Til hovedinnhold

Søtere blir det ikke

Bambi er Disneys femte animerte klassiker og følger det ville livet og den naturlige syklusen i skogen sett gjennom øynene til den unge og nysgjerrige hjortekalven Bambi.

Filmen

Bambi er sagt å være Walt Disneys personlige favoritt, og det er fullt forståelig med tanke på at denne filmen på mange måter er kulminasjonen av teknikker og temaer Disney-studioet hadde jobbet med i årevis gjennom diverse kortfilmer.

Filmens første del – når Bambi og vennene hans er barn – er noe av det søteste som eksisterer i filmens univers uten å tippe over til det kvalmende. Bambis (og Disneys) naive syn på verden og livet er et sårt tiltrengt avbrekk i en ellers stressende og kynisk hverdag.

Les også: Blu-ray-utgivelser i mars

Fortellingen i Bambi er ikke av det kompliserte slaget, men fungerer likevel på grunn av sitt rene og uskyldige uttrykk, med søte og fargerike personligheter som geleider oss gjennom de vakre animasjonene.

Bambi fungerer ypperlig for både store og små – de små får ta del i et skjønt eventyr, mens de voksne får et flott pusterom.

Bambi har ikke spesielle deadlines og har en langsom hastighet, men dette gjør ikke noe ettersom universet som vi får ta del i er såpass nydelig og elskverdig. Alle de artige dyrene i skogen bidrar med både komikk og smeltefaktor, og passer som hånd i hanske med hovedpersonene som vi opplever alt dette sammen med.

Filmen er ikke uten sine skumle og gripende elementer, og dette bidrar bare til å forsterke filmens klassikerstatus. Legg til de allerede nevnte animasjonene som illustrerer hvor teknisk dyktige Disney allerede var på denne tiden, så sitter man igjen med en tidløs klassiker verdt sitt stempel.

Bambi er altså en flott animasjonsfilm for både store og små, og er en god investering å ha i filmsamlingen for fremtidige generasjoner.

Teknisk

Video

Den visuelle siden av Bambi blir presentert i 1080p med AVC-kodek og sideforhold 1.33:1. Såvidt jeg kan se, er dette en fullstendig feilfri gjengivelse av den klassiske tegnefilmen i HD. Da filmen startet, var jeg nesten overbevist om at bildet var dukkefilm, men det var faktisk en glimrende tegnestil som stod bak, og dette kom utrolig godt frem på Blu-ray.

Bildesiden har ingen prikker eller skader, har maksimal klarhet der kildematerialet tillater dette, og har sterk bruk av farger, svarttoner og kontraster. Det er rett og slett en perfekt gjengivelse av filmen, hvor vi fint kan studere tegneteknikker, bakgrunnsbilder og ulike plan av animasjonen. Noen få innstillinger er myke, men dette kommer av filter eller objektiv som ble brukt under produksjonen. Bildet i Bambi er med andre ord fremragende på Blu-ray.

Audio

Den auditive siden av Bambi blir presentert i DTS High Resolution 7.1. Filmen er opprinnelig monaural, og det merkes med tanke på den frontaldominerte lydgjengivelsen. Dette er ikke en negativ ting, tvert imot. Lydene er så klare, fyldige og skarpe som originalmaterialet får det til å bli, men der dette har blitt pusset opp bryter det likevel ikke med filmens klassiske tidsstempel.

Surround-bruken begrenser seg for det meste til musikk og utvalgt instrumentering, men kan også ta i et tak når vi for eksempel hører tordenskrall. Dype frekvenser får en rolig etappe i denne filmen, men kan obseveres blant annet når kropper faller til bakken. Ellers er dialog tydelig og filmmusikken kommer frem på en meget god måte.

Ekstramateriale

 • Disc Introduction by Diane Disney Miller
 • Bambi: Inside Walt's Story Meetings
 • Deleted Scenes
 • Deleted Song: "Twitterpated"
 • Bambi Interactive Galleries
 • Disney's Big Book of Knowledge: Bambi Edition
 • Classic Deleted Scenes
 • The Making of Bambi: A Prince Is Born
 • Tricks of the Trade
 • Inside the Disney Archives
 • "The Old Mill": Animated Short (1937)
 • Original Theatrical Trailer (1942)
 • Sneak Peeks
 • DVD

Konklusjon

Disneys Diamond Edition av Bambi gjør ikke skamme på det eksklusive merkevarenavnet, og leverer strålende lyd og bilde, med en tilføyelse av mye flott ekstramateriale. Dette vil bli en selvsagt tilføyelse til Disney-samlingen på Blu-ray.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

annonse