TestSuunto Traverse

En pansret smartklokke du kan stole på

Finnene viser at de virkelig kan.

Robust som få

En av trendene som virkelig er i vinden er smartklokker. Sammen med smartbånd, er det forventet å selge over én million slike enheter de kommende månedene. Det betyr altså at én av fem i løpet av året vil ha gått til innkjøp av en smartklokke eller smartbånd.

 • Vi har allerede testet en rekke slike produkter, og her kan du se hvilke vi anbefaler deg til de ulike formålene.

Sammen med anbefalingen ovenfor fikk vi en del tilbakemeldinger fra dere lesere som savnet en test av klokker fra den finske produsenten Suunto. Nå har vi tatt en nærmere kikk på en av modellene til selskapet, Suunto Traverse i fargen Amber. For ordens skyld finnes også denne klokken med andre farger på remmen.

Knappene er gode å trykke på. Klokken i seg selv er ingen lettvekter.

Bygget for å tåle en real omgang juling

Klokken fra Suunto er ingen liten kar. Den er på størrelse med Garmin Fenix 3, som vi testet tidligere i år – og virker å være vel så robust som sin konkurrent.

Om vi starter med selve uret er dette for det meste laget i en slags hardplast, i en matt gråfarge. Knappene på sidene av urkassen er alle nokså store, og er enkle å trykke på selv når du er ute og jogger.

Når du ser klokken rett ovenfra har enheten en urkrans av børstet aluminium. Og denne kombinert med et solid glass skal ta i mot slag og andre påkjenninger. Her har vi testet klokken over en periode, og den har blant annet vært med på hockey-treninger og friluftsaktiviteter uten at det har påvirket overflaten.

Baksiden er i plast. Legg merke til den nedsenkede plassen til lading.

Dog måtte ringen gi tapt da vi snublet og deiset klokken mot en murvegg. Den gikk på langt nær i stykker, men huser nå et minne i form av et lite hakk i kransen. Med andre ord er dette en klokke som tåler det aller meste av normalt bruk. Det samme gjelder også gummi-remmen som følger med. Den er av den robuste varianten, men er fortsatt er myk og behagelig å ha på seg.

Denne klokken er vanntett ned til 100 meter, altså kan du fint gjøre alt fra å dykke til å nøye deg med en dusj med denne klokken. På undersiden er det dessuten en nedsenking i kassen som huser ladepolene du bruker til å lade opp telefonen. Her må du bruke en proprietær «ladeklype» som hektes rundt klokka under lading.

Remmen på klokken er solid og god å ha på seg.

Det er et minus at denne er proprietær, slik at du ikke kan lade med en vanlig standard USB-kabel. På den andre siden er den hendig med tanke på at koblingen er meget robust, og det skal mer enn et lite uhell til før ladingen avbrytes av klokken mister kontakt med klypa.

Krever litt tid å venne seg til

Vi har allerede vært inne på at denne klokken har store knapper som er enkle å trykke på. Men det kan ta litt tid å venne seg til hva de ulike knappene gir deg av funksjoner.

Traverse er enkel å bruke når du først kommer inn i brukslogikken.

Fra før har vi brukt Garmin Fenix 3 en del, og selv om du bruker Suunto Traverse på mye av den samme måten, sitter de ulike funksjonene plassert annerledes. Dette er selvsagt bare en tilvenning, men likevel tar det litt tid før det sitter i fingrene.

Dog skal Suunto ha et pluss i boken for brukervennligheten når du først har fått kontroll over hvor hvilke funksjoner som følger hvilke knapper. Klokkens grensesnitt er nemlig logisk å bruke, hvor du blant annet kan skreddersy hvor mange hovedfunksjoner du ønsker at skal vises på skjermen.

Velger du å legge til alle som følger med ut av esken, har du i tillegg til startsiden som viser dato og tid, også høydemåler og barometer, navigasjon, stoppeklokke, nedtelling og oversikt over hvor mange trinn du beveger deg i løpet av dagen. Og ja, du leser riktig. Setter du klokken til å vise norsk som språk heter det trinn og ikke steg/skritt. Litt merkelig kanskje, men mer en vanesak enn et stort problem.

God batteritid

En ting som dog er et problem blant mange smartklokker er batteritid. Dette er en av grunnene til å velge Suunto Traverse. Selv om vi har brukt GPS-en nå og da, samt at både lyder, vibrering og varslinger fra mobilen har vært aktivert, holder denne klokken fint en uke før du må lade igjen. Med litt konservativ bruk av funksjoner har vi på det meste fått den til å holde ut i 11 dager.

Skjermen er god, selv i sollys. Her med baklyset aktivert.

En av grunnene er nok skjermen. Den er ikke spesielt rå om du er på jakt etter noe med farger og høy oppløsning. Du kan riktignok velge om du vil ha sort skrift på grå bakgrunn, eller grå skrift på sort bakgrunn, men utover det er dette en nokså enkel variant. Fordelen viser seg dog om du tar den med ut i lyset. Her sliter ikke skjermen med å vise deg hva som står, selv ved intenst sollys.

Bruker du skjermen i mørket kan du trykke på en knapp for å fyre opp belysningen. Den slår seg altså ikke automatisk på når du hever armen for å se hva klokken er – slik en del andre smartklokker gjør. Men den går i dvale dersom du lar den ligger rolig på bordet over tid. Altså sparer den på batteriet om du ikke har den på armen. Samtidig er det kjekt å nevne at klokken har en lommelykt-funksjon.

Ved første øyekast kan det kanskje virke som lyset fra den lille skjermen blir som en dråpe i havet. Men i flere tilfeller har vi faktisk hatt god bruk for denne funksjonen, og den gir overraskende godt med lys fra seg når det er mørkt i rommet.

Suunto Traverse
8
Meget bra
Anbefalt

Suunto Traverse

sitat"Suunto Traverse er en solig og gjennomført klokke for både mosjonister og turgåere »"

Fordeler

 • Krysse av
  Robust
 • Krysse av
  Gode knapper
 • Krysse av
  Tydelig skjerm, selv i sterkt sollys
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  Enkel og ryddig app
 • Krysse av
  Ruter kan lastes inn før du drar på tur
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Presis GPS
 • Krysse av
  God rekkevidde via Blåtann

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Proprietær ladeløsning
 • Bytt
  Ikke helt nøyaktig skritt-teller
annonse
Suunto Traverse SiliconeI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no