Tek.no

Test

Paprika

31 Aug 2007 12:15

Etter å ha tilbragt nøyaktig en og en halv time i sofaen med Paprika, innser man at man nettopp har sett en unik film. Satoshi Kon har laget en film som gir kraftige spark til samfunnet, samtidig som den evner å være audiovisuelt vakker.

Kon er nok bare kjent i spesielle kretser i norge, japansk animasjon er ikke den mestselgende filmsjangeren i norge og vi får sjelden mulighet til å oppleve det på kino. Kon har før Paprika skrevet, produsert og regissert flere glimrende filmer (Tokyo Godfathers, Sennen joyû m.flere).

Hjernevridende virrvarr

Et visuelt eventyr.

Å prøve å forklare plottet, eller handlingen, er en svært vanskelig oppgave. Kort fortalt så foregår handlingen i japan, hvor en gruppe forskere har funnet opp et apparat for psykiatrisk behanlding: DC Mini. Med en DC Mini kan en behandler tappe rett inn i drømmene til en person som om det var The Matrix. Problemene oppstår når tre DC Mini-er blir stjålet. En myriade av bisarre hendelser tar plass når tyvene bryter seg inn i karakterenes hoder og gir ofrene sine egne vridde tanker. Paprika er som om Lynch og Cronenberg gjør anime på speed.

Historien er ikke bunnsolid, men så operer den innenfor underbevistheten - et område hvor få grenser eksisterer, og et område vi vet lite om - og det blir feil å trekke Kon når alt er sydd sammen på en slik måte. Paprika fortjener å bli sett, og når du først har sett den så må den sees på ny for du sitter igjen med flere spørsmål enn svar. Det som driver filmen i tillegg til et intrikat plot er en utrolig vakker verden og et lydspor av en annen verden. Etter å ha sett Paprika kommer du aldri til å glemme tema-melodien som brukes som en svært effektiv effekt gjennom hele filmen.

Vær åpen

Som nevnt så er det flere plotthull, men Paprika skal ikke sees med kritikerhatten på. Paprika er først og fremst en opplevelse, som et narkotisk stoff uten bivirkninger.

Kon sparker mot vår tilværelse, og menneskehetens økende behov for å "komme seg unna" den ordinære hverdagen. Vårt behov for forandring og en utvei fra vår kjedelige tilværelse. Paprika tilbyr en rød pille, med varighet på 90 minutter.

Lydsporet skal selvsagt være på japansk, selv om en engelsk variant følger med utgivelsen. Desverre følger det ikke med noe ekstramateriale utover et kommentatorspor. Her kunne det virkelig vært interessant å sett noen dokumentarer om animasjonsprosessen som består av timesvis på timesvis med nøye gjennomført håndarbeid.

Konklusjon

Paprika er et mesterverk. Som så mange andre kunststykker så egner den seg ikke for alle. Mangelen på ekstramateriale trekker ned, men ikke voldsomt, siden filmen aldri har vært innom norske kinoer (foruten filmfestivaler) vil Paprika oppleves duggfriskt. Gjør deg selv en tjeneste, kom deg opp av stolen og kjøp Paprika nå, eller for å si det på japansk: Kai-ni-ike!

annonse