Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI Radeon R7 370 Gaming 2G Twin Frozr V OC

Attraktivt kort for hobbyspilleren

AMDs budsjettkort har en hyggelig prislapp – men hvor kjapt er det egentlig?

Innledning

Det er lenge siden AMD i sommer lanserte sin oppdaterte Radeon 300-familie. Likevel, da vi helt på tampen av året fikk tilsendt et skikkelig budsjettkort i form av Radeon R7 370 fra MSI tenkte vi at det ikke kunne skade å kjøre det en rask tur gjennom testmaskinen vår.

For, selv om denne typen budsjettkort normalt ikke er noen stor klikkvinner her på Tek.no, hvor de fleste frekventerende lesere smykker seg med vesentlig kraftigere skyts, kan det jo være interessant å vite hvor landet ligger i «sub»-2000-kronersklassen. Om ikke fordi man vurderer et slikt kort selv, så kanskje for å kunne godte seg litt ekstra over grafikkreftene en selv har i riggen sin.

Spøk til side. For, budsjettkort som R7 370 har så visst sin målgruppe. AMD trekker selv frem e-sport-spill i sin markedsføring, og ellers er det jo ikke slik at alle alltid ønsker å spille de nyeste og mest krevende spillene. Kanskje er en på jakt etter et rimelig, energieffektivt grafikkort som gjør lite ut av seg støymessig?

MSIs Twin Frozr V-kjøler. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om AMDs R7 370 kan passe for et slikt oppsett skal vi finne ut over de neste sidene, hvorpå vi måler både syntetisk ytelse, reell spillytelse, tar temperaturen og sjekker strømforbruket.

Gå rett til:

Den nærmeste konkurrenten til R7 370 er Nvidias GTX 950, som vi testet for et par måneder siden. GTX 950 prises i skrivende stund til 1700 kroner, nøyaktig 200 kroner mer enn kandidaten fra AMD. Vi forventer dermed at R7 370 puster GTX 950 like i nakken.

Twin Frozr V

R7 370 kommer ikke i noen vanlig drakt fra AMD. Derfor har vi testet en fabrikkoverklokket variant fra MSI, kalt «MSI R7 370 Gaming 2G Twin Frozr V OC», med litt ekstra god kjøling og byggkvalitet.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi sjekket om det var noen forskjell mellom fabrikkoverklokkede kort og standardkort:
Resultatet kan nok overraske mange »

Det tekniske tar vi på neste side, men det er egentlig mer interessant hva MSI har gjort med kortets eksterne egenskaper. Ikke at de har funnet på noe sprell her, akkurat, for som vanlig på MSIs grafikkort er det Twin Frozer-kjøleren som regjerer.

Twin Frozr V, for å være presis, og det denne kjøleren bringer med seg er to store vifter, fremfor én vifte på standardutgaven av kortet, samt større kjøleribber. Summa summarum skulle dette gjøre sitt til at MSIs R7 370 både holder seg kjølig og støyer svært lite når du spiller.

Kortet kommer som nevnt med to vifter. Disse er i stand til å jobbe uavhengig av hverandre. I tillegg kan de stoppe helt om temperaturen går under en viss grense. Ofte mellom 50 og 60 grader celsius.

Ingen «Backplate», men det trengs heller ikke her. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selve viftebladene er laget av metall, mens det sorte og røde «huset» er laget av hardplast. Inntrykket av byggkvaliteten er til tross for plastbruken ganske god, spesielt prisen tatt i betraktning.

Mange av de overnevnte egenskapene finner vi også igjen hos andre grafikkortprodusenter, men det er i alle fall greit å være klar over at støy er en sak slike tredjepartskort ofte er gode til å redusere.

Vi finner ingen «backplate» på R7 370. Annet enn for det estetiske gjør dette likevel svært lite, for R7 370 holdes pent på plass i PCIe-sporet uten ytterligere avstivning.

Kortet kommer med 1 x 6 strømpinner og har en TDP på 110 watt. Fasiten på strømforbruket får vi på side 7. Der blir det spennende å se hvordan kortet klarer seg mot GTX 650 og GTX 960, som på sin side stiller med en oppgitt TDP på henholdsvis 90 Watt og 120 Watt.

Av tilkoblinger finner vi én DisplayPort 1.2a-utgang, to DVI-utganger samt én HDMI-utgang – hvor sistnevnte for dens saks skyld ikke takler 4K-oppløsning i mer enn 30 FPS.

Sammenligning og testoppsett

Gjennbrukskongen

Vi nevnte innledningsvis at AMD i sommer lanserte sin nye Radeon 300-serie. Dette er en sannhet med modifikasjoner. For mange av de lavtytende kortene gjenbruker nemlig selskapet fortsatt grafikkjerner fra tidligere generasjoner. I R7 370s tilfelle er det grafikkjernen Pitcairn Pro, først utviklet for Radeon HD 7850 tilbake i 2012, vi nå møter. Dog i litt ny drakt og med nytt navn.

Store kjølerør frakter varme fra grafikkjernen og ut i kabinettet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pitcairn-kjernen har nemlig endret navn til Trinidad, og selv om de underliggende egenskapene er de samme som hos Pitcairn har et par justeringer selvsagt skjedd.

Klokkefrekvensene er noe høyere, selve PCB-en er forbedret slik at strømforbruket skal ha blitt lavere og selvsagt har støtte for nyere teknologier kommet til. Blant annet nevner vi den symbolske etterfølgeren til OpenGL, kalt Vulcan, som snart lanseres.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Også støtte for Frame Limiter, som altså lar deg sette en grense for hvor mange bilder grafikkortet produserer og slik kan spare mye strøm, er på plass.

Hvorfor kortet har støtte for LiquidVR lurer vi dog på, for det å bruke VR-briller med et R7 370 ville i alle fall ikke vi forsøkt oss på. Til VR trengs vesentlig kraftigere skyts. Men, det følger vel med i «pakken».

Skal utfordre GTX 950

Om vi sammenligner R7 370 med grafikkort i samme prisklasse, spesielt med GTX 950, finner vi en del forskjeller.

Mens klokkefrekvensen til vårt overklokkede R7 370 ligger på 1050 MHz, skal GTX 950 med sine 1317 MHz jobbe litt raskere. Megahertz er likevel ikke alt som betyr noe, og der vi ser GTX 950 også kan slå seg på brystet med høyere minnefrekvens og flere transistorer, slår R7 370 tilbake med en bredere minnebuss, flere streamprosessorer og flere teksturenheter.

Nøyaktig hvilken effekt disse valgene har når det kommer til ytelse finner vi ut over de neste sidene.

Her oppsummeres Radeon R7 370s spesifikasjoner med andre kort i omtrent samme klasse:

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Testoppsett

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no
  • Hovedkort: Asus ROG Rampage IV BE
  • Prosessor: Intel Core i7 3960X @ 4,4 GHz
  • Minne: Corsair Vengeance 1600 MHz 16 GB
  • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
  • Lagring: SanDisk Extreme Pro 480 GB SSD

Til dagens testing benyttet vi den nylig lanserte driveren Crimson 15.11.1. De øvrige skjermkortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

  • AMD Radeon-kort: Catalyst 14.4
  • Nvidia GeForce GTX-kort: 340.52

Unntaket er Nvidia GeForce GTX 950, GTX 970 og GTX 980 som har blitt retestet med Nvidia-driver 355.82, samt R9 280X og R9 380X som har blitt retestet med Catalyst 15.7.1-driveren.

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1. Spillytelse måles i Battlefield 4, Hitman: Absolution og Metro: Last Light. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

3DMark »

Syntetiske tester

Første test er gode, gamle 3DMark. Denne testen belaster grafikkortet for å simulere ytelse i moderne spill, og vi ser straks resultatet av AMDs gjenbruk av Pircairn-kjernen fra Radeon HD 7850.

Svært lite har skjedd med ytelsen de siste årene, og det skuffer at R7 370 kun yter tre prosent bedre enn forgjengeren, R7 270. At denne lille ytelsesforbedringen rett og slett kan skyldes nyere og mer optimaliserte drivere gjør ikke saken bedre.

Viktig er det imidlertid også å se at GTX 950 ligger over R7 370 i målingen. GTX 950 er omtrent ni prosent kraftigere enn R7 370 ifølge 3DMark-målingen, men Nvidias kandidat er til gjengjeld også 13 prosent dyrere.

Om denne tendensen – hvor R7 370 gir mest kraft per krone – holder seg når vi går over til å sjekke ytelsen i virkelige spill, gjenstår å se.

Battlefield 4

I Battlefield 4, vår første spilltest, holder GTX 950 fortsatt ledelsen over R7 370.

GTX 950 leverer her ti prosent bedre ytelse enn R7 370.

I forhold til forrige generasjon viser imidlertid R7 370 seg fra sin svakere side, der det matches av det eldre familiemedlemmet, R9 270 og overgås av R9 270X.

Vi er ikke imponerte over forbedringene AMD har gjort over forrige generasjon kort, men det skal sies at vi synes det er ganske godt levert å selge et grafikkort til 1500 kroner som lar deg spille Battlefield 4 i FullHD-oppløsning med alt av grafikkeffekter påslått. Spillet er et par år gammelt, men er langt mer krevende enn typiske e-sportspill som CS:GO, DOTA og LOL – som alle er spill R7 370 myntes på.

Hitman: Absolution

Hitman: Absolution har vært med oss en stund, men er fortsatt en av de hardeste testene vi har å by på – som vises på at det er en rekke skjermkort som ikke klarer å drive det skikkelig i Full HD engang.

R7 370 imponerer ikke direkte, men gjør likevel en grei figur der det lander 29,5 FPS, dog bak sine gamle brødre ved navn R9 270 og R9 270X.

Mer spennende er det å kunne konstatere at R7 370 i Hitman Absolution går forbi utfordreren fra Nvidia med 5,5 prosent. Det er sterkt med tanke på at sistnenvte kort, som allerede nevnt, koster 13 prosent mer.

Metro: Last Light

Når vi kommer til siste spilltest, Metro: Last Light, har vi litt vekslende resultater i minne – hvor R7 370 både har imponert, oppført seg som ventet, og skuffet.

Dessverre blir denne siste, og aller tyngste testen, en gedigen skuffelse for budsjettkortet. Her faller moralen helt sammen, noe som ikke er veldig rart i seg selv, men som blir spesielt lagt merke til nettopp på grunn av at konkurrenten GTX 950 takler presset langt bedre.

Med 22,5 FPS blir avstanden opp til GTX 950 på hele 24,5 prosent.

Det denne siste spilltesten – om ikke akkurat beviser så i alle fall ymter frempå om – er at R7 370 er et grafikkort utelukkende for lettdrevne spill mens GTX 950 også kan gjøre et og annet fremstøt i noe mer krevende titler med noen modifikasjoner i grafikkinnstillingene.

Effektforbruk og temperatur

Noe av det AMD skal ha forbedret fra Pitcairn-brikken til dagens liknende Trinidad-brikke i R7 370, er strømforbruket.

Mens HD 7850, med Pitcairn-kjerne hadde en oppgitt TDP på 130 watt, har R9 370s Trinidad en oppgitt TDP på kun 110 watt.

Med det plasserer R7 370 seg midt mellom GTX 950 på den ene siden og GTX 960 på den andre.

Det skal presiseres at vi har litt problemer med strømmåleren vår, som sitter mellom strømforsyningen og kontakten i veggen og måler effektforbruket til hele testriggen, men selv om vi korrigerer for noe unøyaktighet er det tydelig at R7 370s tørste etter strøm faktisk ligger mellom de to Nvidia-kortene. Vi synes likevel det er rart at både R9 270 og R9 270X trekker mindre strøm enn R7 370.

MSI har utstyrt sin overklokkede R7 370-modell med en egen varmespreder og to store solide vifter. Dette gjør sitt til at de nødvendige wattene holdes i sjakk, og noe særlig til støy lager aldri kortet – ikke en gang om vi presser det til sitt ytterste i spesielle programmer som FurMark eller lignende.

Under vanlige spillsesjoner er det heller kabinettviftene eller prosessorkjøleren din du vil legge merke til. Under våre tester spant viftene aldri raskere enn 40 prosent, og ofte med enda lavere hastigheter. Viftene stopper dessuten helt opp når temperaturen faller under 55 grader celsius.

Med lasttemperaturer på inntil 65 grader celsius holder kortet seg kjølig.

Konklusjon

Ytelsen til R7 370 er totalt sett beskjeden, men en må selvsagt se det hele opp mot prisen og de nærmeste alternativene, som i dette tilfellet er Nvidias GTX 950.

I så måte fortoner R7 370 seg som et forholdsvis greit kjøp, for den rette gruppen personer, selvsagt.

Resultatene fra spesielt Battlefield 4, men også til en viss grad Hitman Absolution, viser at R7 370 kan gjøre jobben selv i moderne spill så lenge oppløsningen holdes til FullHD. Dermed kan en også vente at ytelsen i populære e-sportspill vil være god nok for mange.

Pris og gode varme- og støyegenskaper gjør sitt til at R7 370 slettes ikke er noe dårlig kjøp. Men ytelsen er som du kan forvente av et så rimelig kort. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til støy og temperatur sørger MSIs Twin Frozr V-kjøler for at kortet oppfører seg eksemplarisk. Vi hørte nesten ikke et pip fra R3 370 selv under den voldsomt krevende Metro: Last Light-målingen vår, og viftene stod på sin side helt stille når vi ikke spilte.

Den labre ytelsesforskjellen til forrige generasjon, med R9 270 og R9 270X trekker ned, det samme bidrar kollapsen i svært krevende titler som Metro Last Light til.

Når alt kommer til alt ender vi opp med en svak 7-er, akkurat som GTX 950 fikk i høst. R7 370 henvender seg til deg som som har spill som en av mange hobbyer, ikke som hovedgeskjeften din – og til prisen gjør du ingen alvorlige feil her.

Alternativer

Om du bør legge på et par hundrelapper og gå for et GTX 950, spør du? Ikke nødvendigvis, da ytelsen ikke er avgjørende mye bedre og R7 370 allerede klarer seg greit i de spillene det er ment å takle. Om du ser etter et grafikkort med tydelig mer kraft innabords bør du heller rette snuta mot Nvidias GTX 960, som i skrivende stund går over disk for omtrent 2100 kroner.

Vi vet allerede at både AMD og Nvidia har masse snadder i vente til neste år:
Snart skal grafikkprosessorene gjennomgå sin første krymping på fire år »

Les også
Trer denne porten omsider inn i pensjonistenes rekker?
Les også
Hver piksel i denne videoen er en tastatur-knapp
Les også
Ny Nvidia-driver kan gi deg blåskjerm
Les også
For 44 år siden slapp Technics sin legendariske platespiller
Les også
AMD Radeon R9 380X: Hvem skal egentlig kjøpe dette, AMD?
Les også
MSI GeForce GTX 950: Et godt valg for budsjettspilleren?
Les også
MSI Radeon R9 390X «Gaming 8G Twin Frozr V»: Kongen av den nye 300-serien
Les også
eVGA GeForce GTX 960: Den nye sjefen i mellomklassen
annonse