Tek.no

Test

Test: Samsung PS50B855

Ole Henrik Johansen
21 Okt 2009 06:00

Test: Samsung PS50B855

Testresultater

Med høsten hengende over oss og en gradestokk som kryper stadig lavere, trekker mange av oss innendørs. Mørkere kvelder tilbringes med en god film, og disse ser vi via både DVD, dekoder eller kanskje høyoppløst fra en Blu-ray. Plasmaskjermer har lenge vært filmelskernes førstevalg, og de har på lik linje med de nye LED-LCD-skjermene blitt vesentlig tynnere.

Vi har testet Samsungs flaggskip innen plasma teknologi, 50PSB855, som måler under tre centimeter i tykkelse. Modellen har et flott design, og leverer gode bilder tiltross for det nette ytre.

Design

Den nye toppmodellen fra Samsung er som nevnt en av de tynneste skjermene på markedet med en tykkelse under tre centimeter. Rammen på selve skjermen er firkantet og sort, og fremstår som stilren med rette linjer. Ytterkanten av rammen går over i en blank gjennomsiktig kant, som etter vår mening fullfører designet godt.

Foten på skjermen er også skikkelig fullført, der selve foten er i børstet metall. Den fremstår som svært solid, og søylen som går opp i skjermen er på link linje med flere andre Samsung-modeller gjennomsiktig. Skjermen kan dreies.
Skjermen har også mulighet for å betjenes uten fjernkontroll. Knappene sitter nokså kamuflert til høyre nederst på rammen, og er trykkfølsomme.Brukervennlighet og tilkoblinger
Menyen på denne skjermen er lett forstålig, og kommer opp som en søylevariant i venstre bildekant. Mens du er i denne menyen vil programmet du ser på fortsatt være synlig i bakgrunnen. I den søylen som kommer opp har du ikoner og tekst, slik at det er enkelt og logisk å navigere seg rundt i menyen.
Fjernkontrollen som medfølger er den samme som de to LED-modellene vi testet forrige uke. Kontrollen er i blank sort plastikk, og ligger godt i hånden. Knappene gode å trykke på, med en rask respons. Du har også mulighet til å få belyst knappene, dersom du trykker på ”lyspæreknappen” øverst på kontrollen.
Tilkoblingene på denne skjermen er meget gode. Her har du det meste du måte trenger av digitale tilkoblinger, der du blant annet har fire HDMI, optisk lyd og USB for å nevne noe. Tilkoblingene er plassert slik at de ligger langs med skjermen, og ikke stikker ut bakover om du skal henge skjermen på veggen. Skjermen har ingen Scart-innganger, men det medfølger en spesial overgang, dersom du trenger å koble til noe med Scart. Skjermen har også mulighet for å benytte CAM-modul og er MPEG 4-klar.
Denne skjermen har også mulighet for å benyttes opp i mot internett. Skjermen har en LAN-port, og har også støtte for Wlan (må kjøpes som ekstrautstyr). Du kan se blant annet videosnutter fra YouTube. Skjermen har også støtte for DLNA, slik at du kan kommunisere med andre produkter med tilsvarende støtte over hjemmenettverket ditt.Lydkvalitet
Lydkvaliteten på selve skjermen er ikke spesielt god. Lyden har klare mangler på bass, slik at det ikke er spesielt mye ”trøkk” Lyden er på ingen måte godt egnet til film, men fungerer helt fint til å se nyhetene eller andre programmer.
Nå er det kanskje ikke lyden som er mest avgjørende for mange filmelskere. De fleste benytter flatskjermen sammen med et hjemmekinoanlegg. Her har skjermen blant annet en optisk lydutgang.Bildekvalitet
Denne plasmaskjermen har et meget bra sortnivå, og detaljer i mørke scener vises presist. Fargene på skjermen er også gode, og spiller på et bredt spekter. Denne skjermen viderefører med suksess egenskapene plasma har som filmskjerm.
På bevegelse klarer skjermen seg også godt, men har en tendens til å være noe ujevn ved bilder som beveger seg raskt sidelengs. Skarpheten på skjermen er også bra og den klarer seg greit som ”fotballskjerm”. Skjermen har også støtte for 24-bilders film.

Konklusjon

Med 50PSB855 får du en syltynn flatskjerm, med et flott design. Skjermen har et solid sortnivå, og sammen med gode farger gir dette deg en meget god skjerm. Du har rikelig med tilkoblingsmuligheter, og har i tillegg mulighet for å benytte skjermen til å for eksempel se filmsnutter fra YouTube.

Denne skjermen scorer jevnt over høyt, men lyden på denne modellen henger ikke helt med. Den er for flat og uten bass. I tillegg har skjermen en høyfrekvent pipelyd fra panelet, men dette kan være vårt testeksemplar.

Les også