TestMicrosoft Surface Book Performance Base

En solid allrounder med batteri som varer og varer og varer

Men nå bør det snart være på tide med versjon to.

Oppsummering og konklusjon »

Surface Book er Microsofts produkt for dem som vil ha både i pose og sekk - en full bærbar PC med avtagbar skjerm uten kompromissene vi gjerne har blitt vante med fra slike produkter de siste årene.

Da vi testet basismodellen tidligere i år, konkluderte vi med at den ikke byr på noen revolusjon, men at alle deler av maskinen holder veldig høy kvalitet. Prisen var imidlertid et ankepunkt, spesielt med tanke på at Surface Book har forrigegenerasjons prosessor og grafikkløsning, og bare 128 GB SSD-lagring i basisutgaven.

Nå har vi fått inn Microsofts kremmodell - en toppspesifisert Surface Book «with Performance Base», som den så fint heter. Det betyr at tastaturbasen er utvidet med noen få millimeter for å få plass til en dedikert grafikkprosessor, mer kjøling og et større batteri.

Mer konkret betyr det at du får en Nvidia Geforce GTX965M-brikke og opptil fire timer mer batteritid enn med basisutgaven - nå opptil 16 timer, ifølge Microsoft. I vår batteritest satte lillebror allerede rekord med voldsomme 13 timer og 20 minutter videovisning, så det er grunn til å ha store forventninger til akkurat dét aspektet av Surface Book with Performance Base.

Siden vi allerede i praksis har testet store deler av produktet tidligere, skal vi nøye oss med å gjengi i korte trekk hvordan vi vurderte Surface Book sist, og så henviser vi til den testen om du vil lese mer.

Skjermen er kalibrert svært bra fra fabrikken. Denne fungerer bra for deg som krever en nøyaktig skjerm.
 • Skjermen har 3:2-format, noe som betyr at den har mer plass i høyden enn de fleste andre laptopskjermer. Det er spesielt behagelig for produktivitetsformål. Skjermen er ellers nærmest perfekt fargekalibrert og sylskarp, med sin oppløsning på 3000x2000 piksler, 390 nits lysstyrke og 1700:1 i kontrast. Vi skulle gjerne sett at hengselen var litt mer fleksibel, bare.
 • Tastaturet er behagelig å bruke og har god vandring i tastene. Det støyer imidlertid en del. Det samme gjelder pekeplata: Den er nøyaktig og fin i bruk, men er både høylytt og litt «hul» når du trykker den ned.
 • Touch-funksjonaliteten fungerer også utmerket, enten du bruker fingeren eller den medfølgende stylusen, og uansett om du bruker maskinen med tastaturmodulen tilkoblet eller ei. Det er også praktisk at du kan snu skjermen for å se film eller tegne med stylusen, for eksempel.
 • Av tilkoblinger finner vi to USB-porter (av den «gamle» A-typen, altså ikke USB-C), minnekortleser for SD-kort, miniDisplayPort og ladeport med magnettilkobling til kabelen. Hodetelefonport sitter i skjermen. Du får også en ekstra USB-port på laderen.
 • Nettbrettet er stort, men 3:2-formatet gjør det likevel behagelig å bruke, spesielt i portrettmodus. Batteriet varer imidlertid bare i noen få timer med tastaturet frakoblet.

TEST: Huawei Matebook X: Windows-verdenens svar på MacBook

Forskjellene

Surface Book har en utradisjonell utforming ved at tastaturet og skjermen har et rimelig stort mellomrom. Dette er imidlertid mindre på Performance-modellen, siden basen er utvidet.

Fra basisutgaven og opp til den billigste Performance Base-modellen skiller det knappe 10 000 kroner. For den prisen får du altså doblet lagringen til 256 GB, en dedikert grafikkprosessor og større batteri, i tillegg til at maskinen legger på seg litt i tykkelsen og 160 gram på vekten, til 1.67 kilo.

I praksis var allerede Surface Book litt tung sammenliknet med en del andre 13-tommere der ute, som for eksempel Macbook Pro, og den ekstra vekten her gjør i så måte ingen veldig stor forskjell. Surface Book er dessuten rimelig topptung siden det meste av maskinvaren sitter i skjermen, og den ekstra vekten i bunn gjør at balansen er noe bedre her.

Skjermen vippes ut ved hjelp av denne knappen på tastaturet. Den fungerer uheldigvis bare når maskinen er skrudd på.

Til gjengjeld får du altså et større batteri, og det gir også gjenklang i batteritesten vår, hvor Surface Book med Performance Base holder ut i enorme 965 minutter med avspilling av full HD-video. Det er altså 16 timer og fem minutter, omtrent akkurat der Microsoft har sagt at den skal ligge, og ikke overraskende soleklar ny Tek-rekord.

Når det er sagt, så er du avhengig av å aktivere Windows' strømsparingsfunksjoner for å kunne nå nivåer i nærheten av dette. Om du lar prosessoren ture på som den vil, så havner du sannsynligvis et sted godt under halvparten av våre testresultater, men det bør absolutt være mulig å nå en god arbeidsdag med lett til middels belastning her.

Maskinen blir også ganske varm uten strømsparingen aktivert, spesielt bakpå skjermen, og du kan godt høre at viftene går. Med strømsparingen aktivert duger ytelsen fortsatt flott til vanlig kontorarbeid, og da er det markant lavere forbruk på batterimåleren.

Hengselen er nesten i overkant solid, ettersom det kan være litt vanskelig å få skjermen av.

Hva så med ytelsen?

Basismodellen hadde jo kun integrert Intel-grafikk, så den var definitivt ingen stor spillmaskin. Performance Base-modellen er ikke overraskende langt mer brukbar til dette formålet, og hevder seg langt over alle de sammenliknbare modellene både i syntetiske tester og The Talos Principle, som vi har brukt som spilltest for anledningen.

Du kan se tallene på side 2, men kortversjonen er at dagens testmaskin stort sett yter femgangeren fra Surface Book-lillebroren, og to til tre ganger bedre enn den Iris-utstyrte toppmodellen av Macbook Pro 13-tommer (som riktignok koster cirka 5000 kroner mindre enn den billigste Performance Base-modellen).

Et nettbrett på 13,5 tommer er ganske voldsomt, men 3:2-formatet gjør det fint å bruke i portrettmodus.

Nå kjøper du sannsynligvis ikke denne maskinen om spill er hovedformålet, og i ren prosessorytelse er i7-prosessoren her rundt 10 prosent kraftigere. Vi skulle dog gjerne sett en firekjernet mulighet i en såpass kostbar maskin, det du får her er altså en tokjernet variant.

Om du driver med avansert 3D-modellering, videoredigering eller liknende kommer imidlertid den kraftigere grafikkbrikken veldig godt med. Det gjør nok også lagringsløsningen, som også er en god del raskere enn i basismodellen, men fortsatt et godt stykke bak de vanvittige tallene fra den nevnte Macbook Proen.

Samtidig kommer vi fortsatt ikke unna at selv Performance Base-modellen lener seg på forrigegenerasjons prosessor og grafikkløsning, og en nymotens Kaby Lake-prosessor hadde for eksempel kunne latt den interne grafikkløsningen overta dekodingen av 4K HEVC-video, noe som hadde redusert batteriforbruket ved avspilling eller strømming av slik video betraktelig.

At Microsoft ikke har lansert noe oppdatert prosessorvalg enda, tyder kanskje på at det dukker opp en Surface Book 2 i løpet av høsten.

Se alle ytelsestestene på side 2 >>

Performance Base-modellen er ørlite tykkere enn standardutgaven, og veier også 160 gram mer. Vi har dessverre ikke standardutgaven inne for sammenlikning, men de fysiske forskjellene er i praksis små.

Konklusjon

Vi likte billigste Surface Book veldig godt, men syntes muligens den var litt overpriset for maskinvaren du fikk, spesielt med tanke på at det ikke engang er nyeste prosessorgenerasjon. Derfor er det unektelig ingen overraskelse at å legge på 10 000 kroner for det som i praksis er en noe bedre grafikkløsning og større batteri virker veldig stivt.

Samtidig tviler vi kanskje på at det er veldig mange privatpersoner som går for en Surface Book with Performance Base. Dette er nok heller en maskin for dem som jobber i kreative yrker, på samme måte som Surface Studio i mange tilfeller kan utkonkurrere en iMac, og hvor arbeidsgiver betaler.

Surface Book har et relativt minimalistisk design. Du kan for øvrig også montere skjermen andre vei for bruk med penn, til videovisning eller presentasjoner.

Det du får er uansett en vanvittig bra allroundmaskin som kan utføre de aller fleste oppgaver med bravur, og attpåtil er svært portabel. Batteritiden ved lette oppgaver er særdeles god, skjermen er fabelaktig og grafikkbrikken gjør at denne kan brukes til de aller fleste spill og avanserte programmer uten problemer. Den avtagbare skjermen er i så måte bonus, siden du i praksis ikke må inngå noen spesielle kompromisser her for å få den.

Samtidig kunne vi gjerne ønsket oss en litt mer fremtidssikker løsning i form av en USB-C-port eller to, i tillegg at spesielt pekeplata ikke er helt på nivå med hva Apple leverer.

Uansett: En veldig solid maskin, men om du har anledning til å vente på versjon to er sannsynligvis ikke det noen dum idé. Microsoft har pumpet ut noen veldig solide maskiner i det siste, og det er liten grunn til å tro at nestegenerasjons Surface Book vil bli noe mindre attraktiv.

Anbefalte alternativer

Premium til halve prisen

Microsoft Surface (DAG-00019)

Om du ikke trenger den avtagbare skjermen, kan du like godt gå for Microsofts Surface Laptop. Den har riktignok ikke grafikkmusklene til Surface Book, men er ellers en minst like kapabel maskin.Du får en flott 3:2-skjerm også her, en ny Kaby Lake-prosessor og ikke minst en svært god tastatur og pekeplate. Og attpåtil er den kledt i tøy.Les testen >>

Microsoft Surface Book (95F-00013)
9
Imponerende

Microsoft Surface Book (95F-00013)

sitat"En særdeles god allroundmaskin som attpåtil har avtagbar skjerm"

Fordeler

 • Krysse av
  Fenomenal batterilevetid
 • Krysse av
  Eneste produkt i sitt segment med noen grafikkytelse å skryte av
 • Krysse av
  Godt tastatur
 • Krysse av
  2-i-1-designet er det beste av begge verdener
 • Krysse av
  Strålende skjerm
 • Krysse av
  Solid byggekvalitet
 • Krysse av
  Windows Hello

Ting å tenke på

 • Bytt
  Forrigegenerasjons prosessor og grafikkbrikke
 • Bytt
  Pekeplata er bråkete
 • Bytt
  Blir rimelig varm når den blir presset
 • Bytt
  Ingen USB-C
 • Bytt
  Må i noen tilfeller klokke ned prosessoren
 • Bytt
  Kostbar