TestWindows 8

Er Windows 8 en flopp eller en revolusjon?

Her er vår dom over operativsystemet.

[Hardware.no]: Windows 8 er uten tvil Microsofts mest ambisiøse prosjekt siden de lanserte sitt første operativsystem tilbake på 80-tallet. Windows har i dag blitt nesten synonymt med "PC", og forventningene til det nyeste og beste fra den amerikanske giganten er ikke akkurat små.

Presset på Microsoft har ikke blitt mindre etter at de erklært den tradisjonelle PC-en død, og at Windows 8 skal være det første produktet i det de kaller "PC Plus"-æraen.

Smelter "alt" sammen

Med Windows 8 har Microsoft ønsket å ta berøringsfølsomme skjermer inn i varmen igjen, og vil viske vekk linjene som har skilt den tradisjonelle PC-en med dagens lettbeinte nettbrett. Windows 8 skal være operativsystemet som fungerer på "alt", og skal være det beste valget uansett om du vil ha et nettbrett, en bærbar datamaskin, en stasjonær PC eller en server.

For å bringe det hele sammen og finne et samlingspunkt, har Microsoft fjernet start-knappen og byttet ut startmenyen. I stedet har de laget en helt ny startskjerm (tidligere kalt Metro-menyen), som har blitt selve kjennetegnet på Windows 8, og Microsofts nye designretning.

Nydelig for berøringsskjermer

Foto: Hardware.no

Startskjermen er identisk på både vanlige datamaskiner med 27-tommersskjermer som på små ti-tommers nettbrett. Microsoft hadde nok mest berøring i tankene da de designet den nye menyen, og de har innført en rekke smarte håndgester du kan utføre for å få frem ting som menyer, tidligere programmer og søkefelt. På en berøringsfølsom skjerm føles det intuitivt og enkelt ut, og vi føler virkelig Microsoft har klart å lage et system som utnytter håndbevegelsene dine langt bedre enn det vi ser hos Android eller iOS fra Apple.

Problemet er imidlertid for deg som fortsatt sitter med en tradisjonell PC eller bærbar datamaskin, uten berøringsfølsom skjerm. Det innovative håndbevegelsene Microsoft har implementert i Windows 8 føles ikke bare unødvendig med en mus og et tastatur, men direkte irriterende.

Hadde Microsoft bare gjort de nye menyene valgfrie, eller i hvert fall justerbare, hadde vi vært kjempefornøyde. Slik er det imidlertid ikke.

Innvendig overhaling

Foto: Hardware.no

Under overflaten finner vi også mange nye og spennende funksjoner i Windows 8. Disse gjør heldigvis også opplevelsen på dagens datamaskiner bedre, og du vil ikke trenge en berøringsfølsom skjerm for å kose deg med dem.

Integreringen av Windows Live ID er for eksempel en veldig fin og ny tjeneste. Akkurat som med Apples Apple ID logger du deg inn med Windows Live ID når du skrur på datamaskinen din. Dette lar deg sette opp dine ulike datamaskiner opp mot hverandre, slik at instillinger og endringer du gjør i operativsystemet synkroniseres på tvers av maskinene dine, helt automatisk.

For å bygge videre på dette fenomenet har Microsoft også implementert skylagringstjenesten Skydrive på en langt bedre måte enn før. Flere av applikasjonene på startskjermen benytter seg av Microsofts skylagring, og selv om vi elsket hvordan Apple integrerte iCloud i Mountain Lion, er Microsofts løsning både smidigere og mer brukerstyrt.

Innebygd antivirus

Windows Defender kommer med et gjenkjennelig og enkelt grensesnitt.Foto: Hardware.no

Windows 8 er også sikrere enn tidligere utgaver. Nå trenger du ikke lenger å kjøpe et ekstra antivirusprogram, da Windows Defender følger med i prisen. Det er lett å sette opp, og skal beskytte datamaskinen din mot det aller meste av farer. Det samme gjelder nyvinninger som «Secure Boot» og «Smart Screen», som skal gjøre at datamaskinen starter raskere og være bedre rustet til å stoppe virusangrep, uansett hva du skulle finne på.

Les mer om sikkerheten i Windows 8 på Hardware.no.

Greit å vente

Startskjermen har blitt kjennetegnet til Windows 8.Foto: Hardware.no

Microsofts nye operativsystem er uten tvil mest nyttig for maskiner med berøringsskjerm. Bruker du en vanlig datamaskin, enten det er en stasjonær eller en bærbar, vil ikke Windows 8 være like spennende. De nye sikkerhetsfunksjonene og den raske oppstarten kommer uten tvil godt med, men det kommer på bekostning av en tastatur- og mussentrert grensesnitt. Det nye grensesnittet både ser og oppfører seg annerledes, og læringskurven er ganske bratt.

Du kan jukse litt og gjøre overgangen enklere ved å installere tredjepartsprogram som gir deg startmenyen tilbake, men dette er ikke en optimal løsning. Har du imidlertid lyst på alle de nye funksjonene som Windows 8 tilbyr, uten å hengi deg fullstendig til det nye Windows 8-grensesnittet, kan det være en fungerende løsning.

Når det er sagt så fungerer operativsystemet fortsatt svært godt. Vi har imidlertid våre tvil på at Windows 8 er den redningen Microsoft håper det skal være, og om sluttbrukere engang vil forstå forskjellen på de ulike versjonene Windows 8 kommer i. Versjonen de fleste vil trenge å bry seg om, som helt enkelt heter Windows 8, er imidlertid svært godt priset, og er den billigste Windows-utgaven Microsoft noen gang har sluppet. For 799 får du kjøpt en fersk OEM-lisens, noe som vil være en overkommelig pris for de fleste. Det er fortsatt en god bit unna Apples operativsystem OS X Mountain Lion, som blir solgt for 140 kroner, men det er ikke nødvendigvis helt sammenlignbart.

For at Windows 8 skal kunne utnytte potensialet sitt til det fulle må salget av datamaskiner og Windows-nettbrett med berøringsskjermer ta helt av nå i høst. Det er først da operativsystemet virkelig vil kunne vise hva det er godt for, og det nye berøringssentrerte grensesnittet kan utnyttes på best mulig måte.

+ Nydelig berøringsstøtte
+ Fint å se på
+ Raskt
+ God integrering mot Skydrive
+ Antivirusprogram følger med


- Forvirrende skille mellom RT og "vanlig" utgave
- Bratt læringskurve
- Påtvunget berøringsgrensesnitt
- Tynt utvalg på Marketplace

Vil du vite mer?
Les hele testen av Windows 8 på Hardware.no »

Les også
Microsoft bekrefter neste versjon av Windows
Les også
– Derfor endret vi design
Les også
Windows 9-detaljer lekket
Les også
40 millioner har kjøpt Windows 8
Les også
Dette kunne vært Windows 8
Les også
Windows 8-salget går tregt
Les også
Slik er nettbrettversjonen av Windows 8
Les også
Microsoft: – Vi har ingen plan B
Les også
Gjør PC-en klar for Windows 8
Les også
Dette bør du vite før du kjøper Windows 8
Les også
Se hvordan Windows har utviklet seg
annonse