Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gelid Tranquillo

Introduksjon

Jeg må helt ærlig innrømme at jeg aldri hadde hørt om merket Gelid før de kontaktet oss for en kort stund siden. De har ikke akkurat mange produkter i stallen, men det betyr ikke at vi snakker om dårligere produkter. Heller tvert i mot, kanskje de har gjort seg virkelig flid med det lille de har laget?

Vi får la dette spørsmålet stå åpent. I dag vil jeg presentere dere for Tranquillo, den eneste tårnkjøleren i deres sortiment. Jeg har sagt det før, og jeg må si det igjen. Uansett merke eller type, har prinsippet som benyttes i tårnkjølere vist seg og være meget godt i forhold til kostnaden. Så godt som alle kjølerprodusenter har en eller annen tårnkjøler i sitt sortiment, og de koster sjeldent avskrekkende mye.

Selv om veldig mange av disse kjølerne kan virke like, skal Tranquillo ha et par punkter som skiller den fra mengden. Varmerørene er ikke i direkte kontakt med prosessoren, men de er ført tett igjennom en solid kobberbit. Dette er ikke akkurat noe veldig nytt, men slik ting ser ut skal det være godt gjennomført. Samtidig skal aluminiumsfinnene være tilpasset for minimale restriksjoner i luftflyten.

Nok snakk, følg meg til neste side, så skal vi virkelig sette kjøleren på prøve.

Takk til Gelid som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 99 x 125 x 153 mm
 • Sokler: LGA1366, LGA1156, LGA 775, AM3, AM2+, AM2, 939, 754, 940
 • Materiale: Aluminium/kobber
 • Vifte: 1 x 120 mm
 • Vekt: 645 g
 • Varmerør: 4 stk gjennomgående 6 mm
 • Støynivå: 12 - 25,5 dBA

Tranquillo ligner i hovedtrekk på de vanlige tårnkjølerne. Fire varmerør baner veien fra kobberblokken og opp igjennom mange kjølefinner. Sistnevnte ser nesten ut til å være sandblåste, de er i det minste ikke polert på noen måte. En liten blokk med kjølefinner er også å finne på toppen av prosessorblokken.

Viften skal være av den spesielt stillegående typen, den spant ikke med mer enn 1300 RPM når vi testet den. Gelid selv påstår at du kan dra støynivået helet ned til 12 dBA, men vi vet alle at et slik tall ikke akkurat er realistisk. Normal bakgrunnsstøy og lignende sørger for at dette forblir en teoretisk verdi, men lave teoretiske verdier er uansett en god ting. Det burde bety at ting i praksis er meget stillegående.

Gelid har lagt ved fester til absolutt alle de soklene du skulle ha behov for. Har du en eldre sokkel enn det som er støttet, ville vi nesten anbefale at man heller benytter pengene på en ny prosessor, fremfor denne kjøleren. Det får riktig nok være en helt annen sak. Når både moderne og ikke fullt så moderne sokler er støttet, ser vi oss fornøyde.

I pakken

Kjøleren leveres i en helt normal og solid pappeske. Kjøleren og viften ligger kapslet inn i plast, avskilt av en liten plate med skumgummi. Alt av tilbehør ligger i en egen pappeske, hvor festen for forskjellige sokler ligger i hver sin pose. Alt er like godt atskilt som et legosett, du skulle ikke ha noen problemer med å skjønne hvilken del som hører til hvor.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Manual
 • Termisk pasta
 • Sokkelfester

Kjøleren

Aluminiumsfinnene som kjøleren i all hovedsak består av, er behandlet på en måte vi ikke har sett før på slike kjølere. De er ikke polert, men de ser nesten ut til å være sandblåst, eller platert på en eller annen måte. Uansett, det er snakk om mange finner som har en helt grei avstand i mellom hverandre. De korte sidekantene er lukket, slikt at luften ikke skal unnslippe på vei igjennom. Ser vi på kjøleren fra oversiden, merker vi oss at det hele buer litt vekk fra viftens sentrum. Noe av dette ville uansett vært en dødsone for luftflyten, så at det mangler litt metall her har nok liten påvirkning på kjøleegenskapene.

De fire gjennomgående varmerørene kommer ikke i direkte kontakt med prosessoren, men er tett knyttet mot en solid kobberblokk. Fra fabrikken blir denne som normalt beskyttet av en liten plastlapp. Følg ekstra godt med når du fjerner denne, som dere kan skimte på bildet over opplevde vi nemlig at litt av limet satt igjen på kjøleren. Det er ikke en god ting du vil ha med i maskinen din. Dette er riktig nok ikke et stort problem, litt isopropanol eller kondensfjerner renser raskt opp, men litt irriterende er det.

Montering

Det følger med bakplater til samtlige sokler som denne kjøleren støtter, foruten 754-, 939- og 940-skolene til AMD. Her avhenger du av plastrammen rundt hovedkortet, for kjøleren hektes som vanlig fast i denne. Sokkelfestene skrus fast i kjøleren, for disse igjen festes i hovedkortet. Det hele sitter meget solid på begge kanter, metallet er både skrudd fast og låst fysisk mot kjøleren.

Kjøleren sitter godt på hovedkortet, men vi opplevde et lite plassproblem. Brikkesettkjøleren vår er en firkantet klump, og kom i en liten konflikt med viftefestet. Det er ikke mange millimeter det er snakk om, men vi måtte bøye litt på enkelte kjølefinner før ting passet. Om dette blir et problem for deg avhenger totalt av hvilken brikkesettkjøler du har på ditt hovedkort. Det finnes større, og det finnes mindre.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24 °C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,7 dBA.

Temperatur

Som grafen over forteller, havner kjøleren i det nedre sjiktet når det gjelder termiske egenskaper. Det er et lite gap mellom 65 °C og 70 °C i vår statistikk, og vi ser at Tranquillo havner rett på den negative siden av dette gapet.

Selv om de termiske egenskapene ikke er helt på topp, er det viktig at vi ikke trekker noen konklusjoner helt enda. Temperaturene er høye, det skal det ikke legges skjul på, men både støynivå og pris er faktorer som fortsatt kan gjøre kjøleren aktuell.

Hvis vi først skrur ned viftehastigheten litt, får vi et bedre blikk over hvordan kjøleren kan prestere med et lavere støynivå. I den forrige testen, ut av boksen, spant viften med 1300 RPM. Vi merker oss at det ikke er spesielt mange volt lavere viften må kjøre ved for å skape 1000 og 600 RPM, og forskjellen i mellom de to er enda mindre. Det er tydelig at hastigheten endres mye, når spenningen endres litt.

Som vi ser er ikke temperaturendringen spesielt stor når hastigheten treffer 1000 RPM, men vi merker at støynivået endrer seg litt mer. Trekker vi oss ned til 600 RPM, ser vi at Tranquillo gjør det bedre enn tidligere når vi sammenligner med det vi tidligere har testet.

Vi monterer vår egen vifte fra Noctua på kjøleren, slik at vi får sett nærmere på hvordan kjøleren i seg selv presterer. Som vi ser er det ikke snakk om store endringene mellom vår vifte og viften fra Gelid, kjernetemperaturene forblir tilnærmet de samme. Nok snakk om temperaturene, la oss se på støynivået!

Støynivå

Selv om temperaturene ut av boksen definitivt ikke var de beste, høster Gelid mange poeng når det kommer til støynivå. Her ligger kjøleren meget, meget lavt. Som grafen forteller snakker vi om en av de mer stillegående enhetene vi har testet.

Når viftehastigheten ble skrudd ned, måler vi et lavt og pent støynivå. Det er fortsatt snakk om meget gode verdier, selv om Gelid taper terreng når vi sammenligner med andre produkter. Slik vi ser det er kjøleren stillegående uansett hvilken hastighet den kjører ved, og PWM-styringen vil sørge for at ting holder seg optimalt mye av tiden. Føler du at denne ikke gjør en god nok jobb, er nok ikke 1000 RPM en gal hastighet, du taper tross alt bare 1 °C mot et 2 dBA lavere støynivå.

Konklusjon

Gelid Tranquillo er definitivt en stillegående kjøleløsning for maskinen din. Den støtter de fleste prosessorer som fortsatt er aktuelle i dag, og sitter godt ankret på hovedkortet ditt. Faktumet er derimot det at kjøleren ikke vil by på noen spesielt gode termiske egenskaper. Heldigvis koster den ikke spesielt mye, kanskje dette likevel er et godt alternativt for mange?

Kjøleevnene vi måler, viser at Tranquillo legger seg på den nedre delen av skalaen. Nøyaktig hva dette skyldes vet vi ikke helt, men det er nok kombinasjonen av flere småfaktorer som gjør at kjøleren taper terreng på dette punktet.

Støynivået er definitivt en hyggelig greie ved kjølere. Dette er uten tvil snakk om en kjøler med noen av de laveste støymålingene vi har gjort. Selv med den PWM-styrte viften spinnende på full hastighet, snakker vi ikke om mye lyd. Slik vi ser det trenger du egentlig ikke å skru ned viftehastigheten spesielt mye, før du har en virkelig stillegående sak. Det er riktig nok slik at du dermed utsetter prosessoren din for enda høyere temperaturer.

Gelid Tranquillo vil ha en veiledende pris på rundt 250 kroner når den treffer norske nettbutikker, sammen med en garanti på 5 år. Dette er ikke mange kroner for en kjøler, spesielt ikke når den er unikt stillegående. Selv med dette tatt i betraktning mener vi at kjøleren ikke når helt i land. Bedre termiske egenskaper det eneste vi hadde ønsket oss, for å kunne gitt denne kjøleren full pott. Men, for all del, ønsker du noe billig og stillegående, er dette et fint alternativ.

+ Stillegående
+ Pris
+ Solid montering

- Taper på termiske egenskaper

annonse