Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Den raskeste gamingskjermen vi har testet

Har en kombinasjon av det meste enhver spiller drømmer om.

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Skal du spille på den digitale slagmarken, bør maskinvaren du bruker gi deg de beste forutsetningene. Og enhver spiller ønsker seg først og fremst best mulig flyt i grafikken.

Desto jevnere grafikken beveger seg, jo enklere blir det å holde tritt med sikte – og ikke minst fienden. Skal du for eksempel sikte etter noen som beveger seg, vil jevne bevegelser være en klar fordel.

Derfor har vi nå tatt en nærmere kikk på Asus’ nyeste spillskjerm, Asus ROG Swift PG27AQN, som har en rå kombinasjon av mye en aktiv spiller ønsker seg. Her får du 27 tommer med skjerm, 1440p oppløsning og ikke minst; hele 360 bilder i sekundet.

Men det koster å sikre seg denne herligheten, hvor du må regne med å gi rundt 14.000 kroner for et eksemplar.

Asus ROG Swift PG27AQN 27" Gaming QHD IPS 360Hz
9
Imponerende
Anbefalt

Asus ROG Swift PG27AQN 27" Gaming QHD IPS 360Hz

9
Imponerende
sitatEkstremt bra spill-skjerm som har nesten alt

Fordeler

  • +
    Ekstremt raskt panel
  • +
    Meget gode farger
  • +
    Meget lav inputlag
  • +
    Matt panel som takler gjenskinn med bravur
  • +
    Enkel og ryddig betjening
  • +
    Tøft utseende
  • +
    God lysstyrke

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Ikke det aller mest presise baklyset
  • Ikke best på kontrast
  • Litt kjedelig design?
Baksiden har blant annet enn lysende logo.
Ole Henrik Johanse, Tek.no

Design

Har du hatt en ROG-skjerm fra før vil du kjenne igjen mye av designelementene i denne nye modellen også. Eplet har med andre ord ikke falt langt fra stammen.

Noe av det som gjør designen særegen er foten som følger med. Vi liker utformingen, og hvordan støttebeinene samles i senter og lar det være godt med plass slik at du fint får et tastatur rett foran skjermen.

Foten er en variant Asus har brukt på flere av sine modeller.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Foten gir godt med justeringer, noe du bør forvente av en skjerm som er såpass kostbar som denne tross alt er. Du kan tilte skjermen og sette den på høykant om det er et behov.

Videre har skjermen et særegen mønster på baksiden, samt en lysende ROG-logo som skifter farger i en langsomt, pulsende rekkefølge. Noe som er med å gjøre baksiden mer interessant – om det er viktig at også denne delen av skjermen skal ta seg godt ut.

Fremsiden av skjermen er mer anonym, og har ikke de tynneste rammene rundt selve panelet. Så ønsker du å sette to av disse skjermene ved siden av hverandre, vil du ende opp med en markant overgang mellom de to.

Menyen er lett å kjenne igjen også.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Brukervennlighet og tilkoblinger

Videre går du ingen store overraskelser i møte når det kommer til brukervennlighet eller innganger heller.

Asus fortsetter å bruke sin joystick-løsning på baksiden av skjermen, en løsning som alltid har vært en god og solid måte å navigere deg rundt i menyene på. Og som mange andre produsenter etter hvert har også har tatt i bruk.

Menygrafikken er fortsatt mye den samme som vi har sett på ROG-skjermene over de siste årene. Med andre ord en helt kurant og oversiktlig grafikkboks nederst i høyre hjørne av skjermen.

Joysticken kan du styre rundt i menyene med.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Videre har du greit med tilkoblinger å velge blant. Slik du alltid har på en ROG-skjerm. Du kan velge blant flere HDMI-porter (3 stk. 2.0), én DisplayPort 1,4 og mulighet for å ha noen USB-uttak bør være mer enn nok for de aller fleste.

Hittil er det med andre ord er det ikke mye som skiller denne skjermen fra hva vi har sett på flere tidligere ROG-modeller. Men det er bare på utsiden.

Denne skjermen er lynrask i responsen. Så går det åt skogen så er det neppe dens skyld.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Helt rå på bildehastighet

For på innsiden kommer vi til hele poenget med denne skjermen. Den er nemlig ekstremt rask og med god margin den heftigste gamingskjermen vi har testet noen gang.

Med mulighet for å tyne ut 360 bilder i sekundet, og fortsatt ha 1440p-oppløsning, har du et IPS-panel som gir en ekstremt god bildeflyt. Gitt at du har maskinvare som kraftig nok til å gi skjermen nok å jobbe med.

I vårt tilfelle kjørte vi på med et Nvidia 3080 Ti-kort, og på spill som Overwatch 2, kan du fint komme opp i disse hastighetene med litt justering av detaljene i menyen.

Inputlaggen er lav på Asus sin skjerm. Selv i kinomodus er den anstendig.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Det gir en helt unik godfølelse når du spiller. Det er vanskelig å si om man henter mye kontra en skjerm som kan gi 240 bilder med samme oppløsning, men du kan i alle fall ikke skylde på at lav bilderate er problemet lenger.

Akkurat dette spørsmålet om 240 Hz sammenlignet med 360 Hz skal vi prøve å gå litt grundigere til verks på, og kommer tilbake med en artikkel etter hvert.

Når vi drar frem inputlag-måleren vår, bekrefter denne skjermen at den er lynrask også her. Vi får et resultat på ned mot 5,5 millisekunder på 1080p@60hz, og det er det beste vi har sett hittil blant alle skjermene vi har testet.

Så dette er den raskeste gamingskjermen vi har testet. Punktum.

Asus har jobbet godt med fargene. Og du trenger ikke styre med kalibrering når du pakker opp skjermen.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Meget gode farger, men...

Når vi ser videre på bildekvalitet så får du mye bra med denne modellen. Spesielt om du ønsker deg presise og gode farger. For her har Asus lagt seg i selen, slik at du får meget presise farger rett ut av esken. Uten noe behov for å kalibrere skjermen noe mer.

Du får rundt 98 prosent dekning i DCI P3-fargerommet, ergo er dette en skjerm du fint kan bruke til å redigere bilder på. En annen ting denne skjermen er meget god på er gjenskinn. Her får du et matt panel som tar hånd om plagsomme lyskilder i rommet.

Som du kan se av målingene så er både farger og lys meget presist på Asus-skjermen rett ut av esken.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Likevel er dette et IPS-panel. Det betyr at du vil måtte gi avkall på et par ting.

Blant annet ikke vil du ikke få det beste kontrastnivået på markedet. Dette er neppe førsteprioritet om du skal bruke skjermen utelukkende til å spille på, men om du vil se film eller andre ting innimellom, vil ikke dette være skjermens mest imponerende egenskap.

Samtidig er dette en kantbelyst skjerm, og har med det ikke den beste presisjonen i baklyset. Selv om skjermen er ganske så lyssterk, med en maks lystyrke på rundt 500 nits, er ikke dette baklyset noe for deg som jakter best mulig HDR-opplevelse.

Det blir noe blooming i overgangene mellom helt mørke og lyse områder av skjermen. Ikke noe en aktiv spiller nødvendigvis vil henge seg opp i, men igjen om du vil ha en best mulig skjerm til andre ting utenom, så er ikke denne skjermen noen førstevalg.

Det skal ikke stå på skjermen når du skal se hvem som er raskest på racingbanen.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Konklusjon

Asus ROG Swift PG27AQN er den raskeste og beste gamingskjermen vi har testet. Jakter du en 27 tommer som kan gi deg god nok oppløsning, 1440p, og et hav med bilder i sekundet, er dette en glimrende valg.

Skjermen serverer en bildeflyt som er det beste vi har sett hittil, og er noe som er vanskelig å forklare, men enkelt å merke når du spiller. Skulle det gå dårlig resultatmessig med så silkemyke bevegelser er det neppe skjermen det står på.

Dette er en skjerm som også har meget høy kvalitet på fargene. Her trenger du ikke gjøre stort annet enn å sette i strømmen og begynne å bruke den uten behov for noe ekstra kalibrering.

Asus pakker denne raske skjermen inn i et velkjent design, og brukervennligheten er helt lik den vi ellers har opplevd fra andre ROG-skjermer fra selskapet. Sånn sett bringer ikke denne modellen noe nytt til torgs.

Men den har også et par ting som har forbedringspotensial. Blant annet er ikke kontrastnivået spesielt gromt, men noe må du altså ofre for å få et lynraskt panel. Samtidig bruker skjermen et kantbelyst baklys, noe som ikke gir den alle beste presisjonen i overgangene mellom mørke og lyse dele av bildet.

Likevel vil det for en spiller være langt flere positive egenskaper å hente enn negative om du kjøper deg en Asus ROG Swift PG27AQN. Den er kostbar, med en sviende prislapp på 14.000 kroner i skrivende stund, men er likevel en skjerm vi ikke vil nøle med å anbefale deg.

Asus ROG Swift PG27AQN 27" Gaming QHD IPS 360Hz
9
Imponerende
Anbefalt

Asus ROG Swift PG27AQN 27" Gaming QHD IPS 360Hz

9
Imponerende
sitatEkstremt bra spill-skjerm som har nesten alt

Fordeler

  • +
    Ekstremt raskt panel
  • +
    Meget gode farger
  • +
    Meget lav inputlag
  • +
    Matt panel som takler gjenskinn med bravur
  • +
    Enkel og ryddig betjening
  • +
    Tøft utseende
  • +
    God lysstyrke

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Ikke det aller mest presise baklyset
  • Ikke best på kontrast
  • Litt kjedelig design?
annonse