Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLIFX

Smarte, Wi-Fi-styrte lyspærer

Men er det verdt prisen, og er de bedre enn Hue?

LIFX (skal i følge Wikipedia uttales Life-X) er et selskap fra USA som startet sitt liv på Kickstarter i 2012. Der dro de inn over 1,3 millioner dollar, og har klart å overleve sin egen Kickstarter-suksess, og hard konkurranse fra elektronikkgiganten Philips, som lanserte sitt smarte lyssystem, Hue, omtrent på samme tid.

Du kan lese mer om Philips Hue i denne testen »

Siden den gang har også IKEA kastet seg med, blant noen andre konkurrenter. Så hva har LIFX å by på som skal gjøre at jeg bør kjøpe dem foran de andre?

På papiret

Til venstre: tittelholder Philips Hue. Til høyre: utfordrerne fra LIFX.

Noen forskjeller åpenbarer seg umiddelbart, før vi i det hele tatt begynner selve testingen. Mens LIFX har et greit utvalg av lamper og lyspærer (ni tilgjengelige, tre på vei), har de ingen egne kontrollere i systemet. Både Philips Hue og IKEA Trådfri har hver to ulike kontrollere som kan fungere som lysbrytere, i tillegg til bevegelsessensorer du kan koble til lampene.

Hvor mye dette har å si er nok litt individuelt, men undertegnede erfaring er at mens det er fint å kunne styre lysene fra mobiltelefonen, er det slitsomt å måtte det. Kan du dimme lysene? Nei, telefonen er til lading... En god lysbryter, som Hues «Dimmer» og «Tap», er gull verdt for fleksibilitet og husfred.

Slike har altså ikke LIFX, men man kan bruke tredjepartsløsninger som Flic og Logitech Pop, men Flic har syne betydelige svakheter, og Logitech Pop er ganske kostbar og et par hakk mindre egnet enn Hues dimmerbryter.

Oppsett til besvær

Installasjonen av LIFX-pærene skal i teorien være veldig enkel. Siden de i motsetning til systemer som Hue og IKEA Trådfri ikke trenger noen basestasjon, men kobler seg opp til telefon og nettbrett via Wi-Fi, skal du ikke trenge å gjøre så mye mer enn å skru dem inn i lampa der du vil ha dem, slå på strømmen, laste ned appen og gå gjennom installasjonstrinnene for å koble dem sammen. Lyspærene og appen, altså.

Men som den skarpsindige leseren du er, har du sikkert allerede forstått at det ikke gikk riktig så glatt under vårt forsøk.

Oppsettet er langt fra det enkleste vi har vært borti, men vi kom gjennom det. Skjermbilde: LIFX (iOS)

To av pærene la seg inn akkurat som de skulle, men den siste la seg av en eller annen grunn inn under «Konfigurer ny enhet» i Wi-Fi-instillingene på telefonen. Dette skal være for enklere implementering med Home Kit, Apples smarthusløsning (undertegnede bruker iPhone). Da det etter noen minutters venting (og flere forsøk) endte med feilmelding, lot appen oss av en eller annen grunn nå legge den inn som vi gjorde de andre. Noe som også endte i en feilmelding, med beskjed om å «resette» pæra.

På et nytt forsøk la vi den inn via telefonens innstillinger, noe som fungerte, men nå dukket den ikke opp under «My lights» som de andre to, men under en egen fane for Wi-Fi-nettverkets lys.

Vi kan forøvrig legge til at i skrivende stund hadde en oppdatering av fastvaren stått fast på «waiting for light to restart» i 10 minutter, men når jeg nå avslutta appen og starta den på nytt, var alt i orden og oppdatert.

Slik fungerer den

Appen er oversiktlig og grei, og vi liker hjulene for å velge farge og hvitbalanse, men kan tenke oss at vi i spesielle tilfeller vil savne mer presisjon her. Skjermbilde: LIFX (iOS)

Appen er i grunn ganske så oversiktlig. Det første du møter er en meny delt inn i Favoritter (hvis du legger til noen), lys, grupper og timeplaner, som alle kan «legges sammen» når/hvis du ikke bruker dem. Favorittene kan både være enkeltpærer og mer komplekse forhåndsoppsett, kalt «scener».

Under enkeltpærer og grupper (også blant favorittene) er valgene vi får stort sett de samme. Fra hovedmenyen kan vi slå dem av og på, eller velge å slå dem av etter en gitt tid, for eksempel ett minutt. Nok til at du kommer deg opp av sofaen og ut av stua før det blir helt mørkt.

Hvis vi går inn i de enkelte gruppene eller lyspærene, kan vi endre farge, hvitbalanse og lysstyrke, velge stemninger fra ulike «themes», slå på effekter som strobelys, musikksynkronisering og en slags stearinlysimitasjon, og synkronisere lysene med dagslyset. På en måte.

Effektene er morsomme nok, men ikke alle er like velykkede. «Spooky» og «Pastel» er for eksempel fine, men lysene henger litt etter når vi vil ha dem til å blinke i takt med musikken, og stearinlysimitasjonen ser litt ut som et lysrør som akkurat har begynt å fuske litt.

Da liker vi «Day and dusk»-funksjonen bedre. Den lar oss sette opp en egen døgnrytme, der lysene dimmer seg opp og blir mer dagslysfargede utover morgenen og dagen, og dimmer seg ned og blir gradvis varmere i fargen utover kvelden. Vi kan selv velge lysstyrke, fargetemperatur og tidspunkt for endringene, men dessverre ikke lengden på overgangene.

«Day and dusk»-funksjonen lar deg sette opp en dagssyklus for lampene dine Skjermbilde: LIFX (iOS)

Men vi får større kontroll hvis vi heller gjør dette selv i timeplan-funksjonen, hvor vi også kan bruke soloppgangen og -nedgangen som «triggere». Vi kan sette opp omtrent så mange hendelser vi vil i timeplanen, og som med Philips Hue kan vi sette opp så mange og sømløse overganger mellom dem at du egentlig ikke merker at lyset endrer seg.

Andre muligheter

IFTTT gir en del ekstra muligheter for deg som setter deg inn i dem. Skjermbilde: IFTTT

LIFX har bred støtte for integrering med det meste av større smarthussystemer, inkludert Apple HomeKit, Google Assistant, Amazon Alexa, Google Assistant, Microsoft Cortana, Nest, Logitech Harmony og IFTTT. Med de ulike stemmeasisstentene kan vi, naturlig nok, styre lysene med stemmen, mens integreringen med Nest gjør at Nest for eksempel kan endre fargen på lyset til rødt når det er noe galt. Noen av lyspærene fra LIFX er også utstyrt med infrarødt lys, som synes på blant annet nattbildene fra hjemmeovervåkningssystemer som Nest og Arlo.

Hvis du gir deg i kast med IFTTT kan du få enda flere muligheter, som å for eksempel få lysene til å skru seg på når et overvåkningskamera som Nest eller Arlo ser bevegelse, skru seg av når du drar hjemmefra, eller for eksempel kjøre egne oppsett ut fra hva du har i kalenderen din. Det kan være et dust, kult «pokerlys» for spillkveld med gutta/jentene, eller rødt lys når du må komme deg ut av huset for å nå en viktig avtale.

Det er også mulig å styre lysene fra smartklokker med watchOS (Apple Watch) og Android Wear.

Konlusjon - liker vi det?

Siden LIFX mangler pærer med E14-sokkel, og ikke har egne lysbrytere o.l. vi kan legge i LIFX-appen, tenker vi at LIFX-pærene og lampene passer best for deg som vil bruke dem i et annet smarthjemsystem, eller som ikke skal lage et så stort system.

Vi får mye god funksjonalitet her som vi ellers må ha basestasjon for å få med konkurrentene IKEA Trådfri og Philips Hue. Da tenker vi spesielt på timeplanløsningen med de myke overgangene, som etter vår mening er noe av det viktigste med en smartlysløsning. Bred integrering med andre smartsystemer er også en stor fordel, og på et litt enklere plan liker vi at den største pæra er såpass kraftig (1100 lumen), noe som gjør at den egner seg godt til taklamper.

Men det er noen problemer også. Vi liker selvsagt ikke at selve installasjonen var så ustabil, men når det nå en gang er gjort, trenger man jo ikke gjøre det mer. Det er litt verre at vi ikke får lyspærer med liten sokkel (E14), da dette er en vanlig sokkel i mange av lampene her til lands. Og det er kjipt at det ikke følger med noen gode fjernkontroller, lysbrytere eller bevegelsessensorer, slik som det gjør med Hue og Trådfri. De er veldig fine å ha slik at du kan endre mer enn bare «av/på» uten å måtte ha telefonen.

Vi holder fortsatt fingeren på Hue som det beste systemet, men siden du slipper basestasjonen med LIFX, kan sistnevnte være et bedre alternativ for deg som vil implementere den i et annet smarthjemsystem, som for eksempel Apple HomeKit. Eller deg som ganske enkelt bare vil ha ett eller to smartlys, og dermed synes det er greit å slippe basestasjonen. Men er du på jakt etter et mer fleksibelt system, som du kan bygge ut til flere av husets rom og uterom, ville vi heller sett på Philips Hue.

Du kan også lese om IKEA Trådfri og andre alternativer i denne samletesten »

Lifx Color LED Generation 3 1100lm 9000K E27 11W (Kan dimmes)
7
Bra

Lifx Color LED Generation 3 1100lm 9000K E27 11W (Kan dimmes)

sitat"Et godt valg til et annet smarthjemsystem; sett for seg selv er Hue å foretrekke."

Fordeler

 • Krysse av
  Gode farger, kraftig lys, fint hvitspekter
 • Krysse av
  Trenger ikke basestasjon
 • Krysse av
  Bred støtte for stemmeassistenter, andre smarthjemsystemer og IFTTT
 • Krysse av
  God timeplan-automasjon med behagelige, gradvise overganger
 • Krysse av
  Mange dimmertrinn, fremstår trinnløst

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe problemer under oppsett
 • Bytt
  Har ikke pærer med E14-sokkel
 • Bytt
  Dyre pærer
 • Bytt
  Har ikke egne lysbrytere, fjernkontroller eller bevegelsessensorer
annonse
Lifx Color LED Generation 3 1100lm 9000K E27 11W (Kan dimmes)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Nå kommer EUs forbud mot halogenpærer
Les også
Philips' nye app gir deg heftige lyseffekter til filmene, låtene og spillene dine
Les også
Styr smarthjemmet med stemmen rett fra Windows
Les også
Smartlys: IKEA og Philips får konkurranse – hva er det beste lyssystemet?
Les også
IKEA Trådfri: Vi har testet IKEAs smarte lyssystem
Les også
IKEAs smarte lyspærer får støtte for alle de store smarthus-plattformene
annonse