Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestKingsmith RowingPad Pro

Den sammenleggbare romaskinen både imponerer og irriterer

Dette er, tro det eller ei, en fullverdig romaskin.
Daniel Rosenquist, Tek.no

Markedet for apparater laget for å trene hjemme er så stort at det føles utrolig å påstå at vi har en helt ny produkttype på testbenken denne gangen. For det er nok mange som tenker at en god romaskin er drømmen, men langt færre som har plass til det. En romaskin er naturlig stor og lang, all den tid du må ha plass til å dra ut noen lange åretak på vei til fiskeskjær (eller den gode formen).

Og det er her produsenten Kingsmith kommer på banen med sine finurlige løsninger. RowingPad Pro kan nemlig brettes sammen og stues vekk. Det er rett og slett så nytt og spennende at vi må teste.

Da vi testet små og kompakte tredemøller var det nettopp Kingsmith som stakk av gårde med seieren med sine unike sammenleggbare møller. Nå har de tatt med samme grunnleggende tanke til roingens verden og presenterer en mølle med vanntank som kan slås sammen til en relativt liten firkant når den ikke er i bruk.

Hvorfor vann?

En vanntank er romaskinens luksusvaremerke. Helt siden president Frank Underwood ble sett roende på en slik i Netflix-suksessen House of Cards, har populariteten skutt i været. Roing med vann betyr at det ikke er mekanisk motstand, men at du flytter vann rundt i en tank med robevegelsene dine. Dette gir konstant motstand som er skånsomt mot ledd og muskler. I tillegg er en vannroer mer stillegående.

Den eneste lyden du får er lyden av vannet som surrer i tanken, som nesten kan ha en meditativ effekt. En negativ ting med vannroer er at du ikke kan stille motstanden med noen tastetrykk, men at motstanden først og fremst bestemmes av mengden vann i tanken, og kan justeres noe med intensiteten i roingen din.

Kingsmith RowingPad Pro
7.5
Bra
Anbefalt

Kingsmith RowingPad Pro

7.5
Bra
sitatGod romaskin hvis du har lite plass!

Fordeler

 • +
  Vanntank til motstand
 • +
  Tar liten plass sammenslått
 • +
  Lett å slå sammen og rulle vekk
 • +
  Holder for mobil og nettbrett
 • +
  Ettertraktet romaskin-design

Ting å tenke på

 • Bretten er merkbar og irriterende når du ror
 • Simpel computer
 • Begrenset app
 • Båndet til håndtaket blokkerer computeren (!)
Men noen enkle bevegelser er den lille klossen blitt til en romaskin du kan trille foran TV-en.
Daniel Rosenquist, Tek.no

Det unike først

La oss ta det med en gang. Muligheten til å brette denne maskinen sammen og trille den lille firkanten inn i et hjørne er veldig kjekk. En liten stoppermekaniske gjør at du låser fast sitteputen i enden av maskinen. Herfra tar du tak under setet og i det strategisk plasserte håndtaket og løfter opp. Da brettes maskinen sammen nesten av seg selv og uten nevneverdig kraft fra brukerens side.

Det er samme bevegelse når du skal ta den i bruk. Ta tak under setet og løft opp. Resten går nesten av seg selv. Det som gjør denne prosessen litt mer omfattende er at du etter å ha brettet maskinen ut må skru inn to bolter for å stive av maskinen.

Boltene sitter klare og er bare å skru rett inn, men må strammes ganske hardt og er en øvelse du må gjøre hver gang du slår den opp og ned. Den ene gangen vi testet maskinen uten disse boltene hoppet vi av gårde bortover gulvet, så det er ikke tvil om at de er nødvendige. Men de medfører en marginalt irriterende ekstra innsats hver gang.

Når du ser på denne maskinen og sammenligner den med anerkjente WaterRower er det ikke lett å se hvor Kingsmith har hentet inspirasjon til designen fra.
Produsenten WaterRower

Når du slår maskinen sammen kan du enkelt ta tak i de samme bøylene som du nettopp spant fast skoene dine i og trille maskinen av gårde. Under vanntanken har den to «rulleskøyte-hjul» som gjør forflytningen ganske lett. Du må løfte maskinen litt før hjulene treffer bakken, og du har også litt lite klaring til dørterskler eller andre kanter på din vei. Her kunne mobiliteten med hell ha vært løst enda litt bedre, men alt i alt er det godkjent.

Selve byggekvaliteten, som vi kommer tilbake til, føles i det store ikke mer enn OK, men akkurat sammenleggbarheten og de metalliske leddene er overraskende gode. Romaskinen teller nøyaktig en halvmeter i bredden og 58 centimeter i høyden uansett om den er sammenslått eller ikke. I lengden er den bare 72 centimeter sammenslått, men strekker seg rett over to meter lang ferdig utbrettet. Sammenbrettingen skjer rundt vanntanken på en finurlig måte.

Du bør bruke noen behagelige sko om du skal ro.
Daniel Rosenquist, Tek.no

Roing med vann

Før vi i det hele tatt kan starte å ro har vi fylt vanntanken med vann fra springen. Mengden vann avgjør hvor stor motstanden vil være. Med en vannroer kan du som nevnt ikke øke eller senke motstanden med et tastetrykk, og her er det viktig å føle seg frem. Når du ror med vanntank vil også motstanden øke med intensitet, og jo fortere du ror, jo tyngre vil det føles. Vanntanken har kun én påført linje som indikerer maksimalt vannivå, og ellers må du finne ut av dette selv.

Blir det for tungt kan du fjerne vann fra tanken med en medfølgende pumpe. Pumpen må lades, og du må ha et sted å gjøre av vannet, for eksempel en bøtte ved siden av maskinen. Her er det grobunn for lett irritasjon, men etter innledende oppsett er det sjelden du trenger å tenke på dette. Det anbefales fra produsenten å skifte vannet i tanken etter seks måneder.

Vår erfaring er at det er bedre å ha i litt mindre vann enn du først tenker, og heller styre intensiteten med kraften i takene. Da er det lettere å gjøre noen lette økter av lenger varighet, men samtidig lett å dra til med noen intervaller når du vil øke intensiteten.

Du må også sette på plass batteriene i treningscomputeren. Det er kjekt at denne ikke trenger strømtilkobling. Motstanden genereres av vannet, og computeren er svært enkel og går lenge på to AA-batterier. Det er litt knotete å få opp batterilokket, og her ser man tydelig tegn til lav byggekvalitet. Det er heldigvis sjelden vi må gjøre dette.

Til fiskeskjær

Ok, romaskinen er trillet frem i TV-stua, brettet ut og låst, og det gjenstår bare å levere en god økt. Så fort du tar tak i håndtaket og setter vanntanken i bevegelse slår computeren seg på. Computeren er som nevnt svært enkel, og viser bare ytterst grunnleggende informasjon, som fart, distanse og frekvensen på rotakene dine.

Du har ingen treningsprogrammer, puls eller indikasjoner på intensitet. Dette oppleves begrensende og skuffende enkelt. Du vil få langt mer treningsinformasjon fra en treningsklokke med programmer for roing og egen pulsmåling. Computeren ruller også veldig raskt mellom en del datapunkter, som gjør det vanskelig å se mens man er i bevegelse.

Selve rotaket er (nesten) en drøm fra start til slutt. Å bøye seg frem og dra i gang pedalene der inne i vanntanken er veldig tilfredsstillende, og å sparke ifra og høre vannet suse er en nytelse i hvert eneste tak. Her er en vannroer uslåelig på følelsen, og Kingsmith har klart å lage en maskin som føles ganske «premium» hvis du kun tenker på selve robevegelsen. Selv om dette er en konstruksjon med en rekke bevegelige deler er selve robevegelsen også stabil og god.

Designet og mobiliteten gjør det ganske enkelt å trille maskinen foran favorittprogrammene på TV-en når du vil ta en økt.
Daniel Rosenquist, Tek.no

Med et lite unntak, og den viktigste grunnen til at det står nesten i parentes i forrige avsnitt. Knekken i rammen, altså den ut mot det siste leddet i maskinen og det som gjør at den kan brettes sammen, er overraskende merkbar under det bevegelige setet. Du triller frem og tilbake over denne knekken for hvert eneste rotak, og du både merker og hører den litt. Ikke noe dramatisk, men akkurat nok til at det er irriterende. Det ødelegger litt av den zen-følelsen du kan få av å høre vannet i tanken foran deg virre rundt. Dette gjør også at følelsen blir litt mer plastaktig når du hører hjulene under setet slå mot rammen.

Det er likevel lett både å finne og holde rytmen på denne romaskinen. Intensitetsendringer er umiddelbare, og det er ganske lett å veksle mellom relativt behagelig marsjfart og å dra i så man får melkesyre i kroppen.

Selve håndtaket du holder i er greit nok, med en myk polstring som jeg er spent på hvordan ser ut etter et år eller to med jevn bruk. Båndet mellom håndtaket og mekanismen som spinner rundt er også et nylon-bånd. Det er stillegående og fint, men anses for å ha litt kortere levetid enn for eksempel kjettinger, som noen dyrere romaskiner bruker.

Hva har de tenkt her?!

Spesielt én ting med denne maskinen må være designet av en person som ikke var ved sine fulle fem denne dagen. Computerens plassering gjør nemlig at du er helt eller delvis skjult når du bruker romaskinen, altså når du faktisk trenger den. Båndet mellom håndtaket og vanntanken går rett foran computeren i det som er en av de minst gjennomtenkte designene vi har sett på lenge.

Når du ror vil båndet du drar i blokkere hele eller deler av computeren som viser fart og distanse.
Daniel Rosenquist, Tek.no

Det kunne, og bare kunne, vært en trøst at du har en mobilholder over håndtaket, hvor du kan plassere telefonen din med den tilhørende KS Fit-appen. Utfordringen er bare at denne appen er omtrent like begrenset som det innebygde displayet, og den eneste fordelen du får ved å bruke appen er at du faktisk ser denne informasjonen mens du ror. Mobilholderen er nok også først og fremst laget slik at du kan ha litt underholdning foran deg mens du svetter deg noen tusen meter av gårde. Det står spesifisert at holderen kun er til mobil og ikke nettbrett, men vi har kjørt Netflix på iPaden i denne holderen uten problemer.

Før du får sette i gang får du en enkel innføring i god ro-teknikk. Appen er for øvrig ganske begrenset.
Skjermdump KS Fit-appen

Konklusjon

Kingsmith har laget en ganske god romaskin her. Den føles litt billig og plastaktig noen steder, men på de viktigste områdene er den mer enn bra nok. Løsningen med vanntank er god, og sammenlignet med modellene som denne har hentet sin tydelige inspirasjon fra er den noen tusenlapper billigere. RowingPad Pro har holdt prisen nede ved å droppe noen finesser - som blant annet en god treningscomputer. Om du uansett bruker en treningsklokke med programmer for roing vil dette være der du får mest glede i data og analyse.

Du kan få tak i langt bedre romaskiner ved å gå opp i pris. Du kan også få vel så gode romaskiner for den samme prisen. De klassiske mekaniske romaskinene du kanskje har sett på diverse treningssentre kan du få tak i fra så lavt som halvparten av prisen til denne. Men Kingsmith har igjen klart å trekke frem sitt viktigste ess fra ermet; denne kan brettes sammen.

Etter endt økt klapper vi sammen maskinen og sitter igjen med relativt liten kloss vi kan trille av gårde.
Daniel Rosenquist, Tek.no

Det var denne funksjonen som gjorde at samme produsents tredemøller stakk av med seieren i vår test av kompakte tredemøller, og det samme som gjør at Rowingpad Pro får vårt anbefalt-stempel. Men: Hvis du plass til å ha en romaskin stående fremme hele tiden ville jeg sterkt vurdert å se etter andre modeller.

Har du mindre plass og vil trille frem denne ved behov, så får du mange svette mil i en liten pakke og til en forholdsvis hyggelig pris.

Kingsmith RowingPad Pro
7.5
Bra
Anbefalt

Kingsmith RowingPad Pro

7.5
Bra
sitatGod romaskin hvis du har lite plass!

Fordeler

 • +
  Vanntank til motstand
 • +
  Tar liten plass sammenslått
 • +
  Lett å slå sammen og rulle vekk
 • +
  Holder for mobil og nettbrett
 • +
  Ettertraktet romaskin-design

Ting å tenke på

 • Bretten er merkbar og irriterende når du ror
 • Simpel computer
 • Begrenset app
 • Båndet til håndtaket blokkerer computeren (!)
annonse