Test

Slakt i jungelen

Anmeldelse

Åtte mennesker våkner opp mens de faller ned mot bakken. Fallskjermene utløser seg og de lander i en jungel – nesten alle er bevæpnede krigere eller voldsmenn av ulike slag. Hvorfor er de her? Og hvor er her? De finner raskt ut at dette ikke er planeten Jorda, og at de ikke har blitt bragt dit ved en tilfeldighet. La jakten begynne...

Predators er regissert av ungareren Nimród Antal og er produsert er Robert Rodriguez. Filmen hadde et budsjett på 40 millioner dollar og spilte inn 126 millioner på kino verden over. I rollene finner vi Adrien Brody, Laurence Fishburne, Alice Braga, Walton Goggins, Danny Trejo, Mahershalalhashbaz Ali, Oleg Taktarov, Louis Ozawa Changchien og Topher Grace fra That '70s Show.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Adrien Brody?

Adrien Brody våkner opp i lufta til eventyrlig musikk – et klart signalement allerede fra starten av at dette ikke er en actionfilm man skal ta altfor seriøst. Selv om skuespillerne er gravalvorlige, er selve presentasjonen av fortellingen litt mer lystig og skaper en fin kontrast mellom hvordan vi opplever filmen som ren underholdning og hvordan folka i filmen opplever den mildt sagt skrekkelige situasjonen.

Men Adrien Brody? Kan fløtepusen som spiller piano være troverdig i hovedrollen som en røff leiesoldat? Brody gjør ærlig talt en god jobb, han er en strålende skuespiller og får frem akkurat passe lakonisme og besluttsomhet for å selge illusjonen. Resten av gruppa passer inn i diverse arketyper som den russiske fyren med kjempevåpen, meksikaneren, Yakuza-fyren med forkjærlighet for samuraisverd og så videre. Det er altså en fargerik gjeng vi har med å gjøre som har en passe blanding mellom å være kyniske drapsmenn og sympatiske karakterer.

Hvor ble det av Laurence?

Så vi har en relativt interessant gjeng vi følger og ser bli slaktet ned én etter én, uten at vi feller for mange tårer av den grunn. Underholdningen er god – actionsekvensene er regissert og iscenesatt på en oversiktlig og konsis måte, og fungerer ypperlig for actionfantaster. Spenningen ved å gå rundt og vente på hva som er det neste som vil skje bidrar også til drivstoff for fortellingen. Det blir sjelden kjedelig eller uengasjerende, og tematiske elementer som konflikten mellom Adriens Brodys tilsynelatende umenneskelighet og motparten i form av Alice Braga fyller ut eventuelle tomrom.

Den forholdsvis kjente skuespilleren Laurence Fishburne er også å finne i en av rollene, men det er viktig å understreke at han bare spiller en liten birolle. De som tror at Larry vil styre showet vil bli skuffet, så det er best å legge fra seg ønsketankene med én gang.

Predators er med andre ord en underholdningslettvekter med mengder av gørr, action, interessante karakterer (Danny Trejo skuffer aldri!) og en passe dose spenningsoppbygging. Strukturen og formelen er velkjent fra spesielt den første Predator-filmen, men blir også gjort litt nyansert ved å ha disse tilsynelatende usympatiske drapsfolkene i førersetet. Filmen er uansett vellagd og gjør jobben sin som en actionthriller.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Predators er en bra action- og underholdningsfilm hvis man godtar den på riktige premisser – det vil si å la seg bli underholdt også av enkle, men vellagde filmer som dette. Filmen er riktignok ingen ny klassiker og vi får ikke verdens største overraskelser, men det gjør heller ikke noe, for dette er "uskyldig" lek fra start til slutt.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!