Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestD-Link Go-RT-N150

Så kjip kan den gamle ruteren din være

Et vanlig scenario vi her i Tek.no gjerne får servert fra venner og bekjente er at de ikke aner hvilken ruter de har hjemme.

Enten er det kun boksen som internettleverandøren har levert, eller så er det boksen de "alltid" har hatt. Og så lurer de på hvorfor det trådløse nettet hjemme er så elendig.

Det var også tilfelle med Familieklubben-kollega Marthe Omdahl Reienes' ruter, som hun hadde fått fra et familiemedlem til midlertidig bruk ved flytting inntil hun skaffet seg sin egen.

Seks år gammel ruter

D-Link-ruteren er liten, veier nærmest ingenting og har ingen eksterne antenner. Det bør ikke borge for gode hastigheter.

For moro skyld tok vi den med til vår vanlige nettverks-testleilighet og kjørte den gjennom båndbreddetestene vi normalt gjør på mesh-nettverk og andre rutere. Ruteren det er snakk om er en D-Link Go-RT-N150, en 802.11n-ruter som ble lansert i 2012 og var i salg i Norge helt frem til juli 2017, skal vi tro Prisguidens prishistorikk. Den gang kostet den skarve 99 kroner. Noen få enheter av storebror Go-RT-N300 er fortsatt å finne tak i den i dag i dag.

Vi vil også påpeke at vi ikke forsøker å henge ut D-Link på noe vis, men heller forsøker å illustrere forskjellen på en enkel billigruter og mer avanserte løsninger.

Go-RT-N150 skiller seg aller først fra dagens moderne rutere ved at den kun benytter 2,4 GHz-båndet, som er betraktelig treigere enn det langt mer moderne 5 GHz-båndet, men til gjengjeld skal ha bedre rekkevidde. Dagens rutere har vanligvis både 2,4- og 5 GHz-bånd, og noen har sågar flere 5 GHz-radioer for å kunne fordele trafikken utover den tilgjengelige båndbredden.

Testleiligheten vår: 1 og 2 er punktene der vi plasserer ruter og eventuell meshnode, mens resten er punktene vi måler båndbredde fra. 2 er altså i bruk i akkurat denne testen.

For å sammenlikne med en moderne ruter har vi sammenliknet med det vi hadde for hånden, nemlig en Asus RT-AC86U. Dette er en relativt avansert ruter i det folk flest nok anser som noe over middelklassen rent prismessig. Hos vår kommersielle partner Prisjakt.no (annonselenke) ser vi at den i skrivende stund koster 2177 kroner i billigste nettbutikk.

Enkeltbåndsruter vs. tobåndsruter

Asus-ruteren er en såkalt AC2900-ruter, som betyr at den har ett 5 GHz-bånd og ett 2,4 GHz-bånd å fordele trafikken på, hvorav førstnevnte har en (ytterst teoretisk) makshastighet på 2167 Mbit/sek, mens sistnevnte maksimalt kan klare 750 Mbit/sek.

Den stakkars D-Link-ruteren har på sin side ikke mulighet til å klare mer enn 150 Mbit/sek med sin enkle 2,4 GHz-radio. Det har nemlig skjedd store ting med 2,4 GHz-nettene også siden D-Link-ruteren hadde sin storhetstid, både rekkevidde- og båndbreddemessig.

La oss først se på varmekartet. Vi er som vanlig på plass i undertegnedes cirka 80 kvadratmeter store leilighet, og midt i denne finnes det et modulbad i stål som i praksis blokkerer det aller meste av wifi-signaler. Det gjør at det vanligvis kun er stue, kjøkken og det ene soverommet som er greit å dekke. Resten krever enten en kraftig enkeltruter eller mesh-nettverk.

Bilde #1
Bilde #2

Varmere farger er et uttrykk for kraftigere signal. Grønt er svakt og blåtoner betyr at det nesten ikke er signal i det hele tatt.

Som vi ser er det liten tvil om at den nymotens Asus-ruteren er betraktelig kraftigere enn den lille varianten fra D-Link, som allerede begynner å slite når vi beveger oss mot enden av kjøkkenet (øverst på bildet).

Asus-ruteren holder på sin side koken gjennom hele leiligheten, selv i den betongkledte boden øverst til venstre i bildet. Og om dekningen skulle være for svak, har dessuten AC86U støtte for Asus' AIMesh-teknologi, som lar deg koble sammen flere rutere trådløst for å dekke større områder.

Hva så med hastighetene? Den teoretiske makshastigheten på 150 megabit bør jo gi nok båndbredde til det meste vi kan finne på å bruke nettet til. Dessverre er det langt fra teori til praksis.

Selv i optimal avstand fra ruteren (stuemålingen over) er det ikke mer enn 24 Mbit/sek å hente fra ruteren, og så fort vi beveger oss utenfor stua mer enn halveres dette. På badet er det nesten ikke noe signal å hente i det hele tatt, og i boden innerst er det rett og slett null dekning.

Go-RT-N150 har i det minste fire ethernet-porter, så som en god gammeldags switch gjør den fortsatt nytten.

Asus-ruteren leverer på sin side hundrevis av megabit overalt i testleiligheten, og for en vanlig bruker ville det sannsynligvis ikke vært mulig å merke noen særlig forskjell i båndbredden rundt omkring.

Vi tok også med en nymotens mesh-ruter som i enkeltversjon er noe billigere enn Asus-ruteren. Én Google Wifi-boks koster under 1400 kroner, og kan utvides med flere om du skulle trenge det. Den kompakte designen uten eksterne antenner gjør imidlertid at signalstyrken er middels, men til testleiligheten vår fungerer det likevel greit.

I praksis gir D-Link-ruteren et brukbart signal i stua og på kjøkkenet, mens resten av leiligheten ikke gir noen spesielt god opplevelse. Det fungerer greit å surfe, chatte og se Netflix i HD på en eller to enheter av gangen i områdene nært ruteren, og til nød også på soverommet, men ellers er det rett og slett ikke mye internett å hente.

Konklusjon

Moralen her er at det i mange tilfeller kan være utstyret (eller plasseringen av det) som er problemet, ikke nettlinjen din -leverandøren din. Hjemme hos undertegnede forsøkte for eksempel Get å komme unna med bredbåndsruteren plassert i sikringsskapet og en rekkeviddeforlenger plassert såvidt innenfor rekkevidde av den igjen. Ingen god løsning, for å si det mildt.

Forbedringer i wifi-teknologien har gitt mangedobling av hastighetene du kan få, og det å bytte fra en ruter med kun 2,4 GHz til en med minst ett 5 GHz-bånd vil nærmest garantert gi deg en aha-opplevelse.

Og den trenger garantert ikke koste flere tusen kroner heller. Fremover skal vi ta en kikk på rutere til rundt tusenlappen for å kåre den beste folke-ruteren. Følg med!

annonse