Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSuunto Traverse

En pansret smartklokke du kan stole på

Finnene viser at de virkelig kan.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Robust som få

En av trendene som virkelig er i vinden er smartklokker. Sammen med smartbånd, er det forventet å selge over én million slike enheter de kommende månedene. Det betyr altså at én av fem i løpet av året vil ha gått til innkjøp av en smartklokke eller smartbånd.

  • Vi har allerede testet en rekke slike produkter, og her kan du se hvilke vi anbefaler deg til de ulike formålene.

Sammen med anbefalingen ovenfor fikk vi en del tilbakemeldinger fra dere lesere som savnet en test av klokker fra den finske produsenten Suunto. Nå har vi tatt en nærmere kikk på en av modellene til selskapet, Suunto Traverse i fargen Amber. For ordens skyld finnes også denne klokken med andre farger på remmen.

Knappene er gode å trykke på. Klokken i seg selv er ingen lettvekter.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Bygget for å tåle en real omgang juling

Klokken fra Suunto er ingen liten kar. Den er på størrelse med Garmin Fenix 3, som vi testet tidligere i år – og virker å være vel så robust som sin konkurrent.

Om vi starter med selve uret er dette for det meste laget i en slags hardplast, i en matt gråfarge. Knappene på sidene av urkassen er alle nokså store, og er enkle å trykke på selv når du er ute og jogger.

Når du ser klokken rett ovenfra har enheten en urkrans av børstet aluminium. Og denne kombinert med et solid glass skal ta i mot slag og andre påkjenninger. Her har vi testet klokken over en periode, og den har blant annet vært med på hockey-treninger og friluftsaktiviteter uten at det har påvirket overflaten.

Baksiden er i plast. Legg merke til den nedsenkede plassen til lading.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dog måtte ringen gi tapt da vi snublet og deiset klokken mot en murvegg. Den gikk på langt nær i stykker, men huser nå et minne i form av et lite hakk i kransen. Med andre ord er dette en klokke som tåler det aller meste av normalt bruk. Det samme gjelder også gummi-remmen som følger med. Den er av den robuste varianten, men er fortsatt er myk og behagelig å ha på seg.

Denne klokken er vanntett ned til 100 meter, altså kan du fint gjøre alt fra å dykke til å nøye deg med en dusj med denne klokken. På undersiden er det dessuten en nedsenking i kassen som huser ladepolene du bruker til å lade opp telefonen. Her må du bruke en proprietær «ladeklype» som hektes rundt klokka under lading.

Remmen på klokken er solid og god å ha på seg.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det er et minus at denne er proprietær, slik at du ikke kan lade med en vanlig standard USB-kabel. På den andre siden er den hendig med tanke på at koblingen er meget robust, og det skal mer enn et lite uhell til før ladingen avbrytes av klokken mister kontakt med klypa.

Krever litt tid å venne seg til

Vi har allerede vært inne på at denne klokken har store knapper som er enkle å trykke på. Men det kan ta litt tid å venne seg til hva de ulike knappene gir deg av funksjoner.

Traverse er enkel å bruke når du først kommer inn i brukslogikken.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Fra før har vi brukt Garmin Fenix 3 en del, og selv om du bruker Suunto Traverse på mye av den samme måten, sitter de ulike funksjonene plassert annerledes. Dette er selvsagt bare en tilvenning, men likevel tar det litt tid før det sitter i fingrene.

Dog skal Suunto ha et pluss i boken for brukervennligheten når du først har fått kontroll over hvor hvilke funksjoner som følger hvilke knapper. Klokkens grensesnitt er nemlig logisk å bruke, hvor du blant annet kan skreddersy hvor mange hovedfunksjoner du ønsker at skal vises på skjermen.

Velger du å legge til alle som følger med ut av esken, har du i tillegg til startsiden som viser dato og tid, også høydemåler og barometer, navigasjon, stoppeklokke, nedtelling og oversikt over hvor mange trinn du beveger deg i løpet av dagen. Og ja, du leser riktig. Setter du klokken til å vise norsk som språk heter det trinn og ikke steg/skritt. Litt merkelig kanskje, men mer en vanesak enn et stort problem.

God batteritid

En ting som dog er et problem blant mange smartklokker er batteritid. Dette er en av grunnene til å velge Suunto Traverse. Selv om vi har brukt GPS-en nå og da, samt at både lyder, vibrering og varslinger fra mobilen har vært aktivert, holder denne klokken fint en uke før du må lade igjen. Med litt konservativ bruk av funksjoner har vi på det meste fått den til å holde ut i 11 dager.

Skjermen er god, selv i sollys. Her med baklyset aktivert.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av grunnene er nok skjermen. Den er ikke spesielt rå om du er på jakt etter noe med farger og høy oppløsning. Du kan riktignok velge om du vil ha sort skrift på grå bakgrunn, eller grå skrift på sort bakgrunn, men utover det er dette en nokså enkel variant. Fordelen viser seg dog om du tar den med ut i lyset. Her sliter ikke skjermen med å vise deg hva som står, selv ved intenst sollys.

Bruker du skjermen i mørket kan du trykke på en knapp for å fyre opp belysningen. Den slår seg altså ikke automatisk på når du hever armen for å se hva klokken er – slik en del andre smartklokker gjør. Men den går i dvale dersom du lar den ligger rolig på bordet over tid. Altså sparer den på batteriet om du ikke har den på armen. Samtidig er det kjekt å nevne at klokken har en lommelykt-funksjon.

Ved første øyekast kan det kanskje virke som lyset fra den lille skjermen blir som en dråpe i havet. Men i flere tilfeller har vi faktisk hatt god bruk for denne funksjonen, og den gir overraskende godt med lys fra seg når det er mørkt i rommet.

Suunto Traverse
8
Meget bra
Anbefalt

Suunto Traverse

8
Meget bra
sitatSuunto Traverse er en solig og gjennomført klokke for både mosjonister og turgåere »

Fordeler

  • +
    Robust
  • +
    Gode knapper
  • +
    Tydelig skjerm, selv i sterkt sollys
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Enkel og ryddig app
  • +
    Ruter kan lastes inn før du drar på tur
  • +
    God batteritid
  • +
    Presis GPS
  • +
    God rekkevidde via Blåtann

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Proprietær ladeløsning
  • Ikke helt nøyaktig skritt-teller

I bruk og konklusjon »

Enkel og ryddig app

Er du på jakt etter en klokke som kan kjøre godt i tospann med mobilen din, og styre telefonen for deg, er nok ikke Suunto Traverse noe for deg. Den kan riktignok viderebringe varsler som vises på telefonen din, men utover dette er det for det meste enkel synkronisering som foregår mellom klokken og mobilen din.

Traverse er enkel å sette opp mot mobilen, som du enklest setter opp via Suunto sin egen app. Kommunikasjonen foregår via Blåtann, og rekkevidden er omtrent den samme som da vi testet Garmin Fenix, altså nesten en god fotballbane med fri sikt.

Appen er ryddig og enkel å bruke.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Appen er enkel og ryddig å finne ut av. Her kan du blant annet enkelt se hvor du har beveget deg, samt andre data du måtte trenge. Selve klokken har ikke en innebygget pulsmåler, så er må du i så fall kjøpe deg et pulsbelte i tillegg.

Planlegg og legg til turer

Er du en av mange som liker å gå turer i skog og mark, til fjells eller langs sjøkanten, er dette en klokke som antagelig passer deg godt.

Via blant annet nettsiden Movescount.com kan du gå inn og planlegge din neste utflukt. Her ligger det også en rekke ruter fra andre brukere som har vært på tur og tatt opp dataene på klokken.

Rutene du har tenkt å unnagjøre kan du starte via klokken, som videre viser deg veien ditt du skal – når du har overført dataene fra maskinen din.

Klokken er altså laget med turgåere og mosjonister i øyemed. Du kan riktignok fint holde styr på en del data dersom du velger å bruke den til å trene aktivt med også, men her har Suunto andre modeller som er bedre egnet. En av disse er Ambit 3 Vertical, en modell vi kommer tilbake til med test av om litt.

Vi har testet denne klokken over en periode, og må si at GPS-en virker å være nokså presis. Vi har gjentatte ganger gått opp en rute, og etter at klokken har lagret denne, har vi lastet opp resultatet i appen og fått ruten plottet inn på et kart. Og ut i fra virkeligheten ser ikke feilmarginen ut til å være spesielt høy. Det samme kan ikke sies for skritt-telleren.

Den kan i flere tilfeller være litt vel ivrig på å telle skritt. Vi sammenlignet denne med blant annet skritt-telleren til Garmin Fenix, som ved tidligere anledninger har vist seg å være nokså nøktern i tellingen. Her viser det seg at Suunto Traverse teller omtrent 10 prosent flere skritt enn konkurrenten sin.

Konklusjon

Finske Suunto er en smartklokkeprodusent du bør merke deg. Over de siste tre ukene har vi trasket rundt med selskapets Traverse-modell på armen, og inntrykket vi sitter igjen med er i det store og hele positivt. Dog må du belage deg på å bla opp nærmere fire tusen kroner for et eksemplar.

Klokken i selv er meget solid bygget, og utstråler en god robusthet. Vær dog oppmerksom på at dette er en stor klokke, slik at den ikke nødvendigvis passer alle. Vi har hatt klokken på under alt fra hockey-treninger til gåturer, og selv om den har fått seg noen smeller under testperioden, har den motstått det aller meste.

Suunto Traverse har en urkrans laget i børstet aluminium, som sammen med et kraftig glass skal ta i mot de fleste påkjenningene. Klokken leveres med rem, og hvor du kan velge blant noen forskjellige farger. Remmer er forøvrig i gummi, og står i stil med resten av klokken, altså er de laget for å tåle en trøkk – men fortsatt er den myk og behagelig å ha på seg.

Klokken fra det finske selskapet har god batteritid, hvor du med aktivt bruk ikke trenger å lade enheten mer enn én gang i uken. Selve ladeløsningen er proprietær, og selv om ladeklypen sitter godt, syns vi det er et minus at det ikke finnes en mer standardisert ladeløsning.

Suunto Traverse får et Anbefalt-stempel i vår bok.

Når det kommer til brukervennlighet scorer denne klokken høyt i vår bok. Riktignok kan det kreves litt tilvenning før knappene og dens funksjoner sitter i fingrene, men så fort du ser bruksmønsteret er dette en klokke som er enkel å bruke.

Det samme gjelder også for appen, som på mange måter er hendig dersom du liker å gå tur eller trene. Traverse har en GPS som etter vår erfaring er nokså presis, og kombinert med muligheten til å planlegge en rute, kan du laste dette over til klokken og la den vise vei på din neste utflukt.

Klokken kan også vise deg varslinger som dukker opp på telefonen din, men utover dette blir det for det meste synkronisering av data som foregår mellom klokken og mobilen.

Alt i alt er denne klokken fra Suunto et godt valg for mange. Her får du en robust klokke som kan kombineres med både trening og friluft, og som samtidig har batteritid nok til at du fint kan ta flere dager i skog og mark. Dens litt stive pris til tross, fortjener denne klokken et Anbefalt-stempel av oss.

Alternativer

Vil du ha en like robust klokke, men ønsker å kunne legge inn flere apper, finnes det en modell fra Garmin vi vil anbefale deg å ta en kikk på. Fenix 3 er en gjennomført klokke som antagelig hadde vært MacGuyvers førstevalg – hadde han trengt en smartklokke.

Ønsker du deg heller en klokke som er rettet mer mot funksjoner og bruk mot mobilen din, er Samsungs nyeste modell, Gear S2, noe du bør ta en kikk på. Her får du blant annet en hendig funksjon der du kan dreie på kransen for å bruke menyene på en enkel måte.

På markedet finnes det utallige modeller å velge blant – og vi har testet en rekke av disse. Her kan du se hvilke andre smartklokker og -bånd vi anbefaler deg å ta en kikk på. I artikkelen finner du en rekke modeller i flere prisklasser.

Suunto Traverse
8
Meget bra
Anbefalt

Suunto Traverse

8
Meget bra
sitatSuunto Traverse er en solig og gjennomført klokke for både mosjonister og turgåere »

Fordeler

  • +
    Robust
  • +
    Gode knapper
  • +
    Tydelig skjerm, selv i sterkt sollys
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Enkel og ryddig app
  • +
    Ruter kan lastes inn før du drar på tur
  • +
    God batteritid
  • +
    Presis GPS
  • +
    God rekkevidde via Blåtann

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Proprietær ladeløsning
  • Ikke helt nøyaktig skritt-teller
annonse