Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung Corby Pro

Design og brukervennlighet

Corby-serien har blitt en ganske så funksjonell familie etterhvert, med medlemmer som lyder navnene Corby, Corby Pro, Corby Plus, Corby Pop, Corby TXT og Corby Mate. Som i de fleste andre familier har alle sine feil og mangler, men man blir glad i dem likevel.

Corby Pro er rett og slett en ordinær Corby med qwerty-tastatur, bedre kamera og noen oppgraderte spesifikasjoner. Evolusjonen har gått sin gang, og ungdomstelefonen har vokst opp.

For å gjøre plass til dette har mobilen ekspandert 3,77 mm i tykkelse, 2,30 mm i bredden og 2 mm i høyden. Vektøkningen er mer dramatisk, fra 90 til 132 gram. Corby Pro oppleves da også som litt klumpete å frakte med seg.

Ikke bare en ungdomstelefon

Corby har vokst opp i Pro-utgaven. Nå fris det ikke lenger bare til ungdommen, men også til voksne som ønsker seg en forholdsvis rimelig trykkskjermtelefon. Det følger fortsatt med deksel i livlig utførelse, men samtidig er det et sort og mer sobert alternativ tilgjengelig.

Med sort deksel ser Corby ut som en fullvoksen smarttelefon. Det ligger en diabolsk glede i å skyve frem det metallic-røde tastaturet. Denne fargekombinasjonen er stilig!

Fantastisk tastatur!

Den smålubne fremtoningen til Corby Pro ble umiddelbart tilgitt da vi prøvde ut det glimrende tastaturet. Det er en nytelse å skrive på, og SMS-tastingen går virkelig unna. Det hjelper også at oppsettet er nordisk, slik at æ, ø og å er lett tilgjengelige.

Tastaturet inkluderer hurtigtaster både for å komme direkte til skriving av ny SMS-melding og for surfing på nett.

God skjerm

Skjermen til Corby er bred og behagelig å se på. Den egner seg helt fint til småsurfing på nettet. Bilder kommer også klart og tydelig frem. Hvis du holder deg til de støttede videoformatene går det endog an å få med seg noen videosnutter godt gjengitt.

Vi er imponert over at Samsung har spandert en kapasitiv skjerm til denne prisen. Slikt er vi mest vant til å se på trykkskjermmobiler i høyere prissjikter. Følsomheten og presisjonen er naturligvis ikke i nærheten av dyrere telefoner som Samsung Wave, men det kan man heller ikke forvente.

Proft inntrykk

Til tross for plast overalt føles Corby Pro som en fullverdig profftelefon. Det burde ikke være flaut for noen å plukke opp en slik fra lommen i en jobbsituasjon. Denne mobilen er solid satt sammen, og det er ingen slingring å spore når vi drar frem tastaturet.

På forsiden av telefonen finner man send- meny- og avslutt/strømtaster. Volumtasten befinner seg på venstre side, mens kamera- og låsetastene er på høyre side. Låsetasten ble flittig brukt. Vi foretrekker en dedikert tast til dette, fremfor tastekombinasjonene som brukes på de fleste andre telefoner.

Kameraet reagerer raskt og tar bilder nesten umiddelbart.

Personlige menyer

Når tastelåsen skrus av kommer «forsiden» til Samsungs menyer frem. Snarveier til tastatur, telefonbok og meny ligger klare nederst på skjermen. Det mest interessante er imidlertid den lille pilen til venstre på skjermen.

Ved å dra i den kommer nemlig en liste med widgets frem. Her er det bare å bla seg nedover i oversikten over småprogrammer. Godsaker som Youtube, mediespiller, Accuweather og Twitter er klare til å dras ut på «skrivebordet».

På toppen av det hele kan man bla frem tre forskjellige startskjermer med hver sin bakgrunn og hvert sitt utvalg av widgets. Da er det mulig å ha ett sett småprogrammer fremme til jobb-bruk, ett til hjemmet og et tredje når man for eksempel er på ferie.

Kontaktene i telefonboken kan enkelt sorteres i grupper og favoritter. Dette kommer frem i form av en rullegardin-meny øverst til høyre når en går inn på «Telefonbok». De mest oppringte personene kan få sitt eget hurtigtastnummer i favorittmenyen.

Vi kriblet forøvrig etter å bytte ut de psykedeliske bildene i bakgrunnen raskest mulig.

Dette følger med i esken:

  • Samsung Corby Pro
  • Lader
  • Hodesett
  • USB til microUSB-kabel
  • 2 ekstra deksler
  • 2 mini-CDer med programvare
  • Bruksanvisning

Teknologi og funksjoner

Den profesjonelle Corby håndterer sosiale medier, men snubler litt rundt i kontorlandskapet. Det er nemlig mest når det kommer til utseendet at Pro fremstår som en fullbefaren profftelefon.

En blandet nett-opplevelse

I motsetning til lillebror Corby, som vi testet i januar, er Pro utstyrt med både 3G og Wi-Fi. Dette gjør internettopplevelsen til noe helt annet enn den magrere utgaven kan skilte med.

Samtidig tilpasser ikke den medfølgende nettleseren sidene til mobilformat. Da vi forsøkte å laste inn amobil.no fikk vi beskjed om at siden var for stor til å vises.

Løsningen er imidlertid ikke lenger unna enn en rask installasjon av Opera Mini.

GPS best til fots

Corby Pro er utstyrt med GPS. Dessverre følger det ikke med programvare som gir muntlige instrukser om hvor man skal kjøre. GPS-en er derfor kun egnet til spaserturer, eller til hjelp for eventuell kartleser i passasjersetet.

Til gjengjeld er GPS-en nøyaktig nok til at en fint kan bruke den for å finne frem i byen. Med Google Maps beregnes avstander forholdsvis raskt, og den store skjermen egner seg utmerket til å studere bildene som popper opp av nærområdet.

Trøblete synkronisering

Kommunikasjon med PC var trøblete. Vi prøvde oss med installasjon av Microsoft Activesync og Samsung PC Studio, før vi omsider lyktes med Samsung Kies. Dette programmet er til gjengjeld en svært så smakfull måte å ordne kommunikasjonen mellom PC og mobil på.

Kies er utstyrt med en egen knapp for synkronisering med Outlook. Kontaktene våre ble raskt overført. Dessverre var ikke kalenderoppføringene i nærheten av å få plass. Kapasiteten i kalenderen begrenset seg til et tidsspenn på et par uker. Det blir for knapt til å planlegge livets begivenheter de nærmeste par månedene.

Det er tungvint å synkronisere telefonen med Gmail. Først må man finne innboksen for e-post, som logisk nok er plassert sammen med innboksen for tekstmeldinger. Her holder det imidlertid ikke å kun legge inn brukernavn og passord. Corby Pro krever også POP3-informasjon for å laste ned e-post.

For dem som stopper opp når de kommer til dette punktet, kan vi bidra med en løsning her: Legg til og rediger kontonavn som brukernavn@gmail.com. SMTP-server skal være smtp.gmail.com og SMTP-port 465. Velg SSL som sikker tilkobling. Innkommende servertype er POP3. POP3-server skal være pop.gmail.com og POP3-port 995. Brukernavn må skrives på samme form som e-postadressen, altså brukernavn@gmail.com.

Etter litt prøving og feiling ramlet til slutt e-postene inn og Gmail-synkroniseringen opererte som den skulle.

Når det kommer til lyden på samtaler er denne kraftig og tydelig. Volumet på både inngående og utgående tale holder i massevis.

Lite minne og snau batteritid

120MB internt minne er alt for lite til lagring av musikk, for ikke å snakke om filmfiler. Det følger ikke med noe separat Micro-SD-kort. Dersom du har planer om å kjøpe en Corby Pro bør du altså ta med anskaffelse av minnekort i beregningen. Mobilen håndterer opp til 16GB, noe som burde gi romslig plass til det man måtte ønske å bringe med seg.

960 mAh batteri er i minste laget for en trykkskjermtelefon med strømkrevende skjerm og applikasjoner. Samsung hevder selv at telefonen skal være god for 8,2 timer tale via GSM eller 3,8 timer via 3g. Det hjelper lite i praksis etter en dag med heftig benyttelse av småprogrammer. Du kan regne med å måtte koble til laderen hver annen dag ved moderat bruk.

Multimedia

Corby Pro er slett ingen dårlig multimediatelefon, spesielt ikke når det kommer til avspilling av musikkfiler.

Enkel og habil musikkspiller

Corby Pro er en utmerket musikkspiller. Vi setter pris på den oversiktlige menyen hvor man både kan sortere musikken etter artist, album og sjanger, samt få listet opp mest spilte og nylig spilte låter. Podcasts ligger ryddig nok for seg selv.

Lyden fra det medfølgende hodesettet er helt grei. Med andre ord er kvaliteten uendelig mye bedre enn det vi er vant til fra andre inkluderte plugger. Videre har Samsung vært gjennomtenkte nok til å sørge for at ledningen er lite mikrofonisk. Det vil si at det er lite støy fra ledningsbevegelser som forplanter seg oppover til ørene dine.

Likevel er ikke alt bare velstand. Ørepluggene kommer kun i én størrelse, så det kreves litt flaks for at de skal passe. I tillegg får man også bakgrunnssus med på kjøpet. Denne støyen forsvant da vi byttet hodesett.

Velvoksne hodesett drives uten noe problem opp til moderate nivåer. Hvis du har planer om å skade hørselen din kreves det en kraftigere forsterkerdel, men til normal musikknytelse gjør Corby Pro jobben. Alle vanlige hodesett kan kobles direkte inn via en 3,5mm lydutgang på toppen av telefonen.

Den gode lyden kombinert med stor skjerm åpner for filmunderholdning. Videokompresjonen må i så fall være av typen H.263 eller H.264.

Radioen søker hurtig frem alt av tilgjengelige stasjoner, uten at de blir ramset opp ved navn av den grunn.

Kjipe spill

Spillene som følger med Corby Pro er låste. Det er i og for seg greit nok. Vi forventer ikke en lang rekke fullversjonsspill. Imidlertid blir det en nedtur når vi knapt rekker å prøve oss før det kreves en kode for å komme videre.

Spill som PyramidBloxx og CrazyPenguin er uansett langt unna noe høydepunkt i underholdningshistorien. I denne sammenhengen benyttes de kun som en inngangsport til Samsungs underholdningsside, som vi forøvrig ikke kom inn på da vi forsøkte å følge lenken.

Mindre dårlig kamera enn hos lillebror

Oppløsningen på kameraet til storebror har økt fra 2 til 3,2 megapiksler. Bildene blir skarpere enn vi er vant til fra den mindre Corby. Likevel er detaljgjengivelsen begredelig og det kreves ideell belysning for å få bilder det er verdt å ta vare på.

Kameraet fanger bilder raskt, men bruker en stund på å tenke seg om etterpå.

Effektmulighetene er underholdende og gode. Det er muligheter for å velge mellom sort/hvitt, sepia og negativ filter. Til tross for at bildene blir bedre enn hos lillebror, er dette likevel langt fra noen fotomobil.

Videokameraet kan neppe benyttes til noe fornuftig. Bildet blir kornete, hakkete og sliter med å tilpasse seg endringer i lysstyrken fra omgivelsene.

Konklusjon

Corby har vokst seg til en hel liten familie med mobiltelefoner. Samsung har tatt tak i utfordringene vi opplevde med den vesle Corby-modellen i januar. Pro-modellen har WiFi, super-3G, bedre kamera og qwerty-tastatur. Prisen har riktignok også steget, men denne Corbyen er likevel et godt alternativ for dem som ønsker seg en forholdsvis rimelig trykkskjermtelefon.

Suveren på SMS og annen skribling

Vi lot oss imponere av tastaturet som skyves frem. Mobilen ligger godt i hendene og det føles naturlig å taste i vei med tomlene på den nordiske qwerty-tastefjølen. Corby Pro markedsføres som en telefon til benyttelse av sosiale media, og der skuffer den da heller ikke.

Facebook og Myspace-applikasjoner er inkludert. Det samme er en nettleser som burde byttes ut med Opera Mini. Den medfølgende nettleseren støtter nemlig ikke sider i full størrelse og tilpasser ikke disse til mobilformat.

Det er en nitidig prosess å sette opp en e-post-konto med Corby Pro. Men når man først har angitt alle innstillingene så oppdateres innboksen som den skal, og det er nytelse å forfatte meldinger på det gode tastaturet.

Stor og fin skjerm

Skjermen på 2,8 tommer oppleves som stor og behagelig å hvile blikket på. Det burde endog være mulig å se en hel film på den uten at øynene blir røde og hodepinen fremtredende grunnet overdreven mysing.

Hvis du skal se film bør du forresten anskaffe et anstendig minnekort også. Denne mobilen er utstyrt med stakkarslige 150 megabyte internminne og intet medfølgende Micro-SD-kort. Heldigvis har minnekort blitt stadig billigere.

Corby Pro gjør en kjempejobb som musikkspiller. Musikkfiler og podcasts kategoriseres på en oversiktlig måte. I tillegg er lyden helt upåklagelig for en mobil i denne prisklassen.

Kameraet er bedre enn på Corbyen vi testet tidligere i år. Det betyr imidlertid ikke at Pro-utgaven kan erstatte et vanlig digitalkamera. Bildene kan være en anstendig bakhåndsløsning når lysforholdene er gode.

Alt i alt ble vi glade i det ikke helt feilfrie familiemedlemmet Pro. Musikkspilleren gjør en hederlig jobb, og det er en glede å bruke trykkskjermen til å holde seg oppdatert på sine sosiale nettverk.

Alternativer

Det mest åpenbare alternativet til Corby Pro er Huawei U8230 Social. Her får man en ekstremt billig, fullfunksjons Android-telefon. Samsungs egen I5500 Galaxy2 kan bli et alternativ til omtrent samme pris som Corby Pro, men denne har vi foreløpig ikke testet.

Det er vanskeligere å finne et fullgodt alternativ med qwerty-tastatur. For noen hundrelapper ekstra kan Sony Ericsson Xperia X10 mini pro være en spennende løsning.

annonse