Tek.no

Test Samsung 960 Evo

En ekstra kjapp SSD for entusiasten på budsjett

Samsung 960 Evo kan være et godt alternativ til de dyrere «Pro» PCIe-modellene.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
10 Des 2016 05:45

Samsung 960 Evo

Det er ikke mange dagene siden vi slapp testen av noe av det heiteste på SSD-fronten – i hvert fall i forbrukerklassen – nemlig Samsung 960 Pro.

Men selv om dette er den beste SSD-en vi har vært borti, er det ikke akkurat noen rimelig sak. Du må nemlig ut med over tre tusen kroner for et eksemplar, ettersom den kun kommer i kapasiteter på 512 GB eller mer.

Derfor er det gode nyheter at Samsung også har en skrudd sammen en «lillebror» til 960 Pro, som da tradisjonen tro har fått betegnelsen 960 Evo. Denne har mange likheter med Pro-utgaven, men er rimeligere og kommer dessuten i lavere kapasitet.

Vegar Jansen, Tek.no

I det hele tatt kan den sies å være mer rettet mot datainteresserte flest – i hvert fall de av dem som forstår begreper som M.2 og PCIe.

Men ettersom den er billigere modell, er det naturligvis også ting du ikke får dersom vi sammenligner med storebror 960 Pro. Evo har en rimeligere type minne Samsung omtaler som «3-bit MLC» – en fjong måte å skrive TLC (Triple Level Cell) på, mens Pro har 2-bit eller «ekte» MLC (Multi Level Cell).

TLC-minnet gjør at 960 Evo har fått kortere garantitid fra fabrikken, som er satt til tre år eller 100 TB data skrevet per 250 GB kapasitet – som er nøyaktig halvparten av det 960 Pro skal takle.

På papiret er Samsung 960 Evo heller ikke like kjapp.

Men som vi ser av tabellen over er det også en del likheter. Her har vi sammenlignet med 512 GB-versjonen av 960 Pro helt til høyre. Ellers kan du merke deg at 960 Evo får bedre ytelse når kapasiteten stiger, noe som er ganske vanlig i SSD-verdenen.

Samsung sendte oss derfor naturlig nok en 960 Evo på 1 TB, som i skrivende stund er den romsligste og heftigste utgaven av denne SSD-en.

Svært lik storebror

Vi skal ikke skrive så veldig mye om de fysiske egenskapene til Samsung 960 Evo – den kommer som Pro-utgaven kun i M.2-formfaktor og med PCI Express-grensesnitt. Størrelsen er «2280», som er den mest vanlige og vil si en bredde på 22 millimeter og lengde på 80 millimeter.

Samsung 960 Evo i forgrunnen har samme type kobberbelagt «varmesprederklistremerke» som 960 Pro.
Vegar Jansen, Tek.no

960 Evo er enkeltsidig og har også fått dette «kobberklistremerket» som var en lavteknologisk nyvinning på 960 Pro. Dette merket fungerer som en slags rimelig varmespreder og sørger for at SSD-en får noe bedre kjøleegenskaper.

Sammen med lavere strømforbruk og smartere tilpasning av hastighet opp mot temperatur – 960 Evo oppfører seg på samme måte som Pro på dette punktet – betyr at Samsung har fått et visst grep på problemet med at de raskere M.2-SSD-ene får en ytelsesknekk etter en stund med harde belastninger.

Vil du vite litt mer om dette kan vi henvise deg til testen av 960 Pro.

Bufret ytelse

Samsung 960 Evo har altså en del til felles med Pro-utgaven, men kommer ikke unna det å ha en minnetype som gir dårligere ytelse. For å bøte på dette har Samsung holdt av noe av minnet til en SLC-buffer (cache) som sørger for at den holder tempoet under skriveoperasjoner.

Men som vi har sett i både vår store samletest og testen av Intel SSD 600p Series kan en slik skivebuffer også bli en flaskehals dersom den blir full.

Under vår test av 960 Evo opplevde vi ikke at dette var noe problem, men det hjelper jo da også på at vårt testeksemplar på én terabyte har en buffer på opptil 42 gigabyte – så lenge det er plass og behov.

Diskene med lavere kapasiteter har ifølge Anandtech mindre buffere: Maks 22 GB for Evo på 500 GB og maks 13 GB for utgaven på 250 GB. I tillegg går disse ned på lavere skrivehastigheter dersom bufferen først skulle fylle seg opp.

Under vanlig bruk vil dette sjelden slå inn, men skal du være sikret best mulig ytelse i absolutt alle situasjoner må du altså sikte mot en 960 Evo med mest mulig plass.

Ikke best, men veldig god

Etter å ha kjørt denne SSD-en gjennom våre ytelsestester er det klart at den ligger litt bak 960 Pro på de aller fleste områder. Men vi snakker ikke nødvendigvis om de helt store forskjellene, og i ett av tilfellene er også 960 Evo helt klart et bedre valg.

960 Pro er en bedre SSD, men koster i skrivende stund også mellom tretti til førti prosent mer enn 960 Evo.
Vegar Jansen, Tek.no

Det er likevel ingen tvil om at 960 Pro totalt sett er en bedre SSD, men så bør vi jo også regne inn at den koster mer enn 960 Evo. Sistnevnte legger seg nemlig prismessig godt bak toppsjiktet der vi finner 960 Pro og andre MLC-flaggskip som 950 Pro, HyperX Predator og OCZ RD400.

Samtidig er ikke Evo-modellen billig nok til å passe i det rimeligere segmentet der vi finner Intel SSD 600p Series – men den er nærmere Intel 600p enn storebror 960 Pro i pris.

Konklusjon

Samsung 960 Evo er ikke den kjappeste SSD-en vi har testet, den plassen går til storebror 960 Pro. Men 960 Evo henger godt med i svingene, og legger seg dessuten foran vår «gamle» favoritt 950 Pro i flere rene ytelsestester.

Det betyr dog ikke at den nødvendigvis er bedre enn denne eldre SSD-en, ettersom 950 Pro gjør det et hakk bedre i PCMark 8, men det betyr i hvert fall at Samsung har skrudd sammen 960 Evo på riktig måte.

Storebror 960 Pro kan by på høyere kapasitet og litt bedre ytelse enn 960 Evo. I tillegg tåler den flere overskrivninger og har to års lenger garantitid fra fabrikk, og vil derfor være et bedre valg for «proffene» med et mer komplisert bruksmønster.

Samsung 960 Evo er på sin side rettet mer mot den entusiastiske databruker som vil ha en ekstra kjapp SSD uten å betale så mye ekstra for det, og der innfrir den så absolutt.

Når vi i tillegg tar med oss at norsk forbrukerkjøpslov byr på fem års reklamasjonsrett uansett, mener vi at 960 Evo seiler opp som et fint alternativ for en relativt normal databruker på budsjett – såfremt han har mulighet for å benytte seg av en PCIe M.2-SSD.

Det vil dog være en utfordring å få fatt i et eksemplar. I skrivende stund er nemlig hverken 960 Evo eller Pro spesielt enkle å finne i butikkene.

Uansett er det ikke dumt å avslutte med å minne deg på at en «vanlig» SSD med SATA-grensesnitt vil oppleves som omtrent like rask i enkel, daglig bruk – og det til en adskillig lavere pris.

Samsung 960 Evo 1TB
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung 960 Evo 1TB

sitat"Et fint alternativ for datainteresserte som vil ha en ekstra kjapp SSD."
 • Krysse av
  Har «varmespreder»
 • Krysse av
  Veldig god ytelse med NVMe og PCIe
 • Krysse av
  Anstendig priset
 • Bytt
  SLC-buffer kan begrense hastigheten ved store skriveoperasjoner, spesielt for de mindre kapasitetene

Les også