TestNokia Lumia 520

Denne billigmobilen er like rask som Lumia 720

Vi har testet Nokias budsjettmodell, Lumia 520.

Design, skjerm og menyer

Nokia Lumia 520.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Telefonen har "puteform".Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Ser du skjermen litt fra siden i utendørsbelysning, blir den helt blass. Nokia Lumia 520 til venstre. Lumia 620 til høyre har mye bedre innsynsvinkel.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Lumia 520 (til venstre) og 620 ved siden av hverandre. Sett rett forfra ser Lumia 520-skjermen fin ut, men du skal ikke holde den veldig skrått før bildet blir dårligere.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Hjemskjermen i Windows Phone 8.

Nokia Lumia 520 er den rimeligste modellen i Lumia-serien – og en av de billigste inngangsbillettene til Windows Phone. Telefonen ble lansert under Mobile World Congress i Barcelona, og ligner maskinvaremessig en del på Lumia 620 – en telefon som de fleste steder koster noen hundrelapper mer, men som også i skrivende stund faktisk fås kjøpt billigere enn Lumia 520 (mer om det på konklusjonssiden).

Dette er ikke en telefon som vil vekke oppsikt. Den er en billigtelefon, og den ser ut som en billigtelefon. Designmessig synes vi også telefonen er ganske mye kjedeligere enn storebror Lumia 620, selv om dette selvfølgelig er smak og behag.

Telefonen har heldekkende glass foran, og plastdekselet på baksiden har en puteformet design, med myke, avrundede kanter som skrår innover. Dekselet er i matt plast, vårt var i svart – men telefonen finnes også i en rekke andre farger.

På høyre side av telefonen finner du knapper for volum, av/på, samt en dedikert kameraknapp. Det er ellers tre berøringsknapper nedenfor skjermen; tilbake, hjem og søk.

Skjerm

Med en 4-tommers skjerm, har Lumia 520 faktisk litt større skjerm enn Lumia 620, som benytter en 3,8-tommers skjerm. Oppløsningen er den samme på begge telefonene, det vil si 480 x 800 punkter.

Likevel, skjermen på Lumia 520 er ganske mye dårligere enn på 620. Lysstyrken er ikke spesielt god, og skjermen har også litt dårlig innsynsvinkel og farger som endrer seg mye når du ser telefonen fra ulike vinkler. Det er forsåvidt ikke uvanlig på såpass rimelige telefoner, og for mange vil nok skjermen være god nok.

Skjermpanelet som benyttes er et vanlig LCD-panel, antagelig en av de rimeligere typene – mens de mest avanserte Lumia-modellene benytter AMOLED-paneler.

En veldig positiv ting med skjermen på mange av Lumia-modellene, inkludert Lumia 520, er at den har det Nokia kaller "Supersensitiv Touch", som betyr at den reagerer selv om du bruker neglen eller har hansker på. Dette fungerte veldig godt på Lumia 520.

Windows Phone 8

Operativsystemet er Windows Phone 8 – Microsofts nyeste operativsystem for mobiltelefoner. Startskjermen i Windows Phone er dekket av såkalte fliser ("tiles"), som er snarveier til ulike typer innhold, apper og funksjoner på telefonen. Flisene er "levende", som Microsoft sier, som betyr at de oppdateres med informasjon fra appene de tilhører. For eksempel vil flisene for bildealbumet vise de siste bildene du har tatt, mens e-post-flisen viser antall uleste meldinger.

Du kan enkelt flytte rundt på flisene, og fra Windows Phone 8 kan du ha fliser i tre ulike størrelser – mot to tidligere.

Enkelte av flisene er det Microsoft kaller "hubber", som betyr at de gir deg en ny meny med snarveier til ulike ting. Du har for eksempel en musikk-hub som gir deg tilgang til både musikk på telefonen, en musikkbutikk, oversikt over konserter i nærområdet, og så videre.

Windows Phone er et forholdsvis ryddig og brukervennlig operativsystem, selv om enkelte elementer til tider kan være litt lite logisk plassert i menyene. Det gjelder blant annet i musikk-huben. Men alt i alt tror vi Windows Phone er et operativsystem som dekker de fleste behov for både avanserte brukere og for de som foretrekker noe som er enkelt å bruke.

I esken

  • Lumia 520
  • Batteri (1430 mAh)
  • Bakdeksel i plast
  • Lader med MicroUSB-kontakt fastmontert
  • Kort MicroUSB-kabel
  • Håndfrisett