Tek.no

Test

Nyt påsken med dødstalismanene

19 Apr 2011 21:30

Harry Potter og hans allierte står overfor et endelig oppgjør med de onde trollmennene under ledelse av Voldemort. Tiden fremover byr på mange prøvelser for Harry, Ron og Hermione, samtidig som historien blir stadig grimmere.

Filmen

Harry Potter-filmene har utviklet seg i mange retninger på grunn av de ulike regissørene opp gjennom årene, men ett element har vært gjennomgående – de blir mørkere for hver gang. Dødstalismanene: Del 1 (eller The Deathly Hallows: Part 1) er den med hittil lavest lysstyrke.

Den dunkle fargepaletten fungerer som en utmerket atmosfæreskaper, for her er det ikke mye hygge igjen. De barnlige og fargerike spilloppene fra film 1 og 2 er for lengst forsvunnet, og igjen sitter vi med blodige, avrevne ører og den mest dystre samlingen i historien (Death Eater-møtet på begynnelsen).

Les også: Blu-ray-utgivelser i april

I tillegg til å være vesentlig mørkere, skiller Dødstalismanene: Del 1 seg også fra øvrige filmer med å være langt mer karakterdreven enn tidligere. Før har vi kunne oppleve mange fantastiske hendelser med Harry, Ron og Hermione nesten som tilskuere sammen med oss, men denne gangen er det de og forholdene mellom dem som står i sentrum.

Trioen må sette ut på et krevende og tilnærmet lik umulig oppdrag for å kjempe mot de onde trollmennene som endelig har fått totalt jerngrep på trollmannverdenen. Tiden i isolasjon og uvitenhet er en glimrende allegori på diverse motstandskamper opp gjennom historien.

Fordi mye av tiden går med på å illustrere denne problematiske og ensomme tilværelsen, er rollefigurene og forholdene dem imellom mye viktigere enn tidligere. Mange vil nok oppleve gjemme-seg-fasen som kjedelig og saktegående, men jeg syns det er et flott tilskudd i et ellers hyperaktivt tempo som ofte preger dagens Hollywood-filmer.

Dødstalismanene: Del 1 er er mer alvorlig, seriøs og trist enn tidligere filmer, men har fremdeles sine lyspunkter. Den ironiske Weasley-humoren trekker selvsagt opp humøret, og Harry Potters ofte klønete tilstedeværelse kan gi både smil om munnen og en påminnelse om at han ikke er en udødelig helt med bar overkropp og krigshammer.

Denne menneskeligheten bidrar til å gjøre dramaet mer spennende og troverdig, og er et nødvendig trekk mot den ellers grelle tilværelsen. Dødstalismanene: Del 1 leverer spenning og drama hele veien, og legger opp til det ultimate oppgjøret i den siste filmen.

Teknisk

Video

Dødstalismanene: Del 1 blir presentert i 1080p/AVC med sideforhold 16x9 2.39:1. Etter hvert som historien i Harry Potter-universet har utviklet seg, har saker og ting blitt mørkere og mørkere. Denne filmen er den dunkleste hittil, med en gjennomgående mørk fargepalett. Skygger og fargetoner ser fremdeles fantastisk ut, uten spor av over- eller undereksponering.

Bildet i Dødstalismanene: Del 1 ser med andre ord ut til å være en nærmest perfekt gjengivelse av filmens opprinnelige visuelle uttrykk. Et fint lag med filmatisk korn pryder bildet, som ellers har fabelaktig detaljenivå, skarphet og, som nevnt, en strålende presentasjon av mange nyanser innen mørke farger. Det eksisterer ingen spesielt merkbare artefakter på bildefronten, og de aller fleste vil sannsynligvis nyte bildet på denne utgivelsen uten vansker.

Audio

Lyden dukker opp i det tapsfrie formatet DTS-HD Master Audio 5.1. Lyden er muligens enda bedre enn bildet på denne utgivelsen av Dødstalismanene: Del 1. Generelt sett blir vi utsatt for et lydbilde som er stappfullt av lyder, men ofte samtidig nedtonet og tilbaketrukkent. Lyden er rik, fyldig og dynamisk, med alt fra rolige passasjer på Harry, Ron og Hermiones lange turer til voldsomme brak når noen tryller seg vekk eller blir utsatt for angrep fra Death Eaters.

Surround-lyden er konstant levende, subwooferen høres ikke ut til å slappe av ett sekund og samtidig blir dialog levert på en krystallklar og forståelig måte i denne komplekse lydmiksen. Filmmusikken til Alexandre Desplat får en verdig fremføring med alle toner og klang inntakt, og vi sitter igjen med en svært god følelse rundt lydbildet til denne filmen. Dødstalismanene: Del 1 på Blu-ray er helt klart i toppsjiktet hva lyd angår.

Ekstramateriale

  • Maximum Movie Mode
  • Focus Points
  • Digital kopi
  • DVD

Konklusjon

Harry Potter og dødstalismanene: Del 1 har fått en meget god utgivelse på Blu-ray. Ekstramaterialet er kanskje litt lite (utenlandske utgaver har fått mye mer), men det som finnes er likevel av strålende kvalitet. Lyd og bilde er svært godt fremstilt i HD, og det er derfor ikke noe problem å anbefale denne utgivelsen.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

Les også
Flere Spielberg-filmer på Blu-ray
Les også
Prison Break slik det burde vært
Les også
Glimrende bankranerdrama
Les også
Løvenes konge kan forhåndsbestilles
Les også
Fordømte romvesener!
Les også
– 3D-film vil ta helt over
Les også
Nå kan du forhåndsbestille Extended Edition av Ringenes herre
Les også
Halvblodsprins i høydefinisjon
annonse

Les også