Tek.no

Test Eizo Foris FS2333

Endelig en IPS-skjerm vi kan spille på

Vi har testet Eizos nye IPS-skjerm myntet på spillere.

Niklas Plikk, Hardware.no
Niklas Plikk
18 Sept 2012 18:30

Introduksjon

I flere tiår har den japanske skjermprodusenten Eizo blitt synonymt med gode og solide PC-skjermer for kresne brukere. Ofte koster de litt ekstra, men i våre øyne har de gang på gang bevist hvorfor skjermene deres er verdt å bruke et par ekstra kroner på.

Selv om Eizos fokus lenge lå på det dyreste skjermsegmentet, har de begynt å favne litt bredere de siste årene. Nå har de kommet med flere forbrukerskjermer, og prøvd å presse prisene sine ned, uten at det har gått altfor hardt utover bildekvalitetet.

Én av disse forbrukerskjermene testet vi i slutten av fjoråret, Eizo Foris FS2332. Denne leverte knallgode bilder, uten at det kostet deg skjorta. Vi ga skjermen et anbefalingsstempel, selv om den hadde et par begrensinger. Blant annet slet VA-panelet i skjermen å levere bilder raskt nok, og vi så flere tegn til etterslep både ved spilling og vanlig arbeid.

Ingen skjønnhetsdronning

I dag har vi fått inn en helt fersk skjerm fra den japanske produsenten, nemlig Eizo Foris FS2333, etterfølgeren til fjorårets knallskjerm.

Utseendet er ikke så ulikt forgjengeren. Her er det fortsatt svart, matt plast som dominerer overflatene, og det eneste av "pynt" følger med i pakken i form av tre fargede striper du kan plassere på bunnen av skjermen. FS2333 har også den samme "knekken" under skjermen, som gjør at den underste delen bøyer seg litt inn mot skjermfoten. En ting som skiller utseendet fra forgjengeren er et håndtak på toppen av baksiden, som gjør det mye lettere å flytte skjermen rundt. Det er tross alt ikke umulig at du vil dra rundt på LAN-fester eller konkurranser i det ganske land, og da er det greit at ting er lette å ta med.

Skjermstørrelsen til Eizo FS2333 er, som navnet tilsier, på 23 tommer i diagonalen, med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Det kan altså virke som at fjorårets overgang til 16:9-formatet for selskapet ikke var en tilfeldighet, og antageligvis det formatet de vil satse videre på når det gjelder forbrukerrettede skjermer. Det har tross alt blitt folkestandarden, selv om vi gjerne foretrekker 16:10-formatet til det meste av PC-bruk.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Ingen HDMI-kabel, men DVI-kabel fulgte i hvert fall med. Lengst til venstre er det en liten kabelholder du kan feste på baksiden av skjermfoten.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Med fjernkontrollen har du full kontroll over skjermen.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Verdens raskeste IPS-skjerm

Selv om utsiden av skjermen har mye til felles med forgjengeren, har Eizo gjort mange forbedringer på innsiden.

Nå har skjermen fått et IPS-panel, noe som vanligvis gir deg god bildekvalitet og en utrolig innsynsvinkel. Det eneste aberet ved IPS-paneler er at de sliter med bildeoppdateringen, som gjerne ligger på mellom 7 og 20 millisekunder. Bruker du skjermen til kontorarbeid, bilderedigering og surfing er ikke dette noe du vil irritere deg over, og for profesjonelle brukere har IPS-paneler blitt den nye standarden.

Seriøse spillere er imidlertid ute etter lynrask bildeoppdatering, slik at de ikke går glipp av en eneste detalj mens de spiller. Tidligere har vi ofte vært nødt til å velge mellom den gode fargegjengivelsen og innsynsvinkelen til IPS-panelene, eller oppdateringsraten til TN-paneler. Eizo FS2333 er imidlertid en skjerm utstyrt med et IPS-panel, som likevel skal være ypperlig for spillere.

Eizo løser problemet ved å bruke en teknologi de kaller Overdrive, som får oppdateringsfrekvensen helt ned i 3,4 millisekunder. Dette gjør skjermen til verdens raskeste IPS-skjerm, ifølge produsenten selv.

Ingen input-lag

I tillegg til den raske oppdateringsfrekvensen har skjermen også flere fine ting som bør være fristende for en spiller. Skjermen kan nemlig skryte av så godt som ikke-ekstisterende input-lag. Ifølge pressemateriaet Eizo har sendt ut er det snakk om en forsinkelse på bare 0,05 bilder, noe som i praksis betyr at alt du gjør vil bli registrert på skjermen, umiddelbart og feilfritt.

For å gjøre skjermen enda bedre egnet til spilling har Eizo slengt på en haug av spillfokuserte funksjoner. Den kanskje nyttigste av disse ser i første øyekast ut til å være «Smart Insight», som skal gjøre mørke, uoversiktlige partier i spill lysere. "Vanlige" skjermer vil justere gammaen over hele skjermen for å øke synligheten, noe som ofte fører til redusert kontrast i mørke områder. Dette skal ikke være et problem med Eizos FS2333, som bare gjør de mørke områdene hakket lysere, for bedre spillbarhet.

En annen "smart" funksjon Eizo har puttet inn i spillskjermen sin er den såkalte "Smart Resolution"-funksjonen. Denne funksjonen skal kunne analysere bildet på skjermen, og gjøre visse områder skarpere, og gjøre det lettere å skille elementer ut fra hverandre.

Hvor godt disse smartfunksjonene fungerer i praksis kan du lese om på neste side.

Les også