Til hovedinnhold
TestMobilePay på Rema 1000

Glem lommeboka – å betale med mobilen er mye enklere

Vi tester mobilbetaling på REMA 1000.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

For en stund tilbake testet vi ut mobilbetalingsløsningen til Bunnpris, der du via appen mCash kan betale for matvarene med mobilen. Det var imidlertid ikke bare Bunnpris som hadde slike planer. Også Rema 1000 har lenge varslet at de skal lansere en lignende løsning – da med Danske Bank og appen Mobile Pay som samarbeidspartnere.

I desember ble løsningen rullet ut landet over, og vi tok naturligvis en tur innom en Rema 1000-butikk for å teste det hele ut.

På Remas egne sider sier administrerende direktør, Magnus Reitan, at løsningen skal være den «...beste og mest bekvemmelige...» i hele landet. Men er den egentlig det?

Følg med videre, så finner vi snart ut av det!

Betal med NFC, Bluetooth LE eller QR-kode

QR-kode kan også benyttes. Da kan enten en stor kode på skjermen skannes, eller en liten på betalingsplaten. Uansett hvilken av dem du velger – det går langt fortere å bruke Bluetooth LE eller NFC.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det tar ikke lang tid fra vi kommer inn i butikken til vi møter en svært blid og hyggelig butikksjef. Roger Hansen er daglig leder ved Rema 1000 Ryggeveien, og er etter alt å dømme svært fornøyd med løsningen. Men før vi bega oss ut på spørsmålsrunden, måtte vi selvfølgelig prøve ut løsningen selv. Oppsettet som møter oss er i grunnen nokså likt det vi fant ved Bunnpris Kampen da vi gjennomførte vår test der – men bare ved første øyekast.

Det første vi ser, er naturlig nok den relativt store skjermen med følgende budskap: «Her kan du betale med mobilen». Dette er mer eller mindre nøyaktig likt som Bunnpris sitt budskap, og signaliserer at det her kan betales med QR-kode. Praktisk, men ikke like praktisk som å dra kortet.

Derfor er det et svært gledelig syn som møter oss ved siden av kortterminalen: en liten plate med Mobile Pay-symbol på. Denne platen – blir vi forklart – skal forenkle hele prosessen betraktelig. Ved å registrere enten NFC- eller Bluetooth LE-signaler fra telefonen, skal du faktisk kunne betale kune ved å legge telefonen på platen.

Slik ser betalingsterminalen til Mobile Pay ut. Hvis du bruker betalingsplaten ved kortterminalen istedenfor, trenger du ikke levne denne skjermen en tanke.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Som sagt, så gjort. En lilla pastilleske blir valgt ut som «testprodukt», og skannes inn av kassadamen. Prisen dukker opp på skjermen, og vi åpner opp Mobile Pay-appen på mobilen. Appen er passordsikret, slik at ikke hvem som helst kan kjøpe varer med den. Vi åpner den opp raskt ved hjelp av fingeravtrykksleseren på telefonen, og så er det bare å trykke på det lille ikonet oppe i høyre hjørne av appen. Telefonen legges deretter på betalingsplaten ved kortterminalen og den innskannede varen dukker opp med pris på mobilskjermen. Trykk «Betal», og – vips! – så har du betalt.

Oppsummert blir altså stegene slik:

  1. Lås opp appen med Touch ID eller kode.
  2. Trykk på betalingsikonet og legg mobilen på platen
  3. Trykk «Betal»

Veldig enkelt og greit, altså. Det hele tok faktisk ikke mer enn et par sekunder, ettersom varen allerede var skannet inn. Det tok dessuten betydelig mindre tid enn å betale med både kort og kontanter, hvilket jo er hele poenget.

En klar fordel med dette er dessuten at du faktisk kan starte betalingen mens kassaoperatøren skanner inn de siste varene, og på den måten spare dyrebare sekunder. Smart!

Har du hverken NFC eller Bluetooth LE tilgjengelig, er QR-koden alltids et alternativ. Men du skal ha en relativt gammel mobil for å være uten slike teknologier i dag.

– Ingen tvil om at dette er fremtidens betalingsform

Roger Hansen, butikksjef ved Rema 1000 Ryggeveien, virker svært fornøyd med å ha Mobile Pay i butikken sin. Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ifølge Hansen har introduksjonen av Mobile Pay på Rema 1000 Ryggeveien gått mer eller mindre knirkefritt. I den knappe måneden tjenesten har vært tilgjengelig, har ikke butikken opplevd å få noen klager fra kundene:

– Nei, det har ikke vært noen som har klaget på noe som helst, og det har vært flere personer som har prøvd å bruke det.

Hansen utdyper ikke så veldig mye mer enn det, men det burde vel egentlig være talende. At ingen har klaget kan nok også være et symptom på at de fleste ikke levner løsningen så mye oppmerksomhet, og holder seg til det trygge – men dog litt gammeldagse – bankkortet.

Jacob Tveraabak, direktør for forretningsutvikling i Rema 1000, mener løsningen gjør handelen både enklere og mer bekvemmelig for brukerne.
Twitter/Jacob Tveraabak

Jacbok Tveraabak, direktør for forretningsutvikling i Rema 1000, sier til oss på e-post at utrullingen av Mobile Pay som betalingsalternativ har gått veldig bra i resten av landet også. Han presiserer dessuten at dette er et grep i en større satsing der Rema 1000 søker å gjøre sitt ytterste for å gjøre handleturen så enkel og billig som mulig for kundene:

– Kundene har vært positive og nysgjerrige og vi ser at mange sparer mye tid ved å betale med mobilen, noe som kan gjøres samtidig som varene pakkes ved enden av kassen. Introduksjonen av MobilePay har gått smertefritt, og det er ingen tvil om at dette er fremtidens betalingsform, noe flere og flere kunder oppdager.

Med tanke på hvor enkelt betalingen opplevdes for undertegnede, kan vi ikke se noen grunn til å betvile det utsagnet. Skjønt, det burde være mulig å rett og slett bruke fingeravtrykket som godkjenning for betalingen.

At det bare er Apples Touch ID-løsning som så langt bare er tilgjengelig trekker også litt ned, men forhåpentligvis kommer dette på plass på andre platformer også. Med det nye operativsystemet Android 6.0 Marshmallow kommer dessuten fingeravtrykksgodkjenning implementert som standard fra Google sin side. Da slipper man proprietære løsninger, noe som er utbredt i dag – og det kan gjøre det lettere å implementere støtte for det i for eksempel Mobile Pay.

Så, fungerer tjenesten bedre enn Bunnpris sin?

Ja, er det veldig enkle svaret på det. Men det er kun på grunn av muligheten til å betale med NFC eller Bluetooth – QR-koden tar akkurat like lang tid å skanne og godkjenne som før.

Med det sagt, så er det imponerende enkelt å betale med Mobile Pay på Rema 1000, spesielt hvis du har en iPhone med fingeravtrykksleser. For oss andre dødelige (les: Android-brukere) er det passord eller PIN-kode som gjelder, og det hever terskelen noe. Likevel – med en gang du er inne i appen, er det bare å legge telefonen på plata ved kortterminalen og la magien skje.

QR-kode-løsningene til Bunnpris og Rema 1000 er svært like. Betalingsterminalene likeså.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

I det store og det hele fungerer det svært godt, og Mobile Pay er dessuten en svært mye mer rendyrket og bedre betalingsapp enn det mCash er. Vi opplever den også som enda enklere og mer intuitiv enn DNBs Vipps, spesielt med tanke på at vi nå kan bruke den til å betale i butikken med, ikke bare mellom venner. Så gjenstår det bare å se hvilken av appene som vil få størst oppslutning ettersom tiden går.

All den tid slike apper først og fremst brukes til vennebetaling, er det uansett høyst usikkert om den best representerte butikkbetalingsappen vil vinne konkurransen om kundene. Og akkurat der har Vipps et forsprang.

For øvrig er det verdt å nevne at Mobile Pays betalingsløsning også etterhvert vil være på plass i alle landets Narvesen- og 7-Eleven-butikker. Dette vil gi Mobile Pay et langt større nedslagsfelt enn konkurrenten mCash, som i rettferdighetens navn også faktisk kan brukes på Burger King og Starbucks.

Les testen vår av mCash på Bunnpris:
Vi lot kortet ligge hjemme, og betalte med mobilen »

annonse