Til hovedinnhold
TestDen nye iPad-en

iPad 3 – nettbrettet "alle" vil ha

Men holder det med bedre skjerm og bedre kamera?

Øverst er et bilde av teksten avbildet med nærlinse på iPad 2. Nederst er samme bilde av skjermen på den nye iPad-en.
Kameraet er gått fra å være ubrukelig til å bli riktig bra.

Vi har som første medium i Norge testet Apples nye iPad, som på folkemunne gjerne går under navnet iPad 3 – selv om Apple har valgt å gå bort fra produktnummereringen.

For å gjøre en lang historie kort – de viktigste nyhetene en nordmann finner i den nye iPad-en er en kraftig forbedret skjerm og et like kraftig forbedret kamera. De andre nyhetene, som raskere grafikkbrikke og større batteri gir verken grafikk som oppleves som raskere i praktisk bruk eller bedre batteritid. Årsaken er at grafikkprosessoren ikke brukes til annet enn grafikkoppgaver, og med den nye skjermen krever dette langt mer regnekraft enn tidligere. Dette trekker også mye strøm, og dermed går vinningen opp i spinningen.

Det eneste du vil oppleve med hensyn til batteriet er at det tar mye lenger tid å lade det enn det gjorde før.

Taper terreng

Da iPad 2 ble lansert tok den innersvingen på konkurrentene ved å være både raskere og tynnere. Den nye iPad-en er tykkere, tyngre, men ikke raskere. Men skjermen er så fantastisk at vi nok tror mange er villige til å kompromisse med vekten. Den ekstra størrelsen vil du knapt legge merke til. Samtidig har Apple fått flere konkurrenter å stri med. Ikke minst har Acer og Samsung tatt mål av seg til å detronisere Apple med sine nettbrett basert på Android.

Skjermen har god innsynsvinkel, og selv om vi opplever skjermen på iPad 2 som noe mer lyssterk og bedre egnet for bruk i direkte sollys, er forskjellen ikke så stor at vi vil anbefale iPad 2 til utendørsbruk. Ellers har vi bare godord å komme med når det gjelder skjermen på den nye iPad-en. Den reagerer raskt, og er en drøm å jobbe med.

Brukergrensesnittet på den nye iPad-en er ikke endret. Det er riktignok ikke helt likt det du fikk da iPad 2 ble lansert, men har du oppdatert din iPad 2 vil du allerede kjenne funksjonene som nedtrekksmeny for varsler, dobbeltasting på hjem-tasten for rask tilgang til apper du allerede har åpnet, og muligheten for å veksle mellom aktive programmer ved å trekke skjermbildet til siden med flere fingre på skjermen.

God oppdatering, men med noen svakheter

Alt i alt skal du lete lenge etter et nettbrett som er enklere å bruke og har flere funksjoner enn den nye iPad-en. Men brettet har også sine svakheter. De viktigste er antakelig at du ikke kan utvide minnet med minnekort. Vi reagerer også på at brettet blir svært varmt når vi kjører grafikktunge spill.

Kort oppsummert er dette nytt i den nye iPad-en:

  • Vekten er gått opp med 10 prosent, noe som i hovedsak skyldes et større batteri
  • Tykkelsen er økt med en snau millimeter
  • Brettet kan settets opp som mobil hotspot
  • Kameraet kan ta bilder med 5 megapiksler oppløsning, mot 0,7 megapiksler på iPad 2
  • Tale til tekst (ikke støtte for norsk)
  • Det er kommet støtte for 4G (LTE), men ikke på de frekvensene vi bruker i Norge.
  • Prosessoren er en A5X, mens det sitter en A5 i iPad 2 - Grafikkprosessoren er en firekjernet SGX543MP4. iPad to har en tokjernet versjon av denne prosessoren.
  • Batteriet er på 11 560 mAh, mot 6930 mAh på iPad 2.

Det ekstra store batteriet har ikke så mye å bidra med som vi hadde håpet. Den nye iPad-en er åpenbart langt mer strømkrevende enn sin forgjenger, og batteritiden er ikke merkbart bedre enn før. Når det er sagt får vi legge til at iPad alltid har hatt meget god batterikapasitet.

Et utslag av at den nye iPad-en bruker mer batteri på å utføre de samme oppgavene, er at den blir betydelig varmere enn sine forgjengere.

Vi har ikke opplevd at dette har hatt noen betydning. Om den høyere temperaturen i brettet vil påvirke produktets levetid gjenstår å se.

Bør du bytte?

Har du en iPad 2 fra før er det lite å hente på å bytte til den nye iPad-en. Er du ekstremt opptatt av skjermoppløsning, eller insisterer du på å bruke nettbrettet som kamera, så er den nye iPad-en et must.

Har du ikke iPad fra før, så må du vurdere om du synes den ekstra skjermoppløsningen og kameraet er viktig nok til at du vil betale mellomlegget mellom iPad 2 og den nye iPad-en. Skjermen er faktisk så mye bedre at antakelig er svaret ja.

Alternativer

Men er du ute etter et nytt nettbrett, er det også noen andre alternativer du bør vurdere. Du kan kjøpe en Galaxy Tab 10.1, som er et Android-nettbrett med de fordelene og ulempene det gir. Skjermen på denne er svært bra, selv om den ikke er like høyoppløst som den nye iPad-en.

Du kan også velge å kjøpe Asus Prime, et lynraskt nettbrett med firekjerneprossessor, god skjerm og en løsning med et tastatur som gjør den til en Android-PC med svært god batterikapasitet.

Et tredje alternativ er å vente på Samsungs nye Galaxy Note 10.1. Dette brettet har en rekke smarte funksjoner for skjermpenn. Versjonen som ble presentert under Mobile World Congress har en tokjerneprosessor, men ettersom det fortsatt er en stund til den skal komme i butikk, så regner vi det som svært sannsynlig at Samsung oppgraderer den med en firekjerneprosessor.

På Amobil.no kan du lese hele testen, og se bilder og videoer laget med den nye iPad-en

annonse