultrabooken trekker det lengste strået.

For Apples MacBook Air har en høyere oppløst og ganske enkelt bedre skjerm. Det har også et tastatur i full størrelse og meget god pekeplate. Apples tynneste bærbare har også litt bedre batteritid og en konstruksjon som gjør at den virker mer solid. Dessuten er den nær lydløs ved lav belastning, og den har en litt kjappere prosessor.

Vi er ikke i tvil. Måtte vi velge en av disse datamaskinene, ville vi gått for MacBook Air. Men da kalkulerer vi ikke inn prisdifferansen på en drøy tusenlapp, samt at du må kjøpe overganger dersom du skal koble datamaskinen til en skjerm eller kablet nettverk.

For noen vil den litt bedre ytelsen, skjermen og tastaturet/pekeplaten uansett være verd den forskjellen i pris. Andre betaler gladelig bare for å kunne bruke Apples operativsystem OS X. Det vil også være noen som foretrekker Toshibaen – den er 250 gram lettere, og det er da faktisk merkbart.

Så er Mac bedre enn PC da?

Som vi nevnte innledningsvis representerer Toshiba Satellite Z830 kun seg selv i denne testen. Så i tillegg til å være et fundementalt idiotisk spørsmål, beviser ikke MacBook Airs seier i denne lille duellen at en "Mac" er bedre enn en "PC". Bet betyr kun at vi synes Apples MacBook Air er et bedre valg enn Toshibas Satellite Z830.

Det betyr altså ikke at Z830 automatisk er en dårlig datamaskin. Det betyr heller ikke at MacBook Air automatisk er den beste ultrabooken der ute.

Men siden vi også holdt MacBook Air et lite hakk over Asus Zenbook UX31E, kan vi med hånden på hjertet si at det er den beste ultrabooken vi har testet. Hittil.

I ultrabookens år

En ting som er sikkert, er at dette ultrabook-kappløpet nettopp har begynt. Apple hatt flere år på seg til å pusse og fininnstille sin MacBook Air. Konkurrentene har omtrent akkurat fått lempet ut sin første generasjon.

Les også: – Ultrabook er et rumpespark i milliardklassen

At aktører som Toshiba og Asus ligger litt etter er derfor egentlig ikke så rart. Noen vil faktisk si at de har kommet ganske så nærme Apple allerede på første forsøk. Det er derfor med stor spenning vi gleder oss til å se hva de forskjellige aktørene har planer om å diske opp med i løpet av året.

Vår anbefaling: vent

Hvis vi måtte velge en ultrabook akkurat nå, holder vi som nevnt en knapp på MacBook Air. Men vår anbefaling må likevel være at du går til nærmeste tjern, hogger deg en durabelig isblokk og svelger den hel.

For hvis du har nok av is i magen vil du kunne vente på neste generasjon ultrabooks, og da med Intels kommende "Ivy Bridge" prosessor. Det betyr bedre batterilevetid og mer ytelse, spesielt på grafikksiden.

Ivy Bridge skulle kun vært et par måneder unna nå, men dessverre har flere enn oss kylt innpå is i vinter. Det er nemlig fare for at Ivy Bridge blir forsinket fordi nettopp bærbarprodusentene ikke får tømt lageret av dagens prosessorer.

Vil du ikke vente til sommeren med din ultrabook, og ønsker du deg ikke en sånn derre Mac-maskin, er Toshibaen også et anstendig valg – spesielt om du vil ha en så lett bærbar som mulig. Men bryr du deg ikke om vekten er Asus Zenbook UX31E et annet godt alternativ til samme pris. Den har høyere oppløst skjerm og er dessuten litt kjappere enn Z830.

Les også:

annonse