Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung Blue Earth

Design og brukervennlighet

Mobilbransjen er vel neppe det folk flest forbinder med et bedre miljø. Tvert i mot er heller overfloden av mobiltelefoner som ligger rundt om i skuffer og skap et typisk symbol på bruk og kast-samfunnet.

Blant tomflaskene skjuler det seg materialer til en mobiltelefon.
Blue Earth er ingen sylfide.

Samsung er ikke alene

Heldigvis ser det ut til at fokuset på miljø gradvis blir større også blant mobilprodusentene. Vi  har tidligere skrevet om Greenpeaces Guide to Greener Electronics, en oversikt som viser hvordan verdens elektronikkprodusenter scorer på miljø. 

I siste rangering troner Nokia på topp, med Samsung og Sony Ericsson på de neste plassene. Positivt for Samsung er at de er eneste produsent på topp tre som ikke bare er en mer eller mindre rendyrket mobilprodusent, og de har klart å gjennomføre miljøtiltak i hele sitt produktsortiment.

 God samvittighet på boks

Som et bidrag for å gi både seg selv og de som kjøper den bedre samvittighet, har Samsung lansert S7550 Blue Earth. Du tenker kanskje at Green Earth ville vært et mer naturlig navn på en miljømobil, men fakta er at jorden jo for det meste er dekket av vann.

Samsung er ikke alene om å ha miljømodeller i sitt sortiment. Vi har tidligere rapportert om Sony Ericssons Greenheart-serie, og Nokia har vært på banen med sin 3110 Evolve. Blant disse ser Blue Earth ut til å være den mest komplette og funksjonsrike miljømobilen du kan kjøpe i butikken i dag.

Lysende fremtid

Hva er det så som gjør Blue Earth mindre miljøskadelig enn de fleste andre mobiltelefoner?

Det du legger merke til aller først er nok solcellepanelet som dekker baksiden av telefonen. Før du hopper i taket av glede over å kunne kaste levere mobilladeren din til resirkulering, er det på sin plass å opplyse at solcellepanelet kun er et supplement til den vanlige ladingen av telefonen.

Helt konkret gir én times lading i solen 10 minutter ekstra samtaletid. Dersom du holder mobilen under en lampe vil dette også kunne være nok til å lade batteriet.

På denne årstiden hvor solens tilstedeværelse her i nord ikke er spesielt fremtredende, utgjør ikke solcelleladingen noen dramatisk økning i batteritiden. Er du påpasselig med å legge mobilen med baksiden opp på et lyst sted bidrar allikevel solcellepanelet til å utvide batteritiden.

Mindre miljøgifter

I praksis har Blue Earth andre sider som bidrar vel så mye til en bedre klode. Blant annet er dekselet på telefonen laget av miljøvennlige materialer, blant annet resirkulerte flasker. Vi merket ikke forskjell i forhold til andre telefoner hva gjelder kvaliteten og utseendet på Blue Earth. Faktisk er byggekvaliteten upåklagelig, uten knirk eller andre ulumskheter. Du kan med rette spørre deg hvorfor ikke alle mobiltelefoner blir laget av resirkulerte materialer når det tilsynelatende ikke er noen spesielle ulemper forbundet med det.

Videre er laderen laget uten endel giftige stoffer som er typiske for mobilladere. I tillegg er laderen mer effektiv og bruker dermed mindre strøm enn de fleste andre mobilladere. Igjen kan man spørre seg hvorfor ikke alle mobilladere blir laget slik, men dette er riktignok noe vi ser tendenser til også hos andre produsenter.

Til slutt er også esken selvsagt laget av resirkulert papir, og fyllmassen i esken kan sågar brukes som bilderamme.

Blue Earth ser ut som en vanlig touch-telefon.

Ingen pyntedokke

Alt dette miljøfokuset ville selvsagt vært til ingen nytte dersom du ikke kunne brukt Blue Earth til å ringe med.

For Blue Earth er på de fleste måter en helt vanlig mobiltelefon. Fronten på telefonen er preget av den store berøringsfølsomme skjermen, ganske naturlig siden Blue Earth er en ren touch-telefon uten vanlig talltastatur.

Samsung har heldigvis funnet plass til et par praktiske, fysiske taster. Dette er nærmere bestemt taster for å ringe, legge på og gå tilbake i menyen med. På høyre side finner du en egen tast for å låse tastaturet og en dedikert kameratast, mens venstresiden stiller med volumknapp.

Til å være en ren touch-telefon er Blue Earth forholdsvis kompakt. Den har ingen enorm skjerm slik som HTC HD2, noe som gjør at størrelsen kan holdes på et praktisk nivå selv om Blue Earth på ingen måte er minst i klassen. Spesielt er den noe tykkere enn mange andre telefoner med trykkskjerm, og er ikke noe bidrag i den stadig voksende kategorien over paddeflate trykkskjermtelefoner.

Du har noen viktige knapper under skjermen.

Overraskelser på baksiden

Snur du telefonen legger du umiddelbart merke til det tidligere nevnte solcellepanelet som dekker baksiden av telefonen. Solcellepanelet er en del av batteridekselet, som dermed blir noe tykkere enn det som er vanlig uten at dette har noen praktisk betydning. I tillegg til dette finner du kameralinsen øverst på baksiden. Linsen går i flukt med resten av baksiden og mangler linsedeksel.

Kamera for videosamtale sitter til høyre for høyttaleren.
Baksiden preges av solcellepanelet.
Skikkelige hodetelefoner følger med.
Dessverre må du bruke en adapter for å koble til vanlige hodetelefoner.

Skarp skjerm

Samsung er tradisjonelt gode på skjermteknologi. Skjermen til Blue Earth setter ingen rekorder i størrelse eller oppløsning, men 3 tommer holder allikevel til god oversikt i menyene.

Her har de holdt seg til den gode, gamle TFT-teknologien. Resultatet er en skarp skjerm med gode farger selv om den ikke briljerer hva gjelder intensitet eller kontrast.

Skjermen er såkalt kapasitiv, det vil si at den ikke reagerer på trykk, men på berøring. Ofte gir dette en bedre opplevelse enn skjermer hvor du må fysisk trykke for at telefonen skal reagere. Med litt tilvenning fungerer kan du skrive raskt på skjermen til Blue Earth, og det er tydelig at Samsung etterhvert begynner å få taket på berøringsfølsomme skjermer.

Ulempen med kapasitive skjermer er at den ikke blir like presis siden du ikke kan bruke neglen eller en penn til å trykke med. En annen ulempe for oss nordboere er at du ikke kan betjene skjermen med votter på. I tider med flere titalls minusgrader er det derfor en kald opplevelse å betjene en telefon med berøringsfølsom skjerm slik som Blue Earth.

Les mer om forskjellene mellom resistive og kapasitive skjermer

For å skrive tekstmeldinger buker du et helt vanlig, men riktignok virtuelt, talltastatur. Du kan naturligvis bruke T9 ordbok om du ønsker det. Dessverre skjer det fint lite om du snur telefonen, og noe fullt QWERTY-tastatur er ikke tilgjengelig.

Resirkulerte menyer

Blue Earth bruker Touch Wiz-meneyene, som vi kjenner fra blant annet kamerakjempen Pixon 12. Noen forskjeller er det fra de dyrere Touch Wiz-modellene, men hovedtrekkene er de samme. Dette vil blant annet si at du kan veksle mellom tre forskjellige startskjermer ved å bla til høyre og venstre med fingeren.

På hver startskjerm kan du legge til forskjellige småprogrammer etter ønsker. Et av disse er widgeten Eco Walk som er koblet telefonens Økogåtur-program. Her ser du ikke bare hvor mange skritt du har gått, men også hvor mye CO2 du har "spart" ved å gå istedenfor å kjøre bil, samt hvor mang ekalorier du har brukt.

Menyene er enkle å bruke, og fungerer bra sammen med den berøringsfølsomme skjermen. De når allikevel ikke helt opp til beste touch-telefonene. Som vi tidligere har skrevet skyldes dette mye at menyene ikke er like interaktive og at bruken ikke blir like intiutiv som på for eksempel en Iphone, samt at skjermen ikke er fullt like følsom som de beste berøringsfølsomme skjermene. Vi synes også at Widgetsene kunne vært bedre organisert, nå blir startskjermene til tider noe rotete.

Heldigvis er telefonen kjapp i vendingen, slik at du slipper irriterende forsinkelser når du navigerer rundt i meyene. Menyene er også forholdsvis logisk bygget opp, og du har de viktigste funksjonene lett tilgjengelig. Hovedmenyen er fordelt over tre skjermbilder som du veksler mellom ved å bla til høyre eller venstre, omtrent slik du veksler mellom de forskjellige startskjermene.

Ringelur

Lydkvaliteten under samtale var upåklagelig, og vi la heller ikke merke til uregelmessigheter i dekningen. Det gikk også bra å bruke den medfølgende håndfrien til å snakke med, bortsett fra at øreproppene satt litt løst i våre ører. Øreproppene er av typen som sitter inne i øret.

I tråd med den miljøvennlige profilen følger det ikke med masse kanskje overflødig utstyr i salgspakken. Mange har både Micro USB-kabel og minnekort fra før, og Samsung sparer her miljøet (alternativt penger dersom du ser det på den måten) ved å utelate dette. Esken er også multifunksjonell, og innmaten kan blant annet brukes til å lage en liten bilderamme.

Lader følger også med, men vises ikke på bildet.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader (230V~)
  • Overgang til 3,5 mm minijack
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg

Hodetelefonene som følger med er hakket bedre enn det som vanligvis følger med på kjøpet når du handler mobiltelefon. Dessverre må du bruke en overgang for å koble til vanlige hodetelefoner med minijack-plugg.

Teknologi og funksjoner

Også tastelåsen skal hjelpe deg å tenke miljøvennlig.
Blue Earth kommer dårlig ut på Java-testen.
Heller ikke resultatet fra 3D-testen er noe å skryte av.
Du kan veksle mellom tre forskjellige startskjermer.
Dessverre mangler en skikkelig kalendervisning for startskjermen.

Selv om det er brukt resirkulerte materialer i Blue Earth, er ikke teknologien resirkulert. Skal du surfe på Facebook eller laste ned e-post på mobilen, kan du bruke enten GSM-nettet eller 3G-nettet til å overføre data. Hastigheter opp til 3,6 Mbit støttes i 3G-nettet ved hjelp av støtten for super-3G.

Skulle ikke dette være nok, kan du også koble deg til Wi-Fi-nettverk. Dette er nokså enkelt å gjøre med den innebygde Wi-Fi-funksjonen. Her vises tilgjengelige trådløse nett grafisk, slik at det er enkelt å ta i bruk denne funksjonen. Det eneste vi har å utsette her er at inntasting av nettverksnøkkelen kunne vært hakket mer brukervennlig.

Vel koblet på nett kan du for eksempel bruke den innebygde nettleseren. Dette er Samsungs egen, og den fungerer for det meste greit. Du kan enkelt zoome inn og ut ved å holde fingeren på skjermen et lite øyeblikk. Ulempen med dette er at du av og til aktiverer zoomfunksjonen når du egentlig bare vil velge en link.

De fleste sider vises korrekt i leseren, men vanlige nettsider lastes ikke alltid spesielt raskt ned. Uansett er skjermen i minste laget for å lese vanlige nettsider som VG, så egne sider laget spesielt for mobiltelefonen er klart å foretrekke.

Enkel GPS

Blue Earth har innebygget GPS som også får assistanse fra mobilnettet for raskest mulig posisjonering. Av programvare har du bare Google Maps, noe som fungerer greit, men som blir hakket for snaut hvis du skal bruke telefonen til å navigere mens du kjører bil.

GPS-en fungerte slik vi forventet, men vi la merke til at den ikke var like følsom som enkelte andre GPS-mobiler vi sammenlignet med.

For trådløs overføring på korte avstander støtter Blue Earth naturligvis Bluetooth versjon 2.1 Forskjellen på versjon 2.1 og 2.0 er at førstnevnt har forbedringer blant annet i forhold til sikkerhet og enklere paringsmuligheter.

Ingen miljøproff

Du merker fort at Blue Earth ikke er noen fullverdig profftelefon når du går nyttefunksjonene nærmere etter i sømmene. En typiske proffunksjone som skikkelig søk glimrer med sitt fravær. Office-dokumenter kan leses, men bare delvis. Vi klarte nemlig bare å åpne Office 2003-dokumenter, for eksempel .doc-filer. Docx-filer, so mhar vært standarden siden 2007, klarte vi ikke å vise.

Heldigvis har du støtte for synkronisering mot Exchange, selv om dagens kalenderoppføringer dessverre ikke kan vises direkte på startskjermen.

Vi stusser også over at telefonen lyser opp hver gang den utfører en synkronisering mot Exchange, noe som til tider kan være ganske irriterende. Blue Earth stolte i motsetning til Windows- og Symbiantelefoner ikke på sertifikatet vår Exchange-server bruker, noe som gjør at du må trykke vekk en advarsel før første synkronisering etter at du har skrudd telefonen på.

At HTML-formatert e-post ikke vises skikkelig er også en ulempe.

I rettferdighetens navn skal det nevnes at Blue Earth er godt utstyrt utenom den mest rendyrkede forretningsfunksjonaliteten. Omregner, stoppeklokke og tidsur er mye brukte funksjoner ved siden av kalenderen, som dekker de fleste behov selv om den ikke er blant de mest avanserte.

Vi kan også nevne en annen typisk Samsung-funksjon, nemlig falsk anrop. Nytten i dette tror vi er svært begrenset for de aller fleste av oss, men tanken er uansett at telefonen ringer av seg selv et gitt antall sekunder etter at du har holdt inne volumtasten. Telefonen kan sågar spille av et på forhånd innspilt lydklipp slik at det høres ut som du har noen i andre enden når du svarer på det falske anropet. Poenget med dette er altså at du kan bruke et påstått innkommende anrop som unnskyldning for å komme deg videre. Vi ser for eksempel for oss at langdryge besøk hos svigermor fort kan bli avbrutt av en "telefon fra jobben" som gjør at du dessverre må stikke med en gang.

Mer miljø

Miljøaspektet er på plass også i menyene. Ved siden av den tidligere nevnte miljøbevisste skrittelleren har du blant annet en liste over miljømerkedager i kalenderen.

Det er egne profiler på telefonen for å spare strøm, hvor lysstyrken på displayet blir justert noe ned for å spare på strømmen.

Du har også et par spesielle varianter av hvordan du kan låse opp tastelåsen. Den ene er at du stenger igjen en vannkran, den andre er at du kaster en tom boks opp i en beholder for resirkulering.

Hvis du vil kopiere musikk og miljø så finnes det også egne miljøringetoner. Disse var høye og lyse og skapte ikke noe spesielt godt miljø i undertegnes ører, høye og skingrende som de var, men det er mulig telefonen bruker mindre strøm på ringetoner uten bass, eller at volumet kan justeres ned siden disse tonene skjærer gjennom luften også på lavt volum.

Batteriet må sies å være godtkjent for en telefon med såpass stor skjerm som det Blue Earth stiller med. Vi gikk omtrent tre døgn mellom hver gang batteriet ble ladet. I lysere tider vil vi tro batteritiden kan strekkes ytterligere når solen kan bidra til å lade batteriet.

Multimedia

Underholdning er vel det eneste området ved Blue Earth som ikke har noe spesielt miljøpreg. Vi ventet nesten å finne noen spesiallagde miljøspill, men dette glimtet med sitt fravær.

Derimot har du et par vanlige spill å velge mellom. I Bubble Popper er poenget å få bobler av samme farge til å sprekke. Dette er det boblekanonen du har til rådighet som skal hjelpe deg med.

Du kan også engasjere deg i spillet Party Island, som følger med Bubble Popper-pakken. Dette er et slags simulatorspill hvor du skal lage de beste festene og jobbe deg opp blant VIP-ene i det lokale utelivsmiljøet.

Bare se, ikke røre

I tillegg har du demoversjoner av en rekke spill ferdig installert, men disse koster det ekstra dersom de skal underholde mer enn et minutt eller to. Det finnes drøssevis av både gratis og betalbare Java-spill på nettet, så disse spillene kan ikke sies å være noen spesiell styrke ved Blue Earth. Til gjengjeld er de svært enkle å kjøpe da det bare er å trykke OK for å kjøpe du spillet via SMS.

Resultatet fra sine-testen viser at detaljgjengivelsen er under middels.

Eller høre

Blue Earth underholder selvsagt på lydsiden også. Her kan du velge mellom å spille din egen musikk med mp3-spilleren, eller fylle øregangene med musikk fra RDS-radioen. Lydkvaliteten er det vi best beskriver som midt på treet, men bør holde for alle unntatt de mest kresne lytterne.

Motsatt vei kan Blue Earth også lytte til musikk, mer presist har den den etter hvert vanlige funksjonen for å kjenne igjen sanger. Hvis du for eksempel hører en sang på radioen som du vil vite tittelen på, velger du "Finn musikk" i menyen og etter noen sekunder får du vite tittelen på sangen med mindre den er usedvanlig sær eller lyden er for dårlig. Denne funksjonaliteten er stadig gjenstand for forbedringer, og pratisk i forhold til enkelte andre, tidlige varianter er at Blue Earth lagrer tittelen på sangene automatisk uten at du selv trenger å gjøre noe aktivt. Praktisk når du noen dager senere skal kjøpe den sangen du hørte på radio tidligere.

Engangskamera?

Tekniske data avslører at dette ikke er noen rendyrket kameratelefon. Fast fokus er et typisk indikasjon på at kameraet ikke har blitt høyt prioritert. Detaljgjengivelsen i sine-testen vår ligger på noe under snittet for kameraer med 3,2 megapikslers oppløsning. Den mer praktiske hovedkorttesten avslører at kameraet henger brukbart med sammenlignet med andre, tilsvarende spesifiserte kamera, men bildet får et tydelig grumsete preg sammenlignet med referansebildet. Dette gråaktige belegget gir seg til kjenne på flere bilder, slik at fargebalansen ikke alltid er helt optimal.

Lysfølsomheten er derimot brukbar, slik at det på tross av manglende fotolys er mulig å ta brukbare bilder også innendørs. Totalt sett får kameraet godkjent for et enkelt mobilkamera å være.

Utsnittet til venstre er fra Blue Earth, mens du finner et utsnitt fra Sony Ericsson W508 til høyre.

Videoopptak er mest for moro skyld. Videoer tatt med QVGA-oppløsning, slik som Blue Earth stiller med, egner seg best til å vises på mobilskjermer og tilsvarende.

Konklusjon

Har du noen gang blitt spurt om du vil ha en miljøvennlig telefon når du har troppet opp i mobilbutikken for å kjøpe ny mobil? Ikke det nei? Tenkte oss det.

Kjøper du bil eller hus, maling eller mat så er miljøvennlighet, klimagasser og giftstoffer noe som vektlegges. Handler du mobiltelefon har dette derimot vært nærmest et ikke-tema frem til i dag, noe som egentlig er merkelig siden mange mobilkjøpere ville vektlagt miljøvennlighet ved kjøp av ny telefon.

Det er nok flere grunner til at miljøer ikke har vært i fokus i mobilbutikkene, den viktigste grunnen er nok at det har vært svært lite fokus fra mobilprodusentene på miljøvennlige telefoner. Dette er i ferd med å endre seg, og det finnes flere såkalte miljømobiler å velge blant i butikkhyllene i dag.

Fremskritt i sikte

Vi har testet det som kanskje er den meste avanserte miljøvennlige mobiltelefonen som er lansert til nå, Samsung S7550 Blue Earth.

Navnet Blue Earth spiller på planeten vår, som jo for store deler er dekket av vann, derav det blå planeten. Hva er det så som gjør Blue Earth mer miljøvennlig enn andre mobiltelefoner?

For det første fyller et solcellepanel mesteparten av baksiden på Blue Earth. Dette gjør at du kan bruke solen som energikilde når du lader telefonen. Foreløpig er ikke teknologien kommet lenger enn at dette et supplement til å lade telefonen på tradisjonelt hvis. En time i solen skal gi omtrent 10 minutter ekstra taletid.

Vel så viktig er det at skallet på telefonen er laget av resirkulerte materialer som resirkulerte flasker. Byggekvaliteten på Blue Earth var upåklagelig, og vi forventer vel egentlig at flere telefoner etterhvert vil være brygget på gamle colaflasker og tomme saftflasker.

Videre er laderen spesielt effektiv, samt at den er laget uten de giftstoffene som mange ladere inneholder.

Miljøfokuset gjenspeiler seg også i menyene. Her har du egne miljø-temaer, et program som viser hvor mye CO2 du sparer ved å gå istedenfor å kjøre bil, og spesielle øko-ringetoner.

Fullverdig telefon

Alt dette er imidlertid bortkastet hvis Blue Earth ikke fungerer som mobiltelefon. For at mannen i gata skal kjøpe en mobil, holder det ikke at den er miljøvennlig, den må også være like bra som "vanlige" mobiltelefoner.

Heldigvis leverer Blue Earth som mobiltelefon også. Det er en ren touch-telefon. Skjermen dekker mesteparten av fronten på telefonen, og er av typen som reagerer på berøring.

De såkalte Touch Wiz-menyene er velkjente for Samsung, og er stort sett enkle å bruke selv om de på noen punkter kunne vært litt ryddigere lagt opp. Dette er heller ingen profftelefon, noe spesielt begrenset støtte for tredjepartsprogrammer understreker.

Funksjonaliteten forøvrig er det lite å si på. Her finner du både GPS, Wi-Fi og super-3G. Underholdningsverdien er også brukbar, med et OK kamera, mp3-spiller og FM-radio med RDS som viktige stikkord.

Tilbehørspakken er hakket mer skranten enn det som er vanlig for telefoner i denne prisklassen. Her er tanken at du heller får kjøpe det tilbehøret du har bruk for, enn at skuffer og skap skal fylles opp med tre-fire eksemplarer av forskjellige dingser.

Andre, miljøvennlige alternativer finnes. For eksempel har Sony Ericsson en egen serie med miljøvennlige mobiltelefoner. Nokia har også sitt miljøalibi i form av 3110 Evolve. Blue Earth utmerker seg allikevel som den beste og mest avanserte mobiltelefonen med miljøfokus som du kan lette samvittigheten din med per dags dato.

annonse