Til hovedinnhold
TestAMD Radeon RX 480 (8 GB)

Test av AMD Radeon RX 480

Et fremtidssikkert budsjettkort, men Nvidias neste lusker i horisonten...

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Innledning og spesifikasjoner »

Etter at Nvidia i mai lanserte sin GTX 1000-serie grafikkort, basert på Pascal-arkitekturen, var nok mange spente på hva konkurrenten AMD ville svare med.

En idé om dette fikk vi en måned senere, da AMD entret scenen under datamessen Computex for å vise frem sitt første Polaris-baserte grafikkort, Radeon RX 480.

Det er nå over en måned siden sjefsarkitekt i den nyutskilte Radeon-gruppen, Raja Koduri, selvsikkert proklamerte for verden at AMD med sin RX-serie kom til å ta store jafs av grafikkortmarkedet. Det skulle de klare fordi RX 480 var skreddersydd for høy ytelse til en prislapp folk flest var villige til å betale.

Et tydelig stikk gikk ut til rivalen Nvidia da prisen for RX 480 ble annonsert å starte på 200 dollar, altså langt rimeligere enn (de sterkere) kortene Nvidia hadde presentert rett før.

Men, selvsagt vil ikke Nvidia la AMD leke seg her i mellomklassesegmentet helt alene. For å utfordre RX 480 svarte de grønne straks med å sette ned prisene på sitt GTX 970 kraftig, og for et par uker siden avslørte de også at deres mellomklassekort, GTX 1060, straks ville entre markedet. Dette er et kort som skal koste rundt 3000 kroner, ikke mer enn noen hundrelapper unna prisen RX 480 i dag selges over disk for, som altså er omtrent 2800 kroner.

Nå er vi i den heldige situasjonen at vi vet hvordan GTX 1060 yter mot RX 480. Vi er selvsagt bundet på både hender og føtter hva gjelder å avsløre for mye om dette i dag, men fortvil ikke, for selvsagt har vi GTX 1060s ytelse i bakhodet når vi setter karakter på dagens testkandidat.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ettersom vi dessverre ikke var et av mediene som fikk et testeksemplar av RX 480 tilsendt til lanseringen 29. juni kommer testen vår først nå. AMD har fortsatt ikke klart å levere et testkort til oss, men vi fikk heldigvis muligheten til å låne et eksemplar fra vårt «utvidede lager» rett nede i gata hos Digital Impuls. Takk for lånet!

Med fellesferien godt i gang blir dette en litt redusert test fra hva dere er vant til. Vi har valgt å konsentre oss om det viktigste, som selvsagt er måling av ytelse og andre data som strømforbruk og temperaturer. Ja, også kunne vi ikke dy oss fra å overklokke kortet, da. Vi kommer tilbake med en egen sak på teknologiene i Polaris-brikken ved en senere anledning, men først er det altså på tide å finne ut om AMD leverer på løftet sitt om å gi god ytelse per krone med sitt nye Radeon RX 480.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ifølge AMD er RX 480 myntet på 1440p-oppløsning, og selskapet lover at du ikke skal måtte fire på innstillingenen. Vi forventer dermed i nærheten av 60 FPS i våre spilltester.

Spesifikasjonsmessig er det naturlig å sammenligne mot R9 380X ettersom dette er kortet som nå avløses. Videre har vi langt inn spesifikasjonene til R9 390 og R9 390X i tabellen ettersom vi forventer at RX 480 vil legge seg et sted mellom disse når det kommer til ytelsen. Konkurrenten fra Nvidia, GTX 1060 som lanseres i morgen 19. juni, er også på plass.

Skal bruke mindre strøm

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det mest interessante å ta med seg fra tabellen over er den nye Polaris-arkitekturen RX 480 er basert på, som også betyr at kortet er tilvirket med 14 nanometersteknologi. Det skulle gjøre kortet både sterkere og mindre strømkrevende, og mens vi får svaret på førstnevnte over de neste sidene virker i alle fall sistnevnte element å være på plass om en skotter til oppgitt TDP. Med dette tallet hevder nemlig AMD at RX 480 skal være omtrent 20 prosent mindre strømkrevende enn sin forfølger – som jo var basert på 28-nanometersteknologi. AMDs optimaliseringsarbeid for å redusere energibehovet til minnet med inntil 58 prosent (i forhold til R9 290) skal være en stor del av grunnen.

Antall strømkontakter som trengs for å mate kortet med strøm er kuttet fra to 6-pins til kun én, om mens dette jo er mer praktisk har flere meldt om at kortet egentlig trenger mer strøm og at dette spesielt kommer til syne ved svært labre overklokkingsresulater.

Bedre ytelse også

Tallene viser optimale forbedringer fra R9 270X til RX 470 og er ikke nødvendigvis relevante for RX 480.

Mens overgangen fra 28- til 14 nanometer alene skal ha en del av æren for at RX 480 ifølge AMD har høyere ytelse per watt enn tidligre kort, sørger en rekke AMD-teknologier for å ytterligere forbedre effektiviteten. AMD viser til egne undersøkelser som forteller om inntil 2,8 ganger høyere effektivitet for Polaris-baserte RX 470, men så er det også R9 270X de sammenligner mot. Ingen tall er kjent for RX 480 mot eksempelvis mer relavante R9 380X – men så er jo dette uansett noe vi enkelt kan sjekke selv.

AMD forteller videre at de for RX 480 har oppnådd inntil 15 prosent bedre ytelse per streamprosessor, men igjen har de av en eller annen grunn sammenlignet mot det nå avleggs R9 290 fremfor det nyere R9 390, eller med det relevante R9 380 eller R9 380X.

Uansett, som vi ser av tabellen er grafikkbrikken hele 37 prosent mindre i RX 480 enn i R9 380X takket være krympet produksjonsteknologi. Ellers har kjernefrekvensen tatt et lite hopp, og vi merker oss at også AMD nå har omfavnet konseptet med Boost-frekvens, hvor de – i likhet med Nvidia – lar grafikkbrikken arbeide noe over standardfrekvensene om temperaturen tillater dette. Ikke minst ser vi også at minnefrekvensen er jekket kraftig opp, noe som gjør sitt til at båndbredden blir langt hyggeligere.

Dette, sammen med det faktum at AMD har lagt inn hele åtte gigabyte minne understreker at selskapet setter ut for å levere god ytelse også i 1440p-oppløsning og med VR.

AMDs RX 480 skiller seg ikke veldig ut fra selskapets tidligere referansedesign, men er det ikke hakket mer elegant?
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Fremtidsrettede teknologier

Slik forklarer AMD HDR. Merk at du må ha en HDR-klar skjerm og eget innhold for å dra nytte av teknologien.

RX 480 har, som GTX 1000-kortene til Nvidia, maskinvareakselerert støtte for HVEC-kodeken bygget inn. Dette lar deg spille av 4K-materiale på pc-en din med god flyt og uten at maskinen trenger å overanstrenge seg.

4K-materialet kan du overføre enten via den ene HDMI 2.0-porten, eller en av de tre Display Port 1.4-portenen kortet har fått på plass. Merk at RX 480 ikke kommer med en DVI-DL-utgang, noe GTX 1060 derimot gjør.

I tillegg støtter RX-serien HDR, en teknologi som gjør det mulig å vise mer dynamiske bilder – med høye detaljer i mørke og lyse detaljer samtidig.

Videre lar DisplayPort 1.4 deg spille med opptil 120 Hz på en 4K-monitor med HDR aktivert, eller med inntil 240 Hz ved 1440p-oppløsning.

AMDs Polaris-baserte grafikkort støtter alle det nye Vulcan-API-et, som er etterfølgeren til OpenGL. Dette er i likhet med DirectX 12-API-et laget for å redusere såkalt overhead og la spillutviklere utnytte mer av ressursene til maskinen din.

Vulcan skal forbedre støtte for flerkjernede prosessorer kraftig, og som OpenGL er det også plattformnøytralt ved at det fungerer på blant annet OSX og Linux i tillegg til Windows.

Foreløpig er Vulcan-støtten i spill svak, men stortittelen Doom fikk akkurat en Vulcan-oppdatering som ifølge AMD skal ha forbedret ytelsen betydelig for RX 480-eiere. Fra før støtter Ashes of the Singularity, Dota 2 og The Talos Principle Vulcan, mens flere spill forventes å støtte teknologien etter hvert.

Hopp til ytelsestestene (klikk på bildene)

Se hvor strømeffektivt, varmt og støyende Radeon RX 480 er på side åtte.
Hopp rett til konklusjonen om du er utålmodig, eller les mer om testbenken vår og hvordan vi tester grafikkort på siste side.

3DMark »

Syntetiske tester

Første test ut er gode, gamle 3DMark, en test som belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill. Denne testen skal vise oss om RX 480 virkelig er den revolusjonen i ytelse for under 3000-kronersmerket som AMD lovet, og vi skal få de første signalene på hvor godt det overklokker.

Det første vi merker oss er at RX 480 akkurat slår Nvidias GTX 970, et kort som det siste året har hatt en snittpris på omtrent 2900 kroner, men som nå selges for omtrent 2300 kroner – altås flere hundrelapper mindre enn AMDs nyeste. Videre bekrefter testen at RX 480 leverer ytelse på nivå med R9 390 ut av esken. Ved overklokking stiger ytelsen med omtrent 8,4 prosent, og kortet legger seg da på nivå med R9 390X og GTX 980.

Nedenfor har vi forsøkt å vise grafikkort som per 18.07.2016 gir mest valuta for pengene basert på kortenes 3DMark-score og pris.

En bør selvsagt ikke bare basere seg på ytelsen i en syntetisk test når man skal finne ut hvilket grafikkort som gir mest «bang for the bucks», men det er uansett interessant å merke seg at Nvidias GTX 970 virkelig ser ut til å være et godt valg om det først og fremst er ytelse per krone som opptar deg, heller enn støtte for de aller nyeste teknologiene med mer. RX 480 viser også svært gode takter, men virker per dags dato noe overpriset i forhold til GTX 970. Som alltid når det gjelder nye grafikkort venter vi imidlertid at prisen vil justere seg noe ned etter hvert som den første runden med høy etterspørsel har lagt seg. GTX 970 er følgelig også på vei ut av markedet etter hvert, og når det skjer ser det ut til at RX480 bare blir et enda viktigere grafikkort for den budsjettbevisste.

Neste stopp:

Dragon Age: Inquisition »

RX 480 lå tett med GTX 970 og R9 390 i syntetiske 3DMark, og en liten overklokk brakte det opp til GTX 980- og R9 390X-ytelse. Nå i den første spilltesten var vi spente på om dette ville holde seg, men som vi ser sakker RX 480 noe av, i alle fall her i Dragon Age. Det er likevel ikke snakk om mer enn to til tre FPS, men så lenge RX 480 koster mer enn GTX 970 bør det minst matche ytelsen, mener vi.

Det er gledelig å se at RX 480 yter hele 30 prosent bedre enn R9 380X i 1440p-oppløsning, som altså er kortet det erstatter.

Legg merke til at overklokking øker ytelsen med omtrent 7 prosent for både Full HD og 1440p-oppløsning. RX 480 er ikke noe kort for 4K-oppløsning, og selv ikke overklokking kan hale i land spillbare resultater her, men det forventet vi i grunn heller ikke.

En ting er ytelsen i ett spill, langt viktigere er den samlede ytelsen fordelt på alle testspillene våre, så vi farter videre.

Neste stopp:

GTA V »

I GTA V sliter RX 480. En del kan forklares ved at kortet, i likhet med flere andre AMD-kort, ikke takler GTAs benchmark spesielt godt med stadige småstopp. Dette resulterer i helt elendige minimumsmålinger, og når snittverdien skal regnes ut virker selvsagt dette inn negativt. Det er viktig å bemerke at vi ikke opplever de samme FPS-droppene under normal spilling – i alle fall ikke like ofte og like merkbart – og vi kommer derfor ikke til å legge særlig vekt på denne målingen når status skal gjøres opp for RX 480.

Neste stopp:

The Witcher 3 »

Vi ser samme tendenser i The Witcher som i Dragon Age, hvor ytelsen er nesten 30 prosent høyere enn R9 380X og hvor RX 480 legger seg i nærheten av GTX 970. The Witcher 3 glir greit i Full HD, selv om det ikke helt når 60 FPS som vi hadde håpet på. For 1440p må du nok fire en del på innstillingene før bildeflyten sitter der du vil ha den.

Vi mener det er på grensen å markedsføre RX 480 som et vaskeekte 1440p-kort når det ikke klarer mer enn 40 FPS i et ett år gammelt spill, til tross for at innstillingene her nesten er makset. Vi er jo faktisk inne i en tid hvor stadig flere skaffer seg raske skjermer med 120 hertz og høyere, og vi mener 60 FPS er helt greit å forvente på PC-plattformen i dag.

Neste stopp:

Rise of the Tomb Raider »

Rise of the Tomb Raider er testens foreløpig eneste DirectX 12-spill. AMD mener selv deres Polaris-baserte grafikkort skal ha et solid overtak når det kommer til DX12-tittler, og en liten test av den påstanden bør vi få nå.

Vi noterer oss pene 20 FPS ekstra over R9 380X i Full HD. Men, vi ser ingen tegn til at RX 480 skal bryte løs fra gruppen med grafikkort det så langt har holdt seg med, slik som GTX 970 og R9 390, og med overklokking GTX 980 og R9 390X.

I 1440p-oppløsning løsner det heldigvis litt, og vi ser at RX 480 passerer både GTX 970 og R9 390. Et lite knepp på frekvensene og kortet er også forbi både GTX 980 og R9 390X, noe som er første gang i løpet av testen. Dette er gode resultater, men vi hadde nok forventet en klarere forskjell. Kanskje Tomb Raider med sin DX12-oppdatering etter lansering ikke er en særlig god test for hva DX12-spill og AMDs Polaris-baserte grafikkort får til sammen?

Etter sommeren vil vi komme tilbake med en rekke DX12-tester for de nye Polaris- og Pascal-baserte kortene, men på nåværende tidspunkt tar vi til grunn det vi har, og etter at vi sjekker strømforbruk, støy og temperatur på neste side, har tiden faktisk kommet for å konkludere.

Strømbruk, varme og støy »

Strømforbruk

Oppgitt TDP for RX 480 er 150 watt. Det er 40 watt mindre enn R9 380X, men også 30 watt mer enn Nvidias konkurrerende GTX 1060 som er rett rundt hjørnet.

Mens vi ikke måler snittverdier viser i alle fall våre strømmålinger hvor stor strømforsyning du minst må ha for å kunne bruke de ulike grafikkortene. På vårt testoppsett måler vi den maksimale lasten til RX 480 til 310 watt. Det er rett under det langt svakere R9 380X, men vi ser også at Nvidia fortsatt virker å ha bedre kontroll på energiforbruket med sin GTX 970. Uansett en stor forbedring fra AMDs side, og vi gleder oss til å se hvordan GTX 1060 gjør det i samme test.

En del av dere har sikkert fått med dere at RX 480 i tillegg til å hente strøm via 6-pinkontakten (75 watt) også skal ha hentet mer strøm (opptil 95 watt) fra hovedkortets PCIe-spor enn de 75 wattene som er anbefalt. Dette kunne i verste fall skade både hovedkort og andre komponenter i maskinen din, men etter at våre målinger er gjort har AMD forrige uke lagt ut en ny driver som fikser dette problemet. Fiksen skal ifølge AMD ikke gå merkbart utover spillytelsen, og bør uansett veies opp av de opptil tre prosent høyere generell ytelse driveren også hadde med seg.

Temperatur og støy

Referansedesignet av RX 480 bruker en liten vifte til å sende all varmen ut i bakkant av maskinen. Det er en fordel om du ikke har all verdens god kjøling ellers i maskinen din. Den lille viften må likevel stadig holde seg i aktivitet, og når lasten øker gjør rotasjonshastigheten det samme. Viften holder temperaturene på godkjente nivåer, og mens vi ikke kan si at støyen sjenerer oss veldig til tross for at vi hører kortet under last, gleder vi oss til tredjepartsløsningene kommer på markedet.

Vi målte 52,2 dBA for RX 480 under last. Til sammenligning målte vi 50,7 dBA for referansedesignet til GTX 1070 og 46 dBA for MSIs tolkning av GTX 1070 – altså Gaming X.

Konklusjon »

Ha gjerne i minnet at vi sitter på egne ytelsesdata for Nvidias GTX 1060 når du finner karakteren for RX 480 i bunnen av saken. Disse ytelsesdataene kan vi imidlertid ikke publisere ennå, på grunn av sperrefrist.

Med sitt første Polaris-baserte grafikkort ville AMD gi en real ytelsesøkning for alle som ikke tømmer sparegrisen helt når de oppgraderer grafikken i maskinen sin.

Vi ser også omtrent 30 prosent ytelsesøking over R9 380X, noe som er ganske bra, men vi husker fra GTX 1000-lanseringen hvordan Nvidia nærmest doblet ytelsen for sine Pascal-kort.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til ytelsen i DX12-spill er utvalget vårt ikke verdens beste, men i Tomb Raider syntes vi ikke kortet utmerket seg spesielt.

Referansedesignet som vi har testet fungerer greit for den jevne pc-spiller. Vi ville nok imidlertid sett etter en modell med bedre ventilasjon og derav lavere støynivå. Se gjerne også etter et kort med mer enn én 6-pin strømtilkobling hvis du planlegger å overklokke. I dag er nemlig strømtilførselen en skikkleig festbrems her, og vi kom ikke langt før frekvensene slo i veggen.

Kjøp bare om du har en plan eller rett utstyr

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi skal huske på at RX 480 støtter Crossfire X, noe Nvidias kommende GTX 1060 ikke vil gjøre. Det er veldig nyttig for deg som gjerne vil ha ny grafikk i dag, med mulighet for en rimeligere påbygging litt senere.

AMDs RX 480 er, isolert sett, et ganske godt alternativ for deg som er ute etter mye grafikk for pengene og spiller i oppløsningen Full HD og til dels 1440p.

RX 480 er imidlertid ikke alene på markedet, og i dag mener vi – grunnet prisen – at GTX 970 kan være et like godt kjøp hvis ren ytelse står i sentrum. Husk bare at støtten for fremtidige teknologier ikke finnes i like stor grad her.

For, er det noe AMD bringer inn i mellomklassesegmentet med sitt første Polaris-baserte grafikkort så er det god støtte for fremtidens teknologier.

Både dekoding av HEVC-kodeken, støtte for HDR, nye tilkoblingsstandarder og høyere oppløsninger er på plass.

Så spørs det bare om du ikke uansett har lyst til å oppgradere grafikkortet ditt igjen innen disse nye teknologiene virkelig får fotfeste.

Slik vi ser det bør du vente med å handle til du ser hva Nvidias GTX 1060 disker opp med i morgen.

Unntaket er om du har – eller er i markedet for – en FreeSync-skjerm, eller om du planlegger å benytte deg av Crossfire X senere. Om dette er tilfelle er det nesten bare å springe i butikken, men vi mener også RX 480 er noe overpriset i dag, og dette holder dessverre kortet tilbake. Ser du det til 2500 kroner, derimot...

Testoppsett »

Testoppsett

Vår 2016-testbenk.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

  • Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
  • Prosessor: Intel Core i7 6700K
  • Minne: Corsair Vengeance 2400 MHz 16 GB
  • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
  • Lagring: OCX Vertex 460A

Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia.

Dagens AMD Radeon RX 480 er testet med Radeon Software Crimson Edition 16.6.2

Grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet flere av dem på vår nye grafikkort-testbenk, bruker følgende drivere:

  • AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
  • Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72

Her kan du laste ned nyeste driver for ditt grafikkort:

Excellent! Det var ikke rent få grafikkort å etterteste på vår nye testbenk...
Niklas Plikk, Tek.no/ montasje

Syntetisk ytelse måles med 3DMark «Fire Strike 1.1». Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition, Grand Theft Auto V, The Witcher 3: Wild Hunt og Rise of the Tomb Raider. Vi tester i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig – eller i The Witchers tilfelle – med Fraps. Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som registreres er den høyest oppnådde under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testløpet vårt. Grafikkortet skal dermed ha rukket å bli skikkelig varmt i trøya. Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.

Les mer om hvordan vi tester grafikkortene våre her »

annonse