Tek.no

Test AMD Radeon RX 480 (8 GB)

Test av AMD Radeon RX 480

Et fremtidssikkert budsjettkort, men Nvidias neste lusker i horisonten...

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Innledning og spesifikasjoner »

Etter at Nvidia i mai lanserte sin GTX 1000-serie grafikkort, basert på Pascal-arkitekturen, var nok mange spente på hva konkurrenten AMD ville svare med.

En idé om dette fikk vi en måned senere, da AMD entret scenen under datamessen Computex for å vise frem sitt første Polaris-baserte grafikkort, Radeon RX 480.

Det er nå over en måned siden sjefsarkitekt i den nyutskilte Radeon-gruppen, Raja Koduri, selvsikkert proklamerte for verden at AMD med sin RX-serie kom til å ta store jafs av grafikkortmarkedet. Det skulle de klare fordi RX 480 var skreddersydd for høy ytelse til en prislapp folk flest var villige til å betale.

Et tydelig stikk gikk ut til rivalen Nvidia da prisen for RX 480 ble annonsert å starte på 200 dollar, altså langt rimeligere enn (de sterkere) kortene Nvidia hadde presentert rett før.

Men, selvsagt vil ikke Nvidia la AMD leke seg her i mellomklassesegmentet helt alene. For å utfordre RX 480 svarte de grønne straks med å sette ned prisene på sitt GTX 970 kraftig, og for et par uker siden avslørte de også at deres mellomklassekort, GTX 1060, straks ville entre markedet. Dette er et kort som skal koste rundt 3000 kroner, ikke mer enn noen hundrelapper unna prisen RX 480 i dag selges over disk for, som altså er omtrent 2800 kroner.

Nå er vi i den heldige situasjonen at vi vet hvordan GTX 1060 yter mot RX 480. Vi er selvsagt bundet på både hender og føtter hva gjelder å avsløre for mye om dette i dag, men fortvil ikke, for selvsagt har vi GTX 1060s ytelse i bakhodet når vi setter karakter på dagens testkandidat.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ettersom vi dessverre ikke var et av mediene som fikk et testeksemplar av RX 480 tilsendt til lanseringen 29. juni kommer testen vår først nå. AMD har fortsatt ikke klart å levere et testkort til oss, men vi fikk heldigvis muligheten til å låne et eksemplar fra vårt «utvidede lager» rett nede i gata hos Digital Impuls. Takk for lånet!

Med fellesferien godt i gang blir dette en litt redusert test fra hva dere er vant til. Vi har valgt å konsentre oss om det viktigste, som selvsagt er måling av ytelse og andre data som strømforbruk og temperaturer. Ja, også kunne vi ikke dy oss fra å overklokke kortet, da. Vi kommer tilbake med en egen sak på teknologiene i Polaris-brikken ved en senere anledning, men først er det altså på tide å finne ut om AMD leverer på løftet sitt om å gi god ytelse per krone med sitt nye Radeon RX 480.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ifølge AMD er RX 480 myntet på 1440p-oppløsning, og selskapet lover at du ikke skal måtte fire på innstillingenen. Vi forventer dermed i nærheten av 60 FPS i våre spilltester.

Spesifikasjonsmessig er det naturlig å sammenligne mot R9 380X ettersom dette er kortet som nå avløses. Videre har vi langt inn spesifikasjonene til R9 390 og R9 390X i tabellen ettersom vi forventer at RX 480 vil legge seg et sted mellom disse når det kommer til ytelsen. Konkurrenten fra Nvidia, GTX 1060 som lanseres i morgen 19. juni, er også på plass.

Skal bruke mindre strøm

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det mest interessante å ta med seg fra tabellen over er den nye Polaris-arkitekturen RX 480 er basert på, som også betyr at kortet er tilvirket med 14 nanometersteknologi. Det skulle gjøre kortet både sterkere og mindre strømkrevende, og mens vi får svaret på førstnevnte over de neste sidene virker i alle fall sistnevnte element å være på plass om en skotter til oppgitt TDP. Med dette tallet hevder nemlig AMD at RX 480 skal være omtrent 20 prosent mindre strømkrevende enn sin forfølger – som jo var basert på 28-nanometersteknologi. AMDs optimaliseringsarbeid for å redusere energibehovet til minnet med inntil 58 prosent (i forhold til R9 290) skal være en stor del av grunnen.

Antall strømkontakter som trengs for å mate kortet med strøm er kuttet fra to 6-pins til kun én, om mens dette jo er mer praktisk har flere meldt om at kortet egentlig trenger mer strøm og at dette spesielt kommer til syne ved svært labre overklokkingsresulater.

Bedre ytelse også

Tallene viser optimale forbedringer fra R9 270X til RX 470 og er ikke nødvendigvis relevante for RX 480.

Mens overgangen fra 28- til 14 nanometer alene skal ha en del av æren for at RX 480 ifølge AMD har høyere ytelse per watt enn tidligre kort, sørger en rekke AMD-teknologier for å ytterligere forbedre effektiviteten. AMD viser til egne undersøkelser som forteller om inntil 2,8 ganger høyere effektivitet for Polaris-baserte RX 470, men så er det også R9 270X de sammenligner mot. Ingen tall er kjent for RX 480 mot eksempelvis mer relavante R9 380X – men så er jo dette uansett noe vi enkelt kan sjekke selv.

AMD forteller videre at de for RX 480 har oppnådd inntil 15 prosent bedre ytelse per streamprosessor, men igjen har de av en eller annen grunn sammenlignet mot det nå avleggs R9 290 fremfor det nyere R9 390, eller med det relevante R9 380 eller R9 380X.

Uansett, som vi ser av tabellen er grafikkbrikken hele 37 prosent mindre i RX 480 enn i R9 380X takket være krympet produksjonsteknologi. Ellers har kjernefrekvensen tatt et lite hopp, og vi merker oss at også AMD nå har omfavnet konseptet med Boost-frekvens, hvor de – i likhet med Nvidia – lar grafikkbrikken arbeide noe over standardfrekvensene om temperaturen tillater dette. Ikke minst ser vi også at minnefrekvensen er jekket kraftig opp, noe som gjør sitt til at båndbredden blir langt hyggeligere.

Dette, sammen med det faktum at AMD har lagt inn hele åtte gigabyte minne understreker at selskapet setter ut for å levere god ytelse også i 1440p-oppløsning og med VR.

AMDs RX 480 skiller seg ikke veldig ut fra selskapets tidligere referansedesign, men er det ikke hakket mer elegant?
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Fremtidsrettede teknologier

Slik forklarer AMD HDR. Merk at du må ha en HDR-klar skjerm og eget innhold for å dra nytte av teknologien.

RX 480 har, som GTX 1000-kortene til Nvidia, maskinvareakselerert støtte for HVEC-kodeken bygget inn. Dette lar deg spille av 4K-materiale på pc-en din med god flyt og uten at maskinen trenger å overanstrenge seg.

4K-materialet kan du overføre enten via den ene HDMI 2.0-porten, eller en av de tre Display Port 1.4-portenen kortet har fått på plass. Merk at RX 480 ikke kommer med en DVI-DL-utgang, noe GTX 1060 derimot gjør.

I tillegg støtter RX-serien HDR, en teknologi som gjør det mulig å vise mer dynamiske bilder – med høye detaljer i mørke og lyse detaljer samtidig.

Videre lar DisplayPort 1.4 deg spille med opptil 120 Hz på en 4K-monitor med HDR aktivert, eller med inntil 240 Hz ved 1440p-oppløsning.

AMDs Polaris-baserte grafikkort støtter alle det nye Vulcan-API-et, som er etterfølgeren til OpenGL. Dette er i likhet med DirectX 12-API-et laget for å redusere såkalt overhead og la spillutviklere utnytte mer av ressursene til maskinen din.

Vulcan skal forbedre støtte for flerkjernede prosessorer kraftig, og som OpenGL er det også plattformnøytralt ved at det fungerer på blant annet OSX og Linux i tillegg til Windows.

Foreløpig er Vulcan-støtten i spill svak, men stortittelen Doom fikk akkurat en Vulcan-oppdatering som ifølge AMD skal ha forbedret ytelsen betydelig for RX 480-eiere. Fra før støtter Ashes of the Singularity, Dota 2 og The Talos Principle Vulcan, mens flere spill forventes å støtte teknologien etter hvert.

Hopp til ytelsestestene (klikk på bildene)

Se hvor strømeffektivt, varmt og støyende Radeon RX 480 er på side åtte.
Hopp rett til konklusjonen om du er utålmodig, eller les mer om testbenken vår og hvordan vi tester grafikkort på siste side.

Les også