Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAcer Iconia A1

Billigbrett med rå ytelse

Her får du mye for pengene.

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

Acer Iconia A1 er atter et nettbrett fra Acer der man har siktet i det nedre prissjiktet, i likhet med Acer Iconia B1 som vi testet i april.

Iconia B1 var enda billigere, men hadde et helt ubrukelig kamera, kort batteritid og dårlig kvalitetsfølelse for å nevne noe. Er tilstandene bedre hos Iconia A1?

Bedre kvalitetsfølelse

Plastfølelsen er til stede, og nettbrettet er litt tykt. Likevel kjennes det ikke ut som et nettbrett kjøpt i en leketøysforretning, slik som hos Iconia B1. Forskjellen i kvalitetsfølelse er betydelig. Vekten har krøpet opp fra 320 gram til 410 gram.

Nettbrettet ser ut som et nesten hvilket som helst annet nettbrett. Svart fremside, sølvgråfarget plast rundt kanten og en hvit bakside.

På toppen er det plassert en av/på-bryter, og øverst på høyre side finner du volumtaster. Et hull til minnekort er også plassert på nettbrettets høyre side, så vel som en HDMI-utgang. Nederst er det en ladeinngang av vanlig Micro-USB-utforming slik at du kan bruke mobilladeren din rett i nettbrettet.

Iconia A1 er noe større enn B1, og det samme gjelder skjermen. Den er 7,9 tommer i stedet for syv blank, og oppløsningen er jekket opp fra 600 x 1024 til 768 x 1024. Den økte størrelsen gjør at nettbrettet ikke passer like godt i en jakkelomme som syvtommere, men det er fortsatt å regne som et ganske hendig nettbrett.

Skjermen er også av en helt annen type av langt høyere kvalitet enn i lillebroren. Vi snakker om en LED-belyst skjerm med IPS-teknologi, noe som gjør at brukeropplevelsen er jekket mange hakk. Likevel gir også denne skjermen definitivt et billig inntrykk og fargen er litt ujevn der den egentlig skal være helt jevn. Fargemetning og kontrast ser også ut til å endre seg en god del når du vrir og vender på nettbrettet – for eksempel når du spiller spill styrt av bevegelsessensoren.

Android OS 4.2.2

Det er ikke noen utdatert Android-versjon Acer har installert i Iconia A1. Android OS 4.2.2 har fått med seg de smørglatte menyene fra forrige oppdatering, og i tillegg er det støtte for trådløse skjermer, støtte for flere brukere slik vi kjenner fra PC-operativsystemer og støtte for fakter i tastaturet.

I Iconia A1 er det Android i sin rette forstand som gjelder, uten en masse andre greier på toppen. Det synes vi fungerer helt strålende, men hvis du synes det er kjedelig kan du sjekke ut vår guide til å personliggjøre Android.

Brettet har også langt færre forhåndsinstallerte applikasjone rdu aldri kommer til å bruke, noe som gjør menyen ryddigere. Hvis du trenger flere programmer, er det jo bare å laste dem ned fra Google Play eller som en tredjepartsapplikasjon rett fra internett på den gammeldagse måten.

Foto: Einar Eriksen

I esken:

  • Nettbrett (batteriet er innebygget)
  • Trafo, fra 240 V~ til USB
  • USB-kabel
  • Papirer

Teknologi og funksjoner

Foto: Einar Eriksen

Iconia A1 er ikke et dyrt nettbrett, og det er begrenset hva du får av teknologi til denne prisen. Vi mener likevel nettbrettet har kommet seg “over kneika”; og skiller seg fra de billigste nettbrettene med mindre datakraft.

Her har du 1 GB hurtigminne i stedet for bare 512 MB. Lagringsminnet er på 16 GB i tillegg til at du kan installere et minnekort på inntil 32 GB (etter spesifikasjonene).

Brikkesettet er et MediaTek MT8125, og her finner du fire ARM Cortex-A7 MPCore. Vi snakker altså om en firekjerners prosessor. Klokkehastigheten er 1200 MHz.

Dette er nokså ukjent maskinvare, men brikken vil muligens bli mer brukt i billige enheter senere. Også Asus MeMO Pad HD bruker samme brikkesettet, men klokket til 1600 MHz. Det har imidlertid ikke kommet på markedet her til lands (ennå).

Imponerende kraftig

Vi fikk hele 1305 poeng da vi kjørte Geekbench 2. Til sammenligning fikk Acer Iconia B1 731 poeng og Apple iPad Mini 760 poeng. Veldig bra med andre ord, og i forhold til den noe lave oppløsningen er det ingen tvil om at prosessoren er veldimensjonert.

God maskinvare lar deg kjøre spill med god grafikk.Foto: Einar Eriksen

I AnTuTu får Iconia A1 12 684 poeng, noe som også er svært bra.

Selv om maskinvaren er relativt "ukjent", har vi ikke merket noe ustabilitet fra nettbrettet.

Ingen SIM-kort

Uten SIM-kort er du nødt til å klare deg med Wi-Fi som internettilkobling. Her får du Wi-Fi 802.11 b/g/n, og du er med det velsignet med de raskeste hastighetene et vanlig trådløst nettverk kan levere.

GPS er på plass, i motsetning til i enkelte andre billige nettbrett. Med Google Maps forhåndsinstallert er det lett å finne frem på asfalterte veier.

Bluetooth versjon 4 er på plass, slik at nettbrettet bruker Wi-Fi til å overføre mellom enheter som har Bluetooth versjon 3 eller over. Versjon 4 er først og fremst mer strømsparende enn forrige versjon.

To nettlesere

Med Chrome forhåndsinstallert synes vi egentlig den vanlige Android-nettleseren er overflødig. Chrome har de samme funksjonene og litt flere, samtidig som den er litt mer brukervennlig.

Det vi setter spesielt stor pris på i Chrome er at den zoomer inn når du trykker på en lenke blant mange lenker. På den måten slipper du å bomme, og du trykker i stedet enda en gang for å bekrefte valget ditt. Det høres kanskje ut som en liten detalj, men det sparer tid og datatrafikk og gjør det lettere å surfe på nett.

Chrome zoomer inn hvis du treffer midt mellom to linker.

E-postfunksjonene er ikke ulikt det vi kjenner fra før. Vi har to e-postlesere, der den ene settes opp mot Gmail så snart du logger deg på og den andre kan settes opp mot flere forskjellige kontoer. Du kan bruke flere kontoer i samme innboks, og det hele fungerer bra uten at vi savner noe vesentlig.

Nå har vi tidligere sagt at vi setter pris på at det ikke er installert alskensk programmer vi aldri bruker, men ett program vi bruker savner vi. Office. Det pleier av og til å dukke opp vedlegg i innbokser med filtyper som krever Office, så det kunne vært kjekt. Programmer som leser Office-dokumenter er heldigvis gratis i applikasjonsbutikken, og programmer som også lar deg opprette og redigere dokumenter er heller ikke så veldig dyre.

Kalkulator, kalender og YouTube-spiller er også inkludert.

Kraftig oppdatert batteri

Hvis vi sammenligner med Iconia B1 er batteriet i A1 kraftig oppdatert fra 2710 til 4960 mAh. Dette gir en svært lang brukstid på ti timer med filmtitting eller 350 timer i hvilemodus (14,58 døgn). I tillegg er det en stor fordel at batteriet kan lades med en vanlig mobillader (micro-USB).

MTP til filoverføring

Teknologien for å overføre filer er endret i den nye Android-versjonen. Dette har gjort det litt problematisk for Linux-brukere i det siste, men nyeste Ubuntu 13.04 fra april har støtte for dette innebygd. Dermed dukker nettbrettet opp som en vanlig harddisk. På Mac må du nok laste ned et tredjepartsprogram, slik du også må i de fleste andre Linux-distribusjoner.

Multimedia

Foto: Einar Eriksen

Det er gjerne underholdningsbiten som er det aller viktigste ved et nettbrett, fordi de ofte brukes til videotitting, avspilling av musikk eller spilling.

Iconia A1 har, som vi så på forrige side, svært god ytelse, og alle spill fungerer helt utmerket.

I tillegg har nettbrettet gyroskop, noe som er ganske så uvanlig i denne prisklassen. Det vil si at du kan styre ved å vri nettbrettet for eksempel for å sikte i førstepersons skytespill.

Skjermen er ikke den beste vi har spilt på, men om du vil ha bedre skjerm må du gjerne opp i en helt annen prisklasse. I denne prisklassen er den responsive IPS-skjermen absolutt godkjent.

God lyd

Enten du spiller, ser film eller vil høre på musikk er lyden viktig. Hvis du ikke bruker øreplugger, spilles lyden av i en monohøyttaler på baksiden av nettbrettet. Denne duger til små videoklipp og lignende, men skal du nyte musikk må du frem med øreplugger. Dette følger ikke med, men medfølgende øreplugger er som regel uansett trasige greier.

Med forholdsvis krevende øreplugger (Denon AH-C751) er lyden svært romslig og kraftig, og i dybden kommer fram i bassen samtidig som diskanten ikke blir for skarp. Dette fungerer bra til musikklytting.

I akkurat vårt testeksemplar gjorde en produksjonsfeil at pluggen ikke passet helt i nettbrettet, og at vi derfor måtte presse pluggen inn i nettbrettet for å få stereolyd. Så snat vi slapp taket mistet vi lyden på venstre øre. Dette gjelder nok bare en produksjonsfeil i vårt testeksemplar, og problemet vil ikke gi uttelling på sluttkarakteren vår.

Av lydprogrammer finner du Google Musikk, som gir fri tilgang til et hav av musikk i likhet med Wimp og Spotify, så vel som 7digital som først og fremst er en avspiller.

Bred videostøtte

Vi synes kontrasten i mørke områder er for svak til å få den helst store innlevelsen i skrekkfilmer, men generelt fungerer nettbrettet ellers bra til å se det meste av film der handlingen ikke foregår på mørke steder store deler av filmen.

Formatstøtten er upåklagelig, og 720p-filmer spilles helt uten problemer.

Filmredigering

Forhåndsinstallert i nettbrettet finner du en egen filmredigerer som heter “Filmrull”. Dette er et morsomt verktøy som lar deg sette sammen bilder, videoklipp og annet og legge musikk på toppen eller effekter på bildene og videoen.

Filmrull er blant de appene som egentlig er tilpasset bredskjerm, men funger likevel bra.

Svakt kamera

Bildene bærer preg av mye støyfjerning, samtidig som det faktisk også er endel støy igjen på bildene. Det er tydelig at bildebrikken ikke er veldig lysfølsom.

I dagslys går bildene an å leve med til svært enkelt bruk, men til å forevige minner bør du heller drasse rundt på et kamera enn Iconia A1.

Her kan du se noen bilder vi har knipset med nettbrettet:

Konklusjon

Acer Iconia A1 er et stilrent og enkelt nettbrett, med langt bedre kvalitetsfølelse enn det vi fryktet etter å ha testet forgjengeren Iconia B1. I forhold til prisklassen er kvalitetsfølelsen i stedet veldig god.

Dette er bare én av de kvalitetene som er kraftig forbedret fra lillebroren.

Kraftig forbedret maskinvare

Batteriet har blitt nesten dobbelt så stort, og nettbrettet varer nå 10 døgn i hvilemodus. Videre har Iconia A1 fått 16 GB med lagringsminne så vel som 1 GB hurtigminne. Prosessoren er tokjernet, og resultatene i ytelsestestene vi har kjørt er svært gode.

Nettbrettet imponerer med å både stille med gyroskop til spilling, innebygd GPS for å finne fram og nyeste Bluetooth-varianten for rask overføring. Til tross for prislappen, er ikke dette noen teknologisk sinke. SIM-kort og mobilnettilkobling må du imidlertid klare deg uten.

God på det meste

Det er Android 4.2.2 som er i bunnen, altså får du det helt nyeste av funksjoner i menyene. Til å spille musikk fungerer nettbrettet helt strålende, og formatstøtten for videoer er også god.

Haken

Den viktigste haken ved dette nettbrettet er billigpreget skjermen gir. Riktignok er det en IPS-skjerm med ripesikker overflate, men den gode brukeropplevelsen er litt tilbakeholdt av ujevne farger i skjermen, slik billiger skjermer pleier å ha. Skjermen er likevel responsiv, og oppløsningen er høy slik at detaljgjengivelsen er upåklagelig.

Kameraet er ingen vinner det heller, men fungerer greit til enkelt bruk i dagslys.

Ingen bedre alternativer

Alternativer til Iconia A1 i denne prisklassen kunne vært Iconia B1 eller Asus FonePad, men ingen av de vil vi anbefale. Et annet alternativ kunne vært T-Pad, men den anbefaler vi ikke til noen. Vi kunne også dratt frem Andersson ADT 1.0, men det er ikke lenger å få kjøpt i nettbutikkene.

I denne prisklassen stiller Iconia A1 rett og slett alene. Men det er greit nok, for dette er et bunnsolid nettbrett med imponerende egenskaper sammenlignet med den beskjedne prislappen.

annonse