Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung UE55KS7005

Samsungs nye TV gir deg en bildekvalitet verdt mange tusen over det den koster.

For 12 000 kroner får du en 4K-TV av ypperste kvalitet.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Design og brukervennlighet

Vil du ha den heftigste TV-opplevelsen må du kjøpe deg en TV som kan vise 4K med HDR (High Dynamic Range). Og du trenger nødvendigvis ikke kjøpe de aller dyreste TV-ene for å få denne funksjonen.

Nå har vi fått inn en mellom-modell som byr på både 4K og HDR, nemlig Samsung UE55KS7005. TV-en er en del av 7-serien til Samsung, som har mange av de samme funksjonene som de langt dyrere 8- og 9-seriene fra samme selskap.

Forskjellen er at prislappen på denne modellen er langt mer spiselig. I utgangspunktet har skjermen en anbefalt utsalgspris på 18 000 kroner, men en pågående priskrig har presset prisen helt ned i 12 000 kroner.

Føttene på KS7005 er tøffe å se på.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ser flott ut

Ut av esken ser vi raskt at den nye 7-serien ikke har så mye til felles med sine storebrødre når det kommer til design. Men det betyr langt i fra at den er kjedelig eller stygg å se på av den grunn.

Skjermen har meget tynne rammer som kun måler noen få millimeter, og er såkalt «bezel»-frie ved at panelet og rammen går i ett. I tillegg har utsiden en stilig aluminiumsoverflate som omgir TV-en.

KS7005 har en enkel og ren ramme.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Baksiden er ganske så forskjellig fra 8- og 9-serien. Mens de to storebrødrene har en vakker utforming også her, har Samsung nøyd seg med en blank, sort overflate på baksiden av KS7005. Dette er på ingen måte en stygg løsning, men fortsatt et stykke unna å kunne matche storebrødrene.

Likevel tar 7-serien et stikk tilbake når det kommer til foten. Eller rettere sagt føttene. Mens 8- og 9-serien har en slags boomerang-formet fot, har KS7005 en fot på hver siden av skjermen. Disse er tøft utformet, og gir helt klart TV-en en liten ekstra piff.

Tizen er fortsatt like overbevisende

Da vi testet de to større modellene KS8005 og KS9505, var den nye versjonen av Tizen-plattformen noe av det som overrasket oss. Denne versjonen har også KS7005 fått.

Tizen begynner å bli meget bra og enkelt å bruke.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Trykker du for eksempel på menyknappen, så får du opp en linje med ikoner på bunnen – akkurat som på fjorårets modeller. Forskjellen er dog at ikonene er litt mindre, og har blitt presset litt lenger ned på skjermen.

Grunnen til det er at det nå kommer opp en linje nummer to når du markerer for eksempel Netflix-appen. I denne linjer kommer de seriene eller filmene du brukte sist, og ved et enkelt trykk kan du flytte markøren opp til serien du vil se, og sette denne i gang der du slapp.

På denne måten blir det langt mindre tasting med fjernkontrollen, og ikke minst slipper du å gå inn via appen eller dekoderen din for å finne innholdet du er på jakt etter.

TV-en er nemlig meget flink til å hente inn informasjon fra de ulike produktene du kobler til, og sy dette sammen på startmenyen din. Dessuten er skjermen lynkjapp i bruk, slik at du slipper å sitte og irritere deg over treghet.

Denne lille fjernkontrollen har vi sansen for.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ny fjernkontroll

Ved at Samsung har trappet ned antallet klikk du trenger i menyene, har de også gjort noe med fjernkontrollen som følger med. I fjor fikk du to fjernkontroller, en tradisjonell kontroll med alt av knapper, mens den andre var en pekekontroll som gjorde jobben enklere om du ville bruke for eksempel apper aktivt.

I år har selskapet droppet den tradisjonelle kontrollen, samtidig som pekekontrollen har blitt forandret. Den kan blant annet ikke peke lengre. I stedet har kontrollen fått kun de aller mest nødvendige knappene du trenger.

Resultatet er en kontroll som både er liten og minimalistisk, men som samtidig gjør sine saker på en imponerende måte. Denne kontrollen kombinert med Tizen-plattformen gjør at brukeropplevelsen på årets Samsung-TV-er overgår alt annet på markedet.

Samsung UE55KS7005
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE55KS7005

10
Fantastisk
sitatDette kan fort bli årets TV, spesielt med tanke på hva du får for pengene dine

Fordeler

 • +
  Markedets beste TV til prisen du betaler
 • +
  Meget gode og presise farger
 • +
  Godt sortnivå
 • +
  Meget brukevennlig
 • +
  Flott design
 • +
  HDR tar filmkvelden til nye høyder
 • +
  Lav inputlag
 • +
  Oppskallerer lavere oppløsning mesterlig
 • +
  Lite plaget av gjenskinn

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

Lyd- og bildekvalitet

Krever litt justeringer

Ut av esken har du fire vanlige bildemoduser å velge mellom. I tillegg finner du også egne moduser for spill, sport og HDR+ i en egen undermeny (Spesielle moduser).

Samsung-TV-en vi fikk inn til test sto i Standard-modus fra fabrikk, og vil gjøre det samme for deg hvis du har kjøpt den i butikken. Denne modusen er ikke den beste du kan velge. Bildet blir generelt for kaldt, og i tillegg er heller ikke lysstyrken eller kontrastnivået helt riktig.

Det samme gjelder også Dynamisk, som har mye av de samme likhetstrekkene som Standard, bare enda mer overdrevet. Med andre ord er ikke dette en modus som passer i stuen din.

Likevel finnes det en modus du trygt kan bruke. Våre målinger viser at Film er det beste valget for deg som ikke ønsker å begi deg ut på justeringer i menyene. Her blir fargene langt mer presise, og ikke minst stemmer også lysstyrke og kontrast bedre overens.

Standard er ikke noe å satse på om du vil ha riktige farger
Film-modusen er slettes ikke ille.

Det du dog skal være oppmerksom på er at denne modusen endrer på bildeflyten ved at kompensasjonen slås av. Denne finner du i menyen under Auto Motion Plus, som igjen ligger under Ekspertinnstillinger i menyen. Denne kan du sette til Auto om du for eksempel vil ha bedre flyt i bildet når du ser på sport.

Små, men nødvendige justeringer

Film-modusen er ganske så bra, men for å få det beste ut av skjermen din så må du justere litt på bildet. Vi tar derfor Film som utgangspunkt og starter med finjusteringen av bildet.

En av tingene vi trenger å endre på er lysstyrken og kontrast. Vi slår av funksjonen som heter Smart LED, og tar fatt på gamma-kurven slik at denne skal få en gjennomsnittsverdi på 2,22.

Etter at kontrast og lysstyrke er riktig tar vi fatt på hvitbalansen. Denne stemmer ganske bra fra fabrikk, men vi må temme blått og grønt over hele fjøla før hvit er helt riktig hele veien igjennom spekteret.

Så tar vi fatt på fargene. Også disse er ganske så bra med Film-modusen, men blant annet cyan, rødt, gult og grønt trenger litt oppmerksomhet. Etter at vi er ferdig blir dog resultatet forbløffende godt.

I bildekarusellen under artikkelen finner du alle innstillingene vi brukte til å kalibrere denne skjermen.

Slik ble resultatet når vi var ferdige å kalibrere.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Gnistrende bildekvalitet for pengene

KS7005 har på lik linje med sine storebrødre et VA-panel og fargene vi blir servert er fullt på høyde med den langt dyrere 8-serien. Det betyr med andre ord at de er meget korrekte. Som du kan se av bildet til høyre så er det god presisjon over hele spekteret, og samtidig er styrken på fargene også meget god.

Det samme må vi si om sortnivået på denne skjermen. KS7005 har et såkalt Moth Eye-filter, og det gir utslag i et meget habilt sortnivå, samtidig som skjermen ikke plages like mye av gjenskinn.

Om vi skal peke på noen forskjeller så er det belysningen av bildet. Her har 8- og 9-serien flere soner å boltre seg i, og det syns på små detaljer når vi setter bakgrunnen til sort med et hvitt mønster på skjermen. Likevel må vi si oss imponert over KS7005, spesielt med tanke på at, på lik linje med 8-serien, har den en kantbelyst skjermen.

HDR gjør hele forskjellen

Jeremy Clarkson blir hakket skarpere med litt hjelp fra TV-en.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når det kommer til skarphet er KS7005 meget god. Den er også meget dyktig til å oppskalere innhold av lavere oppløsning, og selv om ekte 4K-innhold fortsatt er det aller beste, blir også oppskalert HD-innhold imponerende bra.

Men det er HDR som tar kaka.

Vi starter med Netflix og fyrer opp strømmetjenesten nye Marco Polo-serie. Her blir både farger og detaljer i lyse sekvenser bedre. Det hele blir mer levende når disse parameterne får boltre seg i et helt nytt spillerom.

Skal du ha det aller heftigste bildet så må du i tillegg kjøpe deg en 4K-Blu-ray-spiller. Du får den samme oppløsningen som ved å strømme innhold fra Netflix, men forskjellen ligger i hvor høy bitrate du får servert innholdet i. Her er Blu-ray i en egen klasse.

Fargene på HDR+-modusen gir en ganske presis hvitfarge.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig kan det være verdt å nevne at Samsungs nye HDR-skjermer har fått en ny programvareoppdatering som legger til det de kaller HDR+. Dette er en funksjon du finner igjen under samme menyen sammen med sport- og spill-modusen.

Denne simulerer HDR når TV-en får vanlige signaler. Funksjonen fungerer overraskende godt på en del ting. Vi sjekker også raskt fargene med kalibreringsutstyret, og hvitbalansen blir faktisk helt korrekt, og de andre fargene blir strekt utenfor det vanlige området til Rec.709 – som er den standarden for de vanlige TV-signalene.

Funksjonen treffer imidlertid ikke alltid riktig. I enkelte tilfeller trekker den veldig kraftig i rødt, og det gir ikke alltid like heldige farger på for eksempel lepper med rød leppestift. Likevel gir den en grei HDR-følelse uten at funksjonen klarer å gjenskape ekte HDR-signaler fullt ut.

Habil spill-skjerm

Både 8- og 9-serien viste seg å ha en lav inputlag. Det samme gjelder også KS7005. Den våkner riktignok ikke skikkelig til liv før du går inn i menyen og aktivere spillmodusen. Gjør du ikke det får du et resultat som er helt middelmådig, hvor vårt måleinstrument viser rundt 70 millisekunder i standardmodusen.

Med spillmodusen aktivert endrer dette seg dramatisk. Da ramler inputlaggen ved 1080p-oppløsning ned til under ti millisekunder, hvilket gjør denne skjermen til et godt alternativ for deg som vil spille.

Lyden skremmer ingen

KS7005 er meget tynn av seg, og det betyr at det er mindre plass til høyttalere. Riktignok er lyden klar og stemmer tydelige, og de er på ingen måte skjærende. Men bassen er nokså fraværende.

Det er ikke et stort minus i vår bok, men det bør nevnes. De fleste som vil ha en real filmopplevelse sitter allerede på et godt anlegg som kan kobles til – hvis ikke bør du kjøpe deg ett.

Samsung UE55KS7005
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE55KS7005

10
Fantastisk
sitatDette kan fort bli årets TV, spesielt med tanke på hva du får for pengene dine

Fordeler

 • +
  Markedets beste TV til prisen du betaler
 • +
  Meget gode og presise farger
 • +
  Godt sortnivå
 • +
  Meget brukevennlig
 • +
  Flott design
 • +
  HDR tar filmkvelden til nye høyder
 • +
  Lav inputlag
 • +
  Oppskallerer lavere oppløsning mesterlig
 • +
  Lite plaget av gjenskinn

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

Konklusjon

Konklusjon

Med Samsung UE55KS7005 har selskapet en sterk kandidat til årets beste kjøp i 2016. I skrivende stund kan vi ikke komme på en eneste modell som er i nærheten av å gi deg like mye TV for pengene.

Skjermen har et rent og minimalistisk design som preges av syltynne rammer, hvor ytterkanten er i lekker, børstet aluminium. Utover dette har skjermen to tøffe føtter som holder skjermen stabilt på bordet, og har en utforming som setter en ekstra piff på det hele.

Samsung har pusset opp sin Tizen-plattform i år, og operativsystemet gir deg nå den beste brukervennligheten på markedet. Også KS7005 har den nyeste versjonen, og er i tillegg lynkjapp til å navigere rundt i menyene. Dette kombinert med en nyutviklet fjernkontroll gjør opplevelsen fullkommen.

Når det kommer til bildekvaliteten oppfører denne TV-en seg fullt på høyde med langt dyrere skjermer. Skjermen har samme Moth-filteret som sine storebrødre, og dette kombinert med et VA-panel gir deg både knakende gode og presise farger, men også et knallsterkt sortnivå til prisen du betaler.

HDR hever filmopplevelsen til nye høyder, samtidig som Samungs nye HDR+-funksjon setter en ekstra liten piff på farger og lys når du ser vanlig innhold. Samtidig må vi si at oppskaleringen fra vanlige HD-signaler fungerer bedre enn noen gang. Her får selv de slappeste Netflix-strømmene nytt liv med bedre skarphet.

Skal du bruke 12 000 kroner på en TV, vil vi anbefale deg å kjøpe KS7005.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Er det noe vi kan sette fingeren på, så er det at KS7005 ikke har like god styring av baklyset som sine storebrødre. Forskjellen er likevel ganske liten, og tar vi prisforskjellen med i regnestykket, er dette noe vi fint kan leve med.

KS7005 kan også fint brukes som en spillskjerm. Våre målinger viser at skjermen har under ti millisekunder inputlag ved 1080p-oppløsning – gitt at du bruker spillmodusen.

Alt i alt er KS7005 en av de bedre TV-ene vi har testet i år, og soleklart den beste vi har testet til prisen du betaler. Her får du et gjennomført produkt på alle måter, og ikke minst slipper du unna med å betale kun 12 000 kroner. En klar anbefaling, og samtidig får den et fullt fortjent «Helt rått»-stempel av oss.

Alternativer

Til 12 000 kroner kommer vi ikke på en eneste TV-modell som kan matche KS7005. Skal du ha noe bedre bildekvalitet enn hva denne kan forsyne deg med, må du legge på prisen betydelig. Vil du fortsatt ha en Samsung er det først på KS9505 at du virkelig får et bilde som byr på bedre sortnivå og mer presisjon i baklyset, men den koster også tre ganger så mye.

Sortnivået kan du få bedre, men da må du se deg omkring etter en OLED-skjerm. Og skal du ha en av de nyeste modellene med HDR-støtte, må du belage deg på å punge ut. LGs nye B-modell koster omlag 35 000 kroner om du skal ha tilsvarende størrelse som også har 4K-oppløsning og HDR-støtte.

Synes du 12 000 kroner er for mye å bruke på en TV?
Sjekk ut våre TV-kjøpeanbefalinger som starter helt nede på 3000 kroner »

Samsung UE55KS7005
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE55KS7005

10
Fantastisk
sitatDette kan fort bli årets TV, spesielt med tanke på hva du får for pengene dine

Fordeler

 • +
  Markedets beste TV til prisen du betaler
 • +
  Meget gode og presise farger
 • +
  Godt sortnivå
 • +
  Meget brukevennlig
 • +
  Flott design
 • +
  HDR tar filmkvelden til nye høyder
 • +
  Lav inputlag
 • +
  Oppskallerer lavere oppløsning mesterlig
 • +
  Lite plaget av gjenskinn

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle
annonse