Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Book Performance Base

En solid allrounder med batteri som varer og varer og varer

Men nå bør det snart være på tide med versjon to.

Oppsummering og konklusjon »

Surface Book er Microsofts produkt for dem som vil ha både i pose og sekk - en full bærbar PC med avtagbar skjerm uten kompromissene vi gjerne har blitt vante med fra slike produkter de siste årene.

Da vi testet basismodellen tidligere i år, konkluderte vi med at den ikke byr på noen revolusjon, men at alle deler av maskinen holder veldig høy kvalitet. Prisen var imidlertid et ankepunkt, spesielt med tanke på at Surface Book har forrigegenerasjons prosessor og grafikkløsning, og bare 128 GB SSD-lagring i basisutgaven.

Nå har vi fått inn Microsofts kremmodell - en toppspesifisert Surface Book «with Performance Base», som den så fint heter. Det betyr at tastaturbasen er utvidet med noen få millimeter for å få plass til en dedikert grafikkprosessor, mer kjøling og et større batteri.

Mer konkret betyr det at du får en Nvidia Geforce GTX965M-brikke og opptil fire timer mer batteritid enn med basisutgaven - nå opptil 16 timer, ifølge Microsoft. I vår batteritest satte lillebror allerede rekord med voldsomme 13 timer og 20 minutter videovisning, så det er grunn til å ha store forventninger til akkurat dét aspektet av Surface Book with Performance Base.

Siden vi allerede i praksis har testet store deler av produktet tidligere, skal vi nøye oss med å gjengi i korte trekk hvordan vi vurderte Surface Book sist, og så henviser vi til den testen om du vil lese mer.

Skjermen er kalibrert svært bra fra fabrikken. Denne fungerer bra for deg som krever en nøyaktig skjerm.
 • Skjermen har 3:2-format, noe som betyr at den har mer plass i høyden enn de fleste andre laptopskjermer. Det er spesielt behagelig for produktivitetsformål. Skjermen er ellers nærmest perfekt fargekalibrert og sylskarp, med sin oppløsning på 3000x2000 piksler, 390 nits lysstyrke og 1700:1 i kontrast. Vi skulle gjerne sett at hengselen var litt mer fleksibel, bare.
 • Tastaturet er behagelig å bruke og har god vandring i tastene. Det støyer imidlertid en del. Det samme gjelder pekeplata: Den er nøyaktig og fin i bruk, men er både høylytt og litt «hul» når du trykker den ned.
 • Touch-funksjonaliteten fungerer også utmerket, enten du bruker fingeren eller den medfølgende stylusen, og uansett om du bruker maskinen med tastaturmodulen tilkoblet eller ei. Det er også praktisk at du kan snu skjermen for å se film eller tegne med stylusen, for eksempel.
 • Av tilkoblinger finner vi to USB-porter (av den «gamle» A-typen, altså ikke USB-C), minnekortleser for SD-kort, miniDisplayPort og ladeport med magnettilkobling til kabelen. Hodetelefonport sitter i skjermen. Du får også en ekstra USB-port på laderen.
 • Nettbrettet er stort, men 3:2-formatet gjør det likevel behagelig å bruke, spesielt i portrettmodus. Batteriet varer imidlertid bare i noen få timer med tastaturet frakoblet.

TEST: Huawei Matebook X: Windows-verdenens svar på MacBook

Forskjellene

Surface Book har en utradisjonell utforming ved at tastaturet og skjermen har et rimelig stort mellomrom. Dette er imidlertid mindre på Performance-modellen, siden basen er utvidet.

Fra basisutgaven og opp til den billigste Performance Base-modellen skiller det knappe 10 000 kroner. For den prisen får du altså doblet lagringen til 256 GB, en dedikert grafikkprosessor og større batteri, i tillegg til at maskinen legger på seg litt i tykkelsen og 160 gram på vekten, til 1.67 kilo.

I praksis var allerede Surface Book litt tung sammenliknet med en del andre 13-tommere der ute, som for eksempel Macbook Pro, og den ekstra vekten her gjør i så måte ingen veldig stor forskjell. Surface Book er dessuten rimelig topptung siden det meste av maskinvaren sitter i skjermen, og den ekstra vekten i bunn gjør at balansen er noe bedre her.

Skjermen vippes ut ved hjelp av denne knappen på tastaturet. Den fungerer uheldigvis bare når maskinen er skrudd på.

Til gjengjeld får du altså et større batteri, og det gir også gjenklang i batteritesten vår, hvor Surface Book med Performance Base holder ut i enorme 965 minutter med avspilling av full HD-video. Det er altså 16 timer og fem minutter, omtrent akkurat der Microsoft har sagt at den skal ligge, og ikke overraskende soleklar ny Tek-rekord.

Når det er sagt, så er du avhengig av å aktivere Windows' strømsparingsfunksjoner for å kunne nå nivåer i nærheten av dette. Om du lar prosessoren ture på som den vil, så havner du sannsynligvis et sted godt under halvparten av våre testresultater, men det bør absolutt være mulig å nå en god arbeidsdag med lett til middels belastning her.

Maskinen blir også ganske varm uten strømsparingen aktivert, spesielt bakpå skjermen, og du kan godt høre at viftene går. Med strømsparingen aktivert duger ytelsen fortsatt flott til vanlig kontorarbeid, og da er det markant lavere forbruk på batterimåleren.

Hengselen er nesten i overkant solid, ettersom det kan være litt vanskelig å få skjermen av.

Hva så med ytelsen?

Basismodellen hadde jo kun integrert Intel-grafikk, så den var definitivt ingen stor spillmaskin. Performance Base-modellen er ikke overraskende langt mer brukbar til dette formålet, og hevder seg langt over alle de sammenliknbare modellene både i syntetiske tester og The Talos Principle, som vi har brukt som spilltest for anledningen.

Du kan se tallene på side 2, men kortversjonen er at dagens testmaskin stort sett yter femgangeren fra Surface Book-lillebroren, og to til tre ganger bedre enn den Iris-utstyrte toppmodellen av Macbook Pro 13-tommer (som riktignok koster cirka 5000 kroner mindre enn den billigste Performance Base-modellen).

Et nettbrett på 13,5 tommer er ganske voldsomt, men 3:2-formatet gjør det fint å bruke i portrettmodus.

Nå kjøper du sannsynligvis ikke denne maskinen om spill er hovedformålet, og i ren prosessorytelse er i7-prosessoren her rundt 10 prosent kraftigere. Vi skulle dog gjerne sett en firekjernet mulighet i en såpass kostbar maskin, det du får her er altså en tokjernet variant.

Om du driver med avansert 3D-modellering, videoredigering eller liknende kommer imidlertid den kraftigere grafikkbrikken veldig godt med. Det gjør nok også lagringsløsningen, som også er en god del raskere enn i basismodellen, men fortsatt et godt stykke bak de vanvittige tallene fra den nevnte Macbook Proen.

Samtidig kommer vi fortsatt ikke unna at selv Performance Base-modellen lener seg på forrigegenerasjons prosessor og grafikkløsning, og en nymotens Kaby Lake-prosessor hadde for eksempel kunne latt den interne grafikkløsningen overta dekodingen av 4K HEVC-video, noe som hadde redusert batteriforbruket ved avspilling eller strømming av slik video betraktelig.

At Microsoft ikke har lansert noe oppdatert prosessorvalg enda, tyder kanskje på at det dukker opp en Surface Book 2 i løpet av høsten.

Se alle ytelsestestene på side 2 >>

Performance Base-modellen er ørlite tykkere enn standardutgaven, og veier også 160 gram mer. Vi har dessverre ikke standardutgaven inne for sammenlikning, men de fysiske forskjellene er i praksis små.

Konklusjon

Vi likte billigste Surface Book veldig godt, men syntes muligens den var litt overpriset for maskinvaren du fikk, spesielt med tanke på at det ikke engang er nyeste prosessorgenerasjon. Derfor er det unektelig ingen overraskelse at å legge på 10 000 kroner for det som i praksis er en noe bedre grafikkløsning og større batteri virker veldig stivt.

Samtidig tviler vi kanskje på at det er veldig mange privatpersoner som går for en Surface Book with Performance Base. Dette er nok heller en maskin for dem som jobber i kreative yrker, på samme måte som Surface Studio i mange tilfeller kan utkonkurrere en iMac, og hvor arbeidsgiver betaler.

Surface Book har et relativt minimalistisk design. Du kan for øvrig også montere skjermen andre vei for bruk med penn, til videovisning eller presentasjoner.

Det du får er uansett en vanvittig bra allroundmaskin som kan utføre de aller fleste oppgaver med bravur, og attpåtil er svært portabel. Batteritiden ved lette oppgaver er særdeles god, skjermen er fabelaktig og grafikkbrikken gjør at denne kan brukes til de aller fleste spill og avanserte programmer uten problemer. Den avtagbare skjermen er i så måte bonus, siden du i praksis ikke må inngå noen spesielle kompromisser her for å få den.

Samtidig kunne vi gjerne ønsket oss en litt mer fremtidssikker løsning i form av en USB-C-port eller to, i tillegg at spesielt pekeplata ikke er helt på nivå med hva Apple leverer.

Uansett: En veldig solid maskin, men om du har anledning til å vente på versjon to er sannsynligvis ikke det noen dum idé. Microsoft har pumpet ut noen veldig solide maskiner i det siste, og det er liten grunn til å tro at nestegenerasjons Surface Book vil bli noe mindre attraktiv.

Anbefalte alternativer

Microsoft Surface (DAG-00019)
Premium til halve prisen

Microsoft Surface (DAG-00019)

Om du ikke trenger den avtagbare skjermen, kan du like godt gå for Microsofts Surface Laptop. Den har riktignok ikke grafikkmusklene til Surface Book, men er ellers en minst like kapabel maskin.Du får en flott 3:2-skjerm også her, en ny Kaby Lake-prosessor og ikke minst en svært god tastatur og pekeplate. Og attpåtil er den kledt i tøy.Les testen >>

Microsoft Surface Book (95F-00013)
9
Imponerende

Microsoft Surface Book (95F-00013)

sitatEn særdeles god allroundmaskin som attpåtil har avtagbar skjerm

Fordeler

 • +
  Fenomenal batterilevetid
 • +
  Eneste produkt i sitt segment med noen grafikkytelse å skryte av
 • +
  Godt tastatur
 • +
  2-i-1-designet er det beste av begge verdener
 • +
  Strålende skjerm
 • +
  Solid byggekvalitet
 • +
  Windows Hello

Ting å tenke på

 • Forrigegenerasjons prosessor og grafikkbrikke
 • Pekeplata er bråkete
 • Blir rimelig varm når den blir presset
 • Ingen USB-C
 • Må i noen tilfeller klokke ned prosessoren
 • Kostbar

Ytelse »

Ettersom vi har testet Surface Book inngående tidligere, holder vi oss til de rene ytelsestestene på denne siden.

Som du kan se i grafen nedenfor er det ikke spesielt stor forskjell fra Core i5-prosessoren i basisutgaven av Surface Book til Performance Base-modellen med Core i7. Skylake-prosessoren er imidlertid et godt stykke bak Kaby Lake-utgaven som sitter i den heftigste nye Surface Pro-modellen.

Resultatet i Handbrake, som måler hvor lang tid maskinen bruker på å redusere en testfilm i størrelse fra 3 GB til ca 650 MB, gjorde oss i utgangspunktet litt forfjamset, ettersom det var langt svakere enn hva innmaten skulle tilsi.

Etter en fersk installasjon av Windows fikk vi resultatet som er gjengitt i grafen, som er mer på linje med hva vi forventet. Vi observerte imidlertid at maskinen muligens kan ha et aldri så lite problem med kjølingen, da i7-prosessoren etter lang bruk nekter å gå forbi 2,8 GHz, selv om turbomodusen egentlig skal la den klokke seg opp til 3,4 GHz.

Ikke noe enormt problem, men samtidig et minus med tanke på hvor mye denne maskinen faktisk koster. Du får ikke nødvendigvis den ytelsen du i utgangspunktet betaler for, og det kan være verdt å tenke over om du planlegger å bruke den til lange strekker med svært krevende jobbing, slik Handbrake-testen emulerer. Til all «vanlig» bruk bør imidlertid ikke dette problemet inntreffe.

Her er det Surface Book with Performance Base briljerer sammenliknet med de øvrige 13-tommerne på markedet, som stort sett ikke har noen dedikert grafikkbrikke. Fra basismodellen kan du gjerne se en forbedring på fire-fem ganger, enten det er snakk om syntetisk ytelse eller ytelse i spill.

Du må imidlertid være oppmerksom på at Geforce GTX965M-brikken som sitter i Surface Book er en spesiallaget utgave med 2 GB RAM, ikke 4 GB-modellen som gjerne sitter i mer gaming-orienterte PC-er.

Det er også litt irriterende at det er forrigegenerasjons grafikk som fortsatt regjerer i en PC til 25.000 og opp. Vi skulle gjerne sett sistegenerasjons Pascal-grafikk her - en bærbarvariant av GTX 1060 er en betraktelig bedre brikke enn 960/965M.

*Merk at lagringsytelsen gjelder for 1TB-SSD-en. Lagringsytelsen kan være noe dårligere på modellen med 256 GB disk til 25 500 kroner.

Her er det ikke så mye å si. Lagringsytelsen er betraktelig bedre her enn på basismodellen, men fortsatt et godt stykke bak de vanvittige tallene fra den siste Macbook Pro-en. Om du merker forskjellen i praksis er kanskje heller tvilsomt.

Surface Book with Performance Base blir også ørlite varmere i bruk enn de øvrige maskinene vi har sett, og spesielt når maskinen er i drift med lettere oppgaver virker det som om prosessoren jobber unødvendig hardt - og varmeutviklingen blir deretter. Samtidig er jo dette et 2-i-1-produkt, og prosessoren sitter i skjermdelen, noe som gjør at du ikke kjenner varmen like godt om du for eksempel har maskinen i fanget.

Vi har også kjørt maskinen gjennom noen (eventuelt ganske mange, kremt) runder i Civilization VI, og da merker man etter hvert godt at grafikkprosessoren jo faktisk sitter i basen, da den også begynner å utvikle varme. Det er likevel ikke noen voldsom varmeutvikling her - vi nærmer oss for eksempel aldri ubehagelige nivåer.

Som nevnt på side 1 - batteritiden er virkelig Surface Books parademarsj, og spesielt for Performance Base-utgaven, som setter soleklar ny rekord med 16 timer og fem minutter. Når det er sagt, så er batteritesten vår relativt lite belastende for PC-en, med en full HD-video som kjøres om og om igjen til batteriet er tomt, og du vil sannsynligvis slite med å nå slike nivåer i vanlig bruk.

Med strømsparefunksjonene aktivert går batterimåleren riktignok fortsatt sakte nedover, og det bør ikke by på problemer å få maskinen til å overleve en vanlig arbeidsdag om du ikke konstant bruker Photoshop eller andre veldig krevende programmer.

I nettbrettmodus skal du imidlertid anstrenge deg kraftig for å runde mer enn et par-tre timer på batteri.

Surface Pro er et lettere og mer portabelt alternativ:
Den beste til nå, men hvor er spenningen? »

Microsoft Surface Book (95F-00013)
9
Imponerende

Microsoft Surface Book (95F-00013)

sitatEn særdeles god allroundmaskin som attpåtil har avtagbar skjerm

Fordeler

 • +
  Fenomenal batterilevetid
 • +
  Eneste produkt i sitt segment med noen grafikkytelse å skryte av
 • +
  Godt tastatur
 • +
  2-i-1-designet er det beste av begge verdener
 • +
  Strålende skjerm
 • +
  Solid byggekvalitet
 • +
  Windows Hello

Ting å tenke på

 • Forrigegenerasjons prosessor og grafikkbrikke
 • Pekeplata er bråkete
 • Blir rimelig varm når den blir presset
 • Ingen USB-C
 • Må i noen tilfeller klokke ned prosessoren
 • Kostbar
annonse