Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Desire S

Oppdatert suksessmodell

Kjapp og hendig med Android 2.3.

Design, skjerm og menyer

HTC Desire er en mobiltelefon som plasserer seg høyt oppe på listen over smartmobiler vi kan anbefale. Ikke fordi den er størst og raskest, men fordi den er passe stor, rask og ikke minst funksjonsrik. Dessuten er det en mobiltelefon som gir deg mye for pengene.

Forløperen til Desire S, HTC Desire, fikk stor oppmerksomhet da den kom på markedet for om lag et år siden, og denne mobiltelefonen har også vært en av HTCs bestselgere. Det er derfor med en viss spenning vi går løs på testen av HTC Desire S. Klarer den å fylle skoene etter HTC Desire?

Skjerm

Slektskapet mellom de to er påtakelig. Skjermstørrelsen er på 3,7 tommer med en oppløsning på 480 x 800 punkter. Skjermtypen er også den samme som på de senere versjonene av Desire, en S-LCD-skjerm som ble tatt i bruk etter at HTC gikk tom for AMOLED-skjermer til den første Desire-versjonen.

Skjermen fungerer svært godt, både når det gjelder farger, kontraster og lesbarhet. Den kan være vanskelig å lese i skarpt sollys, men ikke så vanskelig at det utgjør noe større problem.
De fysiske målene på Desire S og forgjengeren Desire er nesten like.

Men selv om det er mange fellestrekk mellom de Desire og Desire S, så har SHTC også gjort en del endringer.

Endret design

Det mest åpenbare når det gjelder fysiske endringer er at Desire S ikke har fysiske taster på fronten, slik Desire har. Borte er også det optiske styrefeltet. Du trenger det ikke, men om du er vant til å bruke det, så vil du muligens komme til å savne det – i alle fall den første tiden.

HTC Desire S har kun en sidetast og en tast på toppen. Tasten på siden regulerer volum, mens tasten på toppen er hovedbryteren. Hovedbryteren har imidlertid flere funksjoner enn å slå telefonen av eller på. Et kort trykk tenner eller slukker skjermen, mens et langt trykk gir deg tilgang til å slå av, gjøre en omstart eller sette telefonen i flymodus.

Desire S har også en ganske markant høyttalergrill over skjermen. Her siter også et kamera som brukes ved videosamtaler. Forgjengeren hadde ikke noe frontkamera. Bak har telefonen et kamera og en liten lampe som skal gi hjelp ved fotografering i mørke omgivelser. Kameraet er ellers det samme som i Desire.

Utgangen for hodetelefoner sitter på toppen (3,5 millimeter minijack), mens ladekontakten (MicroUSB) sitter på siden.

Telefonen har et chassis som er frest ut av ett stykke metall. Det betyr at den er uten sømmer i sidene. Øverst på baksiden er det et felt av plast, og nederst er det et plastlokk som kan trekkes av. Under det øverste plaststykket ligger antennene, under det nederste ligger batteri, SIM-kort og minnekort. En klaff holder det hele på plass.

Plasten har en matt overflate med god friksjon som gir deg godt grep på telefonen. Det kan knirke litt når vi trykker direkte på batterilokket, men ved normal bruk er dette ikke merkbart. Telefonen virker solid og godt sammensatt.

Brukergrensesnitt

Desire S har operativsystemet Android 2.3.3, også kjent som Gingerbread. Brukergrensesnittet er Sense. Det er lett å gjøre endringer på hva som skal vises på de i alt sju startskjermene. Her kan du legge til snarveier og miniprogrammer etter eget ønske. Startskjermen har også en snarvei til en palett der du kan velge ulike scener, bytte bakgrunn, velge tema (Skin) og legge til elementer på startsiden. Applikasjoner kan ordnes i mapper på startskjermene, og slik kan du organisere store mengder applikasjoner, bokmerker eller annet innhold på startskjermene.

Vi opplever HTC Desire S som er meget rask og lettnavigert mobiltelefon. Når du åpner programmenyen finner du alle de installerte programmene i alfabetisk rekkefølge. Du kan velge å sortere så de nyeste kommer først eller sist, men vi savner en mulighet for å kunne endre rekkefølgen fritt. Du kan imidlertid velge bare å vise programmene du bruker hyppig, eller bare programmer du selv har lastet ned.

Sense-grensesnittet gir deg sju startskjermer med en felles startlinje i bunnen. Denne inneholder snarvei til programmeny, snarvei til mobiltelefoni og en nevnte paletten for personlige innstillinger. I tillegg vises en markør som angir hvilke startskjerm du befinner deg på.

Du kan få oversikt over alle startskjermene i form av en samling miniatyrer ved å knipe med to fingre på en av startskjermene, eller ved å trykke på “hjem”-tasten mens en av startskjermene vises.

Under skjermen har HTC plassert fire ikoner. Det er standardtastene hjem, meny og tilbake, i tillegg til en tast som åpner for søkefunksjoner. Søketasten er god å ha, enten du skal lete etter en e-post eller finne en sang fra musikkbiblioteket. Hvilken funksjon du får ved å trykke på søketasten avhenger av hvilken applikasjon som er aktiv.

Vi savner ikke de fysiske tastene fra Desire. Men har du i dag en Desire Z med fremskyvbart tastatur, så er overgangen naturlig nok større. Men skjermtastene på Desire S fungerer bra, og det er egne taster for de norske tegnene. Snur du telefonen fra høyde til breddeformat vokser tastaturet betraktelig. En av ulempene med skjermtastatur merker du når du skal skrive inn tekst på nettsider. Da har tastaturet og boksen du skriver tekst i en tendens til å skjule nettsiden du jobber med. I noen tilfeller kan dette være plagsomt, men heldigvis kan tastaturet lukkes med en egen tastaturknapp. Trykker du i skrivefeltet kommer tastaturet tilbake.

Merking av tekst er også lett, etter at dette ble en standardfunksjon i Android.

Innhold i pakken

  • Mobiltelefon
  • Batteri
  • Lader
  • USB-kabel
  • Øreplugger
  • Dokumentasjon