Tek.no

Test

Test av Fujitsu-Siemens Amilo M6500

28 Nov 2001 10:19

Introduksjon

Fujitsu-Siemens har klart å vokse til en av de mest populære produsentene av bærbare maskiner her i Norge. Maskinene til Fujitsu-Siemens finnes egentlig overalt. Du har helt sikkert sett dem i de fleste elektrokjedene rundt om der du bor og nokså sikkert på en rekke nettbutikker. Deriblant Komplett.no. Maskinene til Fujitsu-Siemens er stilige å se på og de kommer (som regel) i en fin og stilfull sølvfarge som vekker oppmerksomheten til folk ganske lett. Hvordan maskinene til Fujitsu-Siemens presterer kvalitetmessig og ytelsesmessig har alltid pirret vår nysgjerrighet. Vi var derfor svært spente da vi fikk utlevert testmaskinen.

Amilo-serien

Amilo-serien er en bærbar for "forbrukere" som Fujitsu-Siemens skriver på sine hjemmesider. Amilo-serien er en serie som skal gi mye ytelse/maskinvare for pengene og er i følge produsenten selv den "ideelle" førstegangsbærbare. Da vi mottok denne PC-en, og så på spesifikasjonene som stod på papiret, virket prisen på denne maskinen ganske så fornuftig. I fella gikk vi derimot ei. Nærmere observasjoner av oppgraderingsmuligheter, skjerm, utstyr, programvare o.l. viser egentlig at PC-en ikke er så fornuftig priset allikevel.

Amilo M6500 må sies å være et noe merkelig produkt. Produsenten har etter vår mening overdrevet prosessorhastigheten, og for det må man lide på neste alle mulige områder. Som f.eks. skjermkort, ingen DVD-spiller, ingen nettverkskort og svært dårlige oppgraderingsmuligheter (man kan f.eks. ikke ha mer enn 256MB RAM i PC-en). PC-en kan neppe kalles for en "all-rounder" og passer definitivt ikke for "første gangsbrukere" slik Fujitsu-Siemens hevder.

Nettverkskort er forøvrig noe som burde ha vært standard på alle bærbare PC-er. For en bærbar PC er ofte i mange sammenhenger en ekstra PC som man har ved siden av skrivsbords PC-en, og da er det veldig leit at man må kjøpe et ekstra nettverkskort for å kunne koble til den bærbare til skrivbords PC-en. Dette koster for det første og for det andre vil dette oppta ett PCMCIA-spor (hvis man ikke kjøper et USB-basert nettverkskort da, men disse har lavere overføringshastighet). Det finnes også en del bærbare med integrert nettverkskort i portreplikatoren (~dokkingstasjon).

Ingen multimediamaskin

Designet på PC-en er i kjent Fujitsu-Siemens stil, med lekker sølvfarge blandet med litt blåfarge her og der. Vi skulle ønske at den blå fargen kunne vært borte, for det får PC-en til å se ut som et leketøy for små barn. Trolig har Fujitsu-Siemens tatt med denne blåfargen for å indikere at denne PC-en ikke er rettet mot den øvre delen av markedet. Pekebrettet på maskinen er det som kanskje irriterte oss mest, den er svært lite komfortabel å bruke. Vi oppfattet den som overfølsom og enkelte ganger kunne musepekeren gå amok pga dets følsomhet. Knappene på pekebrettet er litt harde å trykke på. I likhet med Zepto Z-note-3001-15-maskinen som vi testet, lyder musetastene litt høyt når man trykker på dem.

M6500 kan neppe kalles for en multimediamaskin - noe som er svært uheldig - hvis denne PC-en er rettet mot førstegangsbrukere da. Førstegangsbrukere er gjerne brukere som søker moro i surfing, lyd og bilde. For eks. er skjermkortet som sitter i maskinen for svakt til å spille av MPEG-2 filer og kræsjet flere ganger under programmet Video Mark 2000. Dette, pga for dårlig støttet skjermkort og skjermkortdrivere under Windows XP. Fujitsu-Siemens lar deg bytte ut CD-spilleren i PC-en med en DVD-spiller, noe vi ikke skjønner oss helt på, da denne maskinen ikke er spesielt godt egnet for å spille av DVD-filmer. Lydkortet som sitter i PC-en er faktisk et av de bedre lydkortene vi har sett og har hotkey-støtte (dvs at man kan regulere lyden ved hjelp av selve tastaturet). Lydkortet krever også lite CPU-kraft (mer om dette senere i testen), men det som er synd er at lyden blir ødelagt av de elendige høyttalerne som følger med maskinen, noe som er gjelder bærbare PC-er generelt. Det er altså ikke noe maskinen får trekk for, i denne testen. Skjermkortet har en helt grei visuell 2D-kvalitet i Windows, men klarer ikke spill så godt, uansett om dette skulle være et 2D eller et 3D-spill.

Skjermen på PC-en er ikke det beste vi har sett. Deler av skjermen kunne virke litt mørkere sammenliknet med andre områder på skjermen - snodige greier. Spill gikk heller ikke så bra på skjermen, bilder fra forrige skjermbilde hengte seg igjen og kunne virke irriterende. Særlig under spill/applikasjoner med svart bakgrunn var dette et lite problem. Om dette skyldes XGA-skjermen eller skjermkortet vet vi ikke, men maskinen egner seg i hvert fall ikke til spill eller applikasjoner der skjermbilde oppdateres med et nytt skjermbilde hele tiden.

Takk til

for utlån av produktet!

Les også