Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung NX20

Litt for tregt og litt for dyrt

Systemkameraet Samsung NX20 har innebygget Wi-Fi og mye bra, men...

[Akam.no]: NX20 er Samsungs mest avanserte systemkamera til nå. Det har samme 20 megapiksel bildebrikke som de to enklere modellene til Samsung (NX1000/NX210) og resten av elektronikken er også svært lik, men kamerahuset er større, har større grep (enn NX100) og innebygd søker. Skjermen er dessuten hengslet i siden så den kan vris i alle retninger.

NX20 er ganske slankt og vekten er lav for et systemkamera med søker. Det er for det meste laget i plast, uten at det har gått ut over byggekvaliteten, som ligger på nivå med for eksempel Panasonic G5 og speilreflekskameraer i de lavere prisklassene.

Ergonomien er rimelig bra for et kamera i denne størrelsen, men et større grep hadde forbedret den ytterligere. Da hadde Samsung fått plass til et større batteri også, noe som absolutt hadde vært en fordel.

Samsung har i-Function som via iFn-knappen på (de fleste) objektiver gjør at fokusringen kan brukes som et ekstra kontrollhjul. NX20 har forøvrig to kontrollhjul på kamerahuset også. Samsungs menyer er bra organiserte med gruppering av funksjoner og en egen hurtigmeny for de viktigste funksjonene.

NX20 har en bra OLED-skjerm som kan vris i alle retninger, inklusiv inn mot kamerahuset for beskyttelse. Søkeren virker stor og fungerer bra uten helt å matche den som finnes i Panasonic GH3. En svakhet på NX20 er at skjermbildet låses rett etter at et bilde er tatt og det gjør det vanskelig å følge motiv som beveger seg. NX20 sliter også med at menyer ikke kan brukes mens det jobber med lagring og store bildefiler (særlig med RAW-format) gjør at lagringen tar sin tid.

Blitsskoen har ekstra kontakter som er i bruk når ekstrautstyr monteres. I øyeblikket er GPS og mikrofon det som er tilgjengelig (i tillegg til to blitser). NX20 har WiFi innebygget med blant annet mulighet for opplasting av bilder og kameraet kan fjernstyres med en app for Android.

Bildekvaliteten er bra, men Samsung klarer ikke helt å matche de beste konkurrentene på høy ISO. Selv mFT-kameraer som Olympus E-M5 og Panasonic GH3 med mindre bildebrikke er et lite hakk bedre, men merk at her er det snakk om marginale forskjeller. I praksis bildekvaliteten til NX20 på samme nivå som speilløse systemkameraer fra Canon, Olympus, Panasonic og Sony.

Videofunksjonen gir Full HD med 30 bilder i sekundet og full manuell kontroll, stereo lyd og maksimalt 25 minutter opptakstid. Samsung selger en ekstern mikrofon som kobles til via blitsskoen som ekstrautstyr.

Det er mye positivt med NX20 som har et kompakt og velbygget hus, brukbar ergonomi, bra skjermløsning, god søker og bra bildekvalitet, men med unntak av innebygd WiFi utmerker det seg heller ikke på noe område. Det er dessverre litt svakere enn konkurrentene på enkelte områder og mest irriterende var at kameraet låste seg mens det jobbet med lagring av forrige bilde. Det burde ikke være nødvendig i 2012 og bidrar sammen med vel høy pris til at vi ikke gir Samsung NX20 noen klar anbefaling.

Valuta for pengene

Et av fortrinnene til forgjengerne NX10 og NX11 var ganske gunstig pris i perioder. NX20 startet relativt høyt i forhold til konkurrentene, og ligger fortsatt (desember 2012) på rundt 7000 kroner med en 3x standardzoom. Panasonic G5 som kanskje er den modellen som ligger nærmest NX20 koster rundt 5200 kroner med standardzoom. Også Sony NEX-6 er rimeligere og selv Sony NEX-7 ligger på samme nivå. Av de speilløse er det bare Olympus E-M5 og Panasonic GH3 som ligger høyere, men det er også mer avanserte modeller. Hadde NX20 ligget på Panasonic G5-nivå kunne det vært et bra kjøp, med dagens priser er det flere alternativ som gir mer for pengene.

Styrker og svakheter

Passer for:

 • Brukere som skal oppgradere fra eldre eller enklere Samsung-modeller.
 • Brukere som liker Samsungs utvalg av objektiver.
 • Brukere som vil ha et kompakt og lett systemkamera med søker.

Passer ikke for:

 • Brukere som vil ha et minst mulig systemkamera.
 • Brukere som trenger bra følgefokus eller god seriebildefunksjon.
 • Brukere med stramt budsjett.

Alternativer

Samsung NX20 har innebygd søker og det er derfor naturlig å sammenligne det med speilreflekser i begynnerklassen og andre speilløse systemkameraer med søker.

 • Speilreflekser: Canon, Nikon og Pentax lager en rekke modeller i alle prisklasser. NX20 konkurrer nok mest mot begynnermodeller som Canon 650D, Nikon D3200/D5200 og Pentax K30. Disse takler følgefokus bedre enn NX20. De er også større og tyngre, har optisk søker og minst like bra bildekvalitet.
 • Nikon 1: Nikon 1 har mye mindre bildebrikke enn NX20 og kombinert med få objektiv og hus som er designet primært for nybegynnere er det egentlig ikke noen direkte konkurrent. Autofokusytelsen er imidlertid meget bra og bygges systemet ut med hus rettet mot fotoentusiaster kan det bli mer interessant. Den mest avanserte modellen i øyeblikket er Nikon 1 V2. Nikon 1-kameraer kan bruke Nikons speilrefleksoptikk via adapter.
 • Olympus E-M5: Toppmodellen til Olympus. Det har mindre og minst like bra bildebrikke. E-M5 matcher NX20 på det meste, men E-M5 er raskere i bruk og har værtetting. Det har dårligere ergonomi, noe som til dels kan fikses ved å kjøpe ekstra grep.
 • Panasonic G5: Panasonics modell som ligger nærmest NX20, men er rimeligere og raskere i bruk. Omtrent samme bildekvalitet. Panasonic har også toppmodellen GH3 som er dyrere, større, tyngre og bedre på det meste.
 • Sony NEX: NEX er Sonys speilløse system og modellene NEX-6 og NEX-7 har innebygd søker og vippbar skjerm i meget kompakte hus. Dårlig utvalg av objektiv har vært en ulempe med NEX, men det begynner å hjelpe nå. NEX kan også bruke Sonys objektiv med Alpha-fatning via adapter.
Mer om
annonse