Test

God spagetti-western

Anmeldelse

To barske dusørjegere – spilt av western-legendene Clint Eastwood og Lee Van Cleef – bestemmer seg for å samarbeide når de skal forsøke å ta dusøren på den hensynsløse og skrekkinngytende banditten El Indio (Volonté) og gjengen hans. El Indio, på sin side, planlegger å rane en bank, og det er duket for eventyr i Det ville vesten!

For a Few Dollars More (Per qualche dollaro in più på originalspråket italiensk) er film nummer to i den såkalte "Dollar-trilogien" – hvor Clint Eastwood spiller den navnløse eventyreren i Ville vesten. Sergio Leone står bak regien til denne spagetti-western-filmen fra 1965 som hadde et budsjett på ca 600 000 USD.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Dynamisk duo

Lee Van Cleef er kanskje best kjent som skurken i oppfølgeren til For a Few Dollars More – den hakket mer berømte The Good, the Bad and the Ugly fra 1966. Han har takket være sitt slående utseende og intense blikk ofte fått slike skurkeroller, og derfor er det veldig forfriskende å se ham i rollen som en av heltene i For a Few Dollars More, selvfølgelig i selskap med Clintern.

Denne dynamiske duoen møter på motstand hos en minst like dynamisk kjeltring – El Indio spilt av Gian Maria Volonté. Han er en blanding mellom å være regelrett møkkamann og en mer intelligent, tvetydig mann. Denne skurkefiguren og gjengen hans gir våre nesten gudommelige helter verdig motstand, og filmen blir underholdende og spennende hele veien.

Velkjent stil

Noe av det flotte med Sergio Leones filmer er den noe uforutsigbare fortellingen – vi kan aldri helt vite hva som vil skje rundt neste sving eller om våre helter vil klare seg. Heldigvis er de viktigste rollefigurene i Leones univers alltid noen skikkelig hardhauser, så de tåler en real støyt og enda litt til. Alle de sterke karakterene, den flotte strukturen på fortellingen og alle de spennende situasjonene gjør dette til en god filmopplevelse.

Den fantastiske og stemningsfulle filmmusikken til Ennio Morricone må selvfølgelig også nevnes – temaet i denne filmen har du garantert hørt før! Massimo Dallamanos fotoarbeid får frem den velkjente Leone-stilen med lange tagninger og brede utsnitt, satt til en herlig natur av ørken og prærier, som forøvrig ble spilt inn i Spania. Dette er spagetti-western av høyt kvalitetskaliber.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

For a Few Dollars More er en god spagetti-western med sterke rollefigurer, en spennende og uforutsigbar historie og herlige audiovisuelle inntrykk takket være Sergio Leones særegne stil. Filmen holder en høy standard på alle måter og er underholdende fra start til slutt.

Les også om det tekniske og se på skjermbildene!