Tek.no

Test

Pondus - 8. divisjon

Ville du stolt på en bartender med rosa paraplyer?
Hanna Magnussen Krogvold
4 Okt 2008 13:00

Frode Øverli (Pondustegneren) & Co gjør det igjen; samler en stor bunke striper fra bladet i kronologisk rekkefølge, lager side opp og side ned med svarthvitt-striper samt noen fargelagte helsidere, smeller et par permer rundt og legger til et fresht og humoristisk forord.

Pondus er stor

Det er ikke til å komme bort fra at Pondus ligger langt oppe på salgslistene for tegneserier i Norge, og det er ikke uten grunn. Tegningene er enkle, uttrykksfulle og komiske, det fins noen gullkorn man bare må le av samtidig som de mindre morsomme stripene er unntaket heller enn regelen. For å sitere min bror; «det går helt fint an å leve et helt liv uten å lese Pondus, men det anbefales ikke.»

Pondus er en god, helnorsk tegneserie med sleivspark til golfere, akvarister, kortvokste tyskere, rappere og blonde bimboer. Øverli klarer kunststykket å lage sarkastiske striper med en snert som plasserer aspekter ved samfunnet under lupen, uten å gå så langt at han blir oppfattet som en drittsekk.

Man kommer dessverre ikke utenom det faktum at veldig få tegneserier klarer å holde et høyt nivå over lengre tid. For all del; Pondus er fortsatt bra, men kvaliteten var nok noe høyere for et par år tilbake da poengene, timingen og stilen var mindre oppbrukt og utvasket. Da er det godt å vite at Øverli har flere baller i luften, nærmere bestemt biserien "Rutetid".

En stor melkeku

På et eller annet tidspunkt må man likevel spørre seg selv; er det virkelig marked for alle disse Pondus-bøkene? Hittil har det kommet åtte bøker, alle av en massiv størrelse og så fulle av striper at selv en hardbarka Pondus-leser må ta seg en pause underveis. Lite tyder på at "8. divisjon" er den siste samleboka Øverli og forlaget planlegger å gi ut. Er det slik at de som har kjøpt en av de foregående bøkene, også kjøper alle de andre? Undertegnede tviler; humoren er mye det samme, og bøkene er som sagt av en ganske voksen størrelse.

På et eller annet tidspunkt må man likevel spørre seg selv; er det virkelig marked for alle disse Pondus-bøkene?

Er dette melking av suksessen og en måte å tyne penger ut av leserne på? Bøkene består som sagt av striper tidligere publisert i bladet og fint lite nytt materiale, så alt forlaget trenger å gjøre er å samle stripene i kronologisk rekkefølge og dytte ut bok etter bok. At det også har kommet et Pondus brettspill bidrar ikke positivt til inntrykket av at "Pondus" blir melket for alt serien er verdt. Eller gjør tegneseriemaskineriet nye og gamle lesere en tjeneste ved å samle alt på et sted? Det er ikke til å komme bort fra at det for nye lesere er det utrolig mye lettere å kjøpe et par bøker om de blir bitt av basillen enn å lete opp flere dusin blader som nå begynner å bli noen år gamle.

Konklusjon

Pondushumor kan de fleste like. Boken er ikke noe dårlig kjøp og vil nok både glede og behage. På den annen side er det ikke til å komme bort ifra at Øverlis små endringer av livssituasjonene til seriefigurene underveis til tross; serien har stagnert litt og er i ferd med å tape seg, sakte og sikkert. Om boken er en del av et omfattende melkekuprosjekt er heller uklart. I alle fall skal "8.divisjon" ha pluss for et morsomt forord som forteller litt om mannen med pennen.

annonse

Les også