Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestWacaco Nanopresso

Lille «Nanopresso» gir deg espresso uten strøm

På tur, på kontoret eller på reise. Til og med med kapsler.

Den kompakte Nanopresso fungerer med malt espresso og Nespresso-kapsler.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hender det du gruer deg til å gå på jobb fordi kontorkaffen smaker surt? Skulle du gjerne hatt en bitte, bitte liten espressoshot heller enn en stor kopp kaffe når du er på tur? Eller synes du kapselmaskinen tar for mye benkplass hjemme?

Disse veldig spesifikke spørsmålene må du faktisk svare «ja» på minst én gang om denne testen skal være av noen som helst interesse for deg.

Den portable espressomaskinen Nanopresso, som vi har testet de siste ukene, er nemlig ganske sær av seg.

Om du ikke har en klar tanke for den vil den altså raskt støve ned, mens om du først er i den lille målgruppen dens kan det være at den overrasker deg.

De som har utviklet Nanopresso har lett i alle kroker og funnet noen utfordringer med måten du drikker espresso på i dag. Eller snarere ikke drikker espresso på. For det å kjøpe espresso på kafé er dyrt og ikke noe de fleste gjør hver dag, og en kapselmaskin fungerer bare der du har strøm og er sjelden noe jobben investerer i.

Men med hånddrevne Nanopresso, som ikke krever strøm og som får plass både i sekken og i kofferten, kan du i teorien slutte å tenke på hvor du er og alltid ha mulighet til å tilberede en «shot» når du trenger en. Enten med espressomalt kaffe, eller - via et adapter - ved å mate den med Nespresso-kapsler. Alt på et lite minutt, bare hjulpet av varmt vann og håndkraft.

Vi har laget espresso både med finmalt kaffe og Nespresso-kapsler de siste ukene og har selvsagt et og annet å mene om både smak, brukervennlighet og nytteverdi.

Her pumper vi opp trykk slik at vannet i toppen presser seg gjennom kaffen i den nedre delen av Nanopresso og ut i koppen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tåler høyt trykk

Det første vi bet oss merke i da vi tok Nanopresso i bruk var den gode byggekvaliteten. De fleste delene er laget av plast, men alt sitter godt og tåler at du bruker krefter når du håndterer den. Dette er rimelig essensielt, da espresso jo brygges under svært høyt trykk. Dette trykket bygger du opp selv i maskinen ved å trykke på en pumpe på siden. Til tider krever relativt stor kraft, noe vi kommer tilbake.

Ifølge produsenten lager Nanopresso espresso for deg med et trykk på inntil 18 bar. Sistnevnte høres vel voldsomt ut, og mens det ikke er mulig for oss å etterprøve det får bare ta med oss at det i alle fall ikke skulle stå på trykket. Og tåler bryggeren trykk i denne klassen er den solid laget.

Du må jobbe for dråpene

Selve Nanopresso-enheten består av tre hoveddeler. Den øverste kan enten være adapteren som fylles med malt kaffe, eller tilbehør-adapteren som tar Nespresso-kapsler.

En av disse adapterne festes på pumpeenheten, som du igjen skrur en liten del med plass til vann fast til.

Når du skal lage espressoen din kan du dra litt i den delen som du fylte vann i. Da popper det løs en kopp som du både brygger direkte i og kan drikke av.

Bryggingen foregår ved at du vender hele nanopresso-enheten på hodet, slik at vannreservoaret kommer øverst og adapteren med kaffe eller nespresso-kapselen nederst.

Til venstre for pumpeenheten ligger espresso-adapteren med tilbehør, mens til høyre for den ligger NS-adapteren som tar imot Nespresso-kapsler.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Deretter er det bare å vri på pumpen slik at den popper ut og lar deg starte å bygge opp trykk. Trykket bygges opp med de første åtte pumpebevegelsene og er veldig lette å få til. Når trykket blir høyt nok vil vannet automatisk bryte ut av den øvre delen og begynne reisen mot kaffen i den nedre delen. Det er her det kan begynne å bli tungt. Idet vannet presses gjennom kaffen opplever vi at vi må bruke mye kraft for å pumpe.

Dette er ikke en operasjon du gjør med én hånd, og de første gangene kan det være du bommer litt på koppen når du både sikter og pumper samtidig. Enkelte i redaksjonen har faktisk begynt å riste i armene når de har pumpet, spesielt ved brygging fra malt espresso, som krever betydelig mer kraft enn ved brygging fra nespressokapsler. Du må rett og slett jobbe litt før du kan nyte de edle dråpene.

Men der det kan være tungt å lage sin egen espresso med håndkraft tar det heldigvis ikke mer enn et halvt til ett minutt å jobbe frem maksdoseringen på 80 ml.

Denne koppen klipser du rundt vannbeholderen når du ikke bruker den.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Smaker godt og ser bra ut

Når du er i mål blir resultatet overraskende bra. Den ferdige espressoen ser bra ut, med en tydelig crema som seg hør og bør. Den er kanskje litt tynnere enn fra en stor espressomaskin på kafé, men ifølge vårt uhøytidelige testpanel av både kollegaer og venner smaker espressoen 8x «godt», 2x «godkjent» og 1x «meh, ikke til en bolle en gang - jeg henter meg en ordentlig kopp kaffe».

Men så skal det sies at Mr. negativ her fikk sin espresso servert fra en kald nanopresso, og med vann fra kontorets te-dispenser som ikke er like varmt som fra en vannkoker.

Slik kan resultatet bli med Nanopresso.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ganske raskt viste det seg nemlig at det er stor forskjell på om du lager espresso uten forvarming av nanopresso-enheten og om du har kjørt gjennom en dose varmt vann før brygging.

Smak påvirkes selvsagt negativt av for lav temperatur på vannet under ekstraheringen, men det er temperaturen på den drikkeklare espressoen i koppen som har fått flest til å stille seg litt skeptiske til nanopresso.

Forståelig nok. For uten forvarming målte vi at temperaturen til den ferdige espressoen vår hadde falt så langt ned som til i overkant av 60 grader celsius. Bare på det lille minuttet det tok fra vannet fosskokte til espressoshoten vår var klar.

Og 60 celsius betyr at espressoen må drikkes med én gang. For hvert minutt som går synker dessuten temeperaturen med to grader, og etter fire minutter kan den betegnes som halvlunken. Alt under dette er ikke godt.

Løsningen på dette problemet er å kjøre gjennom med en runde varmt vann før du mater innpå med kaffe eller kapsel. Da får du en espresso som er mye varmere ut av «pressa» og som dessuten holder på varmen lenge nok til at du kan nyte den. Ikke bare tømme den i deg. Men, vannet må være varmt, og i tilfellene du bærer det med deg på termokanne bør det ikke være så mange timer gammelt.

Temperatur er altså viktig, og det samme er det om du bruker nespressokapsel eller finmalt espresso. Førstnevnte er naturlig nok litt lettere ettersom en kapsel er raskt å smette på plass og kaste etter bruk. Finmalt espresso må du mate inn i en liten beholder og det blir alltid litt søl. I tillegg må den våte og hardt komprimerte «pucken» løsnes. Dette trenger du et redskap til, det holder ikke å dunke litt hard for å jekke den ut. Dette er for øvrig det eneste som er litt krevende når det kommer til rengjøring. Ellers er det helt ukomplisert og raskt gjort.

Mens kapsler også krever mindre håndkraft, må du bruke finmalt kaffe for å brygge de sterkeste espressoshotene. Ekstra viktig blir det om du brygger «dobbel» dose på 80 ml. fremfor en enkel shot på 40 ml.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En fin løsning for noen få

Med riktig forberedelse kan Nanopresso gi deg en fin espresso. Sterk eller mild, enkelt eller dobbel, og uansett hvor du er så lenge du har tilgang på varmt vann.

I en blindtest ville det være svært vanskelig å skille for eksempel en espresso laget fra en Nespresso-kapsel på Nanopresso og en større Nespresso-maskin som går på strøm og trenger benkplass. Om noe måtte man tatt det på temperaturen, som nok er en foredel med sistnevnte.

Vi har altså ikke mye å utsette på smaken eller selve prosessen å brygge for hånd. Men testen har ikke gjort noe for å overbevise oss om at Nanopresso er en dings som fyller behovet til spesielt mange folk.

Å kunne lage en espresso hvor som helst er jo en fin tanke, men ute på tur – rundt bålet – vil vi ha en stor kopp med kaffe heller enn en liten shot hvilken dag som helst. Om du drikker espresso jevnelig ville vi også investert i en egen maskin for dette slik at du får en varmere drikke med mindre forberedelser.

Er du imidlertid typen som ikke har benkplass å avse til en større kapselmaskin kan denne på sitt beste trylle frem drikke som er like god. Like så kan denne være et praktisk og rimelig valg for deg som bare vil lage en espresso en gang i helgen og så gjemme håndbryggeren i en skuff resten av uka.

Om du har sur kaffe på jobb kan du også vurdere denne, men mange vil nok komme bedre ut av det ved å kjøpe en kapselmaskin med støpsel som de gjemmer bort i et hjørne eller bak PC-skjermen.

sitatGir deg god espresso uansett hvor du er.

Fordeler

 • +
  Lager god espresso med fin crema
 • +
  Solid bygget
 • +
  Kompakt og praktisk design
 • +
  Stilig utseende
 • +
  Lett å komme i gang med
 • +
  Kommer med etui

Ting å tenke på

 • Bør absolutt forvarmes
 • Uten kapsel-adapteren blir rengjøring mer tidkrevende
 • Krever en del kraft for å pumpe
Wacaco Nanopresso NS Adapter

Wacaco Nanopresso NS Adapter

sitatKapsel-kaffe er superpraktisk på reise

Fordeler

 • +
  Kapsler er superpraktisk på reise
 • +
  «Null» rengjøring
 • +
  Rimelig
annonse