Til hovedinnhold

De beste TV-kjøpene

Ole Henrik Johansen

Det er lett å bli forvirret når du skal kjøpe deg ny flatskjerm. Hvilken teknologi skal jeg kjøpe? Hvilken modell bør jeg gå for? Utvalget på TV-markedet er stort, og det er ikke alltid like lett å finne modellen som passer deg. Her er våre kjøpsanbefalinger.

Penger å spare

Flatskjermer kan du kjøpe i både butikk og internett. Erfaringsmessig gjør du de beste TV-kjøpene rent prismessig via internett. Vet du hvilken modell du er ute etter kan du enkelt bruke prissøketjenester som Prisguide.no til å finne hvilken butikk som tilbyr deg den beste prisen. Butikker kan også ha gode tilbud på flatskjermer, og her får du sett og tatt på skjermen i levende live før du bestemmer deg for å handle.

Usikker på hvilke rettigheter du har ved TV-kjøp?
Les vår guide: Slik bytter du skjermen din

Plasma eller LCD

Det finnes i utgangspunktet to teknologier på markedet i dag. LCD og plasma. Om du skal kjøpe deg en LCD anbefaler vi på det sterkeste at du går for en modell med LED-bakgrunnsbelysning. Da får du betraktelig bedre kontrast og farger i bildet og en skjerm som kan hamle opp med plasma. Plasmateknologiens største fordel er at du får mer for pengene. Filmelskere sverger til denne teknologien, men vær obs på at disse skjermene ikke er like lyssterke som LED-LCD, så en plasma-TV vil ikke gi det beste bildet i en sterkt opplyst stue.

Vil du vite mer om LED? Les vår guide om den nye baklysteknologien

3D eller ikke?

Filmer i tre dimensjoner er den store nyheten i kinosalen. Også en del flatskjermer leveres med mulighet for å vise 3D, forutsatt at du bruker dedikerte briller og en avspillingsenhet som takler den nye teknologien. I vår kjøpsanbefaling er det kun de dyreste alternativene som har denne funksjonen.

Kan du se film i tre dimensjoner?
En av ti nordmenn kan ikke se 3D

Under 5 000 kroner

LG 50KN350N

Flatskjermer kommer i mange ulike prisklasser. Er du ikke spesielt opptatt av finesser og tilleggsutstyr får du likevel bra kvalitet for en billig penge. Du får både LCD- og plasmaskjermer til under 5000 kroner, vår anbefaling er at du velger en plasmaskjerm. Først og fremst får du en større skjerm for pengene, samtidig som plasmaskjermene ikke har samme problem med responstid som billige LCD-skjermer kan være plaget med.

Med LG 50PK350N får du en plasma på hele 50 tommer, som samtidig er godt utstyrt til prisen. Skjermen har Full HD-oppløsning og LGs 600 Hz-teknologi bidrar til at bildene beveger seg smidig. 50PK350N har også lyssensor slik at skjermen justerer lysstyrken etter forholdene i rommet.

Finn beste pris LG 50PK350N

Sjekk også:
Samsung PS50C535 – For tusen kroner mer får du en god plasma med Full HD, 600 Hz og 3 HDMI-kontakter.

Under 10 000 kroner

Samsung UE46C6005

Når du kommer opp mot ti tusen kroner begynner du å bevege deg i en prisklasse der du kan kreve enda bedre bildekvalitet og utstyrsnivå. Her finner du mange gode LED-skjermer. Kontra LCD-skjermer med ordinær bakgrunnsbelysning blir LCD-TVene med LED-belysning både tynnere og nettere. Samtidig blir bildekvaliteten betraktelig bedre og klarer å tukte plasma.

Vi anbefaler deg å se nærmere på Samsungs 6-serie med LED-teknologi. Med UE46C6005 får du en 46 tommer stor LCD med bra design og gode tilkoblingsmuligheter til under åtte tusen kroner. Skjermen har Full HD oppløsning, rask responstid og gode farger.

Finn beste pris på Samsung UE46C6005

Sjekk også:
Panasonic TX-P50G20 – En meget habil plasmamodell som er THX-godkjent til rett i underkant av ti tusen kroner.

Under 20 000 kroner

Panasonic TX-P50VT20

Når du legger opp i mot 20 000 kroner i en flatskjerm får du noe av det beste markedet har å tilby. Her bør du forvente siste skrik innen TV-teknologi med både 3D og muligheter for avansert internettbruk. Selv om skjermene kan vise deg filmer i tredimensjoner er de også knakende gode på ordinære 2D-sendinger.

Her velger vi å anbefale deg flaggskipet til Panasonic. I vår test av 3D-skjermer gikk TX-P50VT20 av med seieren, og dette fullt fortjent. Plasmamodellen er spekket med utstyr og har en gnistrende bildekvalitet. Det medfølger to 3D-briller i esken.

Finn beste pris på Panasonic TX-P50VT20
Les testen av Panasonic TX-P50VT20

Sjekk også:
Samsung UE46C9005 - Her får du markedets råeste design-TV.

For spesielt interesserte

Philips 58PFL9955

Om du er ute etter noe som kan imponere nabo Jensen, finnes det flatskjermer som skiller seg ut fra mengden. Mest vanlig i TV-verden er formatet 16:9, bedre kjent som widescreen. Dog er det flere filmer som produseres og vises i det smale 21:9 – kinoformatet. Når du viser disse på en vanlig TV får du de klassiske sorte stripene over og under bildet.

Her bør du se nærmere på Philips sin Cinema-skjerm, 58PFL9955. Her får du TV med ekte kinoformat på hele 58 tommer, og skjermen har den beste teknologien Philips kan tilby. Vi lot oss begeistre da vi testet denne og bildekvaliteten er blant det aller beste som finnes.

Ønsker du en TV med den samme bildekvaliteten, men ikke i 21:9-formatet, kan du kjøpe toppmodellen 46PFL9705 fra samme produsent. Vi vil påstå at dette er markedets beste LCD-skjerm, med en detaljskarphet vi ikke har sett hos andre produsenter.

Vår anbefaling:
Finn beste pris på Philips 58PFL9955
Les testen av Philips 58PFL9955

Sjekk også:
Philips 46PFL9705

Forutsetninger for anbefaling

Modellene vi har plukket ut er vurdert på grunnlag av tekniske spesifikasjoner i de tilfellene vi ikke har testet produktet. Prisene forandres raskt på nett, og sakene er skrevet og vurdert etter prisene som er innhentet den 4. mars.

Vi har tatt utgangspunkt i at de fleste som vil kjøpe ny flatskjerm ønsker en TV på 46 tommer eller større.

Har du en TV å anbefale? Diskuter i forumet.

annonse